Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Μετρα σοκ με αυξηση στα ορια απολυσεων και περικοπες 13ου-14ου μισθου

Πολύ σκληρά, με πρωτοφανείς κοινωνικές επιπτώσεις, είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών τάξεων.


Ο πρωθυπουργός τους ανακοίνωσε τα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα λάβει η ελληνική οικονομία από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Η βοήθεια θα είναι της τάξης των 140 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα κυριώτερα μέτρα του πακέτου θα είναι:


Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων στον δημόσιο τομέα

Ενσωμάτωσή τους ως επίδομα στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

Μείωση στις υψηλές συντάξεις, με μικρές αυξητικές διορθώσεις στις πολύ χαμηλές συντάξεις

Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ

Αύξηση του ορίου των απολύσεων


Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από την κυβέρνηση και πέφτουν πλέον στους κοινωνικούς φορείς για το αν αποδεκτούν ή όχι τα μέτρα.

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου.

Αντιδράσεις συνδικαλιστών

Το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων σκιαγραφούν πάντως με δήλωσή τους ο Γ.Γαβρίλης, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, και ο Ηλ.Βρεττάκος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης:

«Η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ σφαγιάζουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά μας για το κεφάλαιο και τις αγορές. Καταργούν τον 14ο και 13ο μισθό στο Δημόσιο καθώς και την 14η και 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, παγώνουν τους μισθούς του Δημοσίου για τα επόμενα 3 χρόνια, προωθούν την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τους μετατρέπουν σε επίδομα παραγωγικότητας, καταργούν τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, αυξάνουν εκ νέου το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα, αυξάνουν το ποσοστό των απολύσεων στο 4% στον Ιδιωτικό τομέα, περιορίζουν τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα.

»Τα παραπάνω μέτρα οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε φτώχια και εξαθλίωση.

»Οι εργαζόμενοι, η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγούν στο δρόμο »αναφέρουν και καλούν τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν σήμερα, Πέμπτη, στις 7:30μμ στο υπουργείο Οικονομικών, στη συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, για να δώσουμε την πρώτη απάντηση.

Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αθροίσουν δυνάμεις για να λυθούν τα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξαιρετικά προβληματισμένος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «πήραμε μία γεύση από τα σκληρά μέτρα που έρχονται».

Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία οτι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση, που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων». Τόνισε ότι η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιάδης: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του Δημοσίου και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα, είπε.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι ο τόπος μας έχει δυνατότητες και αυτή τη στιγμή πρυτανεύει η κοινωνική σύμπνοια και η πολιτική ευθύνη.

Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

O ίδιος συμπλήρωσε ότι κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, είναι ανεδαφική, ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να το παλέψουμε, δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Newsroom ΔΟΛ

ΔΝΤ: Να κοπουν δυο μισθοι-συνταξεις και να «παγωσουν» οι μισθοι για 3 ετη

Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. ζητούν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος πολιτικών που συζητούν με την Ελλάδα, είπε εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη


"Η" Online 29/4 14:50

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος πολιτικών που συζητούν με την Ελλάδα, είπε εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη.

«Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και της 14ης σύνταξης, τρία χρόνια πάγωμα μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των εμμέσων φόρων σε βάρος του καταναλωτή και η αύξηση του ΦΠΑ έρχονται να επιβαρύνουν την ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα», είπε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με συνδικαλιστικά όργανα και κοινωνικούς φορείς.

«Διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε σε μια τελειωμένη συμφωνία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν το πιθανότερο την Παρασκευή.

Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση συνδικαλιστική, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, στο Retuers, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από την Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αποδέσμευση βοήθειας πολλών δισ. ευρώ προς τη χώρα.

Ο συνδικαλιστής είπε μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι το κλιμάκιο ζητά μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 και το 2011, έτσι ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό στο τρίτο έτος του προγράμματος.

Ριζικες αλλαγες επιφερει ο «Καλλικρατης»

Ριζικές τομές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο.


Συνένωση δήμων - κοινοτήτων

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» οι 910 Δήμοι και οι 124 Κοινότητες που υπάρχουν σήμερα συνενώνονται σε 333 έως 343 Δήμους. Οι 57 Νομαρχίες και τα 19 Επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές Περιφέρειες και οι 13 κρατικές Περιφέρειες αντικαθίσταται με τη σειρά τους από 7 αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, οι δραστικές συνενώσεις επηρεάζουν το σύνολο της δομής και λειτουργίας των ΟΤΑ, όπως είναι φυσικό, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζεται στους μισούς περίπου. Επίσης οι 195 θέσεις Αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις μισές Αντιπεριφερειαρχών και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους.

Συνολικά οι περισσότερες από 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται σε 25.000 θέσεις. Από τη μείωση αυτών των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%.

Τη συνένωση των ΟΤΑ ακολουθούν, συνέχισε ο υπουργός, και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Από 6.000 που είναι σήμερα μειώνονται σε λιγότερο από 2.000. Τα 60.000 περίπου μέλη των διοικήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, μειώνονται κατά 40.000 και βεβαίως φτάνουν σε ένα αριθμό περί τις 20.000 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών επιχειρήσεων.

Χωροθέτηση

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χωροθέτησης, οι Περιφέρειες με αιρετά όργανα, νέες αρμοδιότητες και πόρους, συγκροτούνται στα όρια των σημερινών 13 διοικητικών Περιφερειών.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, η αλλαγή των Περιφερειών θα δημιουργούσε προβλήματα στην απρόσκοπτη υλοποίηση των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και είναι προφανές ότι ως χώρα δεν έχουμε κανένα περιθώριο να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.

Σχετικά με τους δήμους, τα κριτήρια για τις συνενώσεις του «Καλλικράτη» βασίζονται σε μια σειρά από αυστηρές παραμέτρους που εφαρμόζονται ενιαία για όλη τη χώρα, αλλά και σε όσα είχε υιοθετήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στο Συνέδριο της Κυλλήνης το 2007.

Ως πληθυσμιακό μέτρο για την εφαρμογή των κριτηρίων, χρησιμοποιείται ο μόνιμος πληθυσμός της απογραφής του 2001.

Η εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων συμπληρώνεται με ειδικά κριτήρια. Συγκεκριμένα :

1. Εισάγεται ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος οι 10.000 μόνιμοι κάτοικοι προκειμένου ένας Δήμος που προκύπτει από συνένωση, να μπορέσει να ασκήσει επαρκώς τις αρμοδιότητές του.

2. Το παραπάνω όριο των 10.000 κατοίκων αυξάνεται κατά 20% προκειμένου ένας Δήμος να μπορεί να διατηρηθεί στα σημερινά του διοικητικά όρια, ως ένας αυτοτελής Δήμος.

3. Για τις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους.

4. Δεν διασπώνται τα όρια των Δήμων, των Νομών αλλά και των Περιφερειών. Οι συνενώσεις αφορούν το σύνολο της σημερινής εδαφικής ακεραιότητας και Περιφέρειας των ΟΤΑ.

5. Δεν είναι δυνατό να συνενωθούν Δήμοι χωρίς εδαφική συνέχεια για προφανείς συγκοινωνιακούς αλλά και όχι μόνο λόγους.

6. Ιδιαίτερη πρόνοια υπάρχει για τα νησιά σύμφωνα με τη σχετική συνταγματική επιταγή. Στα νησιά εφαρμόζεται η αρχή ένας Δήμος σε κάθε νησί, ανεξαρτήτως πληθυσμού. Μόνο τα μικρά νησιά τα οποία εξυπηρετούνται από άλλοτε νησιωτικούς Δήμους και διαθέτουν απρόσκοπτη τακτική επικοινωνία με την έδρα τους, συνενώνονται με αυτόν.

Τα πολύ μικρά νησιά συνενώνονται με τα γειτονιά τους, μόνο εφόσον διαθέτουν τακτική σύνδεση με το λιμάνι - έδρα του νέου Δήμου. Σε αυτά ο «Καλλικράτης» μεριμνά για την αποκλειστική παρουσία του τοπικού Αντιδημάρχου στο νησί και την ισότιμη αντιμετώπιση των αναγκών τους από την έδρα του Δήμου.

7. Αντίστοιχη πρόνοια υπάρχει και για το ορεινό ανάγλυφο της Ελλάδας. Ο χαρακτηρισμός ενός νέου δήμου ως ορεινού βασίζεται στο χαρακτηρισμό των δημοτικών διαμερισμάτων αυτού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι από την Επιστημονική Επιτροπή. Έτσι ο νέος συνενωμένος δήμος να εξαιρεθεί από το εθνικό πληθυσμιακό κατώφλι που ισχύει για τους μη ορεινούς Δήμους, εφόσον δηλαδή χαρακτηρίζεται με συνυπολογισμό όλων των δημοτικών του διαμερισμάτων, των δημοτικών του κοινοτήτων πλέον, τελικά ως ορεινός με ποσοστό άνω του 50%. Ειδικά για τους ορεινούς Δήμους εφαρμόζεται διακριτό πληθυσμιακό κατώφλι που προσδιορίζεται στους 2.000 κατοίκους.

8. Για τις περιπτώσεις των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας, σε αυτά συνενώνονται υποχρεωτικά όμοροι Δήμοι με τους οποίους συναποτελούν στην πραγματικότητα τέτοιες περιπτώσεις Δήμων λειτουργική ενότητα ανεξαρτήτως πληθυσμιακού ορίου. Έχουν κοινή αστική συγκοινωνία, έχουν κοινά φανάρια σε πολλές περιπτώσεις, Δήμων οι οποίοι συνήθως συμπίπτει να είναι και έδρες, να είναι και πρωτεύουσες νομών.

Οικονομικά των ΟΤΑ

Οι καλλικράτειοι δήμοι θα τροφοδοτούνται από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι ΚΑΠ των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν: Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Θεσμοί διαβούλευσης

Σε κάθε δήμο άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια, συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης, για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις αλλά και τους προβληματισμούς του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί αυτόν ή την κοινότητα στην οποία ζει.

Συστήνεται επίσης και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης.

Θεσπίζονται επίσης θέσεις Αντιδημάρχων και Αντιπεριφερειαρχών με αποκλειστικά τοπικές αρμοδιότητες. Οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες εκλέγονται άμεσα.

Γ. Ραγκούσης: Θέλουμε να φέρουμε το κράτος πιο κοντά στον πολίτη

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται με τον Καλλικράτη, «για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», γνωστοποίησε ότι:

- προωθείται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στους δήμους και τις περιφέρειες.

- δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ

- γίνεται εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού.

Σχετικά με τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά την ενοποίηση των δήμων «θα ακολουθήσει η μεταταξη του αντίστοιχου προσωπικού». «Όσοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα», διαβεβαίωσε, ωστόσο είπε ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενές θέσεις ή πλεονάζον δυναμικό, θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμη ότι μελλοντικός στόχος είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, η θητεία των οργάνων της αυτοδιοίκησης επεκτείνεται από τα τέσσερα σε πέντε χρόνια με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές.

«Θέλουμε να φέρουμε το κράτος πιο κοντά στον πολίτη», τόνισε ο ΥΠΕΣ και έκανε λόγο για «υλοποίηση μιας από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

«Στόχος του Καλλικράτη είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, ένα κράτος – νοικοκύρη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στη συγκυρία που διανύουμε το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση», καθώς είναι –όπως είπε- αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΣΑ.

«Συνιστά αφετηρία για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Δίνουμε το χέρι στην αυτοδιοίκηση και θέλουμε να γράψουμε μια νέα σελίδα», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι' αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

«Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία», επεσήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την κατάθεσή του στη Βουλή. «Στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι' αυτό», συμπλήρωσε.

«Αλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση»

Kατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός ενέταξε τον «Καλλικράτη» στις μεγάλες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας στο σχέδιο αυτό «πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας».

Όπως ανέφερε, θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περισσότερες από 4.000. Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, πρόσθεσε, θα υπάρξει και μεγαλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.

Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.

ΚΚΕ: Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες απολύσεις

«Η διοικητική αλλαγή ''Καλλικράτης'', που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο ''Καποδίστριας 2'', δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού», εκτιμά το ΚΚΕ

Υποστηρίζει δε ότι «διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «με τον ''Καλλικράτη'' η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας που έπρεπε να έχουν, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου».

Κάλεσε δε το λαό να απορρίψει αυτό το σχέδιο: «Η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή πού θα είναι η έδρα του δήμου. Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον ''Καλλικράτη'' ως μέρος του πολέμου που δέχεται από την κυβέρνηση».

Κατηγορηματικά αντίθετος ο ΣΥΝ

Κατηγορηματικά αντίθετος στο σχέδιο δηλώνει ο ΣΥΝ «Η συγκεκριμένη “μεταρρύθμιση” δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση, απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες», παρατηρεί σχετικά με την παρουσίαση του σχεδίου [Βλέπε άρθρο] .

«Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της», συμπληρώνει.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή με τίτλο: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ - ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου επιδρομή κατά των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα:

1. Με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, καταργείται η πρόνοια του ν. 3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αλλά και του ν. 3027/2002, που προέβλεπε ως μόνη προϋπόθεση να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

2. Με το άρθρο 2 γίνεται υποχρεωτική η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και για τους πολύτεκνους.

3. Με το άρθρο 9 παρ. 10, για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο των 2 ετών, ουδεμία δέσμευση για τον αριθμό των πολυτέκνων διοριζομένων υπάρχει, ο οποίος θα καθορισθεί με υπ. απόφαση και εφόσον έχουν παιδαγωγική επάρκεια. Επομένως καμία μεταβατική περίοδος δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους!!!

4. Επίσης καταργείται:

α. Η προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις των πολύτεκνων ως ειδική κατηγορία, διατηρείται μόνο για τις μεταθέσεις σε άλλη περιοχή μετάθεσης (άρθρο 30 παρ. 4 και 6).

β. Η εξαίρεση από τις Υπεραριθμίες του ΠΔ 50/96 (άρθρο 30 παρ. 4).

γ. Η δυνατότητα τοποθέτησης κατά το διορισμό των πολυτέκνων, σε περιοχή διορισμού της πρώτης προτίμησής των, καθώς και η δυνατότητα μετάθεσης χωρίς υποχρεωτική τριετή παραμονή στον αρχικό τόπο διορισμού των. Επίσης η δυνατότητα απόσπασης γίνεται πολύ δύσκολη ακόμη και για κοινωνικούς λόγους!

Αντί όλων αυτών, απλώς προβλέπεται μία πενιχρότατη μοριοδότηση… 5 μόλις μορίων σε σύνολο 130 μορίων, αφού μάλιστα ο υποψήφιος για διορισμό πολύτεκνος έχει πάρει τη βάση του ΑΣΕΠ και επιπλέον διαθέτει την παιδαγωγική επάρκεια!.

Ειδικότερα για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, η υποχρέωση επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με δεδομένη την αντικειμενική τους στενότητα σε χρόνο και χρήμα, που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία και τα φροντιστήρια, ισοδυναμεί με αποκλεισμό διορισμού τους.

Ουσιαστικά μέτρα όπως η πραγματική και όχι εικονική δοκιμαστική διετής περίοδος των νεοδιοριζομένων και η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την εφαρμογή των οποίων δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν οι πολύτεκνοι.

Παράλληλα με τα ανωτέρω, διαμαρτυρόμαστε, καθότι ουδεμία συνάντηση ή συζήτηση έγινε με την κ. Υπουργό ή την κ. Υφυπουργό παρά τη δημόσια δέσμευσή των στη Βουλή πριν 3 μήνες, ότι θα μας συναντήσουν και όπως χαρακτηριστικά είπαν: «… θα ακούσουμε τις απόψεις τους [των πολυτέκνων εκπαιδευτικών], γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να μη σεβαστούμε και τα δικά τους δικαιώματα, που άπτονται όχι μόνο των αναγκών της εκπαίδευσης, αλλά άπτονται των αναγκών του κράτους και της πολιτείας να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα –όχι το μόνο - βάθρα, στα οποία πρέπει να στηριχθούμε για να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα…. σας διαβεβαιώνω ότι μετά από τη δική μου συνάντηση με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, θα υπάρξει επίσημο Δελτίο Τύπου, επίσημες δηλώσεις και δεν θα υπάρξει κανενός είδους μεθόδευση.»

Οι πολύτεκνοι αναρωτιούνται:

- Πού πήγε το κοινωνικό πρόσωπο της Πολιτείας μας;

- Τέτοια μοριοδότηση και τέτοια μέτρα θα καθόριζε η πολιτεία μόνο στην περίπτωση που ήθελε να περιορίσει τις γεννήσεις. Μα εμείς ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα.

- Είναι δυνατό μια πολύτεκνη μάνα με 4 ανήλικα παιδιά να μπορέσει να διαγωνισθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις άλλους συνυποψήφιούς της, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, και αυτό να λέγεται ‘εξέταση με ίσους όρους’;

- Τέτοια επιδρομή κατά της οικογένειας, δεν έχει προηγούμενο και μάλιστα σε μία χώρα που ουσιαστικώς αποτελεί ένα απέραντο Γηροκομείο και όλοι συμφωνούν ότι το δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμό ένα εθνικό μας πρόβλημα.

- Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί αυτόν το διωγμό κατά των πολυτέκνων, όταν ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολύτεκνους πριν λίγο καιρό, διακηρύσσει ότι:

«Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη.»

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητούμε την παρέμβασή σας, διαφορετικά… αλίμονο στις πολύτεκνες οικογένειες!

Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας δεν είναι αφηρημένη έννοια. Αντί λοιπόν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, είναι ποτέ δυνατό να καταργούνται τα ισχύοντα;

Από την ΠΕνΕΠ

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. Δωδεκανήσου

                                         
Δεν Είμαστε Μόνοι στον Αγώνα


Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλές ανεπίσημες συζητήσεις ανάμεσα στους συναδέλφους καθηγητές, με θέμα τις προσεχείς κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ: Στην ουσία το ερώτημα είναι ένα: Αν η υπουργός δεν κάνει πίσω, τότε εμείς θα πρέπει να πάμε ή να μην πάμε σε απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Και ενώ η καρδιά μας ματώνει στην αδικία και μας υποδεικνύει το δρόμο του αγώνα, ο φόβος που βαφτίστηκε λογική μας στυλώνει τα πόδια.

«Μα δεν μπορούμε να παίζουμε με το μέλλον των παιδιών», «μα δεν πρόκειται να μας στηρίξει κανείς, το παιχνίδι είναι στημένο», «μα όλοι έχουν βολευτεί και δεν πρόκειται να ξεβολευτούν παρά μόνο όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι». Τέτοιες φράσεις ακούγονται καθημερινά στα γραφεία των καθηγητών.

Όσο για μας τους συνδικαλιστές, βλέποντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, το Δημήτρη τον Πεππέ, να υφίσταται όλο αυτό το διάστημα ανελέητους φραστικούς προπηλακισμούς από «καταξιωμένους» δημοσιογράφους στα τηλεοπτικά παράθυρα, φτάσαμε να αναρωτηθούμε μήπως τελικά το παιχνίδι είναι όντως στημένο.

Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Τετάρτη 21 Απριλίου 2010, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου της κ. Διαμαντοπούλου είναι τόσο πρόχειρο που θα πρέπει να επιστραφεί στο συντάκτη του, ώστε να συμπληρωθεί και να μπορέσει να τεθεί υπό σοβαρή διαβούλευση από Σεπτέμβρη και μετά. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στηρίζει κάθε μορφή κινητοποίησης των εκπαιδευτικών και θεωρεί υπεύθυνους για το κοινωνικό κόστος τους ιθύνοντες του Υπουργείου. Χαρακτηρίζει, δε, το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου νόμου, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ως μία απόπειρα εκβιασμού των εκπαιδευτικών.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο αγώνας μας δεν είναι ούτε τόσο περιθωριακός, ούτε τόσο ακραίος και κοινωνικά ανάλγητος, όσο κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα εξουσίας και όχι κάποιο εξτρεμιστικό γκρουπούσκουλο που απειλεί να τινάξει την κοινωνία στον αέρα. Είναι μια παράταξη που απεχθάνεται τις περιττές συγκρούσεις, απεχθάνεται όμως και τις βίαιες, κακοσχεδιασμένες αλλαγές, σαν αυτή που μαγείρεψε και ετοιμάζεται να σερβίρει το Υπουργείο Παιδείας. Στις τάξεις της περιλαμβάνει και πλήθος γονέων που τα παιδιά τους θα διαγωνιστούν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν έχει κανένα λόγο να δυσαρεστήσει όλη την κοινωνία για να υποταχθεί σε ένα στενό συντεχνιακό συμφέρον, εκτός αν εκτιμά ότι τα αιτήματα του κλάδου μας θα βρουν ευρύτερη απήχηση στην καταπληγωμένη από τα σκληρά οικονομικά μέτρα ελληνική κοινωνία.

Ο αγώνας των καθηγητών είναι αγώνας αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τσαλαπατήσουν το κύρος του δημόσιου εκπαιδευτικού. Αντίθετα, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αγώνα μας για να αναδείξουμε τη βούλησή μας για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου μας, για την αναβάθμιση της εθνικής μας Παιδείας.

ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ



ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Κώστας Πράπας                                                                       Νίκος Καντιμοίρης

Υπόμνημα 30μηνιτών καθηγητών Φυσικής Αγωγής Χανίων

Οι αδιόριστοι καθηγητές φυσικής αγωγής Ν. Χανίων με πολύχρονη προϋπηρεσία στο ελληνικό δημόσιο σχολείο σαν αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, εκφράζουν με το παρόν υπόμνημα την έντονη ανησυχία τους για την τύχη της φυσικής αγωγής στο δημόσιο σχολείο αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον ειδικότερα.

Οι εξελίξεις τόσο με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όσο και με τις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο παιδείας στον τρόπο πρόσληψης των καθηγητών στα σχολεία, μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλη η αυστηρότητα του νέου συστήματος πρόσληψης τείνει να εξαντληθεί πάνω στους ίδιους ανθρώπους που πριν μερικά χρόνια η κατάργηση της επετηρίδας άφησε άφωνους.

Όλοι μας περιμένοντας υπομονετικά ,εργαζόμενοι για χρόνια στα σχολεία σαν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι μαζέψαμε προϋπηρεσία ικανή ώστε να μπορούμε να σταθούμε επάξια με τους διορισμένους συναδέλφους στις απαιτήσεις ενός σχολείου. Όλοι μας σχεδόν στο παρελθόν έχουμε συμμετάσχει και στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ χάνοντας τον χαρακτηρισμό « επιτυχών» για μισό ή ένα μόριο, γιατί δυστυχώς δεν μπορούσαμε να διαθέσουμε 3000 ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας για φροντιστήριο και αξιόλογες σημειώσεις παιδαγωγικών θεμάτων από μεγάλα φροντιστήρια της Αθήνας, χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα μετακίνησης, ενώ πολλοί είχαμε ήδη οικογένεια και παιδιά με αποτέλεσμα να είναι δυσχερέστερη η προετοιμασία μας από άποψη χρόνου.

Όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε την επιβίωση των οικογενειών μας και των παιδιών μας στην εργασία του καθηγητή φυσικής αγωγής και προπονητή που εξασκούσαμε επί σειρά ετών, και το 2008 ψηφίστηκε στην βουλή νομοθετική ρύθμιση που κατοχύρωνε τον διορισμό μας το αργότερο μέχρι το σχολικό έτος 2012-13.

Σήμερα δύο χρόνια αργότερα, και ενώ έχουν διοριστεί περίπου 800 γυμναστές από την νομοθετική ρύθμιση του λεγόμενου 30μηνου, 290 εναπομείναντες γυμναστές με 6-7 χρόνια παρουσίας στο σχολείο, γονείς μικρών παιδιών, με χιλιάδες υποχρεώσεις, καλούμαστε να γυρίσουμε στο φροντιστήριο για να μάθουμε όχι αυτά που χρειάζονται για να σταθούμε σαν επιστήμονες γυμναστές στις απαιτήσεις των μαθητών, αλλά αυτά που θέλει ο ΑΣΕΠ για να μας χαρακτηρίσει «επιτυχόντες».

Τον τελευταίο καιρό είναι συχνοί οι ειρωνικοί και επικριτικοί χαρακτηρισμοί του υπουργείου για τον κλάδο των γυμναστών και την υπεραριθμία τους στα ελληνικά σχολεία, την στιγμή που τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Τι είναι όμως πιο σημαντικό για την σωματική υγεία των ελληνόπουλων; Πολλοί γυμναστές με ανύπαρκτη γυμναστική στην προσχολική ηλικία, και ελάχιστη γυμναστική στο δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο; ή μήπως πολλοί γυμναστές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαία γύμναση των παιδιών σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Η κοινοτική οδηγία για αύξηση των ωρών γυμναστικής στο δημόσιο σχολείο δεν εφαρμόστηκε ποτέ όχι από τους γυμναστές , αλλά από αυτούς που φτιάχνουν τα αναλυτικά προγράμματα στο υπουργείο. Τα ελληνόπουλα μαθαίνουν από μικρά να μην κινούνται γιατί «κάποιοι» έτσι έχουν αποφασίσει στο υπουργείο χωρίς φυσικά να ρωτήσουν την γνώμη των γυμναστών.

Τα ελληνόπουλα σε μερικά χρόνια είναι σίγουρο ότι θα έχουν πολλά πτυχία (χρήσιμα ή άχρηστα), αλλά ανύπαρκτη ή επιβαρυμένη υγεία από την υποκινητικότητα και την έλλειψη ενημέρωσης για σωστή διατροφή που βιώνουν σήμερα. Η γενιά που βρίσκεται σήμερα στο σχολείο είναι αυτή που σε μερικά χρόνια θα κληθεί να εργαστεί για να στηρίξει την οικονομία της Ελλάδας και την επιβίωση των ηλικιωμένων. Μπορούμε λοιπόν όλοι να καταλάβουμε τι θα συμβεί αν οι αυριανοί παραγωγικοί άνθρωποι αυτού του τόπου πάσχουν στην πλειοψηφία τους από καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία. Όχι μόνο δεν θα μπορούν να εργαστούν αλλά θα ζητούν και αναπηρική σύνταξη, και η βόμβα αυτή δεν θα αργήσει να σκάσει στην ελληνική κοινωνία. Άλλωστε όσα πτυχία κι αν έχει κάποιος αν δεν έχει υγεία δεν έχει τίποτα.

Το σχολείο επιβάλλεται να είναι ο πρωταρχικός φορέας διαπαιδαγώγησης σε θέματα σωματικής υγείας των μαθητών και ο βαθμός στο μάθημα της γυμναστικής (όχι σε επίπεδο δεξιοτήτων και πρωταθλητισμού, αλλά κυρίως σε καλή φυσική κατάσταση), πρέπει να έχει διπλή βαρύτητα στην βαθμολογία τους, ώστε να αντιληφθούν παιδιά και γονείς το μέγεθος της σημασίας που δίνει η πολιτεία στην υγεία τους και να τους γίνει συνείδηση. Σε επίπεδο πολιτικής για την υγεία σημασία έχει η πρόληψη. Όταν φτάσουν να αναζητούν θεραπεία για πρόβλημα υγείας είναι πολύ αργά.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στα ύψιστης σημασίας θέματα μόρφωσης και σωματικής-βιολογικής υγείας των ελλήνων μαθητών. Είμαστε σίγουροι ότι προσεκτικές και στοχευμένες ενέργειες της πολιτείας σε θέματα φυσικής αγωγής θα γίνουν δεκτές από το σύνολο της κοινωνίας ελληνικής και ευρωπαΐκής.

Οι γυμναστές στο σύνολό τους είναι οι αγαπημένοι και πιο προσιτοί καθηγητές στα παιδιά γιατί το μάθημά τους ταιριάζει με την ζωντάνια και την ενέργεια που κρύβουν μέσα τους οι μαθητές. Το ελεύθερο παιχνίδι στο προαύλιο του σχολείου συχνά είναι η μοναδική πηγή εκτόνωσης των παιδιών των μεγάλων τάξεων του λυκείου ανάμεσα σε σχολείο και φροντιστήριο και είναι ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας για την ψυχική υγεία τους. Οι γυμναστές είναι αγαπητοί στα παιδιά γιατί πολλές φορές παίζουν, τρέχουν, ιδρώνουν μαζί τους, ντυμένοι με φόρμες όπως τα παιδιά, και όχι με κουστούμια και ταγιέρ όπως όλοι αυτοί που τα καταπιέζουν.

Οι 30μηνίτες καθηγητές φυσικής αγωγής Ν.ΧΑΝΙΩΝ καθώς και όλοι οι συνάδελφοι γυμναστές με μεγάλη προυπηρεσία στο σχολείο και σημαντική εμπειρία, προτείνουμε τις παρακάτω ιδέες μελλοντικής προσφοράς μας στο ελληνικό σχολείο:

1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

2) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΓΥΜΝΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (με έμφαση στην φυσική κατάσταση και την αποφυγή παχυσαρκίας) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ.(προετοιμασία για υποψήφιους στρατιωτικών σχολών).

3) ΜΑΘΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (με έμφαση στην διατροφή, ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών ζωής, ανακύκλωση, οικονομίας σε νερό και άλλες μορφές ενέργειας, περιβαλλοντική αγωγή, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κυκλοφοριακή αγωγή.)

4) ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ.

5) ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΩΝ.

6) ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΑ Τ.Α.Δ ΚΑΙ Ε.Τ.Α.Δ ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε χρόνια στο σχολείο και έχουμε δρομολογήσει την ζωή μας με βάση την εργασία για την οποία σπουδάσαμε στο ελληνικό πανεπιστήμιο, και δώσαμε τις εξετάσεις μας σε πραγματικές συνθήκες μαθήματος σε αληθινά παιδιά, και όχι σε φανταχτερές θεωρίες και «υποθετικούς» ζωηρούς μαθητές πάνω σε μια κόλλα χαρτί, θα αγωνιστούμε για να μην ξεριζωθεί η ζωή και η αξιοπρέπειά η δική μας και των παιδιών μας.

30ΜΗΝΙΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία


Αθήνα, 27/04/2010

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που δημοσίευσε το Σάββατο 24-04-2010 αθηναϊκή εφημερίδα και το οποίο δόθηκε στους εκπαιδευτικούς, με ταυτόχρονη κατάθεση στη Βουλή, τη νύχτα στις 26-04-2010.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπόψη θέσεις του κλάδου, αλλά συμπεριελήφθησαν διατάξεις που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους εκπαιδευτικούς. Το νομοσχέδιο έχει ως βασικό σκοπό τη στοχοποίηση και την απαξίωση του Έλληνα εκπαιδευτικού.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. πιστεύει πως το περιεχόμενο των περισσοτέρων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου είναι απαράδεκτο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, αν και γνωρίζει η υπουργός πως το ισχύον σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών είναι δίκαιο, αντικειμενικό, αδιάβλητο και αποδεκτό από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας κι επομένως αδιαπραγμάτευτο.

Την τιμωρητική τριετή παραμονή του νεοδιόριστου και τη διετή παραμονή των υπολοίπων εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.

Τη μη υπαγωγή των αποσπάσεων σε φορείς, Υπουργείο, Πανεπιστήμια στο ΚΥΣΠΕ.

Την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (σύνδεση αξιολόγησης – μισθολογικής εξέλιξης) αποδεικνύοντας πως η αυτοαξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Τη λήξη της θητείας των Διευθυντών Εκπαίδευσης στο όνομα της αξιοκρατίας (τα πρώτα μηνύματα τα πήραμε με την ανασυγκρότηση των ΠΥΣΠΕ) κ.τ.λ.

Γίνεται κατανοητό ότι όλες αυτές οι ατάκτως ερριμμένες και αποσπασματικές ρυθμίσεις σ’ αυτό το περιβόητο νομοσχέδιο, οδηγούν σε απαξίωση την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, σε απόγνωση χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομισθίους που, για χρόνια, προσέφεραν και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στη δημόσια εκπαίδευση.

Τα ψέματα και οι επικοινωνιακές φιέστες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας τελείωσαν. Αποδείχθηκε περίτρανα πως η ηγεσία του Υπουργείου μας είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται με τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, τη μεγάλη μείωση των διορισμών των εκπαιδευτικών, την αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, την έλλειψη προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.

Γι’ αυτό και επιλέγουν τη σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τις κυβερνητικές αδυναμίες.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν στην πρωτόγνωρη αυτή επίθεση.

Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις και να συμβάλλουν στη μη ψήφιση του νομοσχεδίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

ΔΑΚΕ -ΔΤ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2010

                                                                                
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΔΑΚΕ-ΔΤ)


Η Πρωτομαγιά του 2010 είναι η πιο πένθιμη ημέρα για κάθε εργαζόμενο, για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με αγώνες, πολλές φορές με αίμα ακόμα και κόστος ζωής, ισοπεδώνονται μέσα σε λίγους μήνες.

Μετά τα αιματηρά, άδικα και μονόπλευρα μέτρα που πήρε ετσιθελικά η κυβέρνηση και έχουν οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στη φτώχεια, έρχεται η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ανεργία, την ανασφάλεια, τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και την εξαθλίωση.

 Στο όνομα της κρίσης, τα αντιλαϊκά μέτρα που διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά και οι πολιτικές της υποτέλειας στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό κατεστημένο, αφενός αυξάνουν τα περιουσιακά και τα προνόμια των οικονομικά ισχυρών, των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρήσεων και αφ’ ετέρου ακυρώνουν, καταργούν και υποβαθμίζουν τα δικαιώματα του εργαζόμενου κόσμου και της κοινωνίας.

 Με τις νέες ανατροπές που ετοιμάζει στο ασφαλιστικό, καθώς και τον αποχαρακτηρισμό του κοινωνικού χαρακτήρα του.


 Την συγχώνευση και την κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών με μόνο λόγο την εξοικονόμηση χρημάτων.


 Σχεδιάζουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και μειώνουν τις συντάξεις με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.


Συναδέλφισες Συνάδελφοι Φίλες κα Φίλοι,


Στη φετινή Πρωτομαγιά, καλούμε όλους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέες και νέους, άνεργους, κάθε πολίτη που δίνει τον αγώνα της καθημερινότητας και της ζωής.


Μαζί με τις απαραίτητες τιμές μνήμης και προσφοράς σε όλους τους αγωνιστές στην πολύχρονη και πολλές φορές ματωμένη διαδρομή του εργατικού κινήματος, στέλνουμε κάλεσμα λαού για ενότητα, συσπείρωση και παρουσία στις μεγάλες κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και επαναλαμβανόμενη μορφή.


Η 1η Μάη 2010, για κάθε κοινωνία, για κάθε λαό, για κάθε εργαζόμενο, για τον κόσμο της εργατιάς και της ανεργίας, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, όπου η κυβέρνηση κάτω από το βάρος που δημιούργησε η ίδια εξαιτίας των πρωτοφανών πολιτικών λαθών, όπου η μία γκάφα, σε καίριες διεθνής συναντήσεις, διαδέχονταν την άλλη, έχει ως αποτέλεσμα τις βαριές συνέπειες που προκλήθηκαν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, από την υβριστική και συκοφαντική προπαγάνδα που προκάλεσε το οικονομικό επιτελείο με μικρόψυχες και κοντόφθαλμες πολιτικές συμπεριφορές. Χρεώνουν ανεξέλεγκτα τις ευθύνες στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους απλούς ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης.


ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ: ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ όλες τις παράλογες, τις αντεργατικές, τις αντικοινωνικές συνταγές ή τις εντολές από όπου και αν προέρχονται, γιατί το μόνο που κάνουν είναι χωρίς έλεος να εξοντώνουν τους εργαζόμενους πολίτες, να εξαθλιώνουν την κοινωνία και να βαθαίνουν ακόμη την ύφεση και την κρίση.


ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να υπηρετήσουμε την πολιτική που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εκβιαστές και οι κερδοσκόποι.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που εκμεταλλεύθηκαν τον πλούτο της χώρας, την κοινωνία, τους εργαζόμενους.


Αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, απεργούμε για τα δικαιώματα μας, τα δικαιώματα του λαού μας, τα συμφέροντα της χώρας μας.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ


Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, ενωμένοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.










ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΛΜΕ - ΔΟΕ Απεργία στις 4 Μάη

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


Στο σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις»


Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Το σχέδιο νόμου, που προτείνεται για ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία, είναι το πρώτο από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών οι οποίες αφορούν στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση του προγράμματος για το «Νέο Σχολείο» - σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 04.03.2010. Εντάσσεται στη συνολική πολιτική πρόταση της κυβέρνησης, που οδηγεί στην υλοποίηση του διακηρυγμένου στόχου της για «Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους» η οποία κάνει πράξη το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής». Τοπ «Νέο Σχολείο» είναι το μεγάλο και οραματικό σχέδιο και αφορά τη συνολική αλλαγή του περιεχομένου και της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Θέτει τον μαθητή στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας μας στο χώρο της εκπαίδευσης και απαιτεί τον συντονισμό και τη σύγκλιση όλων των επιλογών, των ρυθμίσεων, των επενδύσεων, των αποφάσεων για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων και τη διαμόρφωση των όρων για την εκπλήρωση υψηλών προσδοκιών για κάθε μαθητή, την άρση των ανισοτήτων και τη σύγκλιση με τους στόχους που έχουν τεθεί για την εκπαίδευση από την Ε.Ε. .

Στην κατεύθυνση αυτή και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για το «Νέο Σχολείο»,

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Πρόγραμμα Απεργιακών Κινητοποιήσεων ΟΛΜΕ

Μετά την άκαρπη συνάντηση του ΔΣ με την Υπουργό την Πέμπτη (κυρίως εξαιτίας της αλαζονικής και υπεροπτικής συμπεριφοράς της Υπουργού), η ΟΛΜΕ αποφάσισε:

- 24ωρη απεργία στις 4/5/2010 (θα συμμετάσχει και η ΔΟΕ). Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στις 3/5 ξεκινάνε οι εξετάσεις των μαθητών β΄ κύκλου των ΤΕΕ και των εσπερινών τεχνικών λυκείων. Έτσι η 4/5 είναι ημέρα πανελλαδικών εξετάσεων.

- Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις 5/5,

- Γενική Συνέλευση προέδρων στις 6/5 με θέμα απεργία στις 14/5 (ημέρα έναρξης πανελλαδικών εξετάσεων των γενικών λυκείων).

Η απόφαση για απεργία στις 4/5 ψηφίστηκε από 8 μέλη του ΔΣ, (ΔΑΚΕ, Συνεργασία, ΕΣΣΑΚ-ΔΕΕ και Παρεμβάσεις). Όχι ψήφισαν τα 3 μέλη της ΠΑΣΚ χωρίς να «κατεβάσουν» κάποια δική τους πρόταση.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε το παρακάτω πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων:.........

1. Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22/4 και στασυλλαλητήρια

2. Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 27/4 σε όλη την Ελλάδα

3. Συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη

4. 24ωρη Απεργία στις 4/5 μαζί με τη ΔΟΕ για να μην κατατεθεί το«πολυνομοσχέδιο» του          Υπουργείου Παιδείας

5. Γ.Σ. των ΕΛΜΕ το επόμενο διάστημα για συζήτηση και ενημέρωση πάνωστις επιπτώσεις των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας, του«πολυνομοσχεδίου» του Υπ. Παιδείας και του Ασφαλιστικού και τη στήριξη των παραπάνω κινητοποιήσεων

6. Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ 4 και 5/5 και Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 6/5στην οποία θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των απεργιακώνκινητοποιήσεων από τις 14/5.

Για να ακυρωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης

  • Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα
  • Όχι στην περικοπή μισθών και συντάξεων
  • Όχι στη διάλυση του Ασφαλιστικού συστήματος
  • Όχι στο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας
  • Όχι στο πρόγραμμα σταθερότητας

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τις προτάσεις της Υπουργού Παιδείας

Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τον παραπλανητικό τίτλο «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού»,
το ΔΣ της ΟΛΜΕ διαπιστώνει ότι:

Ένα νομοσχέδιο που δηλώνει ότι φιλοδοξεί να «αναβαθμίσει το ρόλο του εκπαιδευτικού» δεν ασχολείται καθόλου με τα αναγκαία μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού και του έργου του: την αναγκαιό-τητα της καθιέρωσης ετήσιας επιμόρφωσης, την μισθολογική, επι-στημονική και εργασιακή αναβάθμισή του. Αντίθετα, έρχεται σε μια περίοδο που με την ασκούμενη πολιτική ..........................
μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας, έχουμε δραματικές περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, αλλά και στους μισθούς, στις συντάξεις και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Θεσμοθετείται ένα νέο σύστημα διορισμών αποκλειστικά στη-ριγμένο στον ΑΣΕΠ, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση σε δεκά-δες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι για πολλά χρόνια μαζεύουν προϋπηρεσία, ώρα την ώρα, μόριο το μόριο, εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο ανατρέπονται βίαια, για μια ακόμη φορά, οι υπάρχουσες διαδικασίες και αντιμετωπίζεται ο εκπαιδευ-τικός ως «αναλώσιμο προϊόν».

Η περίφημη μεταβατική περίοδος των 2 ετών είναι κυριολεκτικά κοροϊδία, μιας και έχει ήδη νομοθετηθεί η δραματική μείωση του συνολικού αριθμού διορισμών.

Η επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δεν οδηγεί στο διορισμό, αλλά σε μια λίστα αναμονής πιθανού διορισμού για λίγους. Επιβε-βαιώνεται πανηγυρικά η εκτίμηση της ΟΛΜΕ ότι ο πραγματικός στόχος αλλαγής του συστήματος διορισμών είναι η μείωση του α-ριθμού των διοριζόμενων εκπαιδευτικών.

Όχι μόνο διατηρείται ο απαράδεκτος θεσμός του ωρομισθίου αλλά «ωρομισθοποιείται» ο θεσμός του αναπληρωτή, εισάγοντας το «θεσμό του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο».

Επιχειρείται η αύξηση του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών μέσω της υποχρέωσης για 5ωρη υπερωρία ως προϋπόθεση για να προσληφθούν αναπληρωτές.

Θεσμοθετείται η υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών για 3 χρόνια στην οργανική θέση του πρώτου διορισμού που θα λει-τουργήσει ουσιαστικά σαν στρατιωτική θητεία για το νέο εκπαιδευ-τικό.

Εισάγεται με τη διαδικασία του «δόκιμου εκπαιδευτικού» η ου-σιαστική αμφισβήτηση της μόνιμης εργασίας του νέου εκπαιδευτι-κού. Έτσι, ο εκπαιδευτικός που κατέχει δύο πτυχία (βασικό και παιδαγωγικό) έχοντας επιτύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις και μετά από πιθανά πολλαπλές επιτυχίες στον ΑΣΕΠ για να διοριστεί, θα ξανακρίνεται στη 2ετία από τον «Αξιολογητή» για το εάν είναι ικα-νός για εκπαιδευτικός ή όχι.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης – χειραγώ-γησης των εκπαιδευτικών και της αμφισβήτησης της επαγγελματι-κής τους υπόστασης.

Θεσμοθετείται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου «σε πρώτη φάση ως εσωτερική διαδικασία» που συνδέεται με την υλι-κοτεχνική υποδομή, την εξεύρεση πόρων από το ίδιο το σχολείο, την απώλεια διδακτικών ωρών, τις επιδόσεις των μαθητών, κ.λπ., που οδηγεί απευθείας στο «Σχολείο της Αγοράς».

Παρά τις διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας και τη στοχοποίη-ση των εκπαιδευτικών που επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα, αυτοαναιρείται, διατηρώντας το bonus των μορίων (έστω και μειω-μένο) για όσους αποσπώνται στο Υπ. Παιδείας και τις υπηρεσίες του.

Τίθεται ως προϋπόθεση για να επιλεγεί εκπαιδευτικός ως στέ-λεχος, η συμμετοχή του σε προγράμματα αξιολόγησης.

Παρά το θετικό γεγονός της κατάργησης της βάσης του «10», που πρώτη η ΟΛΜΕ ανέδειξε ως αίτημα από τη θεσμοθέτησή του, το νέο σύστημα πρόσβασης συνδέεται ξανά με τις επιδόσεις των μαθητών στο Λύκειο.

Τέλος, παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας για διαβούλευση, διάλογο, κ.λπ. η πραγματικότητα είναι πως η κα Διαμαντοπούλου αρνήθηκε όλο αυτό το διάστημα την ουσιαστική διαπραγμάτευση με την ΟΛΜΕ.

Παρά το γεγονός ότι, όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς, στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, απο-σπάσεις, τοποθετήσεις, μοριοδότηση, κ.λπ.) και τις προσλήψεις, η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων, το Υπουργείο Παι-δείας επιδεικτικά τις αγνοεί. Επίσης, δεν απαντά, ουσιαστικά αρνεί-ται να συζητήσει, τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η Υπουργός Παιδείας αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση δια-πραγμάτευσης με την Ομοσπονδία μας.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απαιτεί την έναρξη ουσιαστικής συλλογικής δι-απραγμάτευσης του Υπουργείου Παιδείας με την ΟΛΜΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τους εκ-παιδευτικούς.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΟΛΜΕ

Το ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. ‘’παίζει’’ με τα παιδιά μας;

Δημήτρης Σγούρος

πατέρας υποψήφιας

Είναι περίεργο που στις 6/4 δεν έχει ακόμα σταλεί προς τα σχολεία η εγκύκλιος για τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε ότι η Δ/νση οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων τμήμα Β’ του ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. απέστειλε προς τις Δ/νσεις των νομών, το έγγραφο Φ.251/34360/Β6/24-03-2010 με θέμα: ............................
’’Εξεταστικά κέντρα Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων’’, το οποίο έχει ως εξής:
Παρακαλούμε να μην προχωρήσετε σε ορισμό εξεταστικών κέντρων Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων, γιατί με νεώτερο έγγραφο μας θα σας γνωστοποιήσουμε το συνολικό αριθμό εξεταστικών κέντρων της περιοχής ευθύνης σας.

Την υπογράφει ο κος Μπαλίκος.

Προτίθεται το ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. να περιορίσει τα εξεταστικά κέντρα; Γιατί δεν το ανακοινώνει έγκαιρα; Δεν θα πρέπει οι μαθητές που πιστεύουν ότι θα εξεταστούν στο σχολείο που φοίτησαν να γνωρίζουν που θα πάνε; Ή μήπως φοβάται τις αντιδράσεις;

Το ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. δεν πρέπει να παίζει με τις ψυχές των παιδιών μας. Δεν είναι όλα €. Δεν αποτιμώνται όλα με χρήματα. Να πληρώσουμε για την οικονομική κρίση αλλά όχι τα παιδιά και όχι σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Οι μαθητές γνωρίζουν ότι θα εξεταστούν στο σχολείο που φοίτησαν. Τυχόν μετακίνηση, θα υποβάλλει τους μαθητές της περιφέρειας σε ψυχική, σωματική και οικονομική ταλαιπωρία, που δεν αποτιμάται.

Θα αναγκαστούν να ξυπνήσουν πολύ νωρίτερα και να μετακινηθούν άγνωστο για πόσα χιλιόμετρα. Επίσης, στην ταλαιπωρία θα συνυποβληθούν και οι γονείς, αφού θα αναγκαστούν σε αρκετές περιπτώσεις να αναλάβουν οι ίδιοι την μετακίνηση των παιδιών τους.

Η εξέταση δεν θα είναι ισότιμη κάποιοι θα εξεταστούν στο οικείο περιβάλλον του σχολείου τους, και κάποιοι άλλοι σε άγνωστο περιβάλλον.

Θυμάται το ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. τα εκατομμύρια € που σπαταλήθηκαν φέτος για την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών μηχανημάτων που υπάρχουν στα σχολεία για τη μετάδοση των θεμάτων (VBI); Αυτά θα πιάσουν τόπο καταργώντας εξεταστικά κέντρα; Ή μήπως φανερώνει παντελή έλλειψη προγραμματισμού;

Κα Διαμαντοπούλου δεν μπορεί τα παιδιά μας να πληρώσουν το τίμημα της οικονομικής κρίσης με αυτόν τον τρόπο. Μην τα αναστατώνεται. Αφήστε τα να περάσουν ήρεμα αυτές τις δύσκολες μέρες. Κάνουν ένα μεγάλο αγώνα για πολλά χρόνια τώρα. Αφήστε τα να τον ολοκληρώσουν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

Εξαπάτηση διαρκείας των εκπαιδευτικών με βαριές αναπηρίες

Δημοσιεύθηκε από diorismos67 στο 7 Απριλίου, 2010


http://www.enet.gr/?i=news.el.epi-isois-orois&id=146976

Τρίτη 7/3/2010

Στον πλευρό τους η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία που έχουν συμπληρώσει δωδεκάμηνη προϋπηρεσία ως αναπληρωτές ωρομίσθιοι και αναμένουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο τον δικαιωματικό (βάσει του Ν 3794) διορισμό τους. Οι συνεχείς υποσχέσεις από πλευράς ΥΠΕΠΘ για διευθέτηση του θέματος έχουν εδώ και μήνες αποδειχτεί κενές περιεχομένου, εξωθώντας τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία να ομιλούν πλέον για “συνειδητή υπουργική απάτη” εις βάρος τους.
Ομολογουμένως ο χαρακτηρισμός “συνειδητή απάτη” είναι βαρύς, πλην όμως η αγανάκτηση που εξωθεί σ’ αυτόν μοιάζει κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη. Αρκεί, προς απόδειξιν, να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος του υπουργείου που καλούσε τους ανάπηρους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν δικαιολογητικά ώστε να προσληφθούν, όριζε ως καταληκτικό χρονικό σημείο κατάθεσης την 11η Δεκεμβρίου 2009. Πέρασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων φτάσαμε ήδη στην πασχαλινή μεγάλη εβδομάδα, εντός ολίγου και αυτή θα παρέλθει , αλλά για τους δικαιούχους πρόσληψης φως (αναστάσιμο) στον ορίζοντα δεν φαίνεται. Ακόμη περιμένουν να καθοριστεί ο αριθμός των διοριζομένων ανά κλάδο και ειδικότητα! Αυτό απάντησε η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου σε επερώτηση του βουλευτή Γ. Στρατάκη στις 12 Μαρτίου, ένα γεμάτο τρίμηνο μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης των δικαιολογητικών, προσθέτοντας επικουρικά ότι εξετάζεται παράληλα η δυνατότητα διορισμού των αιτούντων σε θέσεις προτίμησής τους. Γρήγορα , ομολογουμένως, έμαθε τα παιδευτικά κόλπα (της εξουσίας) η της παιδείας υφυπουργός. Αντί να απολογηθεί για την ολιγωρία την πιστώνει στα υπέρ της, εξηγώντας ότι γίνεται προς όφελος των αδιορίστων!

Δυστυχώς, όμως, ούτε περί αυτού είναι βέβαιον ότι πρόκειται . Σύμφωνα με πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε κατεπείγουσα επιστολή του συλλόγου αδιόριστων εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες, η διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί με αναπηρίες που έχουν συμπληρώσει δωδεκάμηνη προϋπηρεσία δικαιούνται διορισμού, βαίνει προς κατάργησιν στο νέο σχέδιο νόμου που ήδη επεξεργάζεται και σύντομα θα ψηφίσει το ΥΠΕΠΘ!

Αν οι (σοβαρότατες) πληροφορίες επιβεβαιωθούν στην πράξη, το ατόπημα είναι μεγάλο. Θα αποδειχτεί ότι το ΥΠΕΠΘ εν γνώσει του παραπλάνησε τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα λάβουν τα ευεργετήματα ενός νόμου που σκόπευε να καταργήσει. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών στέκεται αλληλέγγυα η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ εκφράζοντας την οργή της διότι “θεσμικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να ακυρώνονται εν μία νυκτί, φέρνοντας σε απόγνωση εκείνους, οι οποίοι βιώνουν στο διηνεκές τον κοινωνικό αποκλεισμό.” H EΣΑμεΑ χαρακτηρίζει “διαρκή ομηρεία” την παρατεταμένη αναμονή στην οποίαν έχουν υποχρεωθεί οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία και απαιτεί πλέον “την δημόσια προσωπική δέσμευση της υπουργού παιδείας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί”. Μοιάζει επί του συγκεκριμένου θέματος να έχουν τελειώσει τα ψέμματα. Η ανοχή και αντοχή στο πεδίο κινούμενης άμμου – διαβεβαιώσεις που με έμφαση δίνονται και με την ίδια έμφαση ακυρώνονται – έχει εξαντληθεί.

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Ευχές




Σας ευχόμαστε το μήνυμα της λυτρωτικής θυσίας
να αποτελέση πηγή αγάπης έμπνευσης και αισιοδοξίας

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά