Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Υπουργείο Παιδείας:Απόσπαση στο Γραφείο της Υφυπουργού Παιδείας, Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου


Υπουργείο Παιδείας: Απόσπαση Βασιλικής Πιαδίτου στο Γραφείο της Υφυπουργού Παιδείας, Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου.






 



Τα 36 επιδόματα που καταργούνται στο Δημόσιο


ΔΗΜΟΣΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ * ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ * 30% ΟΙ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΙ



Αποχαιρέτα το, το επίδομα που χάνεις.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Αμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, που θα φέρει μείωση έως και 30% σε περίπου 30.000 υπαλλήλους που αποτελούν τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου και αυξήσεις από 10% έως 15% σε «αδικημένους» μισθολογικά δημοσίους υπαλλήλους, «κλείδωσε» στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Με υπόκρουση Ενιο Μορικόνε Ταυτόχρονα ο κ. Ραγκούσης υπεραμύνθηκε της διατήρησης της αναλογίας ένας προς πέντε μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο και δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να διευρυνθεί, όπως επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης με το νέο μισθολόγιο και ότι η περιστολή των δαπανών θα επιτευχθεί με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε για μία ακόμα φορά στους εκπροσώπους της τρόικας την πλήρη βεβαιότητά του ότι μέχρι το τέλος του 2013 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν κατά 200.000 ακόμα και με μια μικρή κάμψη των αποχωρήσεων τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς επιπτώσεις;

Στη συνολική μείωση συνυπολογίζεται και η μείωση 25.000 θέσεων ευθύνης λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη», αλλά και η μείωση 100.000 υπαλλήλων σε διάφορες υπηρεσίες που σήμερα εργάζονται ως σταζιέρ ή συμβασιούχοι. Ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε επίσης ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ υπολογίζοντας το μισθολογικό κόστος υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι αποχωρήσεις 10.000 υπαλλήλων ισοδυναμούν με μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι η αποχώρηση το 2010 53.335 υπαλλήλων θα οδηγήσει μέσα στο 2011 σε εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αναμένεται επίσης μια εξοικονόμηση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 με τη μείωση 6.000 νομικών προσώπων σε 2.000 και τη μείωση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων από 60.000 σε 20.000. Η μείωση του κόστους αναμένεται να ανέλθει μέχρι το 2013 σε 1,5 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που θα γίνει άμεσα και χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως ζητεί η ΑΔΕΔΥ, θα μπει άγριο «μαχαίρι» στα 40 και πλέον επιδόματα που υπάρχουν στο Δημόσιο για 26 κατηγορίες υπαλλήλων. Οι αμοιβές των υπαλλήλων για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές θα περικοπούν κατ' αρχάς και στη συνέχεια θα εξορθολογιστούν και θα αποδίδονται σε όσους πραγματικά μετέχουν σε επιτροπές που έχουν ένα συγκεκριμένο έργο.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά ενός δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Με την κατάργηση δε διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω «κρυφών» λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα δεκάδες επιλεκτικά επιδόματα κοστίζουν 5,2 δισ. ευρώ, όταν η δαπάνη για τους μισθούς όλων των υπαλλήλων είναι 12,1 δισ. ευρώ.



Δύο και δύο

Τα επιδόματα που θα διατηρηθούν θα είναι βασικά δύο για όλους τους υπαλλήλους και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα αποδίδονται σε ορισμένους υπαλλήλους άλλα δύο επιδόματα. Δηλαδή διατηρούνται το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα θα αναγνωρίζεται επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων που εργάζονται κάτω από πραγματικά ειδικές συνθήκες. Τέλος, το κίνητρο απόδοσης που υπάρχει και σήμερα θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας που θα καταβάλλεται ύστερα από αξιολόγηση σε ορισμένους μόνον υπαλλήλους, που θα παρουσιάζουν υψηλή παραγωγικότητα.

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει για όλους τους υπαλλήλους παλαιούς και νεοεισερχόμενους, και στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάλειψη των διαφορών και των ανισοτήτων για υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα με την ίδια προϋπηρεσία και απλώς εργάζονται σε διαφορετικές υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. υπουργείο Οικονομικών με υπουργείο Δικαιοσύνης ή Εθνικής Αμυνας. Στο υπουργείο Οικονομικών, υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια προϋπηρεσίας έχει σύνολο αποδοχών 3.194 ευρώ από τις οποίες τα 1.849 (ποσοστό 57%) αφορούν επιδόματα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, το 80% των υπαλλήλων αμείβεται με μισθούς από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ μόλις 30.000 υπάλληλοι ανήκουν στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 9/2/2011

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδρούν στην αύξηση του ωραρίου οι Δημόσιοι Υπάλληλοι


Να αλλάξουν όλα στο δημόσιο, έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με πρώτο δείγμα την αλλαγή ωραρίου που ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Παράλληλα προωθείται σκληρός πειθαρχικός κώδικας με "καμπάνες" και απολύσεις.



Η ΑΔΕΔΥ διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί καμία μείωση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη Δημόσια Διοίκηση και δεν θα μετέχει στο διάλογο για το Νέο Μισθολόγιο που πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, εάν δεν αποκατασταθούν οι περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και δεν ληφθεί υπόψη ο ελάχιστος βασικός μισθός που θέτει η ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, στο οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας η ΑΔΕΔΥ συμφωνεί, φέρνει πρόστιμα εως 100.000 ευρώ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, τα πειθαρχικά παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων θα παραγράφονται σε πέντε χρόνια αντί για δύο που ισχύει σήμερα και οι αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια θα βγαίνουν εντός ορισμένου χρονικού περιθωρίου, για να αποφευχθεί το “στρίβειν” δια της παραγραφής.

Επίσης θα αλλάξει η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε να μη συμμετέχουν συνδικαλιστές.

Το νέο δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπει και απόλυση αν ο υπάλληλος υποπέσει σε παραπτώματα για τρεις φορές, μέσα σε πέντε χρόνια.

Παραπτώματα που έχουν οικονομικό αντικείμενο, θα τιμωρούνται με υποβιβασμό του υπαλλήλου ακόμη και δύο βαθμούς στην κλίμακα και θα επιφέρουν κυρώσεις που αρχίζουν από 10.000 ευρώ και φτάνουν στις 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει πειθαρχικός κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο οποίος όμως σπανίως εφαρμόζεται.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Skai: Η επανάσταση του 1821

Αποκατάσταση της «αλήθειας» είναι μόνο η κατάρριψη μύθων ή και η αποκατάσταση της αποσιώπησης, της διαστρέβλωσης, της εσκεμμένης υποβάθμισης;






“…Aπόγονοι του σοφού και φιλανθρώπου Έθνους των Eλλήνων, σύγχρονοι των νυν πεφωτισμένων και ευνομουμένων λαών της Eυρώπης και θεαταί των καλών, τα οποία ούτοι υπό την αδιάρρηκτον των νόμων αιγίδα απολαμβάνουσιν, ήτο αδύνατον πλέον να υποφέρωμεν μέχρις αναλγησίας και ευηθείας την σκληράν του Oθωμανικού Kράτους μάστιγα…”


Eν Eπιδαύρω την 15ην Iανουαρίου. A’ της Ανεξαρτησίας. 1822



Τι μαθαίνουμε από την εκπομπή του skai για την επανάσταση του 1821:



1. Η υπόδουλη Ελλάδα εκτεινόταν μέχρι τη Λαμία (να δεις που τα γηπεδικά συνθήματα γέμουν ιστορικών πληροφοριών...).

2. Οι μισοί της κάτοικοι ήταν Αλβανοί (οι άλλοι μισοί κάτι άλλο, πάντως σίγουρα κάτι μπάσταρδο).

3. Αρχικά μας άρεσε που ήμασταν υπόδουλοι (μετά μάλλον βαρεθήκαμε...).

4. Ποτέ δεν μας άρεσε να πληρώνουμε φόρους. Όταν σταματήσαμε να βγάζουμε πολλά, τότε και μόνο τότε αρχίσαμε να έχουμε αρνητικά αισθήματα για την Υψηλή Πύλη.

5. Τα κίνητρα της Επανάστασης ήταν κυρίως οικονομικά (δεν έγινε λόγος για τα προηγούμενα επαναστατικά κινήματα, ούτε καν νύξη...).

6. Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας οι Έλληνες απολάμβαναν δωρεάν παιδείας στην πληθώρα σχολείων που οικοδόμησαν οι Οθωμανοί, δωρεάν υγεία στα πολλά νοσοκομεία που επίσης έκτισαν οι Οθωμανοί, και άριστων κοινωνικών υπηρεσιών στο πλήθος οικοδομημάτων κοινωνικής ωφέλειας που και πάλι έκτισαν οι Οθωμανοί.

7. Ότι όσοι πήραν τα όπλα ήταν κατσαπλιάδες, που ήθελαν να πάρουν το πάνω χέρι για ίδιον όφελος.

8. Ότι υπάρχει φυλετική ασυνέχεια του ελληνικού έθνους, καθότι όλοι εμείς σήμερα είμαστε μάλλον τουρκόσποροι, απόγονοι επιμιξιών με όλους τους υπόλοιπους γειτονικούς μας λαούς (αυτοί πάντως παραμένουν γνησιότατοι...) που για κάποιο λόγο μας άρεσε ή απλά έτυχε να χρησιμοποιούμε την ελληνική γλώσσα και να είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί.

9. Η Εκκλησία αποτελούσε ένα από τα τρία κακά που βίωνε ό μέσος χριστιανός υπήκοος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

10. Tους φόρους τους συνέλεγαν και πάλι Έλληνες, οι οποίοι ήταν διεφθαρμένοι (όπως ήταν εξάλλου όλοι οι Έλληνες...) και τελικά αυτοί διέφθειραν την Υψηλή Πύλη στο χρηματισμό και όχι το αντίστροφο, όπως νομίζαμε τόσο καιρό....


“Είναι ο καιρός ώριμος …”;



Νομίζω, πως αν εξετάσουμε ψυχραιμότερα το ως σήμερα σκηνικό της εκπομπής, δεν είναι τόσο το πρόβλημα της «γέννησης ενός έθνους» που βγάζει μάτι στη σειρά του ΣΚΑΪ. Άλλωστε, με μια ματιά στο βίντεο της πρώτης εκπομπής βλέπουμε ότι το πράγμα είναι ακόμα πιο προβληματικό: «Το έθνος της Ελλάδας» εμφανίζεται ως υποκείμενο της Επανάστασης, ενώ η σειρά ισχυρίζεται ότι το έθνος γεννιέται με την Επανάσταση -και βέβαια- κανείς δεν διαφωνεί ότι το κράτος (εθνικό) όντως ιδρύεται εξ αφορμής της. Δύο «ανύπαρκτοι» (έθνος και κράτος) συνεργάζονται και επαναστατούν ! Εσκεμμένη η διατύπωση ή ξέφυγε ; Μάλλον εσκεμμένη γιατί τόση σύγχυση δεν δικαιολογείται από ιστορικούς ικανούς (αλλού τα κείμενα αναφέρονται σε «έθνος και κράτος», αλλού μόνον σε «έθνος»). Η συζήτηση όμως των κινήτρων που είχαν ιστορικοί και παραγωγοί, οι θεωρίες συνωμοσιών δεν οδηγούν κάπου, ή τουλάχιστον δεν έχουν νόημα σε πρώτη φάση. Άλλωστε, η συζήτηση που ακολούθησε την προβολή του 1ου επεισοδίου, παρά την αδυναμία του συντονιστή, κινήθηκε σε θετικό πλαίσιο και επιβεβαίωσε ιστορικούς ικανότατους. Παρόλα αυτά, το ζήτημα παραμένει, κάτι δεν κάθεται καλά, αλλιώς το 21 δεν θα διέγειρε τόσο πολύ τα πνεύματα.



Νομίζω κανείς δεν αρνείται ότι δικαίωμα (και υποχρέωση) ενός οργανισμού, ενός τηλεοπτικού σταθμού είναι το θέαμα και το κέρδος. Και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το ημι-δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ και η συνακόλουθη εκδοτική προσπάθεια. Βέβαια, οι ιστορικοί και οι συντελεστές του δεν θα μπορούσαν να αρκεστούν σ’ αυτή τη στόχευση. Δηλώνουν ότι στα ιστορικά γεγονότα προστίθενται «καινούριες ερμηνείες» (Βερέμης), ή σπεύδουν να τοποθετηθούν αρνητικά ως προς μια μερίδα που (προβλέπουν ότι) θα αντιταχθεί: «δεν θα με ενδιέφερε να συμμετάσχω σε μια παραγωγή φουστανέλας» (Τατσόπουλος). Τέλος δηλώνεται ότι η «νέα ματιά» δεν έχει στόχο να προβοκάρει. Είναι όμως έτσι; Ή μάλλον, είναι τελικά έτσι, όχι ως προς θέματα όπως «Αγία Λαύρα» και «κρυφό σχολειό», αλλά ως προς θέματα περισσότερο ουσιαστικά όπως «τι είδους επανάσταση επιδιώχθηκε», «ήταν κεντρικός στόχος η ίδρυση εθνικού κράτους»; Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος εστιάσει την κριτική και στο πλαίσιο της διακήρυξης των συντελεστών, μπορεί να ρωτήσει γιατί ο Κολοκοτρώνης όταν φαίνεται να βάζει την περικεφαλαία του παραπέμπει στο γνωστό «ελληνοποιημένο» πορτραίτο του (που έγινε και άγαλμα) και όχι στο αρβανίτικο με το ξυρισμένο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (που επικρατεί στα ξένα βιβλία). Ήταν κάτι που διέφυγε της προσοχής μιας εμφατικά δηλωμένης «οπτικοποιημένης παραγωγής» ή ενέχει κάποια σκοπιμότητα; (η καχυποψία είναι πάντοτε και αναγκαστικά παρούσα).


Φαίνεται δηλαδή ότι είναι το κεντρικό ζήτημα είναι αλλού: η σειρά 1821 του ΣΚΑΪ ισχυρίζεται ότι «...είναι ο καιρός ώριμος να πούμε την αλήθεια για την Επανάσταση...». Ποια φαίνεται να είναι αυτή η «αλήθεια»; Η «Αγία Λαύρα» δεν υπήρξε (σωστό, όμως η ορισθείσα ημέρα ήταν όντως η 25η Μαρτίου). Προφανώς δεν είναι το μόνο στοιχείο της «αλήθειας» του ΣΚΑΪ, όμως ήδη το 1ο επεισόδιο και η ανακοινωθείσα περίληψη του 2ου δείχνουν ότι ο ξεσηκωμός του 1821 κρίνεται από το ΣΚΑΪ «ελληνικός», «εθνικός» με απώτερο στόχο την ίδρυση ελληνικού εθνικού κράτους. Το σημαντικότερο λοιπόν σημείο που φαίνεται να επιδιώκεται, είναι, κάτω από τον κουρνιαχτό που θα προκαλέσουν οι διαξιφισμοί Λαυρατικών και Αντιλαυρατικών να περάσει στα ψιλά και χωρίς αντίρρηση ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν σχεδιασμένη ως «Εθνική / Εθνοαπελευθερωτική» (Βερέμης). Ήδη δηλώνεται ότι θα γίνει λόγος για τους εμφύλιους πολέμους. Από ποια σκοπιά όμως, αφού έχει ήδη αποκλειστεί τόσο η διαμάχη Φιλικών (ετεροχθόνων) και Μοραϊτών-Ρουμελιωτών-Υδραίων (αυτοχθόνων), όσο και οι ενδοφιλικές (φαναριώτικες και προσωπικές) διενέξεις; Και τι είδους λόγος θα γίνει για τους Εταιριστές / Φιλικούς αφού η δράση τους στη «Βλαχομπογδανία», η οργάνωσή τους στη Βιέννη και στη Ρωσία αποσιωπάται; Μένει φυσικά ανοιχτό και το θέμα του τι πέτυχε η Επανάσταση, δηλαδή πώς κατέληξε. «Πέτυχε η Επανάσταση κι αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο» λέει ο Π. Τατσόπουλος. Σωστά, με πρώτη ματιά, τι ακριβώς πέτυχε όμως, σχετίζεται και με το τι στόχευε. Τέλος, πώς η πολιτική των δανείων που ξεκινά από το 1823, τρία τουλάχιστον χρόνια πριν την ανακήρυξη της ημιαυτονομίας ελληνικού κράτους, επτά χρόνια πριν την ανακήρυξη ανεξαρτησίας αφήνει αναπάντητο το πού απέτυχε αυτή η Επανάσταση ώστε ακόμα και η πολιτική των απανωτών δανείων να φτάνει αμείλικτα ως το σήμερα. Όσο για την «Οθωμανική άποψη» που θα εκπροσωπήσει και την πλευρά της νομιμότητας, προφανώς και βοηθάει. Δεν θα βοηθούσε όμως περισσότερο η άποψη της Ρωσικής, της Αυστριακής και (κυρίως) της Βρετανικής διπλωματίας; Συμπερασματικά: αποκατάσταση της «αλήθειας» είναι μόνο η κατάρριψη μύθων ή και η αποκατάσταση της αποσιώπησης, της διαστρέβλωσης, της εσκεμμένης υποβάθμισης;


Αναμένοντας λοιπόν τον τρόπο που θα ενταχθεί στην ιστορική ματιά το Λονδίνο, το Παρίσι και το Μόναχο (;) παραμένει και τίθεται το ερώτημα: πώς θα συνδέσει το τότε με το σήμερα, πώς θα κατορθώσει να πει την «αλήθεια» η σειρά του ΣΚΑΪ για τις εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν με το «καλημέρα του 1821» (σωστότερα, εμφανίστηκαν κατά την προετοιμασία της Επανάστασης), όταν έχει ήδη παρακαμφθεί το προ-επαναστατικό πεδίο, οι προεπαναστατικές αλλά και οι ιδεολογικές διαμάχες που συντελέστηκαν στη διάρκεια του 18ου αιώνα περί της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων και περί του κρατικού μορφώματος που επεδίωξαν οι οργανωτές της Επανάστασης; Ορατός είναι ο κίνδυνος, η «αλήθεια» αυτή να προκαλέσει απλώς ένα κύκλο αντιπαραθέσεων για το ρόλο των ρασοφόρων στην Επανάσταση, χωρίς όμως κι εκεί να επιδιώκεται μια συζήτηση ουσίας από τους ιστορικούς της σειράς του ΣΚΑΪ, αντίθετα να διαφαίνεται μια άσκοπή πολεμική μεταξύ θρησκείας – έθνους/κράτους από τον παρουσιαστή της σειράς, που οφείλεται στην προαναφερθείσα ελλειμματική διαπραγμάτευση.

Στέργιος Ζυγούρας
Μουσικός

http://www.antibaro.gr/forum/2574


Η ανιστόρητη Ιστορία του 1821



Εν αρχή ην η κ. Ρεπούση που προσπαθούσε να πείσει τα ελληνόπουλα ότι η Τουρκοκρατία ήταν μία ιδανική περίοδος για τους προγόνους μας. Στη συνέχεια ήλθε η τετράτομη ιστορία των Βαλκανίων που χρηματοδοτήθηκε από τον γνωστό χρηματιστή Τζορτζ Σόρος και κινείται στη ίδια γραμμή υπέρ των Οθωμανών. Μετά ήλθε στην επικαιρότητα η άποψη ότι πριν από το 1821 δεν υπήρχε συγκροτημένη ελληνική εθνική συνείδηση, αλλά οι Ευρωπαίοι Διαφωτιστές μάς έμαθαν να λέμε ότι είμαστε Έλληνες. Όλα αυτά τα ιδεολογήματα συγκεντρώνονται σήμερα στη νέα τηλεοπτική σειρά του ΣΚΑΪ για το 1821. Δεν προσχωρώ σε συνωμοσιολογίες, αλλά πολλοί συμπατριώτες μας ευλόγως διερωτώνται αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την εργώδη αυτή προσπάθεια να ξαναγραφεί ή μάλλον να σβηστεί οριστικά η Ελληνική Ιστορία. Αφήνω την απάντηση στον κάθε νουνεχή αναγνώστη και θα ασχοληθώ με την αμιγώς ιστορική πλευρά της υποθέσεως.

Ερώτημα πρώτον. Έχει δίκιο η άποψη που προβάλλεται στη σειρά του ΣΚΑΪ ότι η εθνική συνείδηση των Νεοελλήνων διαμορφώθηκε μόλις λίγα χρόνια πριν από το 1821; Φυσικά όχι. Εκατοντάδες μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων, κληρικών και λαϊκών, περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένων διαψεύδουν τους συντελεστές της σειράς. Ελληνικό έθνος με συνείδηση ενότητος υπάρχει από την Αρχαιότητα. Ήδη τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος καταγράφει τα συνδετικά στοιχεία που ένωναν τις ελληνικές πόλεις κράτη: Η κοινή καταγωγή, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ομότροπα ήθη. Συνεχίζεται αυτή η συνείδηση στην ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο, με αποκορύφωμα την απάντηση του Αυτοκράτορα της Νικαίας Ιωάννη Βατάτζη προς τον Πάπα Νικόλαο Θ΄ το 1250: Είμαστε το αρχαίο γένος των Ελλήνων, από το οποίο άνθισε η σοφία για όλον τον κόσμο. Συνεχίζεται με την τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όταν ονομάζει την Κωνσταντινούπολη «ελπίδα και χαρά πάντων των Ελλήνων».

Γύρω στο 1700 ο φλογερός ιεροκήρυκας Ηλίας Μηνιάτης παρακαλεί την Παναγία ως εξής: «Έως πότε το τρισάθλιον γένος των Ελλήνων έχει να ευρίσκεται εις τα δεσμά μιας ανυποφέρτου δουλείας;». Οι όροι Ρωμηός, Γραικός και Έλλην χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και με παρεμφερή σημασία. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα του Ματθαίου Επισκόπου Μυρέων, ο οποίος το 1619 θρηνεί για την Άλωση χρησιμοποιώντας για το έθνος μας και τα τρία αυτά ονόματα. Από το 1529 έως το 1821 το δημοφιλέστερο ανάγνωσμα του λαού μας ήταν η «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» που θύμιζε την δόξα των αρχαίων προγόνων. Το 1708 ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος στο έργο του «Φιλοθέου Πάρεργα» γράφει ότι είμαστε το γένος των «άγαν Ελλήνων», δηλαδή καθαρόαιμοι Έλληνες. Και οι καραβοκύρηδες επί Τουρκοκρατίας τοποθετούσαν στα πλοία τους ως ακρόπρωρα τις μορφές των Αρχαίων Ελλήνων. Λαός, λοιπόν, και διανοούμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει συνέχεια του Ελληνισμού.

Ερώτημα δεύτερο: Περνούσαν καλά οι Έλληνες επί Τουρκοκρατίας, με δικαιώματα και ελευθερίες, όπως ακούσαμε από τον ΣΚΑΪ στις 25.1.2011; Ας αφήσουμε τις μαρτυρίες της εποχής εκείνης να απαντήσουν:

Στα μέσα του 17ου αιώνος ο Γάλλος Ιησουίτης Ρισάρ καταγράφει τις εντυπώσεις του από την υπόδουλη Ελλάδα: «Να σκεφθεί κανείς ότι ουδέποτε από την εποχή του Νέρωνος, του Δομητιανού και του Διοκλητιανού έχει υποστεί ο Χριστιανισμός διωγμούς σκληρότερους από αυτούς που αντιμετωπίζει σήμερα η ανατολική Εκκλησία...». Τον 17ο αιώνα ο Μουσουλμάνος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή περιγράφει βιαίους εξισλαμισμούς και παιδομάζωμα στη Βέροια, στην Έδεσα και σε άλλες πόλεις. Το δημοτικό μας τραγούδι έχει καταγράψει τον θρήνο των μανάδων για τα παιδιά τους ως εξής: «Ανάθεμά σε Βασιλιά (σ.σ. Σουλτάνε) και τρισανάθεμά σε.... να μάσεις παιδομάζωμα , να κάνεις Γενιτσάρους... πέρσυ πήραν τον γιόκα μου φέτος τον αδελφό μου»! Περί το 1760 ο Ιωάννης Πρίγκος από το Πήλιο γράφει: «Τέτοιος βάρβαρος άδικος είναι ο Τούρκος». Στα τέλη του 18ου αιώνος ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης καταγράφει 87 από τα αναρίθμητα μαρτύρια Νεομαρτύρων, δηλαδή Χριστιανών που βασανίσθηκαν και θανατώθηκαν λόγω της Χριστιανικής τους πίστης. Ο Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη, στα Απομνημονεύματά του μάς δίνει μαρτυρία κρυφού σχολειού που οργάνωναν οι ιερείς φοβούμενοι τους Τούρκους.

Ερώτημα τρίτο: Οι κλέφτες ήσαν εθνικοί αγωνιστές ή φυγόδικοι εγκληματίες, όπως ακούσαμε από τον ΣΚΑΪ; Αν κάποιος Έλληνας έβλεπε τον Τούρκο να βιάζει την αδελφή του και επετέθη στον βιαστή, τότε ναι, ίσως κάποιοι από τους κλέφτες των βουνών να ήσαν φυγόδικοι. Αλλά από το άδικο δικαστήριο του κατακτητή. Σημαντική λεπτομέρεια, η οποία αποσιωπήθηκε. Όσο δε για την συνείδηση των ίδιων των κλεφτών, την εξηγεί ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο οποίος ανδρώθηκε μέσα στην κλεφτουριά. Λέγει, λοιπόν, στον Άγγλο Ναύαρχο Χάμιλτον ότι οι κλέφτες και οι αρματολοί στα βουνά είναι η φρουρά του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η οποία συνεχίζει ακόμη να πολεμά.

Ερώτημα τέταρτο: Ήσαν μόνο οικονομικά τα αίτια της Ελληνικής Επαναστάσεως; Αυτή τη μονομερή ερμηνεία την καθιέρωσαν κάποτε οι Έλληνες μαρξιστές, αλλά οι ίδιοι την απέσυραν στο συνέδριο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών το 1981. Όμως αξία έχει η άποψη των ίδιων των αγωνιστών: Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, διεκήρυξε ο Αλ. Υψηλάντης τον Φεβρουάριο του 1821. Αγωνιζόμαστε για τον Χριστό και τον Λεωνίδα, έγραφε η προκήρυξη του Αθανασίου Διάκου που δημοσιεύθηκε σε ιταλική εφημερίδα της Τεργέστης. Αυτά προς το παρόν.

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Κ.Χ. 1.2.2011



Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕ

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ & ΔΕ


1.Όργανα και Κατηγορίες αποσπάσεων

1.1. Αρμόδια όργανα για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα κεντρικά, τα ανώτερα περιφερειακά και τα περιφερειακά υπηρεσιακά
συμβούλια των εκπαιδευτικών.

1.1.1. Τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) είναι αρμόδια για:

α. Αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, για άσκηση διοικητικού έργου.

β. Αποσπάσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, για άσκηση διοικητικού έργου

γ. Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

1.1.2. Τα ανώτερα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΑΠΥΣΠΕ /ΑΠΥΣΔΕ)1 είναι αρμόδια για:

α. Αποσπάσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις

και στα γραφεία εκπαίδευσης, για άσκηση διοικητικού έργου

β. Αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ, σε τάξεις υποδοχής των λοιπών σχολείων

και σε ΚΕΔΔΥ

γ. Αποσπάσεις σε πειραματικά σχολεία

δ. Αποσπάσεις σε καλλιτεχνικά σχολεία

ε. Αποσπάσεις σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

στ. Αποσπάσεις σε μειονοτικά σχολεία

ζ. Αποσπάσεις σε μουσικά σχολεία

Οι αποσπάσεις των περιπτώσεων α έως ζ αφορούν τους εκπαιδευτικούς του ίδιου ΑΠΥΣΠΕ/ΔΕ

1.1.3. Τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ) είναι αρμόδια για τις αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

1.2. Όταν τα ανωτέρω ΥΣ συνεδριάζουν για αποσπάσεις εκπ/κών σε μειονοτικά σχολεία, συμμετέχουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα σχολεία αυτά.



2. Εκτέλεση αποσπάσεων

1 Πρόταση ΟΛΜΕ: Για τις αποσπάσεις σε Πειραματικά, Καλλιτεχνικά και Μουσικά σχολεία αρμόδια είναι τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ)

Οι προτάσεις των κεντρικών, των ανώτερων περιφερειακών και των περιφερειακών ΥΣ εκτελούνται με απόφαση του Υπουργού ΠΔΒΜΘ, του Περιφερειακού Διευθυντή και του Διευθυντή εκπαίδευσης,
αντίστοιχα.

Πρόταση ΟΛΜΕ – ΔΟΕ: Κατάργηση της παραγράφου 1 και 3, περ. β του άρθου 31 του ν. 3848/2010, για τις αποσπάσεις των υπαραρίθμων σε σχολείου άλλου νομού της ίδιας ή άλλης περιφερειακής διεύθυνσης.

Πρόταση ΟΛΜΕ: Για τις αποσπάσεις σε Πειραματικά, Καλλιτεχνικά και Μουσικά σχολεία αρμόδια είναι τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ)



3. Κριτήρια για τις αποσπάσεις

3.1. Για τις αποσπάσεις στην KY και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ,
καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης (περιπτώσεις α-γ του προηγούμενου άρθρου) τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τα εξής κριτήρια:

α. τις μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση ή στη διοίκηση της εκπαίδευσης

β. το δεύτερο πτυχίο που είναι σχετικό με τη διοίκηση, τη νομική ή άλλη επιστήμη

γ. την τεκμηριωμένη γνώση του αντικειμένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί

δ. τη γνώση των νέων τεχνολογιών, η οποία αποδεικνύεται με πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο ή πιστοποίηση επιπέδου Α΄ ή Β΄

ε. την αξιόλογη διοικητική εμπειρία, κατά προτίμηση στις υπηρεσίες ή σε νομικά πρόσωπα του ΥΠΔΒΜΘ

στ. την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών, η οποία αποδεικνύεται με πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο ή πιστοποιητικό επιπέδου Β2 και άνω

Για το σκοπό αυτό στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί με απόσπαση και αναφέρονται τα υγκεκριμένα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και η αριθμητική αποτύπωσή τους.

3.2.1. Για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και από σχολείο σε σχολείο του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ (περιπτώσεις δ και ε του προηγούμενου άρθρου) λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια για τις μεταθέσεις, εκτός από τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν οι εκπαιδευτικοί. Επίσης συνεκτιμώνται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο τα εξής:

α. Βαριές και δυσίατες ασθένειες:

i. των ίδιων των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των συζύγων τους μονάδες 5 για ποσοστό 50-67% και μονάδες 10 για ποσοστό 67% και άνω)

ii. των γονέων τους που είναι δημότες από διετίας δήμου της περιοχής όπου ζητείται η απόσπαση, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν την επιμέλειά τους (μονάδες 2 για ποσοστό αναπηρίας 50-67% και

μονάδες 5 για ποσοστό 67% και άνω)

iii. αδελφών τους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους (μονάδες 5)

Το ποσοστό αναπηρίας αποδεικνύεται με γνωμάτευση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εκδίδεται βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως

ισχύει κάθε φορά (άρθρο 7 ν. 3863/2010)

β. Η συνυπηρέτηση2 με σύζυγο εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μελών Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων ή Ε.Π. Τ.Ε.I. Τμημάτων ή Παραρτημάτων (μονάδες 6 επιπλέον).

γ.Η χηρεία, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά (μονάδες 5)

δ. Οι εξαιρετικά σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, όπως η διάζευξη ή διάσταση, η χηρεία ή η ανάγκη για εξωσωματική γονιμοποίηση (μονάδες 3)

ε. Οι σπουδές του εκπαιδευτικού (μεταπτυχιακές ή για απόκτηση άλλου τίτλου) σε σχολή που εδρεύει σε διαφορετική περιοχή από αυτήν όπου ανήκει οργανικά ο εκπαιδευτικός (μονάδες 2).

3.2.2. Κατά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ αποσπώνται, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες, κατά σειρά προτεραιότητας:

α. Ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης (άρθρο … αυτού του νόμου)

β. Είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων (παρ. 1 του άρθρου 21 ν. 2946/2001)

γ. Είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων (άρθρα 93 παρ. 7 και 182 παρ. 10 του ν. 3852/2010)

δ. Είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών (παρ. 3, άρθρου 47 ν. 2304/95)


2 Πρόταση ΟΛΜΕ: Η μοριοδότηση της συνυπηρέτησης να ισχύει για κάθε είδους συνυπηρέτηση.

ε. Είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων3 των ενώσεων λειτουργών μέσης εκπαίδευσης ή των συλλόγων των δασκάλων και ζητούν απόσπαση σε σχολεία της έδρας αυτών (παρ. άρθρου 16, παρ.Γ8, ν. 1566/85).

Αν δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά στην περιοχή όπου θεμελιώνουν δικαίωμα απόσπασης,σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν,η απόσπαση πραγματοποιείται σε όμορη αυτής περιοχή.(ν.3852, άρθρο 93)

3.2.3. Κατά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ αποσπώνται κατά προτεραιότητα, εφόσον υπάρχουν λειτουργικά κενά, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες, κατά σειρά προτεραιότητας:

α. Πάσχουν από αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω

β. Είναι τρίτεκνοι


4.Για τις αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ, σε τάξεις υποδοχής των λοιπών σχολείων, σε ΚΕΔΔΥ, σε πειραματικά, καλλιτεχνικά, μουσικά, μειονοτικά σχολεία και σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης τα υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τα αντίστοιχα κριτήρια για τις μεταθέσεις.

Πρόταση ΟΛΜΕ ΔΟΕ: Τα κριτήρια να καθορίζονται με υπουργική απόφαση.


4. Κωλύματα αποσπάσεων

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση οι παρακάτω κατηγορίες εκπαιδευτικών:

α. Οι νεοδιόριστοι που διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στην περιοχή ή στο σχολείο του πρώτου διορισμού τους, προκειμένου για τις αποσπάσεις στην KY και στις ανεξάρτητες ή σε ποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης. Εξαιρούνται οι ανήκοντες σε ειδική κατηγορία του άρθρου … αυτού του νόμου.

β. Όσοι είναι στελέχη της εκπ/σης (σχολικοί σύμβουλοι, δ/ντές δ/σεων, προϊστάμενοι γραφείων, προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων, διευθυντές και υποδ/ντές σχολείων)

γ. Όσοι υπηρετούν σε θέσεις με θητεία η οποία λήγει μετά την 31η Αυγούστου του έτους που γίνονται οι αποσπάσεις
Ν. 1566/85, άρθρο16, παρ.Γ8: «Με τη διαδικασία της παραγράφου 1 αποσπώνται τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεων λειτουργών μέσης εκπαίδευσης και των συλλόγων των δασκάλων σε σχολεία της έδρας τους. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική θέση τους.»

δ. Όσοι ζητούν απόσπαση για τρίτο συνεχόμενο σχολικό έτος, εάν δεν έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης στην περιοχή όπου ζητούν να αποσπαστούν.

ε. Όσοι ανήκουν οργανικά σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, πειραματικά, μουσικά, καλλιτεχνικά ή μειονοτικά σχολεία και σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, προκειμένου για τις αποσπάσεις στην KY και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης, εφόσον δεν έχουν εξαντλήσει το προβλεπόμενο διάστημα υποχρεωτικής παραμονής σε αυτά.


5. Διαδικασία αποσπάσεων και τοποθετήσεων

5.1. Οι αποσπάσεις διενεργούνται με την εξής σειρά:

α. Αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ

β. Αποσπάσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης

γ. Αποσπάσεις σε φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ

δ. Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

ε. Αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ, σε τάξεις υποδοχής των λοιπών σχολείων και σε ΚΕΔΔΥ, σε πειραματικά σχολεία, σε καλλιτεχνικά σχολεία,σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, σε μειονοτικά σχολεία, σε μουσικά σχολεία

στ. Αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

5.2. Ειδικότερα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια, αποσπούν ή τοποθετούν τους εκπαιδευτικούς με την εξής σειρά:

α. Αποσπάσεις και τοποθετήσεις υπεραρίθμων

β. Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που είναι στη διάθεση του ΥΣ

γ. Αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο της περιοχής αρμοδιότητας του συμβουλίου

δ. Τοποθετήσεις αποσπασμένων από άλλες περιοχές

ε. Προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιόριστων

στ. Προσωρινές τοποθετήσεις μεταταχθέντων

ε. Τοποθετήσεις αναπληρωτών

5.3. Όταν ικανοποιείται το αίτημα εκπαιδευτικού για μια κατηγορία απόσπασης, δεν εξετάζονται οι αιτήσεις που τυχόν έχει υποβάλει για άλλες κατηγορίες απόσπασης.

Πρόταση ΔΟΕ: Οι αποσπάσεις των περιπτώσεων 5.2.γ και 5.2.δ να συνεξετάζονται.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος


Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011


 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα ψέματα τελείωσαν και ήλθε η ώρα της αλήθειας.

Κι όταν μιλάω για «ψέματα», εννοώ τα ψέματα της Κυβέρνησης.

Όλες οι συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, για το πώς θα στηριχθεί η Ελλάδα από την Ευρώπη, δείχνουν ένα πράγμα: ότι η περιβόητη συνταγή του Μνημονίου έχει αποτύχει! Κι ότι τώρα προσπαθούν να «επιδιορθώσουν» αυτό που δεν δουλεύει, που σήμερα το κατάλαβαν, ενώ πέρσι το υπέγραψαν πανηγυρίζοντας.

Η επιμήκυνση αποπληρωμής, η μείωση του επιτοκίου, η μείωση του χρέους μέσω εθελοντικής επαναγοράς ομολόγων με έκπτωση, όλες αυτές οι ιδέες που σήμερα συζητιούνται δείχνουν ακριβώς αυτό:

Ότι το Μνημόνιο, όπως εμείς το είχαμε προβλέψει, απέτυχε! Διότι αν απέδιδε, δεν θα τα είχαμε ανάγκη όλα αυτά. Αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που η κυβέρνηση υπέγραψε πέρσι, δηλαδή να αποπληρώσουμε στον προβλεπόμενο χρόνο το χρέος που αναλάβαμε, δεν θα χρειαζόταν σήμερα να μιλάμε για επιμήκυνση και όλα τα υπόλοιπα.

-- Πέρσι τους λέγαμε ότι με τους όρους που υπέγραψαν στο Μνημόνιο, το χρέος των 110 δισεκατομμυρίων δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί στις διετία 2013-2015. Σήμερα όλοι αποδέχτηκαν ότι αυτό είναι αλήθεια και συζητούν επιμήκυνση αποπληρωμής.

-- Πέρσι τους λέγαμε ότι το Μνημόνιο δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους, αντιθέτως το διογκώνει πέρα από κάθε προηγούμενο. Σήμερα όλοι παραδέχθηκαν ότι είχαμε δίκιο: πράγματι, με το Μνημόνιο το χρέος ξεφεύγει. Και γι’ αυτό μας προτείνουν εθελοντικό «κούρεμα», με χρηματοδότηση επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.

-- Πέρσι τους λέγαμε ότι το Μνημόνιο δεν λύνει ούτε το πρόβλημα των ελλειμμάτων, μια που καθώς αυξάνεται το χρέος, οι τόκοι που θα πληρώνουμε τα επόμενα χρόνια θα αυξάνονται συνεχώς και τα ελλείμματα θα παραμένουν υψηλά. Σήμερα όλοι το ομολογούν, γι’ αυτό και συζητούν το πώς θα μειώσουν τα επιτόκια.

Αλλά κι αυτά ακόμα τα λάθη του Μνημονίου να διορθωθούν, χρειάζονται επί πλέον δύο κρίσιμες προϋποθέσεις:

* Να υπάρξει Ανάκαμψη.

* Και να μην υπάρξουν νέα επαχθή μέτρα που θα χειροτερέψουν την ύφεση.

Δυστυχώς, όμως, το αντίθετο ακριβώς ετοιμάζει η Κυβέρνηση:

Προωθείται ήδη ένα νέο πακέτο περικοπών που θα θίξουν ευπαθείς τάξεις, όπως οι συνταξιούχοι. Προωθούνται ακόμα νέες αυξήσεις φορολογίας που θα πλήξουν το σύνολο της οικονομίας, όπως νέα άνοδος του ΦΠΑ κι επί πλέον φόροι στα καύσιμα.

Το νέο «πακέτο ασφυξίας» φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια για το 2012 και 2013.

Κι αυτό θα είναι νέο χτύπημα σε μια οικονομία που ήδη ασφυκτιά. Σε μια οικονομία που αναζητά ανάσες ανάκαμψης. Κι αντί για ανάσες, της επιφυλάσσουν ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία.

Εμείς λοιπόν, λέμε, σε κάθε περίπτωση, όχι σε νέα μέτρα!

Δεν τα αντέχει ούτε η Οικονομία ούτε η Κοινωνία.

Και κάτι ακόμα: όπως φάνηκε τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα, όπως μια εταιρία «υπό εκκαθάριση»…

Δεν καταλαβαίνει ότι οι χώρες δεν είναι εταιρίες!

-- Μια εταιρία, κι αν ακόμα πτωχεύσει, τους υπαλλήλους της που θα μείνουν άνεργοι, θα τους αναλάβει το κράτος. Μια χώρα που την οδηγούν σε «εκκαθάριση», ποιος θα την αναλάβει;

-- Μια εταιρία που «εκκαθαρίζεται», κρατά ένα «κέλυφος», το οποίο το πουλά για να καλύψει μέρος των οφειλών της. Μια χώρα, όμως, δεν μπορεί να πουληθεί σαν «κέλυφος».

Γι’ αυτό και μια χώρα που βυθίζεται στα χρέη, έχει ένα μόνο τρόπο να ορθοποδήσει: Με Ανάπτυξη! Που θα της επιτρέψει να παράγει έσοδα για τους πολίτες της, ώστε να αντλήσει έσοδα για το κράτος και να αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνειά της.

Μια χώρα δεν «εκκαθαρίζεται», δεν κλείνει, δεν τεμαχίζεται, δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται!

Μια χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης ή βυθίζεται ακόμα περισσότερο σε χρέη.

Εμείς εγκαίρως προτείναμε μιαν ολόκληρη στρατηγική για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Με ταυτόχρονη εξυγίανση!

Αντί γι’ αυτό, βύθισαν τη χώρα σε ύφεση και τώρα ετοιμάζουν να «διευκολύνουν» την αποπληρωμή των δανείων, βυθίζοντάς την σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Να προσφέρουν μιαν «ανακούφιση» αύριο, με αντάλλαγμα, απ’ ό,τι ακούμε, μεγαλύτερη ασφυξία από τώρα και για τα επόμενα τριάντα χρόνια!

Δεν κρίνουμε αυτό που ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί τελειωτικά και δεν έχει προταθεί επισήμως. Αλλά αν πρόκειται για νέο «πακέτο ασφυξίας», με αντάλλαγμα «διευκολύνσεις αποπληρωμής», δεν μπορούμε να το δεχθούμε.

Γιατί θα πρόκειται για ακόμα χειρότερο αδιέξοδο.

Ζητάμε διευκολύνσεις αποπληρωμής των δανείων, αλλά με ταυτόχρονα μέτρα Ανάπτυξης, όχι με περισσότερη Ασφυξία.

Θέλουμε να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Όχι να συνεχίζει να βυθίζεται στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης. Που οδηγεί σε χρεοκοπία…

Και για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και την αναδιάρθρωση, πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τους όρους του Μνημονίου.

Όχι να εγκλωβιστούμε σε ένα ακόμα πιο ασφυκτικό «Μνημόνιο νούμερο 2».

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου.

-- Άλλωστε η Κυβέρνηση δεν ήταν που υπέγραψε το Μνημόνιο τον περασμένο Μάιο, χωρίς να ξέρει ακριβώς τι υπογράφει; Όπως δεν ήξεραν τι ψήφιζαν και κάποιοι άλλοι…;

-- Η Κυβέρνηση, ως πρόσφατα, δεν πανηγύριζε ότι το Μνημόνιο ήταν τάχα «μονόδρομος σωτηρίας»;

--Κι ύστερα η Κυβέρνηση δεν είπε ψέματα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα; Και έκτοτε προώθησε ομοβροντίες νέων μέτρων, ενώ σήμερα ετοιμάζει κι άλλα;

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα αλλάξει τους όρους του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Ανάκαμψη. Να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ελλείμματα με Ανάπτυξη και να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούστηκε και η άποψη, ότι για να μας δώσουν μέτρα ανακούφισης από τα βάρη αποπληρωμής του χρέους, πρέπει να αλλάξουμε και το Σύνταγμά μας. Και να βάλουμε ως συνταγματική επιταγή τον ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό. Κατά μια άλλη εκδοχή, να υποχρεώνει το Σύνταγμα ετήσιο έλλειμμα κάτω από 3%.

Και στις δύο περιπτώσεις με αυτόματη επιβολή κυρώσεων.

Πρώτα-πρώτα, το Ελληνικό Σύνταγμα δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα. Και για να αλλάξει, πρέπει να έχουν μεσολαβήσει δύο διαφορετικές Βουλές.

Σε ό,τι αφορά στο όριο του 3%, ήδη το επιβάλλει το, ανανεωμένο μάλιστα, Σύμφωνο Σταθερότητας, έτσι κι αλλιώς. Εφ’ όσον όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να το ακολουθήσουν απαρέγκλιτα, αναρωτιέμαι, γιατί χρειάζεται επί πλέον η Συνταγματική δέσμευση;

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική υποχρέωση για Ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, αυτό εισάγει μια μόνιμη ακαμψία, που είναι πιθανό να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα μελλοντικά.

Θυμίζω ότι εμείς πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη Ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, δηλαδή να μηδενιστεί το έλλειμμα το ταχύτερο δυνατό. Κάποιοι μας έλεγαν ότι «αυτό δεν γίνεται και δεν είναι καν απαραίτητο»…

Τώρα ετοιμάζονται να μας πουν το αντίθετο: όχι μόνο γίνεται, αλλά μπορεί να γίνεται και επ’ άπειρον και πρέπει να επιβάλλεται από το Σύνταγμα!

Επισημαίνουμε ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος πράγματι χρειάζεται σήμερα για να μειώσουμε το χρέος. Και μπορεί να γίνει, αν τα μέτρα εξυγίανσης συνοδευτούν από μέτρα Ανάπτυξης. Αλλά μόνιμη συνταγματική επιταγή μηδενικού ελλείμματος μπορεί να αποδειχθεί λάθος. Γιατί;

Γιατί δεν είναι κακό να δανείζεται μια χώρα. Μη περάσουμε, δηλαδή, από το ένα σφάλμα στο ακριβώς αντίθετο σφάλμα: Εκεί που δανειζόμασταν όλο και περισσότερο για κατανάλωση, στο εξής να μη δανειζόμαστε καθόλου, ούτε για επένδυση!

Ήμασταν οι πρώτοι που τολμήσαμε να μιλήσουμε για άμεσο Ισοσκελισμό του Προϋπολογισμού. Και επικριθήκαμε γι’ αυτό. Τώρα το «ανακαλύπτουν» όλοι οι άλλοι. Και δεν το ανακαλύπτουν απλώς. Οδηγούνται σε ακρότητες άκαμπτης συνταγματικής δέσμευσης.

Είναι επικίνδυνο να δεσμεύεις από τώρα το απώτερο μέλλον. Να καταργείς ουσιαστικά τα περιθώρια της διακυβέρνησης ακόμα και σε έκτακτες περιστάσεις. Κι επί πλέον να καταργείς και τους λεγόμενους αυτόματους σταθεροποιητές της Οικονομίας.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς θα περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση. Και τις αντιδράσεις όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

Αλλά οφείλουμε να πούμε και τη θέση μας: Επιλέγουμε, λοιπόν, τον Ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, επειδή τον θεωρούμε απαραίτητο σήμερα και μέχρι να τελειώσει η κρίση δανεισμού.

Αλλά προβληματιζόμαστε σοβαρά με απόψεις όπως η μόνιμη συνταγματική δέσμευση.

Μη ξεχνάτε ακόμα, ότι εμείς προτείναμε πρώτοι αλλαγή του Συντάγματος. Αλλά για άλλο λόγο: για να εξαλείψουμε στρεβλώσεις. Όχι για να δημιουργήσουμε περισσότερες στρεβλώσεις.

Προτείναμε αλλαγή Συντάγματος για να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Όχι για να χάσουμε κάθε ευθύνη και κάθε δυνατότητα διακυβέρνησης.

Προτείναμε και προωθούμε αναθεώρηση Συντάγματος, για να ξεκινήσει η νέα Μεταπολίτευση. Όχι για γίνει η Ελλάδα ακυβέρνητη «Νομαρχία»…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όχι μόνο να μείνει όρθια, όχι μόνο να αντέξει τη μεγάλη ήττα που υπέστη τον Οκτώβριο του 2009, αλλά να αναδιοργανωθεί, να παρουσιάσει καινούργιο πρόσωπο και να μηδενίσει σχεδόν, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, τη μεγάλη διαφορά από το πρώτο κόμμα.

Ποτέ άλλοτε κόμμα που έχασε εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά, δεν κατάφερε να την εξαλείψει σε τόσο λίγο χρόνο.

Κι αυτό το καταφέραμε, χωρίς να καταφύγουμε στο λαϊκισμό, χωρίς να τάξουμε στους πάντες τα πάντα, χωρίς να υποκύψουμε σε πιέσεις και να χωρίς να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ή τους εαυτούς μας.

Είπαμε όχι στο Μνημόνιο και δικαιωθήκαμε. Όταν όλοι γύρω μας, μας κοίταζαν με δυσπιστία.

Εμφανίσαμε εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση και δικαιωνόμαστε, όλο και περισσότερο, κάθε μέρα.

Αλλά, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κυριάρχησε η οικονομική κρίση, εμείς δεν μείναμε στα Οικονομικά. Ήδη ανοίγουμε την πολιτική μας σε όλα τα μέτωπα. Και την κριτική μας, και τις προτάσεις μας…

* Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ξεκαθαρίσαμε τι δεν δεχόμαστε. Αυτές είναι οι «κόκκινες γραμμές»:

-- Απορρίπτουμε συνεκμετάλλευση σε περιοχές που το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας τις προσδιορίζει ως δικής μας δικαιοδοσίας. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν δεχόμαστε αυτό-παραίτηση από Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ή Ελληνικά δικαιώματα εκμετάλλευσης. Επιμείναμε σε όλες τις γνωστές «κόκκινες γραμμές» στο Σκοπιανό, στην ασφάλεια των Βορειοηπειρωτών και στο Κυπριακό, όπου είπαμε με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν θα δεχθούμε νέα παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν.

Διακηρύξαμε ότι δεν θα δεχθούμε να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση ως μοχλός πίεσης σε βάρος της Ελλάδας ή ως πρόσχημα απ’ οπουδήποτε, για εθνικές υποχωρήσεις.

Κι έτσι βάλαμε τέλος σε όλη αυτή τη φημολογία, ότι επίκεινται υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» της Εθνικής Πολιτικής. Διότι όταν διαχέονται τέτοιες φήμες για καιρό, τελικά κινδυνεύουν να καταστούν αυτό-επιβεβαιούμενες.

Αυτό το σταματήσαμε…

-- Ξεκαθαρίσαμε ακόμα τι επιδιώκουμε μακροχρόνια για την Ελλάδα. Ποιο διεθνή ρόλο θα διεκδικήσει. Γιατί χώρες χωρίς φιλοδοξίες, είναι χώρες που πληρώνουν τις φιλοδοξίες των άλλων...

Και οι δικές μας φιλοδοξίες, να γίνουμε, μαζί με την Κύπρο, «μεταίχμιο» ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ανάμεσα σε Κεντρική Ευρώπη-Ρωσία και Μεσόγειο, αυτός ο πολυσήμαντος ρόλος φωτογραφίζει τις «γαλάζιες γραμμές» της Πολιτικής μας.

-- Ξεκαθαρίσαμε, τέλος, τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα τώρα, για να διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα. Και προτείναμε άμεση ανακήρυξη, δηλαδή θέσπιση, της ΑΟΖ, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ώστε να μπορέσουμε μετά να την οριοθετήσουμε διμερώς με όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε θαλάσσια «επικάλυψη ορίων». Ξεκινώντας από την Κύπρο που έχει ήδη θεσπίσει τη δική της ΑΟΖ κι έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης με άλλες τρείς χώρες: την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο. Και τα πέτυχε όλα αυτά η μικρή Κύπρος, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας και με την πλήρη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας συναντάται με τον κ. Παπανδρέου. Ελπίζουμε να διδαχθεί η σημερινή κυβέρνηση από το παράδειγμα της Κύπρου και να κάνει δεχτή την πρότασή μας: Ανακήρυξη Ελληνικής ΑΟΖ άμεσα!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη νότια Μεσόγειο σήμερα υπάρχει σήμερα μεγάλος αναβρασμός. Οι κοινωνίες ξεσηκώνονται και ζητούν περισσότερα δικαιώματα και περισσότερο έλεγχο πάνω στις τύχες τους. Είμαστε από τη φύση μας, ως Έλληνες, και από τη θέση μας, σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, αλληλέγγυοι με τους δημοκρατικούς αγώνες των λαών. Ιδιαίτερα των γειτονικών μας λαών…

Αλλά επισημαίνουμε και τη σημασία της σταθερότητας. Γιατί η Δημοκρατία προϋποθέτει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Όπου ο αναβρασμός οδηγεί σε μόνιμη αστάθεια και σε αλλεπάλληλες εκρήξεις, οι λαοί χάνουν, οι δημοκρατικές προσδοκίες διαψεύδονται και η αστάθεια πλήττει την ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα, οι προσδοκίες μιας πιο δημοκρατικής Μέσης Ανατολής συνυπάρχουν με τους κινδύνους μιας πιο ασταθούς και επικίνδυνης Μέσης Ανατολής. Κι αυτό απαιτεί η Ελλάδα να είναι δύο φορές πιο προσεκτική.

Και μας υποχρεώνει να πούμε στους εταίρους μας στην Ευρώπη, ότι δεν μπορούν να αποσταθεροποιούν συνεχώς την Ελλάδα με μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό της ιστό και παραλύουν την Οικονομία της, όταν γύρω-τριγύρω από την Ελλάδα οι κοινωνίες βράζουν και ολόκληρη η περιοχή αναστατώνεται συνεχώς.

* Στο θέμα, τώρα, των λαθρομεταναστών, που αποκτά σήμερα διπλή επικαιρότητα: Και λόγω των πρόσφατων γεγονότων στη Νομική και λόγω του αναβρασμού σε χώρες της περιοχής μας, αναβρασμού που εγκυμονεί κινδύνους για νέο κύμα λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα…

-- Επιβεβαιώθηκε πλήρως η στάση μας και η πολιτική μας πριν ένα χρόνο: όταν απορρίψαμε το νέο Νόμο για την Ιθαγένεια που ψήφισε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προτείναμε δική μας εναλλακτική λύση, επισημάναμε ότι ήταν εκτός των άλλων και αντισυνταγματικός, και προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση να μη παίζει με τέτοια θέματα.

Τι συμβαίνει σήμερα; Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως ο Νόμος για την Ιθαγένεια καθιστά την Ελλάδα «μαγνήτη προσέλκυσης» λαθρομεταναστών, οι οποίοι θα κάνουν παιδιά επί του ελληνικού εδάφους, θα προσδοκούν να πάρουν τα παιδιά τους ιθαγένεια κι ύστερα να την πάρουν και οι ίδιοι ως «γονείς ελληνοπαίδων».

-- Με τη ρύθμιση που προτείναμε εμείς, ιθαγένεια θα χορηγείται όχι αυτόματα, αλλά με την ενηλικίωση των παιδιών που γεννιούνται εδώ και μόνον εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση που είναι υποχρεωτική για όλα τα ελληνόπουλα. Κι έτσι η ιθαγένεια των παιδιών μετά από δεκαοκτώ χρόνια δεν θα συμπαρασύρει και τους γονείς τους από σήμερα.

-- Επειδή διογκώθηκε το ρεύμα λαθρομεταναστών, η κυβέρνηση ξαφνικά αποφάσισε να φτιάξει ένα «φράχτη» στα σύνορα. Εμείς – το τονίζω - δεν έχουμε αντίρρηση να φυλάσσονται τα σύνορα ακόμα κι έτσι. Αλλά είναι η υπέρτατη υποκρισία και ασυναρτησία από τη μια να ψηφίζουν Νόμο που προσελκύει λαθρομετανάστες, κι από την άλλη να φτιάχνουν «φράχτες» για να τους κρατήσουν απ’ έξω!

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν βρίσκεται πια μόνο εκτός συνόρων. Βρίσκεται και μέσα στην ελληνική επικράτεια. Η Ελλάδα έχει υποστεί αληθινή εισβολή από καραβάνια δυστυχισμένων, που ούτε η ίδια τους αντέχει, ούτε άσυλο σε όλους μπορεί να δώσει, ούτε οι περισσότεροι θα ήθελαν να μείνουν εδώ, ούτε πίσω μπορούν να γυρίσουν, ούτε οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τους δέχονται…

Η Ελλάδα γίνεται έτσι μια τεράστια «αποθήκη» απελπισμένων ανθρώπων απ’ όλες τις ταραγμένες περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Και «χωματερή ανθρωπιάς» της ίδιας της Ευρώπης, η οποία τους αφήνει να παγιδευτούν στην Ελλάδα, δεν τους επιτρέπει να πάνε στις υπόλοιπες χώρες, ενώ βρίσκει ευκαιρία να μας κάνει και… κριτική από πάνω!

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχει απόλυτη προτεραιότητα. Γιατί προσλαμβάνει ήδη εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις: Χρειάζεται συνολική μεταναστευτική πολιτική: Αλλαγή του Νόμου του ΠΑΣΟΚ περί Ιθαγένειας. Αφομοίωση σταδιακά όσων μπορεί να αντέξει η Ελληνική κοινωνία μέσα από την «ημετέρα Παιδεία», επιλογή που κάνουν πλέον, η μία μετά την άλλη, κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλαγή της Συμφωνίας Δουβλίνο-ΙΙ που υπέγραψαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 2003 και σήμερα εξακολουθεί να ισχύει, παγιδεύοντας στην Ελλάδα όσους θέλουν να μετακινηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ανάδειξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γιατί, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι λαθρομετανάστες μας έρχονται μέσω Τουρκίας, με την ανοχή της Τουρκίας και με τη διευκόλυνση της Τουρκίας! Κι αυτό εμείς πρέπει να το αναδείξουμε σε βασικό ζήτημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Και η ίδια η Ευρώπη, υπό τη δική μας πίεση, οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά. Οφείλουμε, με άλλα λόγια, να καταστήσουμε το θέμα αυτό «μείζον ευρωπαϊκό» ζήτημα.

Είναι φανερό, μάλιστα, ότι το ταξίδι των 230 λαθρομεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα, έγινε με τη γνώση και την ανοχή των αρχών. Δεν ξέρω γιατί τους άφησαν. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσαν διάφοροι υπουργοί που άφηναν υπονοούμενα ο ένας για τον άλλο. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, πώς όλοι αυτοί που προετοίμασαν, οργάνωσαν και βοήθησαν τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας περιλαμβάνουν, ανθρώπους και οργανώσεις, που είναι σε στενή επαφή με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Τα στοιχεία τους τα γνωρίζουμε όλοι. Και η κατά τα άλλα λαλίστατη κυβέρνηση επιλέγει την ένοχη σιωπή...

Είναι αυτό ακριβώς που τους προειδοποίησα πέρσι να μην κάνουν: Να μην παίζουν με τη φωτιά! Γιατί καμιά φορά τέτοιοι μηχανισμοί αυτονομούνται και στρέφονται εναντίον όποιου τους χρησιμοποιεί.

Τέλος, ήδη το Συμβούλιο Επικρατείας φαίνεται πως οδηγείται να κηρύξει το Νόμο για την Ιθαγένεια αντισυνταγματικό. Τους είχαμε προειδοποιήσει από πέρσι. Τους είχε προειδοποιήσει και ο αείμνηστος Δημήτρης Τσάτσος, συνταγματολόγος, ο παλαιότερα επί κεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του κ. Παπανδρέου.

Και σε αυτό δικαιωνόμαστε…

Προτρέπω, λοιπόν, την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει απροσχημάτιστα – και μάλιστα με μειωτικούς χαρακτηρισμούς – στο έργο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δικαστών. Η Δικαιοσύνη δεν είναι «θεραπαινίδα» καμιάς Κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναδεικνύουμε και τα θέματα Παιδείας.

* Ήδη μιλήσαμε για το ζήτημα του Πανεπιστημιακού ασύλου. Και ζητήσαμε την κατάργησή του. Προτείναμε μάλιστα και νομοθετική ρύθμιση.

Ξεκαθαρίσαμε ότι το Σύνταγμα δεν κάνει λόγο πουθενά για «πανεπιστημιακό άσυλο», αλλά μόνο για ακαδημαϊκές ελευθερίες στην διδασκαλία και την έρευνα.

Ξεκαθαρίσαμε αυτό που γνωρίζουν σήμερα όλοι: ότι με το «άβατο του χώρου», δεν προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία, αντίθετα καταστρατηγείται η ακαδημαϊκή ελευθερία! Καθηγητές απειλούνται και προπηλακίζονται. Μαθήματα ή εξετάσεις ματαιώνονται από επεμβάσεις μικρών μειοψηφικών ομάδων, συνήθως εξω-πανεπιστημιακών…

Είναι απόλυτη υποκρισία να μιλάνε για «άσυλο ιδεών», όσοι αποδέχονται η υπερασπίζονται το καθεστώς ατιμωρησίας εγκληματικών πράξεων, το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας που επικρατεί στα Πανεπιστήμια εδώ και χρόνια…

Ζητάμε να καταργηθεί το άβατο του χώρου, για να αποκαταστήσουμε την Ελευθερία των ιδεών.

Ζητάμε να καταργηθεί το ακαταδίωκτο παρανόμων, για να αποκατασταθεί η Ακαδημαϊκή Ελευθερία

Σε καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου, δεν υπάρχει τέτοιο καθεστώς ασυλίας εγκληματικών πράξεων.

Σε καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου, δεν επιτρέπεται να γίνονται τα Πανεπιστήμια κέντρα παρανομίας και καταφύγια εγκληματικών ομάδων.

Και σε όσους μας λένε ότι ο νόμος που υπάρχει σήμερα «είναι σωστός, αλλά δεν εφαρμόζεται, άρα φταίνε οι Πρυτανικές αρχές», έχω να πω το εξής:

Εκτός από μια-δύο φορές τα τελευταία 25 χρόνια, και αφού κάηκε προηγουμένως το Πολυτεχνείο, οι πρυτανικές αρχές δεν κατάφεραν ποτέ να εφαρμόσουν το Νόμο. Τον προηγούμενο ή το σημερινό. Γιατί;

Πολύ απλά, γιατί ο Νόμος είναι ανεφάρμοστος! Καλεί τους καθηγητές να αποφασίσουν αν «θα μπει» η αστυνομία σήμερα. Αλλά οι ίδιοι καθηγητές θα είναι και πάλι μέσα στα Πανεπιστήμια αύριο, στο έλεος των παράνομων ή των ακραίων που θα είναι πάντα «μέσα», χωρίς όμως την προστασία των αστυνομίας που θα βρίσκεται και πάλι «απ’ έξω»!

Είναι προσβολή για τη Δημοκρατία μας να μιλάμε για «ασυλία ιδεών». Στις δημοκρατίες δεν διώκονται οι ιδέες πουθενά. Και δεν έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας σε κάποιους χώρους.

Το άσυλο θα καταργηθεί! Το απαιτεί η κοινωνία. Κι αν δεν καταργηθεί τώρα, εμείς έχουμε υποσχεθεί να το καταργήσουμε και θα το καταργήσουμε αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση.

Δύο ακόμα θέματα:

* Το πρόβλημα της «ανυπακοής»: Εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε να νομιμοποιήσουμε την παραβίαση των νόμων. Σε μια Δημοκρατία οι νόμοι είναι υποχρεωτικοί για όλους. Δεν είναι εθελοντική η συμμόρφωση στους νόμους. Γιατί αυτό δεν θα οδηγήσει σε «περισσότερη Ελευθερία», θα οδηγήσει στην τυραννία της αυθαιρεσίας και στον εφιάλτη της αυτοδικίας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οφείλουμε να πούμε πως, όταν υπάρχει αναλγησία και ανευθυνότητα από την πλευρά της εξουσίας, τότε πράγματι πυροδοτούνται φαινόμενα ανυπακοής και αυτοδικίας.

Όταν διαρρηγνύεται το Κοινωνικό Συμβόλαιο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το λαό, τότε καταρρέει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους νόμους και διαχέεται κάθε είδους αντικοινωνική προδιάθεση.

-- Όταν διαλύεται η οικονομία από αλλεπάλληλες φορο-επιδρομές εκεί οδηγούμαστε.

-- Όταν πληρώνουμε επί δεκαετίες για… μελλοντικά αγαθά και υπηρεσίες, εκεί οδηγούμαστε.

-- Όταν αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πολύ πέρα από τα όρια ανοχής των ανθρώπων, εκεί οδηγούμαστε.

Η ανυπακοή στους νόμους της Δημοκρατίας είναι αντικοινωνική συμπεριφορά ή οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αλλά αυτό είναι μόνον η μισή αλήθεια...

Η άλλη μισή – και οφείλουμε να την πούμε – είναι ότι η αναλγησία της κυβέρνησης πυροδοτεί κάθε είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Όπως πρέπει να πούμε και κάτι ακόμα: Όλοι καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία των συντεχνιών και ορισμένων «γιαλαντζί» συνδικαλιστών. Που τους ενδιαφέρουν να υπερασπιστούν προνόμια, όχι δικαιώματα. Προνόμια λίγων που τα πληρώνουν οι πολλοί, όχι δικαιώματα όλων…

Όμως, εδώ η κυβέρνηση συχνά περνά στο αντίθετο άκρο: Δεν μπορεί η περικοπή των προνομίων των ολίγων να μετατρέπεται σε οριζόντια περικοπή σε βάρος όλων. Δεν μπορεί η «μπάλα» να παίρνει όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί, επιτέλους, αυτή η Κυβέρνηση να καθίζει την Εργασία στο εδώλιο!

Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, αν γίνει πιο ανταγωνιστική κι αν μπει σε τροχιά Ανάπτυξης. Όχι αν μετατραπεί σε μιαν «έρημο», όπου οι μισοί θα είναι άνεργοι, οι άλλοι μισοί απελπισμένοι, κι όλοι θα ψάχνουν τρόπο να φύγουν.

* Να πω ακόμα κάτι για την Ασφάλεια. Που αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα όλης της κοινωνίας. Και για την οποία πρέπει να πάψουμε να σιωπούμε. Πρέπει να πάψουμε να γενικολογούμε. Πρέπει να προωθούμε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις.

Δεν λέω τίποτε άλλο γι’ αυτό σήμερα. Να θυμόμαστε, όμως, ότι η Ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση όλων των άλλων ελευθεριών. Δεν είναι απειλή κατά της Ελευθερίας τους…

Και ότι πρέπει να προασπιζόμαστε την Ασφάλεια ως υπέρτατη Ελευθερία!

Όχι σε βάρος των υπολοίπων ελευθεριών…

Κάποιοι ανόητοι βγήκαν και μιλούν για δήθεν «στροφή» της Νέας Δημοκρατίας σε «ακραίες θέσεις». Τι άλλη κουταμάρα θα ακούσουμε ακόμα;

Ασφαλώς όσοι τα λένε αυτά δεν ξέρουν ποια είναι η ευρωπαϊκή πρακτική στα ζητήματα λειτουργίας των Πανεπιστημίων ή στο Μεταναστευτικό ή στην Ασφάλεια του Πολίτη…

Αυτή τη στιγμή, Κεντροαριστερές και Κεντροδεξιές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, παίρνουν πολύ πιο αποφασιστικά μέτρα απ’ αυτά που εδώ φαίνονται σε κάποιους… «ακραία».

Έχουν ιδέα τι ακριβώς έχουν κάνει Κεντροδεξιές και Κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια για το Μεταναστευτικό;

Έχουν ιδέα πως ακριβώς λειτουργούν τα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, επί όλων των κυβερνήσεων;

Έχουν ιδέα τι μέτρα δημόσιας ασφάλειας έχουν ληφθεί, για παράδειγμα, στην Ισπανία επί Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης Θαπατέρο, ή στη Βρετανία επί Εργατικών Κυβερνήσεων;

Καταλαβαίνουν τι λένε; Στην ουσία μας λένε ότι αν «ευθυγραμμιστούμε» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα γίνουμε, τάχα, «ακραίοι»!

Ότι αν αλλάξουμε ό,τι διαλύει τα Πανεπιστήμια κι αν εφαρμόσουμε ό,τι δουλεύει παντού αλλού, θα είμαστε, δήθεν, «ακραίοι»!

Όσοι τα λένε αυτά είναι οι ίδιοι αθεράπευτα ακραίοι, αθεράπευτα κολλημένοι, αθεράπευτα οπισθοδρομικοί. Και καταδικασμένοι να τους σαρώσει η οργή της κοινωνίας!

Εμείς δεν κάνουμε «στροφή», ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Ανοίγουμε την πολιτική μας και καλύπτουμε ολόκληρη την Κοινωνία. Υποσχόμαστε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με Ισονομία και Ευκαιρίες για όλους. Με Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια. Με Δικαιώματα για όλους, υποχρεώσεις για όλους και Προνόμια για κανένα. Με Δικαιοσύνη για όλους. Με Ασφάλεια στους Πολίτες. Με διάχυση της ευημερίας σε όλους. Χωρίς στεγανά και χωρίς «προστατευμένους χώρους» από το Νόμο. Με Δημοκρατία και Εθνική ανεξαρτησία.

Είναι ακροδεξιά αυτά; Όχι!

Είναι ακροαριστερά; Όχι!

Είναι κατακτημένα σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες;

Ασφαλώς και είναι!

Γιατί εδώ πρέπει να είναι απαγορευμένες έννοιες, ιδέες και λέξεις;

Κάποτε πρέπει να τελειώσουμε με τις εμμονές και τα κολλήματα της «μεταπολίτευσης»!

Και κάτι ακόμα για τα σκάνδαλα και τις εξεταστικές: Η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει τη Νέα Δημοκρατία «όμηρο». Δεν τα κατάφερε.

Ξεκίνησε όλες αυτές τις εξεταστικές, γνωρίζοντας ότι τα κρίσιμα χρονικά διαστήματα έχουν καλυφθεί με παραγραφή.

Εμείς δεν αρνηθήκαμε να ψαχτεί ο,τιδήποτε. Αλλά αποκρούσαμε και την «ομηρεία» που προσπάθησε να μας επιβάλει το ΠΑΣΟΚ. Χώρια που προτείνουμε ολόκληρη συνταγματική μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων, για να τελειώνουμε και με την παραγραφή στις ευθύνες υπουργών.

Πρόσφατα έκανα μια ριζοσπαστική πρόταση:

Να ελεγχθεί από ειδικό σώμα Δικαστών, το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974. Με κύρια σημεία αναφοράς, όταν εκλέχθηκαν για πρώτη φορά κι όταν τερμάτισαν τη σταδιοδρομία τους. Ή σήμερα, αν παραμένουν εν ενεργεία. Να δούμε τι περιουσία είχαν όταν μπήκαν και τι είχαν όταν βγήκαν, ή τι έχουν σήμερα…

Αυτό δεν εξαρτάται από «παραγραφή», ούτε εμπλέκεται με «συνταγματικά κωλύματα». Και είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουν οι πολίτες τι έκανε καθένας που διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα.

Εμείς δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει, μπορεί να το ξεκινήσουμε από αύριο…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ήδη στο κόμμα μας συντελούνται μεγάλες αλλαγές.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, ανασυνταχθήκαμε σε αποτελεσματικότερη διάταξη μάχης, αλλάξαμε γραφεία, αλλάξαμε λογότυπο…

Μεγάλος αριθμός στελεχών μας μπήκαν στην πρώτη γραμμή από θέση ευθύνης. Αυτό ήδη ενισχύει και τη λειτουργικότητά μας και την ενότητά μας.

Η αλλαγή κλίματος φάνηκε ήδη. Τώρα, φαίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα.

Θέλω η Νέα Δημοκρατία να δίνει το «παρών» καθημερινά, παντού, σε όλα.

Θέλω να απαντά συνεχώς στις προκλήσεις. Όχι μόνο στις προκλήσεις της κυβέρνησης, όπως έχουμε υποχρέωση. Αλλά και στις προκλήσεις των καιρών, όπως έχουμε καθήκον.

Θέλω να παρεμβαίνετε παντού. Στο κοινοβουλευτικό έργο, στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Να μην αφήνετε τίποτε να πέσει κάτω. Να εξαντλείτε την κριτική με μαχητικότητα, αλλά χωρίς κακοπιστία. Με συνέπεια, αλλά χωρίς απολογητική διάθεση. Με αιχμηρό λόγο, με καθαρές κουβέντες, όχι με στρογγυλεμένες γενικολογίες. Να κάνετε σκληρή κριτική, αλλά να προβάλλετε και τις δικές μας προτάσεις. Με συγκεκριμένες τροπολογίες ή προτάσεις νόμου. Που θα δείχνουν και τη διαφορά μας από τη μηδενιστική Αντιπολίτευση που ασκούσε το ΠΑΣΟΚ...

Με την αλλαγή των γραφείων επιτύχαμε τριπλή αναβάθμιση:

-- Γίναμε πιο λειτουργικοί ως οργανισμός, αφού όλες οι νευραλγικές υπηρεσίες μας είναι συγκεντρωμένες σε ένα τόπο. Οι συνέργειες μεταξύ μας πολλαπλασιάστηκαν.

-- Γίναμε πιο ορθολογικοί στη διαχείριση των οικονομικών μας, αφού επιτύχαμε μεγάλη μείωση κόστους. Και θα επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερες οικονομίες κλίματος.

-- Τέλος, επιτεύχθηκε και μεγάλη, ψυχολογικού χαρακτήρα, αλλαγή. Η διάθεση όλων άλλαξε. Κι αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξουν κι όλα τα άλλα.

Αλλάζουμε, λοιπόν, τα πάντα: Την προς τα έξω εμφάνισή μας, την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας παρέμβασης, την εσωτερική λειτουργία μας και το κλίμα ανάμεσά μας. Αλλάζουμε συμβολικά και ουσιαστικά.

Ήδη, ζήτησα οι επικεφαλής των Γραμματειών του Κόμματος, οι Γραμματείς και οι αναπληρωτές τους, να συνέρχονται σε ολομέλεια μια φορά το μήνα υπό τον Πρόεδρο του κόμματος. Αλλά και όποτε κρίνεται απαραίτητο, να συνεδριάζουν υπό τον Προεδρία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Επίσης, συστήνονται δύο Επιτροπές αναμόρφωσης του Κανονισμού Περιφερειακής Οργάνωσης, ώστε να ενσωματωθούν στη λειτουργία του Κόμματος οι νέες οργανωτικές δομές τις οποίες θεσμοθετήσαμε στο Συνέδριο.

Ακόμα, με ευθύνη του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα δημιουργηθούν δύο Επιτροπές για να αναμορφωθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, καθώς και ο Κώδικας Δεοντολογίας των Βουλευτών μας.

Αυτά τα δύο ρυθμιστικά κείμενα βρίσκονται ήδη δέκα χρόνια σε λειτουργία κι ήλθε ο καιρός να προχωρήσουμε σε βελτιωτικές αλλαγές.

Βήμα-βήμα χτίζουμε τη νέα οργανωτική μας δομή.

Και αρχίζουμε αληθινή εκστρατεία Εξωστρέφειας: Ήδη προγραμματίζω επισκέψεις σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια. Και στο Εξωτερικό, θα συναντηθώ με το Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισέ, στις 9 Φεβρουαρίου στη Φραγκφούρτη. Και αμέσως μετά με τον Πρόεδρο του Κεντροδεξιού Κόμματος Ισπανίας Ραχόϊ, στις 14 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη.

Μένει ακόμα ένα πράγμα:

Να κατοχυρώσουμε την Οικονομική μας αυτοτέλεια. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εξορθολογήσουμε τα οικονομικά μας, πράγμα που ήδη ξεκίνησε και προχωρά. Αλλά και να απευθυνθούμε για συνδρομή στον κόσμο μας, στην ελληνική κοινωνία, που μας θέλει ανεξάρτητους από κάθε είδους κέντρα και πιέσεις.

Γι’ αυτό απευθύνομαι σήμερα πρώτα σε σας, στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στους αντιπροσώπους του Ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, δημόσια, για να γίνετε κήρυκες σε αυτόν τον αγώνα.

Έτσι δείχνουμε σε όλους ότι η σχέση μας με τους πολίτες είναι άμεση, αδιαπραγμάτευτη και αδιαμεσολάβητη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκό κόμμα, στηρίζεται στο λαό και μόνον σ’ αυτόν. Εκπροσωπεί το λαό και μόνον αυτόν. Αγωνίζεται για το λαό και μόνο γι’ αυτόν.

Κι απευθυνόμαστε σε όλο το λαό. Πέρα από στεγανά. Πέρα από ιδεολογικά τείχη.

-- Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους μας, στα μέλη και τους ψηφοφόρους μας. Και δεν τους θεωρούμε «δεδομένους»…

-- Απευθυνόμαστε σε όσους κάποτε μας ψήφισαν και σήμερα δεν ψηφίζουν τίποτε. Αυτούς τους ξαναφέρνουμε κοντά μας και ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους…

-- Απευθυνόμαστε σε όσους κάποτε μας ψήφισαν και ύστερα, για κάποιο λόγο, απογοητεύθηκαν και ψήφισαν κάτι άλλο. Αυτούς, που έχουν απογοητευθεί ξανά και ξανά απ’ όλα τα κόμματα, προσπαθούμε να τους ξαναφέρουμε κοντά μας.

-- Απευθυνόμαστε και σε όσους δεν μας ψήφισαν ποτέ: αυτούς προσπαθούμε να τους κερδίσουμε για πρώτη φορά.

Κανένα δεν θεωρούμε «δεδομένο». Και κανένα δεν χαρίζουμε!

Και κάτι ακόμα, θα το λέω συνεχώς: Απορρίψτε τα «στρογγυλεμένα λόγια»! Κανέναν δεν προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε...

Κερδίζουμε την κοινωνία προβάλλοντας μαχητικά τις απόψεις μας, όχι αποσιωπώντας τις. Προβάλλοντας αιχμηρά τις ιδέες μας, όχι κρύβοντάς τες.

Όπως ακριβώς κάνουν όλα τα επιτυχημένα Κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη και στον κόσμο…

Για όλα αυτά, ήδη, έχουμε δώσει «δείγματα γραφής». Ήδη, έχουμε περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις. Ο λόγος μας έχει «αιχμές», η πολιτική μας έχει «γωνίες»...

Αυτό μας το αναγνωρίζουν ακόμα και οι αντίπαλοί μας. Και γι’ αυτό πυκνώνουν τις επιθέσεις εναντίον μας.

Και κάτι τελευταίο: περάστε παντού, ευθέως, το μήνυμα ότι αυτή η Κυβέρνηση εμπαίζει τον Ελληνικό λαό. Αποδείξεις έχετε χίλιες! Και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά, ότι αν εμείς ήμασταν κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, θα είχαν σήμερα σηκώσει και τις πέτρες από τα πεζοδρόμια!

Πολλοί μιλάνε για εκλογές.

Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να ξέρετε ότι θα τις προκαλέσουν τα αδιέξοδα, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να ξέρετε ότι θα τις κερδίσουμε εμείς!

Γιατί αφουγκραζόμαστε τον κόσμο, πλησιάζουμε τον κόσμο και, με τη συμπεριφορά μας, κερδίζουμε τον κόσμο

Θα τις κερδίσουμε, όχι για να ικανοποιήσουμε τις δικές μας φιλοδοξίες, αλλά για να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας και να ξανα-στήσουμε τη χώρα στα πόδια της.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα.

Που θα προκύψει, όχι απλά από οριακές μετακινήσεις οριακών ψηφοφόρων, αλλά από τη συνολική μετατόπιση της κοινωνίας στις ιδέες της Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, στα ιδανικά της Πατρίδας, της Δημοκρατίας, της Ανταγωνιστικότητας, της Ατομικής ευθύνης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και στις πιο σύγχρονες πολιτικές της Κεντροδεξιάς.

Αυτά που εμείς υποστηρίζουμε σήμερα, απηχούν τις αγωνίες της Κοινωνίας και αντηχούν τα μηνύματα των καιρών.

Η κοινωνία εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ και περιμένει να την κερδίσουμε εμείς.

Από μας εξαρτάται. Και δεν έχουμε δικαίωμα να χάνουμε χρόνο. Ούτε να χάνουμε ευκαιρίες.

Η κοινωνία από μας περιμένει να τη βγάλουμε από την κρίση.

Και θα το κάνουμε!

Το οφείλουμε στην ιστορία της Παράταξής μας, το οφείλουμε στο λαό μας, το οφείλουμε στην Πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε


ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στον ετήσιο χορό της παράταξής μας που θα γίνει την

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 στο κέντρο

« ΑΝΟDΟΣ »

Πειραιώς 183 & Παλλόντος 38, Αθήνα, Τηλ: 210 4368100

Πρόγραμμα: Θεοδωρίδου Νατάσα, Μαρτάκης Κώστας

Βρεττός Ηλίας, Φουρέιρα Ελένη

Ώρα Προσέλευσης: 21:00 Ώρα Έναρξης: 22:00

Στην τιμή περιλαμβάνονται: μενού 3 πιάτων

Εξαγορά πλασματικού χρόνου με το νέο ασφαλιστικό (πολλά παραδείγματα)


Οδηγός για τους ασφαλισμένους σε ότι αφορά τα πλασματικά χρόνια, δηλαδή τη δυνατότητα που υπάρχει να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα βάσει του νέου Ασφαλιστικού Νόμου εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, μαζί με σχετική εγκύκλιο η οποία στάλθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία.


Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η ισχύς των διατάξεων της παρ.18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 αρχίζει την 1.1.2011 και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις : α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ' αποκλειστικότητα από 1.1.2011 και εφεξής και β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.

Επομένως οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ.12 του άρθρου 47 του ν. 2084/92 εφαρμόζονται μέχρι 31.12.2010 και αφορούν όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31.12.2010, ανεξάρτητα αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέχρι 31.12.2010 ή από 1.1.2011 και εφεξής .

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού αυτής.

Επιπλέον καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το χρόνο συνταξιοδότησής του ως εξής:

α) μέχρι 4 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011,

β) μέχρι 5 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012

γ) μέχρι 6 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και

δ) μέχρι 7 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2014 και εφεξής.

1. Συγκεκριμένα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις είναι πλέον δυνατή:

α) Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας.

Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας - 300 για κάθε αιτία - (αντί των 400 ημερών κατά την τελευταία πριν τη συνταξιοδότηση δεκαετία, όπως προβλέπεται σήμερα με το ν. 2084/92), ανεξάρτητα από το χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια.

β) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών:

βα) σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και

ββ) σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα σας γνωστοποιηθούν εγκαίρως μετά από σχετική αλληλογραφία του Υπουργείου μας με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης.

Είναι ευνόητο ότι, αν κατά το χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές έχει χωριστή ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.

Δεδομένου, εξάλλου, ότι η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα.

γ) Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου.

Ως χρόνος ανεργίας - πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ - θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.

δ) Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας.

Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

ε) Η αναγνώριση του χρόνου απεργίας.

στ) Η προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου του άρθρου 141 του ν.3655/2008, ανεξάρτητα από το χρόνο γέννησης των παιδιών ( πριν ή μετά την 1-1-2000).

Σημειώνεται ότι ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, σύμφωνα με το άρθρο 10 ( όπως για τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου των μητέρων ανηλίκων τέκνων) καθώς και για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των 15 ετών. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμοί που τίθενται από τον ν.3655/2008.

ζ) Η αναγνώριση του χρόνου μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι 1 έτος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage).

η) Ειδικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, η αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, και μέχρι πέντε (5) χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές.

2. Ως προς τον τρόπο αναγνώρισης και εξαγοράς των αναφερόμενων χρόνων, σημειώνεται ότι:

α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας αναγνωρίζεται και εξαγοράζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.1358/1983.

Ειδικά όμως για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2014, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ενώ για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και εφεξής το σχετικό ποσό καταβάλλεται μειωμένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του ( εφάπαξ ή σε δόσεις ή με παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης). Σε καμιά όμως περίπτωση, το τελικά καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει, με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά.

Είναι ευνόητο ότι στο κατά περίπτωση προκύπτον ποσό εξαγοράς, μπορεί να γίνει στη συνέχεια και η κατά 15% μείωση που προβλέπεται, από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.1358/83, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

β) Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.1483/84.

γ) Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.2084/92, όπως ισχύει, μετά τη τροποποίησή του με το άρθρο 5 του ν.2335/1995.

δ) Ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος μαθητείας, καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.

Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζόμενων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του ? του ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.

ε) Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη, μόνο για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, αλλά έχει πραγματοποιήσει 24 χρόνια και 2 μήνες ασφάλισης και έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας, καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για 20 μήνες, μπορεί να συνυπολογίσει τους 10 από αυτούς προκειμένου να συμπληρώσει τα 25 έτη ασφάλισης που απαιτούνται, όμως το ποσό της σύνταξής του θα υπολογισθεί βάσει των 24 ετών.

Σημειώνεται ότι, εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, για όλους τους υπόλοιπους χρόνους της παρ. 18 του άρθρου 10 ,το κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης (κάθε μήνας = 25 ημέρες ασφάλισης)

3. Εφιστάται επίσης η προσοχή, στη ρύθμιση του τελευταίου εδαφίου της εντός εισαγωγικών διάταξης της παρ. 2, σύμφωνα με την οποία, όσοι ασφαλισμένοι/νες συμπληρώνουν το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31-12-2010, με αναγνώριση των χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν.2084/1992, όπως ισχύει σήμερα, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31-12-2013, ακολουθούν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το τρέχον έτος.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ


(ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ)

1. Ερώτηση: Ποιοι είναι οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης

Απάντηση: Με το νέο ασφαλιστικό νόμο παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με τους οποίους ο εργαζόμενος διευκολύνεται για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και σε περιπτώσεις για να προσαυξήσει τη σύνταξή του. Μέχρι σήμερα οι χρόνοι που μπορούσαν να αναγνωρίσουν ήταν περιορισμένοι (στρατός, γονική άδεια, χρόνος ανατροφής παιδιών κλπ) και δεν αφορούσαν το σύνολο των περιπτώσεων αλλά ειδικές κατηγορίες.

Με τις νέες ρυθμίσεις ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει επιπλέον

1. Το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιδότηση ανεργίας.

2. Το χρόνο επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που έλαβε χώρα η ασθένεια.

3. Το χρόνο σπουδών σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές.

4. Το χρόνο ανεργίας για τον οποίο δεν έχει επιδοτηθεί ο εργαζόμενος ή παρουσιάζεται γενικώς κενό ασφάλισης, μετά όμως την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου.

5. Το χρόνο απουσίας από την εργασία για τις μητέρες λόγω κύησης και λοχείας και μέχρι 119 ημέρες.

6. Το χρόνο απεργίας για τον οποίο υπάρχει κενό ασφάλισης.

7. Τον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους ο οποίος ανέρχεται σε 1 χρόνο για ένα παιδί, 3 χρόνια για 2 παιδιά και 5 χρόνια για 3 παιδιά.

8. Το χρόνο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και μέχρι 8 χρόνια πριν από την εγγραφή του επαγγελματία στον ΟΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.

2. Ερώτηση: Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους νέους "πλασματικούς" χρόνους;

Απάντηση: Οι νέοι "πλασματικοί" χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Αντίθετα όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λ.π.)

3. Ερώτηση: Πόσα χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει ο εργαζόμενος από τους νέους χρόνους που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό νόμο;

Απάντηση: Ένας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 χρόνια. Όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 5 χρόνια, το 2013 μέχρι 6 χρόνια και από το 2014 και μετά μέχρι 7 χρόνια.

4. Ερώτηση: Τα "πλασματικά" χρόνια αναγνωρίζονται μόνο σε ταμεία κύριας ασφάλισης ή και στα επικουρικά;

Απάντηση: Τα "πλασματικά" χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι εισφορές βέβαια για την αναγνώριση χρόνου στα επικουρικά ταμεία είναι πολύ μικρότερες (στις περισσότερες περιπτώσεις 6% επί των συντάξιμων αποδοχών).

5. Ερώτηση: Για ποιούς χρόνους που αναγνωρίζονται δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές;

Απάντηση: Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται, ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και μέχρι 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη.

Αντίθετα για όλους τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.

6. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας;

Απάντηση: Σε όλα τα ταμεία ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφοράς που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος κατά το μήνα υποβολής της αίτησης. Για τους μισθωτούς η εισφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.

7. Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις έχω έκπτωση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας;

Απάντηση: Έκπτωση 30% παρέχεται σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014.

Έκπτωση 50% παρέχεται σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά.

8. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τα χρόνια σπουδών;

Απάντηση: Ο χρόνος σπουδών, σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

9. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο ανατροφής παιδιών;

Απάντηση: Ο χρόνος ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

10. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω εκπαιδευτική άδεια ή χρόνο απεργίας;

Απάντηση: Για τους χρόνους εκπαιδευτικής άδειας ή απεργίας ο εργαζόμενος καταβάλλει για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συντάξιμου μισθού που έχει κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.

11. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο ανεργίας;

Απάντηση: Για το χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για οποιοδήποτε άλλο χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που υπάρχει μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

12. Ερώτηση: Πως μπορώ να πληρώσω στο ταμείο μου για την αναγνώριση των "πλασματικών" χρόνων;

Απάντηση: Η πληρωμή στα ταμεία γίνεται εφάπαξ εντός τριμήνου από την ειδοποίηση του ταμείου, οπότε υπάρχει έκπτωση 15% στο ποσό. Παρέχεται όμως η δυνατότητα το συνολικό ποσό να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται.

Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται η δόση παρακρατείται από τη σύνταξη με ποσό ίσο με το 1/4 αυτής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στα επικουρικά ταμεία το ποσοστό εισφοράς για τις αναγνωρίσεις είναι κατά κανόνα 6%

13. Ερώτηση: Μπορώ με την αναγνώριση των "πλασματικών" χρόνων να πάρω σύνταξη σε μικρότερη ηλικία;

Απάντηση: Στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, οπότε αποφεύγει την μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.

Παράδειγμα 1ο

Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το 2010 στο ΙΚΑ 4.500 ημέρες ασφάλισης και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2015. Η μητέρα του παραδείγματος μας θα μπορούσε να συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2013 οπότε για να πάρει σύνταξη θα έπρεπε να συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη και το 65ο για πλήρη.

Με την αναγνώριση το 2011 (μέχρι 4 έτη) συμπληρώνει τα 5.500 ένσημα το έτος αυτό και θεμελιώνει δικαίωμα με το όριο ηλικίας που ισχύει για το χρόνο αυτό, δηλαδή το 52ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και το 57ο για πλήρη σύνταξη.

Παράδειγμα 2ο

Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 9.000 ημέρες ασφάλισης. Το 2010 επίσης συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα μπορούσε να πάρει σύνταξη εφόσον θα συμπλήρωνε το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.500 ημέρες.

Με το νέο καθεστώς το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει "πλασματικά" χρόνια και να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης οπότε διατηρεί το όριο ηλικίας των 58 ετών.

14. Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις τα "πλασματικά" χρόνια συνυπολογίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και σε ποιες για την προσαύξηση της σύνταξης;

Απάντηση: Σε όλες τις περιπτώσεις τα χρόνια που αναγνωρίζονται, συνυπολογίζονται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικά όμως για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται τα χρόνια για τα οποία προβλέπεται η πληρωμή εισφοράς ( αναγνώριση με εξαγορά).

15. Ερώτηση: Πότε συμφέρει να αναγνωριστούν οι «πλασματικοί» χρόνοι;

Απάντηση: Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 η αναγνώριση γίνεται οποτεδήποτε από τον ενδιαφερόμενο, πάντοτε βέβαια, με αίτηση που υποβάλλεται στο ταμείο του.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και συμπληρώνω μέχρι το τέλος του 2010, 10.000 ημέρες ασφάλισης.

Έχω υπηρετήσει 2 έτη στρατιωτική θητεία. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορώ να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας; Εάν πληρώσω το στρατό το 2011 θα έχω έκπτωση;

Απάντηση: Θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, εφόσον αναγνωρίσετε 500 τουλάχιστον ημέρες από τη στρατιωτική σας θητεία. Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 58ο έτος της ηλικίας σας. Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας μπορεί να γίνει και σήμερα αλλά και μέχρι την 31/12/2013.

Δεν θα έχετε έκπτωση για την αναγνώριση του στρατού, γιατί ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 9.000 ημέρες ασφάλισης το 2010. Είμαι 56 ετών. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Τι πρέπει να κάνω για να πάρω το συντομότερο δυνατόν σύνταξη;

Απάντηση: Το 2011 εφόσον συνεχίσετε την εργασία σας, θα έχετε 9.300 ημέρες ασφάλισης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε 1.200 ημέρες ασφάλισης (από ανεργία, από στρατό, από σπουδές κ.ο.κ.), έτσι ώστε να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για χορήγηση σύνταξης στο 58ο έτος της ηλικίας σας. Για να καταβληθεί η σύνταξη απαιτούνται βέβαια 10.800 ημέρες ασφάλισης τις οποίες θα συμπληρώσετε το 2012 οπότε και μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος του ΙΚΑ και συμπλήρωσα 8.500 ημέρες ασφάλισης. Είμαι 55 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη και ποιες αναγνωρίσεις μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Για να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρετε πλήρη σύνταξη πριν το 65ο της ηλικίας σας πρέπει να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης. Εάν συνεχίσετε την εργασία σας το 2012 θα έχετε συμπληρώσει 9.100 ημέρες ασφάλισης. Με τα 5 επιπλέον χρόνια που μπορείτε να αναγνωρίσετε το 2012 συμπληρώνετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί στη συνέχεια η σύνταξη σας απαιτείται να συμπληρώσετε το 59ο έτος της ηλικίας σας και συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 4.800 ημέρες ασφάλισης και το 48ο έτος της ηλικίας μου. Πότε μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Απάντηση: Το 2011 εφόσον αναγνωρίσετε όσο χρόνο χρειάζεται για να συμπληρώσετε 5.500 ημέρες ασφάλισης, θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί όμως η σύνταξη μειωμένη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 52ο έτος της ηλικίας σας, ενώ για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 57ο έτος της ηλικίας σας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω προσληφθεί πριν το 1983. Συμπληρώνω το 2010, 31 χρόνια ασφάλισης. Μπορώ το 2011 να αναγνωρίσω 4 χρόνια και να συνταξιοδοτηθώ ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 35 συνολικά χρόνια ασφάλισης;

Απάντηση: Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε 4 χρόνια. Αυτό ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Δεν ισχύουν για σας οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται αλλά μόνο όσοι ίσχυαν πριν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Για παράδειγμα μπορείτε να αναγνωρίσετε το χρόνο στρατιωτικής θητείας και εφόσον συμπληρώσετε 35 χρόνια ασφάλισης, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε χωρίς όριο ηλικίας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης το 2010 μαζί με τα χρόνια που είχα στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού και η ηλικία μου είναι 47 ετών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Απάντηση: Έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά για να συνταξιοδοτηθείτε θα πρέπει να συμπληρώσετε το 50ο έτος της ηλικίας σας. Δεν αλλάζουν για εσάς οι προϋποθέσεις ακόμα και αν έχει ενηλικιωθεί το παιδί σας μετά τη συμπλήρωση της 25ετίας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 23 χρόνια. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2013. Πως μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρω σύνταξη; Έχω δύο παιδιά.

Απάντηση: Το 2012 μπορείτε να αναγνωρίσετε 2 χρόνια και να συμπληρώσετε 25 χρόνια ασφάλισης (τα δύο χρόνια μπορεί να είναι από τα παιδιά ή έτη σπουδών κ.λ.π.). Έτσι θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας σας.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και συμπληρώνω το 2010, 33 χρόνια ασφάλισης. Η ηλικία μου είναι 56 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

Απάντηση: Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσετε το 60ο έτος της ηλικίας σας. Μετά λοιπόν από 4 χρόνια εάν έχετε συμπληρώσει 37 χρόνια ασφάλισης μπορείτε να αναγνωρίσετε άλλα 2 χρόνια (π.χ. του στρατού) και να συμπληρώσετε 39 χρόνια που απαιτούνται και να συνταξιοδοτηθείτε.