Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστολή προς τους γονείς

Επιστολή προς τους γονείς


Αγαπητοί γονείς,

θελήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ευχηθούμε σε σάς και στους μαθητές μας καλή χρονιά, υγεία και δύναμη. Σας ενημερώνουμε, ταυτόχρονα, ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε – και μάλιστα σε συνεργασία – να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να απαιτήσουμε λύσεις.

Εμείς δε θέλουμε απλά να φαίνεται ότι γίνεται μάθημα, θέλουμε να μπορούμε να μεταδώσουμε γνώσεις και αξίες, να εμπνεύσουμε τους νέους, χωρίς να χρειάζονται τα κάθε είδους φροντιστήρια. Το έργο μας, όμως, γίνεται πιο δύσκολο, όταν διδάσκουμε σε υπερφορτωμένες σχολικές τάξεις. Φέτος λοιπόν, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί, έγιναν μόλις 2.825 νέοι διορισμοί, 50% σε σχέση με πέρσι. Η Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τους μειωμένους διορισμούς επικαλείται το Μνημόνιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μ' αυτό τον τρόπο, όμως, με 9.000 λιγότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς υποβαθμίζεται σοβαρά η λειτουργία των σχολείων. Η πρόθεση του υπουργείου για τμήματα με 28-30 μαθητές, θα δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στο παιδαγωγικό έργο στο οποίο είμαστε ταγμένοι, για την πρόοδο των παιδιών σας. Όλοι μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί, πρέπει να πιέσουμε να γίνουν συμπληρωματικοί διορισμοί και να μην επιτρέψουμε να υπάρξει τάξη με πάνω από 25 παιδιά.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα. Τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν πάνω από 50% τα χρήματα, που δίνει η Κυβέρνηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να αναζητούνται υλικά καθαριότητας, χαρτί για φωτοτυπίες, πετρέλαιο... Είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε κι άλλα για τις απαιτήσεις της μόρφωσης των παιδιών σας;

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη συμπαράστασή σας∙ άλλωστε μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των νέων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολίτες, που θα διεκδικούν μια καλύτερη ζωή κι όχι υποζύγια μέσω της παπαγαλίας. Θέλουμε μόρφωση και δουλειά για όλα τα παιδιά∙ επομένως αύξηση των θέσεων εργασίας κι όχι ελαστική, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, όπως επιτάσσουν οι όροι του ΔΝΤ, της ΕΕ και οι κυβερνητικές πολιτικές. Χαιρόμαστε που οι νέοι σήμερα αποκτούν προσόντα, λυπόμαστε όμως που τίποτε δεν τους εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μέλλον. Αυτά, που εντείνονται από τα σχέδια για σχολεία στους Δήμους και συνολική ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, χρειάζεται να τα παλέψουμε όλοι μαζί.

Θεωρούμε αναγκαία τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τον αξιοπρεπή μισθό. Ξέρουμε ότι σας ζητάμε πολλά. Σκεφτείτε όμως ότι αν δε διαμαρτυρηθείτε, δεν απαιτήσετε, δεν αρνηθείτε κι εσείς, αν δεν ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι γονέων, οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και η συνομοσπονδία γονέων... τότε είμαστε όλοι καταδικασμένοι στην αιώνια λιτότητα της τρόικας και στην όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση της Παιδείας.

Ελάτε μαζί μας να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο, να απαιτήσουμε ένα Δημόσιο Σχολείο χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο που να χωρά όλα τα παιδιά κι όλη τη γνώση.

Διάλυση του θεσμού της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης

Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Τρία 24ωρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε τη διάλυση του θεσμού της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Δηλαδή τη στέρηση, από τους μαθησιακά και οικονομικά αδύναμους μαθητές, της δυνατότητας που είχαν να παρακολουθούν υποστηρικτικά μαθήματα μέσα στα σχολεία τους. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ολέθρια επιλογή, ιδιαίτερα υπό την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει άμεσα να ανακρούσει πρύμναν και να δώσει λύση στα παιδιά που δεν έχουν την ευχέρεια να προστρέξουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Κατά τα λοιπά, τα σχολεία θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα με αναπληρωτές και ωρομισθίους εκπαιδευτικούς, αλλά και με "δανεικούς" καθηγητές. Και για την αναστάτωση η οποία προκαλείται, η κα Υπουργός επιρρίπτει ευθύνες στον κόσμο της εκπαίδευσης! Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφενός μεν να επανενεργοποιήσει το θεσμό των "φροντιστηριακών μαθημάτων μέσα στα λύκεια", αφετέρου δε να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων, οι οποίες δυστυχώς ανέρχονται σε χιλιάδες».

Δήλωση του Προέδρου της ΟΛΜΕ

Διάθεση εκπαιδευτικών


Με πρωτοφανή τρόπο και με τη διαδικασία του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» επιχειρείται στο νομό Αττικής η μετακίνηση εκατοντάδων καθηγητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο προερχόμενος από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης σπεύδει να καλύψει τις ανάγκες στα «ολοήμερα δημοτικά» σχολεία, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη καλυφθεί τα λειτουργικά κενά σε γυμνάσια και λύκεια. Με αυταρχικό τρόπο «εντέλει» τα υπηρεσιακά συμβούλια στηριζόμενος στα επιλεγέντα και διορισθέντα από αυτόν μέλη. Απαξιώνει έτσι τόσο τη λειτουργία των ΠΥΣΔΕ όσο και τα αιρετά μέλη του κλάδου, η αντίδραση των οποίων σε αυτές τις μεθοδεύσεις υπήρξε καθολική. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι επιχειρείται εκφοβισμός και τρομοκράτηση των συναδέλφων μας προκείμενου να φανεί ότι ζητούν «οικειοθελώς» τη μετακίνησή τους

Καλώ τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων, αναλογιζόμενοι την ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους τους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ακυρώνοντας στην πράξη αυτές τις πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει. Καμία διάθεση καθηγητή σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται εφόσον δεν καλυφθούν πρώτα οι ανάγκες της Δευτεροβάθμιας. Καλώ επίσης την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επαναφέρει στη τάξη τον διορισμένο από αυτή περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης και σε διαφορετική περίπτωση να τον αποπέμψει.

Η τρομοκρατία και ο «τσαμπουκάς» δεν έχουν θέση στο δημοκρατικό εκπαιδευτικό μας σύστημα..

Πεππές Δημήτριος

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός ........εν τω μέσω της νυχτός

Ο πρωθυπουργός σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει την αξιοθρήνητη εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος προσωπικά, στο τριήμερο του Εθνικού Συμβουλίου, επιζήτησε τη φυγή προς τα εμπρός σε έναν εσπευσμένο ανασχηματισμό.


Το αποτέλεσμα είναι να μεγιστοποιηθεί η αίσθηση τηςτραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.

Για ώρες παρακολουθούσαμε άναυδοι τις “διαρροές” από το γράψε-σβήσε του πρωθυπουργού.

Φθάσαμε αισίως στις 01:36 μετά τα μεσάνυχτα, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά, για να πληροφορηθούμε το νέο σχήμα της κυβέρνησης του μνημονίου.

Και διαπιστώσαμε και σε αυτήν την περίπτωση τη διάσταση λόγων και έργων του κ. Παπανδρέου.

-Ο πολυαναμενόμενος “δομικός” ανασχηματισμός περιορίστηκε σε ανακύκλωση των ιδίων προσώπων, παρά το ότι η αποτελεσματικότητα των περισσοτέρων στις θέσεις που κατείχαν κρίθηκε ωςανεπαρκέστατη.

-Επιπλέον στην αγωνιώδη προσπάθειά του ο κ. πρωθυπουργός να εξισορροπήσει τις συγκρούσεις που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών του, λησμόνησε και την δέσμευσή του για ολιγομελή κυβέρνηση. Το πολυπληθές σχήμα με τα 48 μέλη (!), για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι -κυρίως οι συντονιστές, παρά τω πρωθυπουργώ, με τους διάφορους τίτλους- συνιστά σκάνδαλο σε μια εποχή άγριας λιτότητας.

-Στο πολυπλόκαμο υπουργικό σχήμα δεν υπάρχει και πάλι ανεξάρτητο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να αντιληφθούν στο ΠΑΣΟΚ την ανάγκη επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας. Άραγε για το υπουργείο Τουρισμού πόσος καιρός θα απαιτηθεί ακόμη για να κατανοήσουν στην κυβέρνηση το κόστος της κατάργησής του;

-Όσο για κάποιους “φρέσκους” υπουργούς και υφυπουργούς η προέλευσή τους από το παλαιό έως παλαιότατο ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή. Υποθέτουμε ότι ο κ. Παπανδρέου αισθάνθηκε μάλλον απειλητική την “μοναξιά” της πολιτικής του πορείας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Απέναντι στην αντίδραση για το καταστρεπτικό μνημόνιο, δεν του αρκεί η στήριξη των γνωστών συνοδοιπόρων του. Επιστρατεύει εσπευσμένως το τμήμα του κόμματός του που υποτίθεται ότι θα παρόπλιζε, καθώς ο ίδιος και οι σύμβουλοί του ανοίγονταν στα νερά του 4ου δρόμου για τον σοσιαλισμό…

Κι όμως, ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Νωπές είναι οι διαβεβαιώσεις τους προς τον ελληνικό λαό ότι και “λεφτά υπάρχουν” και ότι “είναι πανέτοιμοι να κυβερνήσουν”.

Ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί στην ουσία απερίφραστη ομολογία αποτυχίας.

Αποτυχία που την καταμαρτυρούν τα δραματικά στοιχεία κατάρρευσης της οικονομίας, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, η ασφυξία των νοικοκυριών, ο καλπασμός του πληθωρισμού, η εκτόξευση των δεικτών της ανεργίας.

Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, αυτό που απαιτείται για να υπερβούμε την κρίση δεν είναι οι απέλπιδες εναλλαγές κυβερνητικών πόστων για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Δεν χρειάζεται ανακύκλωση προσώπων αλλά αλλαγή πολιτικής! Με μείγμα μέτρων που θα οδηγήσουν τη χώρα στη γρήγορη απεμπλοκή από το μνημόνιο, που θα την ισχυροποιήσουν για να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Η Νέα Δημοκρατία με ευθύνη και αποφασιστικότητα έχει εγκαίρως καταθέσει πρόταση εξόδου από την κρίση:

-με το κατάλληλο μείγμα που θα μειώσει τα ελλείμματα αλλά θα φέρει και ανάπτυξη.

-που θα ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους.

Οι πολίτες ήδη έχουν αντιληφθεί ποιός λέει την αλήθεια.

Οι ημέρες της ανέξοδης δημαγωγικής ρητορείας τελειώνουν οριστικά.

Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να παραπλανηθεί από τις πανικόβλητες επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης.

Σε λιγότερο από δύο μήνες, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχει την ευκαιρία να τιμωρήσει όπως πρέπει και το ΠΑΣΟΚ και όσους συναίνεσαν και συνέπραξαν στην εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου.

ΕΠΙΛΟΓΗ Δ/ΝΤΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που ακολούθησαν προκειμένου να επιλεγούν οι κομματικοί αρεστοί στη Διοίκηση της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παραβίασε κάθε ηθικό φραγμό προκειμένου να «αποκαταστήσει» τα δικά της παιδιά.


Καταρχάς αυθαίρετα έληξε η θητεία των προηγούμενων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ως γνωστόν είχαν επιλεγεί ύστερα και από αδιάβλητοι διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ.

Ακολούθως στη διαδικασία της συνέντευξης, με «χειρουργικές» επεμβάσεις, «εκτέλεσε» τους μη κομματικά ημέτερους υποψηφίους, που είχαν την αφέλεια να πιστέψουν τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, για αξιοκρατία στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Προς τούτο αναφέρουμε και συγκεκριμένα παραδείγματα. Στα Χανιά προκειμένου ο 2ος σε αντικειμενικά μόρια (15,5) να ξεπεράσει τον 1ο (19,39) έλαβε Μ.Ο. στη συνέντευξη 14,71 με άριστα το 15 ενώ ο 1ος σε μετρήσιμα μόρια έλαβε μόλις 9,86! Τυχαία, ο 2ος σε μόρια ήταν συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ.

Στην Εύβοια, αντίστοιχα ο 4ος έγινε 1ος και πήρε τη θέση του Δ/ντη Εκπαίδευσης με Μ.Ο. συνέντευξης 13,16 ενώ ο 1ος πήρε μόλις 8,5! Τυχαία, και αυτός ήταν συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ. Στο Λεκανοπέδιο ο 1ος έγινε 10ος μετά τη συνέντευξη μη καταφέρνοντας να διεκδικήσει καμία από τις 7 προκηρυχθείσες θέσεις των Δ/νσεων της Αττικής. Τυχαία, και οι 7 Δ/ντές που επελέγησαν ήταν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Το ίδιο συνέβη και στη Μεσσηνία και στη Ζάκυνθο αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα.

Έτσι, οι έσχατοι έγιναν πρώτοι. Οι κομματικά αρεστοί κατέλαβαν τη Διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πολιτική ηγεσία απέκτησε τα εκτελεστικά όργανα που επιθυμούσε. Αυτοί θα υλοποιήσουν τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και θα επιχειρήσουν να συντρίψουν τη δικαιολογημένη αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου, που γιγαντώνεται, ενάντια στην κυβέρνηση που ξεπούλησε τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. και τη νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Όμως η Υπουργός Παιδείας ματαιοπονεί. Ο εκπαιδευτικός κόσμος θα αντιδράσει δυναμικά στις μεθοδεύσεις της.

Το κομματικό κράτος που οραματίζεται δε θα περάσει.

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.