Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Το Υπ.Παιδείας παρανόμως παραβίασε την αναλογία 60-40 στους διορισμούς του 2010



Σχετική επερώτηση στη Βουλή του Άρη Σπηλιωτόπουλου


Ο νέος τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπηλιωτόπουλος ρωτάει την κ. Διαμαντοπούλου


ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Διορισμοί Εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008

Τον Νοέμβριο του 2008 με τους αριθμούς 2Π, 3Π, 4Π και 5Π προκηρύχτηκε από τον ΑΣΕΠ γραπτός διαγωνισμός για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό έγινε προκειμένου να καλυφθεί, βάσει του νόμου, το 60% των προσλήψεων στην εκπαίδευση την διετία 2009-2010 και 2010-2011. Στις 31/01/09 και 01/02/09 πραγματοποιήθηκε ο παραπάνω διαγωνισμός, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα και στην συνέχεια εκδόθηκαν τα ονομαστικά ΦΕΚ των διοριστέων του διαγωνισμού, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 έγιναν οι πρώτοι διορισμοί βάση αυτών των ΦΕΚ. Τον Αύγουστο του 2010, και ενώ το μνημόνιο είχε εξαιρέσει την παιδεία από την περικοπή των προσλήψεων, αφήσατε κατά παράβαση της προκήρυξης αδιόριστους 428 διοριστέους του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008, διορίζοντας ταυτόχρονα 2000 συναδέλφους τους, από πίνακες που εσείς η ίδια είχατε καταγγείλει ως αδιαφανείς.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Γιατί παραβιάσατε την αναλογία 60-40 στους διορισμούς εκπαιδευτικών, καταστρατηγώντας τον δικό σας σχετικό νόμο;


2. Που βρίσκονται οι πιστώσεις από τα ονομαστικά ΦΕΚ των 428 διοριστέων του ΑΣΕΠ, αφού αυτοί δεν διορίστηκαν;


3. Θα διορίσετε τους 428 αυτούς εκπαιδευτικούς εντός του 2010, εφαρμόζοντας την σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ;
 

Επιστολή Υφυπουργού προς Δημάρχους


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μαρούσι, 28 Ιανουαρίου 2011

Αρ. Πρ. - 137 -
Προς: κ.Δήμαρχο

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Ελπίζω σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς συναρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κοινό μας στόχο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα αναφορικά με τις Συνενώσεις – Ιδρύσεις των Σχολικών Μονάδων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι φιλοσοφία όλων των δράσεων μας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης. Θέτοντας ως βάση παιδαγωγικά κριτήρια κατά τη διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων σχολείων, συνυπολογίζουμε την απόσταση, χιλιομετρική και χρονική, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Προφανείς εξαιρέσεις αποτελούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές, όπως θα διαπιστώσετε και στη επισυναπτόμενη εγκύκλιο. Προτεραιότητα μας είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του «Νέου Σχολείου».

Με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά. Κάθε περιοχή που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε τη σχετική εγκύκλιο και προσβλέπουμε στη συμβολή σας. Η γνώμη σας είναι βαρύνουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός Παιδείας,
Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Β’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ- ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ-ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Αγαπητοί γονείς,

απευθυνόμαστε σε σας για τις κρίσιμες εξελίξεις στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα για το ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.To Υπουργείο Παιδείας πιστό στο πνεύμα και τις επιταγές του ΔΝΤ προχωρά σε συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολικών μονάδων. Εκμεταλλευόμενο τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη συγκρότηση του «Καλλικράτη» αναθέτει αυτήν την αρμοδιότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες και απαξιώνοντας έτσι τη γνώμη και το ρόλο των οργάνων λαϊκής συμμετοχής.

Η τακτική που ακολούθησε ως τώρα το Υπουργείο καθώς και τα κριτήρια που θέτει για τη συγχώνευση, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκει έναν εξορθολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης αλλά μια σημαντική μείωση του αριθμού των σχολείων. Αυτό θα έχει μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως:

 Οδηγούμαστε σε τμήματα 30 μαθητών στη δευτεροβάθμια και 25 στην πρωτοβάθμια γεγονός που θα μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης,


 Δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων με κίνδυνο να χαθεί το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και μαθητών, κάτι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους,


 Η ανεπάρκεια των υποδομών είναι πιθανό να οδηγήσει πολλά σχολεία να λειτουργούν και με λυόμενες ή γενικά με ακατάλληλες για διδασκαλία αίθουσες,


 Αύξηση του χρόνου μετακίνησης από και προς το σχολείο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών,


 Αύξηση της μαθητικής διαρροής αφού δρομολογείται η κατάργηση του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Αιγάλεω και η υποχρέωση των εργαζόμενων μαθητών, να μετακινούνται καθημερινά στο Περιστέρι !


Με την κατάργηση σχολικών μονάδων το σχολείο της γειτονιάς θα αποτελέσει παρελθόν .Γίνεται κατανοητό πως το Υπουργείο κινείται με μόνο γνώμονα τη μείωση του κόστους από την πλευρά του κράτους για την εκπαίδευση. Βλέπουν την παιδεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μόνο σαν έξοδα και πρέπει από αυτούς να κάνουν οικονομία.


 Φέτος οι δαπάνες για την Παιδεία (2,75% του ΑΕΠ) είναι στο μικρότερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων!!


 Η κρατική επιχορήγηση φτάνει στα σχολεία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αλλά και σημαντικά μειωμένη (έως 60%). Τα σχολεία ήδη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες. Με τον «Καλλικράτη» μεταφέρει τις δαπάνες για τη συντήρηση των σχολείων, τη μεταφορά των μαθητών και τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών στους νέους υποχρηματοδοτούμενους δήμους.


 Ήδη το Υπουργείο, στο πλαίσιο των περικοπών και όχι βέβαια της αναβάθμισης του σχολείου και σε μια περίοδο έντονης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος της μέσης οικογένειας, έχει καταργήσει την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία στέλνοντας τα παιδιά στα φροντιστήρια.


 Οδηγήθηκαν σε κλείσιμο το Αθλητικά σχολεία Χαϊδαρίου και Αιγάλεω.


 Φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών της τελευταίας δεκαετίας.


 Απαξιώνονται οι Σχολικές Βιβλιοθήκες με κίνδυνο να κλείσουν οριστικά!


 Καταργείται ο ΟΕΔΒ με απώτερο στόχο την κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων.

Έτσι οι γονείς από τη μια θα κληθείτε για ακόμη μια φορά να σηκώσετε το βάρος της ενίσχυσης του δημόσιου αγαθού της παιδείας. Τα σχολεία από την άλλη θα κληθούν να βρουν χορηγούς για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης. Είναι φανερό πως πίσω από τις ηχηρές εκφράσεις της Υπουργού, κ. Διαμαντοπούλου, για το «Νέο Σχολείο» με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για τους μαθητές ούτε και για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε στην προσπάθειά μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μαζί ν’ αποτρέψουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης που θα επιφέρει το επιχειρούμενο κλείσιμο των σχολείων. Οι τοπικές κοινωνίες και οι σύλλογοι γονέων οφείλουν να αντιδράσουν και να μην ανεχθούν την παράκαμψή τους στα ζητήματα παιδείας. Οφείλουν να μεταφέρουν τη βούλησή τους για ένα καλύτερο σχολείο στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στη Διοίκηση της εκπαίδευσης με ανακοινώσεις, παραστάσεις και διαμαρτυρίες υπερασπιζόμενοι το λειτουργικό και ανθρώπινο πρόσωπο του σχολείου της γειτονιάς τους. Μαζί να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά.

Αιγάλεω Φλεβάρης 2011

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ασυλο α λα ελληνικά


Tης Mαριεττας Γιαννακου*

Στη δεκαετία του ’60 σε διάφορες χώρες, ΗΠΑ, Γαλλία, παρατηρήθηκαν ταραχές μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι πρωτοστατήσαντες στις ταραχές αυτές ήσαν διάφοροι γενικώς και αορίστως αριστεροί, οι περισσότεροι εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται στην πρωτοπορία της ενοποίησης της Ευρώπης. Τι συνέβη αλήθεια; Πώς από τα συστήματα αυτοδιαχείρισης και το πεζοδρόμιο, πρόσωπα όπως ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, βρέθηκαν εκεί; Γιατί οι δικοί μας «εγχώριοι επαναστάτες» έχουν καθηλωθεί σε άλλες εποχές, σε συμπεριφορές και δράσεις που γελοιοποιούν τη χώρα και το κράτος;

Αν ερευνηθούν συμπεριφορές των «εγχωρίων επαναστατών» σε όλα τα επίπεδα, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η χώρα μας βρίσκεται μάλλον 40 χρόνια πίσω. Βλέποντας την κατάσταση αυτή, πολλοί εκ των φίλων μας στην Ε.Ε. αναρωτιούνται τι συμβαίνει με την ελληνική ιδιοτυπία. Οι αυτόκλητοι μεσολαβητές του γνωστού αριστερού χώρου εμφανίστηκαν στα media ενώπιον όλων των Ελλήνων, παριστάνοντας τους προστάτες των οργανωμένων μεταναστών, με ύφος «τεθλιμμένου συγγενούς» και την απαίτηση να γονατίσει και να γελοιοποιηθεί το ελληνικό κράτος. Οι εν λόγω «ευαίσθητοι» προστάτες και οι φίλοι τους, μονίμως παροικούντες έξω από τη ΓΑΔΑ, προκειμένου να εκβιάσουν τις αστυνομικές αρχές να αφήσουν ελεύθερους τους διάφορους ταραξίες, έκαναν όλους τους Ελληνες να συγκινηθούν βαθύτατα. Αυτούς πρέπει να έχουμε ως κυβερνήτες. Να τους θέσουμε επικεφαλής του ανίκανου και άχρηστου πολιτικού συστήματος, επικεφαλής εκείνων που ο Κ. Βάρναλης χαρακτήριζε με τον περίφημο ποιητικό του οίστρο «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θάμα».

Πιθανόν, η ασυνεννοησία μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών και των σε κάθε περίπτωση εμφανιζομένων ως αντιεξουσιαστών, που παραβιάζουν με τον χειρότερο τρόπο το άσυλο για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, να οφείλεται στο ότι ομιλούν διαφορετική γλώσσα. Τώρα, ποιος μιλάει ελληνικά, μένει να το ανακαλύψουμε. Πολλοί άλλωστε των παραδοσιακών πολιτικών, επειδή τρέμουν τη σύγκρουση με τις γνωστές οργανωμένες μειοψηφίες, δεν προχώρησαν στο να εκμάθουν τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα γι’ αυτό και υπάρχει μια γενικευμένη ασυνεννοησία. Το πρόβλημα βρίσκεται, να είστε βέβαιοι, στο τι είναι ο Ελληνας. Είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους λαούς για όσους δεν το έχουν καταλάβει. Είμαστε Ελληνες. Αλίμονο αν καθόμασταν να διαβάσουμε τι λένε οι νόμοι και να σεβαστούμε την υπόσταση του ελληνικού κράτους. Είμαστε οι εξυπνότεροι όλων.

Εκεί που σε άλλες χώρες η κοινωνική συγκρότηση θέτει τα όρια των συμπεριφορών των πολιτών ώστε να φύγουμε απ’ αυτά που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο ως το «σκληρότερο των ζώων», εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, ούτε από κοινωνική συγκρότηση ούτε από σεβασμό στους νόμους. Διότι, αν δεν το έχετε καταλάβει, στερούμεθα των απαραιτήτων ελευθεριών και προχωρούμε ακάθεκτοι στον δρόμο της επανάστασης. Από τον δρόμο της ντροπής πώς θα φύγουμε; Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο νόμος για το άσυλο ούτε αν θα κρατηθεί ή θα καταργηθεί ούτε η μεταναστευτική μας πολιτική, που δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είμαστε εμείς και το μυαλό μας, που δεν αλλάζει. Δεν παίρνει κανένα μάθημα από τις αθλιότητες του παρελθόντος. Εχει αυτή την «παραξενιά» του ελληνικού χαρακτήρα που τα ξέρει όλα και είναι ο πιο έξυπνος του κόσμου. Αλίμονο, θα μας πουν εμάς οι κουτόφραγκοι, με τους οποίους είμαστε παρέα στα λεφτά και χώρια στις πεποιθήσεις, τι θα κάνουμε; Εμείς, όχι μόνο ξέρουμε καλύτερα αλλά έχουμε και παρέα σ’ αυτό. Είμαστε σταθερά οι προστάτες των φίλων μας που μας αγαπούν τόσο πολύ ώστε μπαίνουν στη χώρα χωρίς πρόσκληση.

Πριν από 25 χρόνια, είχα πει σε μια συνέντευξή μου ότι θα μπορούσε να δοθεί ελληνική υπηκοότητα ή ειδικό καθεστώς στις Φιλιππινέζες. Στο κάτω κάτω, είχα πει, δεν πρόκειται οι Φιλιππίνες να μας πάρουν την Ελλάδα και είχα επισύρει την οργή κυβερνητικών αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, ορισμένοι παριστάνουν ότι αγαπούν τους μετανάστες, κόπτονται γι’ αυτούς και δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκείνοι να μας αγαπήσουν, όταν δεν μας σέβονται. Τι να σεβαστούν; Το ανύπαρκτο ελληνικό κράτος; Τους έμφοβους διευθύνοντες που μπροστά σε κάποιο τέτοιο περιστατικό τρέμουν σαν το ψάρι; Την αστυνομία που φοβάται τις ταραχές και τρέμει το αντάρτικο των αντιεξουσιαστών;

Ο σημερινός πρωθυπουργός επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», αλλά εδώ ολοφάνερα βουλιάζουμε χωρίς να αλλάζουμε. Φουσκώνουμε από κοινωνική ευαισθησία. Τι δουλειά έχουμε εμείς με τον ορθολογισμό. Αυτά είναι για άλλους. Ο,τι και να κάνουν οι Βορειοευρωπαίοι, εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Διότι είναι δυνατόν να είμαστε Ελληνάρες και να ακούμε αυτούς που πήγαν να μας αγοράσουν με τα λεφτά τους, θέλοντας να λυγίσουν την ελληνική περηφάνια; Τώρα μάλιστα που αρχίζουν οι επαναστατικές διαδικασίες στις χώρες του Μαγκρέμπ (Τυνησία, Αίγυπτο, Αλγερία, Μαρόκο), θα μας πάρουν τα πρωτεία; Ποτέ! Είμαστε οι πρώτοι. Τραβάμε μπροστά διά της μεταναστευτικής επανάστασης και αν ποτέ έχουμε πρόβλημα με κάποιον από τους γείτονες, πρώτοι και καλύτεροι θα έρθουν στο πλάι μας, οι φίλοι μας, που τους ωφελήσαμε, τους προστατεύσαμε, απαιτήσαμε ελληνικό διαβατήριο γι’ αυτούς και, τέλος πάντων, δείξαμε τον ανθρωπισμό μας και τις διεθνιστικές μας αξίες. Ο μαρξισμός τέλειωσε, αλλά η «άρρωστη πλην τιμία» Αριστερά βρίσκεται δίπλα μας. Δεν πεθαίνει ποτέ γιατί τη φροντίζουμε όλοι από το περίσσευμα της καρδιάς μας. Από την ανικανότητα για αποφάσεις μέχρι την «κουτοπόνηρη μαγκιά» των μεγάλων δημοκρατών που τιμά τον τόπο μας και μας κάνει περήφανους και ξεχωριστούς.

*Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου είναι επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



Υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας

Το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας προσδιορίζεται με βάση:

  1. τον κλάδο
  2. τα έτη υπηρεσίας του εκπαιδευτικού και
  3. τη διοικητική θέση που κατέχει
Με βάση τον κλάδο του εκπαιδευτικού

Π.Ε.                     0-6 έτη        7-12 έτη         13-20 έτη       πάνω από 20 έτη


                              21                 19                   18                         16


ΤΕ01                  0-7 έτη         8-13 έτη        14-20 έτη       πάνω από 20 έτη      


                             22                 19                  18                        16


ΔΕ01                 0-20 έτη                     πάνω από 20 έτη


                            28                                        26


Διευθυντές σχολείων


Το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των διευθυντών των Γυμνασίων, Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ προσδιορίζεται με βάση των αριθμό των τμημάτων.

Διευθυντές                                                       3-5 τμήματα          6-9 τμ          10-12 τμ       πάνω 12 τμ

ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(με υπηρεσία μικρότερη των 20 ετών)                  8                         7                    5                      3

ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(με υπηρεσία μεγαλύτερη των 20 ετών)               6                          5                   3                      1


Διευθυντές Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων


Διευθυντές ΣΕΚ                                                                  Ώρες ανά εβδομάδα

Με υπηρεσία μικρότερη των 20 ετών                                              8

Με υπηρεσία μεγαλύτερη των 20 ετών                                           6


Υποδιευθυντές και Υπεύθυνοι Τομέων

Υποδιευθυντές και Υπεύθυνοι Τομέων                             Ώρες ανά εβδομάδα

Με υπηρεσία μικρότερη των 20 ετών                                             14

Με υπηρεσία μεγαλύτερη των 20 ετών                                          12


Υπεύθυνοι Εργαστηρίων


Το υποχρεωτικό ωράριο των Υπεύθυνων Εργαστηρίων είναι δεκαοκτώ (18) ώρες το οποίο μειώνεται και κατά δύο ώρες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει είκοσι (20) έτη υπηρεσίας. Εάν το υποχρεωτικό ωράριο του εκπαιδευτικού είναι μικρότερο με βάση τον κλάδο και τα έτη υπηρεσίας τότε ως υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας ισχύει το μικρότερο.


ΥΠΕΠΘ Διευκρινίσεις για το ωράριο εκπαιδευτικών που έχουν την επιμέλεια ατόμων με ειδικές ανάγκες


Ύστερα από ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας σχετικά με την εφαρμογή και στους εκπαιδευτικούς των διατάξεων του άρθρου 16 παρ. 4 του Ν.2527/1997 που προβλέπουν μείωση ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα σε υπαλλήλους του δημοσίου που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία άνω του 67% ή σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν, όπως συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν.2880/2001 που επεκτείνουν την μείωση ωραρίου σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες, καθώς και για ανάδοχους γονείς, ατόμου με ειδικές ανάγκες, για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το ωράριο των εκπαιδευτικών ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ως άνω γενικές διατάξεις που αφορούν στον καθορισμό ωραρίου δημοσίων υπαλλήλων.

Στo πλαίσιo όμως της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής παρακαλούμε να δώσετε σχετικές οδηγίες στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιφέρειάς σας ώστε να τους εξασφαλισθεί συνεχές ωράριο διδασκαλίας και να τους παρασχεθεί κάθε άλλη διευκόλυνση, όπως απαλλαγή από την υποχρέωσή τους για προσφορά εξωδιδακτικής εργασίας, εφόσον το μέτρο αυτό δεν παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για να τύχουν των ως άνω διευκολύνσεων θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του Ν.1648/1996 από την οποία να προκύπτει ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που προβλέπονται από τις ανωτέρω διατάξεις.


ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Σύμφωνα με το Έγγραφο της ΔΟΕ «Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε.» Αρ. Πρωτ: 1211, Αθήνα 2/9/2010

Ωράριο Εκπαιδευτικών

· Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2517/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10 -Ι5 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω).

· Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.

· Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είτε κατά τη διάρκειά της, οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο σχολείο (π.χ. αν λείπει ειδικότητα θα σχολάνε στο 5ωρο κλπ). Το ίδιο θα συμβεί και στα 800 σχολεία με νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα, όπου οι σύλλογοι διδασκόντων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος με 7ωρα σε όλες τις τάξεις εφόσον λείπουν εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση «πιέσεων» από τη διοίκηση θα πρέπει οι συνάδελφοι του σχολείου να επιμένουν στη μη παραβίαση του διδακτικού τους ωραρίου και να ενημερώνονται αμέσως ο σύλλογος και η ΔΟΕ.

· Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη.

· Οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των μαθητών είναι προδήλως παράνομες, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85. Οι συνάδελφοι καλούνται, εφόσον συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται την προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας. Ιδιαίτερα αρνητικοί πρέπει να είναι, όταν τους ζητείται να καλύπτουν ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καν τοποθετηθεί στα σχολεία (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής) τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι.

· Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας εκπαιδευτικού ειδικότητας είναι φανερό ότι πρέπει άμεσα να έρχεται στο σχολείο αναπληρωτής και σε καμία περίπτωση να μην αναλαμβάνουν με υπερωρία οι συνάδελφοι. Η ΔΟΕ σ' αυτές τις περιπτώσεις ζητά την αναμόρφωση του προγράμματος έως ότου έρθει αναπληρωτής. Το ίδιο ζητάμε και για την περίπτωση του καταργημένου προγράμματος «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ». Επίσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής ανάθεσης από το ΠΥΣΠΕ, τότε καλύπτεται ο συνάδελφος με στάσεις εργασίας.

· Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Για τις περιπτώσεις ολιγοήμερης απουσίας (μία ως δύο μέρες) εκπαιδευτικού να αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων για την αναπλήρωση , με τρόπο τέτοιο που να μην ανατίθεται καμία διδακτική ώρα πέραν του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε κανένα συνάδελφο. Κάθε απασχόληση σε τμήμα θεωρείται διδακτικό ωράριο.

· Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν καμιά προφορική εντολή για κάλυψη ωραρίου πέραν του διδακτικού τους, και αν συμβεί αυτό, να ζητούν γραπτή εντολή, ώστε να μπορούν να προσβάλουν τη συγκεκριμένη παράνομη ανάθεση με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικό, νομικό) και να μην την εφαρμόσουν. Βέβαια και στην περίπτωση της γραπτής εντολής από το ΠΥΣΠΕ (και μόνο) ο συνάδελφος μπορεί να κάνει στάση εργασίας για την οποία καλύπτεται από τη ΔΟΕ και από το Σύλλογο εκπαιδευτικών.

· Οι στάσεις εργασίας σε «υποχρεωτική» υπερωρία, αφού δεν εντάσσονται στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο, δεν περικόπτονται από το μισθό του εκπαιδευτικού. «...Εξυπακούεται δε ότι αν οι στάσεις εργασίας γίνονται μέσα στο κανονικό διδακτικό ωράριο θα αφαιρεθούν αντίστοιχες αποδοχές από τοι κανονικό αυτό ωράριο. Αν οι στάσεις εργασίας γίνονται κατά το χρόνο του υπερωριακού διδακτικού ωραρίου είναι προφανές πως δε θα αφαιρεθούν αποδοχές του κανονικού ωραρίου, που αυτό έτσι κι αλλιώς προσφέρθηκε, απλώς δε θα πληρωθούν οι αποδοχές που θα έπαιρνε ο εκπαιδευτικός από την υπερωριακή εργασία», Γ. Δραγασάκης, Ωράριο Διδασκαλίας και Στάσεις Εργασίας, Αθήνα 25-6-2004, ΔΟΕ αρ. πρωτ. 1164, 28-6-04.


Υποχρεωτικές υπερωρίες

Ο μόνος υπεύθυνος για την ανάθεση υπερωριών (σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου) είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Σε άλλη περίπτωση μόνο με σύμφωνη γνώμη του ΠΥΣΠΕ μπορούν να ανατεθούν υπερωρίες εγγράφως και οριζόμενες συγκεκριμένα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι αντίθετο με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους. Καλούμε, επίσης, και τους αιρετούς των ΠΥΣΠΕ να μη συνηγορούν, σε καμιά περίπτωση, σε ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών.

Αν παρ' όλα αυτά ο Δ/ντής Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του ΠΥΣΠΕ, αναθέσει υποχρεωτικές υπερωρίες το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για τη συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων.























Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Επιτυχία του εκπαιδευτικού κινήματος: Έκανε πίσω το Υπουργείο Παιδείας

Έκανε πίσω το Υπουργείο Παιδείας στο θέμα των αποσπάσεων πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, σε κενές θέσεις


Βεβαίως τίποτε δεν έχει λήξει καθώς η υφυπουργός Παιδείας τονίζει ότι δεν προχωρά σε υποχρεωτικές αποσπάσεις "εφόσον βρισκόμαστε στο μέσον της χρονιάς" που σημαίνει ότι η κατεύθυνση των υποχρεωτικών αποσπάσεων εκτός περιφέρειας παραμένει μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς.


Δείτε τα Έγγραφα:

ΟΛΜΕ

 Υπουργείο Παιδείας

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Παγώνουν κονδύλια και μαθητές




Του Γ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Από την τσέπη τους αναγκάζονται να πληρώνουν τα έξοδα για τη θέρμανση πολλών σχολείων οι γονείς μαθητών στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς η καθυστέρηση της καταβολής των απαραίτητων κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές έχει «παγώσει» κάθε δραστηριότητα στις σχολικές μονάδες, με συνέπεια τα παιδιά να κρυώνουν, ενώ υπάρχει ζήτημα ακόμη και με την προμήθεια των απαραίτητων αναλωσίμων για να γίνει σωστά η εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε γονείς, μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά αφού θέματα όπως η θέρμανση των σχολείων και η αποκατάσταση κτιριακών προβλημάτων δεν αντιμετωπίζονται. Ειδικά στις περιοχές των πρώην Δήμων Τεμένους, Γοργολαϊνίου, Νέας Αλικαρνασσού που πρόσφατα εντάχθηκαν διοικητικά στο Ηράκλειο με τον «Καλλικράτη», τα προβλήματα αυτά κλιμακώνονται με αποτέλεσμα να καταγράφεται έντονα η δυσαρέσκεια του κόσμου σε σχέση με το επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα οι δάσκαλοι του νομού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ηρακλείου, με απόφαση που έλαβε ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος».

Οι δάσκαλοι διαμαρτυρήθηκαν «για τη μη καταβολή των χρημάτων στις σχολικές επιτροπές με αποτέλεσμα τα σχολεία μας να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες (θέρμανση, αναλώσιμα, καθαρίστριες κ.ά.)», όπως αναφέρθηκε στην απόφαση του συλλόγου. Η δημοτική αρχή πάντως επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι μόνο ένα μικρό μέρος σχολικών επιτροπών αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με συνέπεια να μην μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία.

«Υπήρχε πρόβλημα σε λίγα σχολεία, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της δημοτικής αρχής κινητοποιήθηκαν ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα που προέκυψε με τη θέρμανση στις σχολικές μονάδες.

Ενημέρωση σχετικά με τη παράσταση διαμαρτυρίας 27/1/2011



 Όπως είχε προγραμματιστεί έγινε χθες (27/1/2011) η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο.

Η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν αυτή που περιμέναμε.

Πριν από την παράσταση της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ (13:00) ήταν προγραμματισμένη η παράσταση των γυμναστών (11:00).

Παρότι η ηγεσία του Υπουργείου αποφάσισε να τους δεχτεί αυτοί απάντησαν ότι θα περιμένουν τις ομοσπονδίες και ότι θα μπουν στη συνάντηση με τις ηγεσίες των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Έτσι κατά τις 13:15 συναντηθήκαμε τα μέλη των ΔΣ της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και κάποιοι εκπρόσωποι των γυμναστών.

Οι δύο Πρόεδροι ανέφεραν:

ΔΟΕ: υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών – συγχωνεύσεις σχολείων - κενά δασκάλων – πληρωμή αναπληρωτών από το Υπουργείο ή από το ΕΣΠΑ.


ΟΛΜΕ: από διαρροές κυκλοφορεί η φήμη για 20% γυμνασίων και λυκείων που θα συγχωνευθούν – μετακίνηση εκπαιδευτικών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια (εντολή από το Υπουργείο).


ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:

Τον Μάρτιο θα βγει ο νόμος για την ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό,

Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με τα κριτήρια: της βιωσιμότητας των σχολείων, τις υποδομές και την πρόσβαση κάθε σχολικής μονάδας. Θα εφαρμοστεί ο νόμος 1566. Ο αριθμός των μαθητών στην τάξη θα πρέπει να είναι 25 για την α/θμια και 30 για την β/θμια.

Για τη χρηματοδότηση έχει λάβει την διαβεβαίωση από τον Υφυπουργό κ Ντόλιο ότι θα υπάρξουν νέοι πόροι 30 εκατομμύρια. Για δε τα 40 εκατομμύρια, που είχαν δοθεί το φθινόπωρο, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι κάποιοι Δήμοι δεν τα έδωσαν στις σχολικές επιτροπές.

Σχετικά με τις προσλήψεις καθηγητών ειδικοτήτων (γυμναστές, ξενόγλωσσοι, κ.α.) είπε ότι οι δάσκαλοι θα καλύπτουν αυτές τις ώρες διδασκαλίας στις μικρές τάξεις μέχρι να έρθουν εκπαιδευτικοί!

Για τα μαθήματα των Ιταλικών και Ισπανικών δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσουν νέα τμήματα αυτή τη χρονιά γιατί θα αναγκαστεί το Υπουργείο να προσλάβει καθηγητές, κάτι που δεν θα κάνει! Έτσι τα παιδιά θα κάνουν γαλλικά ή γερμανικά αυτή τη χρονιά.

Για τις μετακινήσεις των συναδέλφων από περιφέρεια σε περιφέρεια δεν απαντούσε παρά μόνο ρωτούσε επίμονα τι θα πρέπει να γίνει όταν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν διδάσκουν καθώς πλεονάζουν.

Αυτά συζητήθηκαν με την κ Χριστοφιλοπούλου. Τα συμπεράσματα δικά σος.

Στέλεχος της ΑΔΕΔΥ  δήλωσε τα ακόλουθα:

Τα επικουρικά ταμεία οδεύουν προς την χρεωκοπία.

Το ταμείο πρόνοιας μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι 10.000 συνταξιούχους το χρόνο.

Από το ταμείο γνωρίζουν ότι τελευταία οι αποχωρήσεις φτάνουν τις 20.000 δημ υπαλλήλων το χρόνο.

Όλα τα επιδόματα στοιχίζουν 7 δις το χρόνο

Το εξωδιδακτικό στοιχίζει 700 εκατομμύρια το χρόνο

Έχει δοθεί εντολή από την τρόικα για μείωση 1,5 δις από τα επιδόματα!

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο μήνυμα η ΑΔΕΔΥ κατά πάσα πιθανότητα θα άλλαζε την ημερομηνία της απεργίας (θα όριζε την 24ωρη μαζί με την ΓΣΕΕ στις 23/2) και θα αποφάσιζε στάση εργασίας για τις 10/2. Αν είδες τις ανακοινώσεις έγινε αυτό ακριβώς.

Σχετικά με τις μετακινήσεις των συναδέλφων από περιφέρεια σε περιφέρεια η ΟΛΜΕ αποφάσισε σήμερα να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας την Δευτέρα, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας από τις τοπικές ΕΛΜΕ. Ελπίζουμε να λάβουν το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε έτσι αυτή την υπερβολική απόφαση να φεύγουν στο μέσο της χρονιάς συνάδελφοι που πλεονάζουν με ευθύνη της διοίκησης.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Που κατανέμεται ο προϋπολογισμός του υπ. Παιδείας


Το esos.gr δημοσιεύει την εφημερίδα της Κυβέρνησης στην οποία δημοσιεύονται όλα τα οικονομικά στοιχεία , σχετικά σε ποιους τομείς κατανέμεται ο τακτικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2011 του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων .ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΝΕΤΕ


ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Κινήσεις από ΟΛΜΕ ενάντια στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr



Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να ζητήσει εγγράφως από όλους τους Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπαίδευσης τις εισηγήσεις των Δ/ντών Δ.Ε. της χώρας για το ζήτημα των συγχωνεύσεων.Παράλληλα προτείνει στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ τα παρακάτω:

Παραστάσεις διαμαρτυρίας των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ (έως την 15η Φεβρουαρίου) στους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες καθώς και στους Δημάρχους των Καλλικρατικών Δήμων στις οποίες θα τους γνωστοποιούμε τις θέσεις του κλάδου και θα ζητούμε την συμπαράταξή τους στο ζήτημα των συγχωνεύσεων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Συσκέψεις με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητικά συμβούλια και τοπικούς φορείς καθώς και συνεντεύξεις τύπου, όπου θα αναδεικνύεται εκ νέου το ζήτημα.

Να ζητήσουν συνεδριάσεις των σχολικών συμβουλίων τουλάχιστον των σχολείων εκείνων που έχουν πληροφορηθεί ότι απειλούνται με συγχώνευση – κατάργηση.

Νέο σύστημα από φέτος στους διορισμούς εκπαιδευτικών




Το σχολικό έτος 2011 - 2012 οι προσλήψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν σε ποσοστό 60% από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών.

Εναν οδηγό για τον διορισμό και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία για την ερχόμενη σχολική χρονιά και τα δύο επόμενα έτη παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος», προκειμένου οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί να έχουν μια επιπλέον «εικόνα» και να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να κινηθούν για να φτάσουν στις σχολικές αίθουσες.

Από το 2012-13 οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία θα καλύπτονται από όσους συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στον διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού που γίνεται κάθε δύο χρόνια

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει καταρχάς να γνωρίζουν ότι όσον αφορά στις προσλήψεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας δεν θα ισχύει το ένα προς πέντε (πέντε αποχωρήσεις, μία πρόσληψη), όπως τουλάχιστον υπογραμμίζουν στο «Εθνος» αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα πάντως με τον νέο νόμο (3848/2010) το σχολικό έτος 2011-2012 οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν σε ποσοστό 60% από τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία.

Οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει είκοσι τέσσερις (24) μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας μέχρι και τις 30-06-2010 προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, διορίζονται μέχρι την κατάρτιση του πρώτου πίνακα (ο οποίος θα προκύψει μετά τον 7ο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών - ΑΣΕΠ) σύμφωνα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας και με σειρά που εξαρτάται από τη συνολική προϋπηρεσία.

Γι' αυτούς τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται ως προσόν διορισμού πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), ή πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Μέχρι το σχολικό έτος 2014-2015 όσοι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν την 30ή Ιουνίου 2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, διορίζονται επιπλέον εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες και δεν έχουν διοριστεί κατά τις διατάξεις του νόμου 3848/2010, κατά σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία. Ο αριθμός των διοριζομένων ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Από το 2012-13 οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία θα καλύπτονται από όσους συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στον διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) που γίνεται κάθε δυο χρόνια. Τις σχολικές χρονιές 2012-13 και 2013-14 οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση την επιτυχία στον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών που, μέχρι τώρα, ξέρουμε ότι θα γίνει το 2012. Στον διαγωνισμό αυτό όπως και στον επόμενο που θα γίνει το 2014 δεν απαιτείται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας ούτε για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ούτε και για τον μόνιμο διορισμό.

Στα πλαίσια αυτά, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πτυχία που θεωρείται ότι έχουν παιδαγωγική επάρκεια και δεν απαιτούν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ μέχρι την περίοδο αυτή είναι τα παρακάτω: Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών - Δημοτικής Εκπαίδευσης - Επιστημών της Αγωγής ή Επιστημών Αγωγής Προδημοτικής Εκπαίδευσης ή Επιστημών της Αγωγής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Κύπρου - Φιλοσοφίας -Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας - Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών - Νηπιαγωγών Παιδαγωγικής Ακαδημίας.


ΟΛΟΗΜΕΡΑ

Οι ειδικότητες των ωρομίσθιων

Για τα διδακτικά αντικείμενα του αθλητισμού, χορού, εικαστικών, θεατρικής αγωγής και νέων τεχνολογιών, μπορούν να προσληφθούν οι εξής κλάδοι: ΠΕ11, κάτοχοι πτυχίου του τμήματος θεατρικών σπουδών ή πτυχίου θεάτρου ΑΕΙ της ημεδαπής και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ32, οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ ή ΚΑΤΕΕ (ΠΕ18.41), απόφοιτοι της σχολής Καλών Τεχνών ή Εικαστικών Τεχνών, (ΠΕ08), αρχιτεκτονικής, τμημάτων Γραφικών Τεχνών, Γραφιστικής, ΠΕ19 και ΠΕ20.


ΠΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Οροι και μοριοδότηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορούν να συμμετάσχουν απόφοιτοι με πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, αν και όπως σημειώνει το υπουργείο στους δύο επόμενους διαγωνισμούς δεν θα είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο πιστοποιητικό.

Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται με βεβαίωση παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών που παρέχεται σε ΑΕΙ, με την κατοχή πτυχίου τμήματος ΑΕΙ (με την προϋπόθεση το πρόγραμμα σπουδών να εξασφαλίζει την αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση), με την κατοχή πτυχίου Παιδαγωγικών τμημάτων ΑΕΙ, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής.

Επίσης, εξασφαλίζεται με την κατοχή πτυχίου της ΠΑ.ΤΕ.Σ, της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ, Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε και Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Επισημαίνεται ότι τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά μόνο αν έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα από τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Κατά τα λοιπά, όσοι μετέχουν στον διαγωνισμό, κατατάσσονται αρχικά σε πίνακες κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας κατά κλάδο και ειδικότητα. Η σειρά κατάταξης στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στον διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια.

Υπογραμμίζεται ότι, αν ο υποψήφιος έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από έναν διαγωνισμούς, λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη βαθμολογία.

Οσο για τον βαθμό των πτυχίων με βαθμολογική κλίμακα από ένα έως δέκα, υπολογίζεται μία μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από τον βαθμό πέντε. Οσο για την προϋπηρεσία που προσμετράται στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων, αναφέρουμε ενδεικτικά τα δημόσια σχολεία, τα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης, τα ολοήμερα σχολεία, τα εκκλησιαστικά σχολεία, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κ.λπ.


ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Πώς υπολογίζονται τα μόρια για αναπληρωτές και ωρομίσθιους

Η κατάταξη των αναπληρωτών και ωρομισθίων γίνεται βάσει του συνόλου των μορίων που έχουν συγκεντρώσει. Συγκεκριμένα:

α. Ενα μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Η προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία μέχρι και τις 30-06-2010 υπολογίζεται στο διπλάσιο μόνο για πρόσληψη ως αναπληρωτών και ωρομισθίων.

β. Ενα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο, προ της συντάξεως του πίνακα, διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

γ. Μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Οσοι υπάγονται σε περισσότερες της μίας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η ημεροχρονολογία κτήσης του πτυχίου, και εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά ο βαθμός του πτυχίου και η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι προτάσσονται όσοι απέκτησαν πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

Κατά τα λοιπά, στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων προτάσσονται κατά σειρά:

α. Οι υποψήφιοι που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας.

β. Οι υποψήφιοι που πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

γ. Οσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Υποψήφιοι που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις εγγράφονται στο τέλος του οικείου πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Μετά την κατάρτιση και κύρωση των πινάκων πρόσληψης, τροποποίηση της σειράς κατάταξης είναι επιτρεπτή μόνο στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι αποκτήσουν την ιδιότητα του πολυτέκνου ή του τριτέκνου, πτυχίο ή βεβαίωση τρίμηνης επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ ή προσκομίσουν πιστοποιητικά ειδικών κατηγοριών (ομόζυγη μεσογειακή αναιμία κ.λπ.).

Ο.Λ.Μ.Ε. : Μετακινήσεις εκτός περιφέρειας εκπαιδευτικών που πλεονάζουν σε όλη τη χώρα!


Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email:olme@otenet.gr
http://www.olme.gr/                                                                                                                     Αθήνα, 27/1/11

ΠΡΟΣ:
τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

ΘΕΜΑ: Μετακινήσεις εκτός περιφέρειας εκπαιδευτικών που πλεονάζουν

Συνάδελφοι,

Με τα υπ’ αρίθμ. 6905/Δ2/19-1-2011 και 6905α/Δ2/25-1-2011 έγγραφα της Δ/νσης Προσωπικού Δ.Ε. καλούνται οι Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης Κεντρ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Αττικής και Πελοποννήσου να αναφέρουν τους πλεονάζοντες καθηγητές στις ειδικότητες ΠΕ11 Γυμναστές καθώς και στις ειδικότητες των κλάδων ΠΕ01 Θεολόγων, ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ03 Μαθηματικών, ΠΕ07 Γερμανικής, ΠΕ09 Οικονομολόγων, ΠΕ13 Νομικών, ΠΕ14.01 Ιατρών, ΠΕ17.01 Τεχνολόγων Πολιτικών, ΠΕ17.02 Τεχνολόγων Μηχανολόγων, ΠΕ17.04 Τεχνολόγων Ηλεκτρονικών, ΠΕ18.10 Νοσηλευτικής ΤΕΙ, ΠΕ18.12 Φυτικής Παραγωγής, ΠΕ18.33 Βρεφονηπιοκόμων και ΠΕ19-ΠΕ20 Πληροφορικής, που υπηρετούν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης, προκειμένου να αποσπαστούν σε σχολείο εκτός της Περιφέρειας που υπηρετούν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι συνάδελφοι καλούνται να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στον Έβρο.

Η τακτική αυτή της Διοίκησης να αποσπά συναδέλφους χωρίς τη θέλησή τους στη μέση της σχολικής χρονιάς θεωρείται απαράδεκτη γιατί διαλύει οικογένειες και ανατρέπει οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απορρίπτει τις υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών, καταγγέλλει την ανάλγητη πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας και καλεί τους συναδέλφους να αντιδράσουν άμεσα σε αυτές τις μεθοδεύσεις.


Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, 31/1/2011 (3 τελευταίες ώρες του πρωϊνού κύκλου και 3 πρώτες του απογευματινού) και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης.


Στις περιοχές που δεν εδρεύει η Περιφέρεια, οι τοπικές ΕΛΜΕ θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στις Δ/νσεις Δ.Ε.


Καλούμε τα ΠΥΣΔΕ να μην προχωρήσουν στη σύνταξη καταλόγου υπεραρίθμων εκπαιδευτικών.


Καλούμε τους συναδέλφους που αυθαιρέτως θα χαρακτηριστούν υπεράριθμοι στη μέση του σχολικού έτους να μην υπογράψουν καμία αίτηση απόσπασης, ή δήλωση προτίμησης.

Ο.Λ.Μ.Ε.: Διαλύουν τα σχολεία



Διαλύουν τα σχολεία- Γενικές Συνελεύσεις και πρόταση για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση 22 - 23 Φλεβάρη μαζί με ΔΟΕ





Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 010 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 010 33 11 338 –32 27 382                                                                              Αθήνα, 27/1/11
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr


ΠΡΟΣ :
Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Βρισκόμαστε σε συνθήκες που όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας δέχονται μία πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση και την τρόικα.

Η κυβέρνηση λειτουργεί ως απόλυτος διεκπεραιωτής των κατευθύνσεων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που χρησιμοποιούν τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία ως πειραματόζωο και μοντέλο για την εφαρμογή των πιο ακραίων σεναρίων για τη σωτηρία του συστήματος.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και αυτά που προωθούνται αυτή την περίοδο με πρόσχημα την κρίση αλλάζουν δραματικά τη θέση των εργαζομένων προς όφελος των οικονομικά ισχυρών, καταργώντας παράλληλα ιστορικές κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και βασικά δικαιώματα, όπως η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, οι εργασιακές σχέσεις, τα συλλογικά δικαιώματα κ.λπ. Οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και οδηγούν την οικονομία σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε διάλυση.

Το Μνημόνιο «3» είναι ακόμα πιο σκληρό και αντεργατικό, δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Έχει ήδη ανοίξει την όρεξη του ΣΕΒ να απαιτεί με θρασύτητα την κατάργηση και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έμειναν ακόμα ανέπαφα και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η προτεινόμενη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, συνοδεύεται από νέους επαχθείς μνημονιακούς όρους και ληστρικά επιτόκια καθώς και από παράταση της επιτήρησης της χώρας μας από την Τρόικα.

Η κυβέρνηση σε υλοποίηση του Μνημονίου καθώς και των δύο επικαιροποιημένων εκδοχών του που συνυπόγραψε με την Τρόικα και μέσω του προϋπολογισμού του 2011:

§ Διαλύει, κατεδαφίζει και εκποιεί ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες για παιδεία, υγεία, πρόνοια και εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες τους. Αυξάνει τα τιμολόγια των ιδιωτικοποιημένων ή των προς ιδιωτικοποίηση πρώην δημόσιων επιχειρήσεων προσθέτοντας νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση κατά 40% των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

§ Οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφήνει ασύδοτους τους εργοδότες με πρόσχημα την οικονομική κρίση να κάνουν μαζικές απολύσεις και να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Αυξάνει την ανεργία σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα βυθίζοντας ένα εκατομμύριο ανέργους και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.

§ Μειώνει δραστικά τους μισθούς όχι μόνο των εργαζομένων ευρύτερα του δημοσίου τομέα αλλά και αυτών του ιδιωτικού, ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι δεν θα τους πειράξει και ότι μοναδικός στόχος της ήταν ο δημόσιος τομέας και οι δήθεν «παχυλά» αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε αυτόν. Καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού ανοίγει την «κερκόπορτα» να υπερισχύσουν σε σχέση με αυτές οι επιχειρησιακές, που θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς.

§ Με τους νέους, έμμεσους κυρίως, φόρους φορτώνει τα λαϊκά στρώματα με νέα δυσβάστακτα βάρη και μειώνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων.


ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Νέες μειώσεις στους μισθούς μας και νέες παρεμβάσεις – αφαιρέσεις δικαιωμάτων και μείωση των συντάξεων (κύριας και επικουρικής).

Η Κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα να περικόψει ακόμα περισσότερο τις αμοιβές μας. Τα επιδόματα, ανάμεσα σε αυτά και της εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών, μπαίνουν στο στόχαστρο των περικοπών. Επιδιώκει επίσης τη σύνδεση μισθού με την «απόδοση», καθώς και το διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων. Το «μισθολόγιο» θα προωθηθεί όχι για να αναβαθμίσει μισθούς και συντάξεις και να αποκαταστήσει τις αδικίες μεταξύ διαφόρων κλάδων του Δημοσίου, αλλά για την περαιτέρω αφαίρεση του εισοδήματος όλων των υπαλλήλων, τη νέα μείωση των συντάξεων.

Η κατά 2,5 δισ. ευρώ περικοπή των πόρων για τους μισθούς και τις συντάξεις, που προβλέπεται στο μνημόνιο, αποκαλύπτει πλήρως τους στόχους της Κυβέρνησης και κανένας δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες για το περιεχόμενο του «νέου μισθολογίου».


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Νέα μείωση των συντάξεών μας σχεδιάζεται με την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στην επικουρική ασφάλιση μέχρι 30-6-11 όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Η Κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να επιχορηγήσει τα επικουρικά μας ταμεία, αλλά τα οδηγεί με την πολιτική της στη διάλυση και την κατάργηση. Το πρωτογενές έλλειμμα, στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (που είναι ήδη στα 1,6 δις), στο Μετοχικό (περίπου 150 εκ. για το 2011) αλλά και στο ΤΕΑΔΥ (ήδη 17 εκ.), επιβάλλει επειγόντως την άμεση λήψη μέτρων.

Τα Ταμεία, των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή δραματική κατάσταση, εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, αλλά και εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν και οδηγούν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και τη δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων. Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, που περιορίζουν σημαντικά τους πόρους τους, ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο.


ΟΠΑΔ – ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Η υγειονομική μας περίθαλψη υποβαθμίζεται συνέχεια. Ο ΟΠΑΔ, παρότι πληρώνουμε κανονικότατα τις εισφορές μας κάθε μήνα, δεν καλύπτει πλέον σειρά ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων και πρέπει να τις πληρώνουμε οι ίδιοι. Η υπαγωγή του ΟΠΑΔ σε ένα νέο τεράστιο οργανισμό μαζί με το ΙΚΑ και άλλα ταμεία που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη λειψή ήδη περίθαλψή μας.

Βέβαια, η κατάσταση των παροχών του ΟΠΑΔ προς τους ασφαλισμένους του δεν είναι παρά μόνο ένα τμήμα της συνολικής απαξίωσης του ΕΣΥ. Η όλο και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που οδηγεί σε μεγάλα κενά νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και σε ελλείψεις υλικών καθώς και η δραματική μείωση των εισοδημάτων των υγειονομικών δείχνει καθαρά τους στόχους της κυβέρνησης. Το ΕΣΥ πια θα λειτουργεί όχι με βάση την ανάγκη των πολιτών να έχουν αξιόπιστη δωρεάν περίθαλψη, αλλά με βάση τις επιταγές της τρόικας για περιορισμό των δαπανών του δημοσίου ακόμα και σε τομείς όπως η περίθαλψη. Δε μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Κανείς δε μπορεί να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας!


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με το νέο προϋπολογισμό οι δαπάνες για την παιδεία οδηγούνται σε μείωση ρεκόρ και για πρώτη φορά το ποσοστό τους βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ και για πρώτη φορά έχουμε μείωση των δαπανών και σε απόλυτες τιμές εκτός από τη μείωση του ποσοστού.

Νέα δέσμευση όμως υπόγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση με την τρόικα στο νέο «Μνημόνιο 3» για τη δημιουργία «ειδικής ομάδας εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων», με αποστολή τη δραστική περικοπή ακόμα και των ελάχιστων δαπανών (2,75% του ΑΕΠ) που προβλέπονται με το νέο προϋπολογισμό! Με τη συγκρότηση αυτής της ομάδας η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, που πλέον θα αποφασίζει για τη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια έχοντας ως δηλωμένο της στόχο το «φτηνό σχολείο».

Η ακολουθούμενη πολιτική και η ενεργοποίηση της «ειδικής» ομάδας θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και με απολύσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Από τη λαίλαπα αυτή, όπως διαφαίνεται και από το πλαίσιο για την «αναβάθμιση» της διοίκησης, δεν θα γλιτώσει καμία σχολική μονάδα, καθώς όλες θα πρέπει να αποδεικνύουν, μέσω της διαδικασίας της "κοινωνικής λογοδοσίας", ότι αξίζουν τα ψίχουλα της κρατικής χρηματοδότησης. Με άλλα λόγια, τα σχολεία θα φορτωθούν ευθύνες τις οποίες εκ των προτέρων δεν μπορούν να αναλάβουν και θα τιμωρηθούν επειδή δεν κατάφεραν αυτό που ήταν γνωστό ότι δεν θα καταφέρουν.

Την ίδια ώρα που γίνονται αυτές οι περικοπές συνεχίζεται η διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για κατευθύνσεις που τίποτε θετικό δεν θα προσφέρουν στην εκπαίδευση. Άμεσα απαιτείται να γίνει αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του προγράμματος αυτού με στόχο όλη η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ να κατευθυνθεί στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να χαθεί μια ακόμα ευκαιρία για την δημόσια εκπαίδευση, όπως έγινε και στο προηγούμενο ΚΠΣ. Να υιοθετηθούν οι τεκμηριωμένες προτάσεις της ΟΛΜΕ.


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την «Αναβάθμιση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης» αποδεικνύεται πως οι επιδιώξεις του βρίσκονται αρκετά μακριά από τις αγωνίες του εκπαιδευτικού κόσμου και τις αποφάσεις του κλάδου.

Το Υπουργείο σχεδιάζει την αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης και μάλιστα σε θέματα, όπως η υλοποίηση της αξιολόγησης ή η συγχώνευση σχολικών μονάδων- ερήμην των τοπικών κοινωνιών-που θα δημιουργήσουν συγκρούσεις και θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό έργο.

Με τις αλλαγές στο επίπεδο Σχολικής Μονάδας που προτείνονται, το Υπουργείο σχεδιάζει να μετατρέψει τους Δ/ντές σε μάνατζερ αποσπασμένους από το σύλλογο διδασκόντων, που θα ελέγχουν και θα καθορίζουν σχεδόν τα πάντα μέσω της αυτοαξιολόγησης, να περιορίσει τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, να αυξήσει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, να περάσει την αντίληψη (μέσω της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας) ότι τις βασικότερες ευθύνες για τα δεινά της δημόσιας εκπαίδευσης φέρει ο εκπαιδευτικός.

Η ΟΛΜΕ απέρριψε αυτό το «κείμενο διαβούλευσης». Δεν θα ανεχθούμε ως κλάδος οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και συρρίκνωσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Όσον αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών όπως μεταθέσεις, αποσπάσεις, ωράριο εργασίας κ.ά. επισημαίνουμε πως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο επιμένει στην εφαρμογή των διατάξεων του ν.3848/10, όπως η υποχρεωτική 3ετία (για τον νεοδιόριστο) και η 2ετία παραμονής σε κάθε θέση, αλλά προσπαθεί να θεσμοθετήσει και νέες που θα δυσκολέψουν την κινητικότητα των εκπαιδευτικών. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις θέσεις που κατέθεσε το υπουργείο στην νεοσυσταθείσα επιτροπή μεταθέσεων-αποσπάσεων όπως ότι τα μόρια δυσμενών συνθηκών που συνοδεύουν τον εκπαιδευτικό μέχρι σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου να χρησιμοποιούνται μόνο για μία μετάθεση, αλλά και να έχει αναδρομική εφαρμογή η νέα μοριοδότηση των σχολείων.

Η προώθηση υλοποίησης του θεσμού του Μέντορα, με τις διαδικασίες που προβλέπονται δε βοηθούν στην ενίσχυση των νέων συναδέλφων, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο. Για τους νέους συναδέλφους αυτό που απαιτείται είναι η παιδαγωγική βοήθεια και όχι ο ασφυκτικός έλεγχος. Ο Μέντορας δεν θα πρέπει να γίνει η κερκόπορτα για την είσοδο της ατομικής αξιολόγησης χειραγώγησης στη ζωή των εκπαιδευτικών και οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την ξεκάθαρη θέση του κλάδου μας για τη μη αποδοχή του θεσμού αυτού. Αντί αυτού έχουμε ήδη προτείνει τον έγκαιρο διορισμό των εκπαιδευτικών από το Μάρτη του προηγούμενου έτους, την 3μηνη εισαγωγική τους επιμόρφωση και την ομαλή ένταξή τους στο περιβάλλον του σχολείου.



ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα σχολεία και τελικά τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Σ’ αυτά τα πλαίσια προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Με τα «πολυδύναμα σχολεία» θα διευκολυνθούν όλα τα σχέδια για το σχολείο στην εποχή του «Καλλικράτη». Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών συνεχίζονται με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες του.


«ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ

Με μια ρητορική ανέξοδων υποσχέσεων δημοσιοποιήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο οι πρώτες εξαγγελίες για το «νέο σχολείο». Ωστόσο, η εκπαιδευτική κοινότητα αντιμετώπισε εξαρχής με έντονη ανησυχία τις προοπτικές που διαγράφονταν για την ελληνική εκπαίδευση όχι μόνο από τις εξαγγελίες αυτές αλλά και από τη συνολική εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η διεθνής εμπειρία, εξάλλου, μας έχει ήδη καταστήσει ιδιαίτερα προσεκτικούς απέναντι σε μια «μεταρρυθμιστική» ρητορική νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, που επιχειρεί να χαϊδέψει τα αυτιά της κοινής γνώμης επισημαίνοντας και υπαρκτά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα απεργάζεται την υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μέσα από τις επίσημες διακηρύξεις που ακολούθησαν για το σχολείο που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση εύκολα διακρίνεται ότι η πολιτική που εξαγγέλλεται ως προς την ουσία της είναι εναρμονισμένη, όπως άλλωστε δηλώνεται και επίσημα, με τους στρατηγικούς στόχους της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικές είναι οι συχνές διατυπώσεις για άνοιγμα του σχολείου στις δυνάμεις της αγοράς, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της «καινοτομίας», του «επιχειρηματικού πνεύματος» κ.ο.κ., σε συνδυασμό με το περιεχόμενο που δίνεται σε αυτούς τους όρους. Άλλωστε, είναι εμφανής η σύνδεση του όλου «μεταρρυθμιστικού» εγχειρήματος του Υπ. Παιδείας με τις κατευθύνσεις του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ).

Οι αλλαγές που προωθούνται τόσο στο περιεχόμενο σπουδών όσο και στη δομή και λειτουργία του «νέου σχολείου» στοχεύουν στην κατεύθυνση ενός ιδιωτικοποιημένου, πειθαρχημένου και προσαρμοσμένου στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα σχολείου, που θα παράγει εργατικό δυναμικό με περιορισμένη γενική μόρφωση, εφοδιασμένο με τις χρηστικές δεξιότητες που απαιτούν κατά περίπτωση οι αγορές, εύκολα χειραγωγήσιμο και υποκείμενο στην κάθε είδους εκμετάλλευση. Αυτό που κυρίως αμφισβητείται και διακυβεύεται με βάση τα σενάρια που διέρρευσαν προς τον τύπο τελευταία για το πρόγραμμα σπουδών, ιδίως του Λυκείου, είναι η γενική μόρφωση.

Οι εξαγγελίες για το «νέο σχολείο» προετοιμάζουν το έδαφος για την παράδοσή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη λογική της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ο δρόμος αυτός άνοιξε ήδη με την ψήφιση του «Καλλικράτη» και του νέου νόμου για τη «δια βίου μάθηση». Η εκ νέου θεσμοθέτηση της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας (ν.3848/10 αρ. 32) και η σύνδεσή της με την εκπόνηση του «τοπικού προγράμματος υποστήριξης της εκπαίδευση και δια βίου μάθησης» που θα κάνουν οι Δήμοι (ν. 3879 /10 αρ. 22) αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας πως «η αξιολόγηση είναι μια εσωτερική διαδικασία της σχολικής μονάδας» και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος ότι αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση σχολείων πολλών ταχυτήτων και διαφοροποιημένης εκπαίδευσης.


ΤΕΕ

Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας διακηρύσσει την «αναβάθμιση» της επαγγελματικής εκπαίδευσης με το Τεχνολογικό Λύκειο, αλλά ο σχεδιασμός της βασίζεται στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, όπως φαίνεται από τις κατά καιρούς εξαγγελίες της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες αυτές, το Τεχνολογικό Λύκειο «θα ενσωματώνει τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ.», ενώ θα δημιουργηθούν ετήσια «Τμήματα Μεταδευτεροβάθμιας ΤΕΕ, στο πλαίσιο του Τεχνολογικού Λυκείου». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για ενσωμάτωση σε αυτό όλων των μορφών κατάρτισης που λειτουργούν στα άλλα υπουργεία στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της ΤΕΕ παραμένει μετέωρη, καθώς αυτή συνδέεται με το νόμο της διά βίου μάθησης, που ουσιαστικά προβλέπει την αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Άλλωστε μέχρι σήμερα, μόλις για τις 18 από τις 52 υπάρχουσες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ υφίστανται αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Περιττεύει, βέβαια, να σημειώσουμε πως δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου.


Διάλογος ή διαδικασία επικύρωσης προαποφασισμένων;

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει το διάλογο και ανεβάζει συνεχώς κείμενα στο διαδίκτυο για την περίφημη «διαβούλευση». Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας χρησιμοποιεί προσχηματικά τη «διαβούλευση», αφού έχει προαποφασίσει τις αλλαγές που θέλει να υλοποιήσει στην εκπαίδευση (χαρακτηριστικά μπορεί κανείς να δει ότι τα ερωτήματα της κάθε διαβούλευσης προϋποθέτουν την συμφωνία με την πολιτική του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα!). Η πολιτική του οδηγεί στην διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. είναι χαρακτηριστικό πως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρνείται εδώ και καιρό να συναντήσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και να συζητήσει ουσιαστικά με τους εκπροσώπους του κλάδου μας.


Συνάδελφοι/-σσες

Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιµη.

Οι εκπαιδευτικοί ως εργαζόμενοι σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό χώρο με τα συνδικαλιστικά μας όργανα να πρωτοστατούν, πρέπει να οργανώσουμε ένα ισχυρό και αγωνιστικό ρεύμα, το οποίο να διαπερνά και να διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία.

Επιβάλλεται να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η στενή επικοινωνία και ο συντονισμός των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ). Το συμφέρον μας ως εργαζομένων στη δημόσια εκπαίδευση καθώς και το συμφέρον της ίδιας της δημόσιας εκπαίδευσης και των μαθητών που προέρχονται από τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, απαιτεί τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού πανεκπαιδευτικού μετώπου, το οποίο θα συγκρουστεί αποτελεσματικά και νικηφόρα με τη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Θα πρέπει να συμβάλουμε επίσης ως συνδικαλιστικό κίνημα στην ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων και στον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων της εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος που θα ακυρώσει και ανατρέψει αυτή την πολιτική. Να πετύχουμε την καλύτερη οργάνωση των αγώνων, με την ανάπτυξη πειστικότερης επιχειρηματολογίας από τη μεριά μας, την καλύτερη δημόσια παρουσία μας. Να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στην με κάθε μέσο ενημέρωση των γονέων και των μαθητών μας για τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων στην παρεχόμενη εκπαίδευση.

Στόχος μας επίσης θα είναι ο συντονισμός της δράσης μας με όλες τις Ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα. Να δημιουργήσουμε συμμαχίες που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών στον τόπο μας (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση-εργασία) σε όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλου του λαού.

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πολιτική, τη νέα κοινωνική βαρβαρότητα.

Τελική μας επιδίωξη η δημιουργία ενός πανίσχυρου μετώπου εργαζομένων, που θα συντρίψει την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Δ.Ν.Τ και θα ακυρώσει το δουλοπρεπές μνημόνιο, προς όφελος του εργαζόμενου λαού.

Δεν δεχόμαστε τις λογικές πως η πολιτική που εφαρμόζεται είναι μονόδρομος. Μονόδρομος είναι μόνο ο κοινός συντονισμένος πανεργατικός αγώνας για την ανατροπή της. Ο κοινός αγώνας με τα συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ, που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας.

Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση. Υπάρχει άλλη πολιτική!

Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - Δ.Ν.Τ.

· Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δεν το αναγνωρίζουμε.

· Να αυξηθεί η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των χρηματιστηριακών συναλλαγών και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

· Να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα-υπηρεσίες πολυτελείας και να μειωθεί στα είδη πρώτης ανάγκης.

· Να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.

· Να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής εκείνων που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ


ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ


(με βάση το πλαίσιο που εγκρίθηκε στη μετασυνεδριακή ΓΣ και τις μετέπειτα εξελίξεις)


1. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Όχι στις δραματικές περικοπές του νέου προϋπολογισμού για την παιδεία. Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.


2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Όχι στις νέες περικοπές των μισθών μας που ετοιμάζει με την προώθηση του μισθολογίου στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι με τους οποίους έγιναν περικοπές στους μισθούς μας. Γνήσιες και ουσιαστικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ενσωμάτωση των γενικών επιδομάτων στο βασικό, ώστε ο μισθός του νεοδιόριστου να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ καθαρά, με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Διπλασιασμός και σύνδεση (ως ποσοστό) της ωρομίσθιας αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του εκπαιδευτικού. Άμεση καταβολή της ειδικής παροχής των 176 € και του συνόλου των αναδρομικών για όλους και ενσωμάτωσή της στο βασικό μισθό.


3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ: Να καταργηθεί ο νόμος 3865/10 με τον οποίο αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για σύνταξη και μειώθηκαν οι συντάξεις. Όχι στο ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά». Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ, και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ και του ΟΠΑΔ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Να καταργηθεί ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας («πολυνομοσχέδιο»-ν.3948/10). Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου και του αναπληρωτή μερικού ωραρίου. Είμαστε αντίθετοι με τις συμβάσεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ, να μετατραπούν τώρα σε συμβάσεις κανονικών αναπληρωτών. Περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών αυστηρά στις περιπτώσεις πραγματικής αναπλήρωσης (όπως και ο ν. 1566/85 ορίζει). 12μηνη σύμβαση για τους αναπληρωτές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Κατάργηση του «Καθηκοντολογίου». Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Όχι στο θεσμό του μέντορα.
Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.


4. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ: Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση. Υλοποίηση της πρότασης της ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό για μόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών /-τριών.
Νομοθετική ρύθμιση τώρα για ανώτατο όριο μαθητών/-τριών στο τμήμα το 25, 20 στις κατευθύνσεις και την ΤΕΕ και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
Να καταργηθεί ο κλειστός αριθμός εισακτέων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα παιδιά.
Διαφωνούμε κατηγορηματικά με οποιαδήποτε κατεύθυνση περιφερειακής οργάνωσης της εκπαίδευσης (σε διορισμούς, διαχείριση προσωπικού, αναλυτικά προγράμματα κ.λπ.). Όχι στα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση στη δημόσια εκπαίδευση.
Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ, όπως: υπαγωγή στο Υπ. Παιδείας όλων των σχολικών μονάδων που προσφέρουν σήμερα δευτεροβάθμια τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση και ανήκουν σε άλλα υπουργεία, μεταλυκειακό έτος ειδίκευσης.


5. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ: Καθιέρωση ετήσιας περιοδικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με την ευθύνη των ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.


Αιχμές αιτημάτων

· Να ακυρωθούν όλα τα μέτρα που περικόπτουν τους μισθούς μας και τις συντάξεις. Όχι στο μισθολόγιο των νέων περικοπών. 1400 € οι καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. 30 χρόνια πλήρη σύνταξη.


· Όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.


· Όχι στις περικοπές στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού.


· Άμεση οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών μας ταμείων και του ΟΠΑΔ.

 

Πρόγραμμα δράσης

Ενημερωτική Καμπάνια για το σύνολο του πληθυσμού με θέμα τις επιπτώσεις των μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ (μνημονίων) στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Αυτή θα περιλαμβάνει ενημέρωση α) για περικοπές προϋπολογισμού γενικά και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή λειτουργία του δημόσιου σχολείου (δαπάνες σχολικών επιτροπών, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, ελάχιστοι διορισμοί, αύξηση μαθητών/τμήμα, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ, ΟΕΔΒ κ.λπ.) και β) τις αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου (νέο σχολείο, λύκειο και εξετάσεις, ΤΕΕ) που σχεδιάζει το Υπουργείο τονίζοντας τον αντιεκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν:


- Έκδοση εκλαϊκευμένου φυλλαδίου από ΟΛΜΕ


- Μοίρασμα υλικού από τις ΕΛΜΕ σε συλλόγους διδασκόντων και ενώσεις Γονέων και σε άλλους τοπικούς φορείς, από συλλόγους διδασκόντων σε γονείς κλπ


- Διακίνηση ενημερωτικού φυλλαδίου μέσω εφημερίδων


- Μοίρασμα του υλικού σε κεντρικά σημεία των πόλεων με «τραπεζάκι» που να λειτουργεί κάποιες μέρες και ώρες με ευθύνη των ΔΣ των ΕΛΜΕ. Ενημέρωση του κόσμου για στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στις περικοπές.


- Έκδοση κεντρικής αφίσας


Ενημερώσεις των εκπαιδευτικών για το τι σχεδιάζει το υπουργείο παιδείας με επικέντρωση σε διοικητική αναδιάρθρωση, εργασιακές σχέσεις (ωράριο κ.λπ.), μισθολόγιο και επικουρικές συντάξεις, αλλά και το περιεχόμενο των αλλαγών που θα επιχειρηθούν με το «νέο» σχολείο. Έκδοση και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, περιοδείες στα σχολεία, συνεδριάσεις όλων των συλλόγων διδασκόντων με θέμα την ενημέρωση από την ΟΛΜΕ και συζήτηση πάνω στην εισήγηση του ΔΣ προς τις ΓΣ.

Συγκρότηση και ανάπτυξη με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ δικτύων αλληλεγγύης για τη στήριξη των μαθητών μας, με οργάνωση μαθημάτων πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε εθελοντική βάση αλλά και ευρύτερα στήριξη των θυμάτων της οικονομικής κρίσης και των κατεδαφιστικών πολιτικών κυβέρνησης, Τρόικας και ΣΕΒ, με τη στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών που αρχίζουν να αναπτύσσονται στις γειτονιές και στους δήμους.

Συμμετέχουμε και συμβάλλουμε ενεργά στα κινήματα που αναπτύσσονται ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια των ΜΜΜ και στα διόδια. Αντιδρούμε μαζί με όλους τους πολίτες στην πληρωμή των νέων χαρατσιών στο εισόδημά μας. Σε κάθε περίπτωση αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη και τον συντονισμό της δράσης σε όποιον τομέα εκδηλώνεται η επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικας. Στηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες και στην υγεία. Η αλληλεγγύη, η επεξεργασία κοινών στόχων, η δημιουργία κοινών πλαισίων αναφοράς στα μεγάλα ζητήματα, η μάχη κατά των διακρίσεων σε βάρος της νέας γενιάς πρέπει να διαπερνούν την καθημερινή μας δράση.

Προσπάθεια για συντονισμό των ομοσπονδιών της παιδείας και των γονιών για κοινές κινητοποιήσεις. Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και ομοσπονδίες δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα για κοινό μέτωπο στήριξης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, κοιν. ασφάλιση). Ο συντονισμός να περιλαμβάνει και το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο των αντίστοιχων πρωτοβάθμιων συνδικάτων αλλά και άλλων χώρων, εφόσον αυτό είναι εφικτό.


Συμμετέχουμε στην 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11 – 2 μ.μ.) στις 10 Φεβρουαρίου 2011 για την ανάδειξη του διεκδικητικού πλαισίου και με αιχμή τα προβλήματα στα Επικουρικά Ταμεία (πραγματοποίηση - την ίδια ημέρα - συγκεντρώσεων για την προετοιμασία της απεργίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς του Δημοσίου κλπ.)


48ωρη απεργιακή κινητοποίηση 22 - 23 Φλεβάρη μαζί με ΔΟΕ. Να υπάρξει προσπάθεια συμμετοχής και άλλων ομοσπονδιών.


Νέα ΓΣ προέδρων ΕΛΜΕ στις 4/3 για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Να δοθεί η δυνατότητα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για μικρή μετακίνηση της απεργίας σε περίπτωση που υπάρχουν έκτακτες εξελίξεις.


Υ.Γ.
Η Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ θα γίνει 5/2 στο Ξενοδοχείο «Novotel» στις 10 π.μ. (Μιχ. Βόδα 4 – 6, τηλ.: 210 8200700).

Ενωτική Κίνηση Γυμναστών: Υπόμνημα προς την υπουργό Παιδείας


ΥΠΟΜΝΗΜΑ


ΠΡΟΣ:
Την Υπουργό Παιδείας
Δια Βίου Μάθησηςκαι Θρησκευμάτων
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου


ΘΕΜΑ: Οι ακοστολόγητες κοινωνικές ανάγκες για εκπαίδευση και το φθηνό σχολείο της ανάθεσης

Κυρία Υπουργέ,

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμενη την κρίση προβαίνει σε σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με απώτερο στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς, την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτη» και στον χώρο της εκπαίδευσης, καταστρατηγώντας και υπονομεύοντας ολοκληρωτικά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής πολιτικής που συνοδεύεται από τις διακηρύξεις για ένα νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο προτεραιότητα έχει ο μαθητής, τα κενά στα σχολεία εξακολουθούν να υφίστανται αλλά και όσα από αυτά υποτίθεται ότι έχουν καλυφθεί παρατηρείται το παράδοξο της ανάθεσης της διδασκαλίας του μαθήματος της φυσικής αγωγής σε αποφοίτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής εκπαίδευσης οι οποίοι στερούνται της απαιτούμενης παιδαγωγικής και διδακτικής κατάρτισης του γνωστικού αντικειμένου.

Και μολονότι, δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί η αξία της Φυσικής Αγωγής στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, τίθεται εκ’ νέου το ζήτημα ποιος θα μπορεί να επιτελέσει αυτόν τον σκοπό διδάσκοντας με επιστημονικά αποδεκτούς τρόπους τους μαθητές. Οι όροι “Φυσική Αγωγή” και “απασχόληση” χωρίς γνωστικό αντικείμενο δεν είναι συμβατοί. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια και το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο. Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, να επιτελέσει το μάθημα το ρόλο του όταν αναζητώντας κανείς στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης δεν μπορεί να βρει αν εξαιρέσουμε κάποιες αναφορές ή παρεμβάσεις θεωρητικού επιπέδου, τις πρακτικές εκείνες που εκφράζουν εν γένει τη Φυσική Αγωγή.

Και είναι απολύτως σεβαστό, ότι ο κάθε επιστημονικός χώρος έχει τη δική του αυτοτέλεια όσον αφορά τις διδακτικές μεθόδους διδασκαλίας και το συνακόλουθο γνωστικό περιεχόμενο. Επιπρόσθετα, ανακύπτει το πρόβλημα της αδυναμίας των παραπάνω εκπαιδευτικών να οργανώσουν κάθε μορφής φυσική δραστηριότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να προληφθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα τραυματισμού και κατ΄ επέκταση να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Ωστόσο, κι αν είναι καταφανώς αρνητικό αυτό που συμβαίνει η λογική που επικρατεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε γραπτή εντολή είναι να καλυφθούν τα κενά με τρόπους αντιπαιδαγωγικούς και λογιστικούς. Ταυτόχρονα υπάρχει περίσσευμα επιστημόνων, έτοιμων να προσφέρουν τις γνώσεις αλλά και την πείρα τους στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει και υπηρετούν. Και αυτό δεν είναι αυθαίρετη κρίση αλλά βασανιστικό πρόβλημα που αποκαλύπτεται από τις αντίστοιχες τοποθετήσεις της Δ.Ο.Ε. προς τους Δασκάλους, που επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «Οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των μαθητών είναι προδήλως παράνομες, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85. Οι συνάδελφοι καλούνται, εφόσον συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται την προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας. Ιδιαίτερα αρνητικοί επίσης πρέπει να είναι, όταν τους ζητείται να καλύπτουν ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καν τοποθετηθεί στα σχολεία (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής) τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ τους παρέχει πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη γι' αυτό…».

Εκφράζοντας την ομόθυμη θέληση όλων των εκπαιδευτικών της Φυσικής Αγωγής:

· Διεκδικούμε την αντιστροφή της πολύχρονης διαδικασίας υποβάθμισης και απαξίωσης του μαθήματος της φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και προειδοποιούμε ότι ο δικός μας χώρος δε θα ξαναγίνει κερκόπορτα για την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν στην πολυδιάσπαση της ενιαίας έκφρασης του κλάδου. Οι κυβερνώντες ας μην επιχειρήσουν ξανά τη γνωστή τακτική της διαίρεσης και του ατομικού συμφέροντος

· Απαιτούμε τώρα να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου με πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και να σταματήσει η ανάθεση διδασκαλίας του μαθήματος από όλους όσους δεν είναι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής

· Απαιτούμε να πραγματοποιηθούν μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών της ειδικότητάς μας ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των μαθητών για φυσική άσκηση και σωματική υγεία. Στην εκπαίδευση δεν λειτουργούν οικονομίες “κλίμακος” όπως στις επιχειρήσεις και στη διαχείριση των πολυκατοικιών. Το 1 προς 5 στην εκπαίδευση είναι παραβίαση της συνταγματικής επιταγής για εξασφάλιση σε όλα τα ελληνόπουλα των ίσων όρων για τη σωστή διανοητική και σωματική τους εκπαίδευση.

Μηδενικοί διορισμοί δε χωρούν στο μέλλον της χώρας, της εκπαίδευσης των μαθητών και το δικό μας.

Τα μέλη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ