Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο απο τον Κ. Βαξεβάνη

«Από την αλήθεια της ρητορείας προτιμώ τη ρητορεία της αλήθειας»

Ανοιχτή επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο απευθύνει ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά την τηλεοπτική τους κόντρα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στο Αlter.

Τη διαμάχη πυροδότησαν οι αναφορές του δημοσιογράφου περί καταθέσεων τριών εκατ. ευρώ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεφωνική του παρέμβαση κατηγόρησε ευθέως τον κ. Βαξεβάνη για μεροληπτική στάση αναφέροντας μάλιστα και την ιδιότητά τού ως δημοσιογράφου σε κρατικό μέσο.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Κ. Βαξεβάνη:

«Κύριε Βενιζέλο,

Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει.

Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.

Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ.

Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου.

Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.

Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών.

Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.

Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις.

Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο.

Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων.

Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.

Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση.

Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;

Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.

Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά.

Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…

Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους.

Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε».

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Κάποτε πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία!




Η κυβέρνηση Παπανδρέου υπόσχεται προς κάθε κατεύθυνση ότι θα μειώσει το κράτος.

Την ίδια στιγμή, το μεγαλώνει.

Μεθοδεύει απολύσεις και ταυτόχρονα κάνει προσλήψεις.

Μιλά για περιορισμό του κράτους και προχωρά στη διόγκωσή του.

Μέσα σε 20 μήνες, δημιούργησε 41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Νομικά Πρόσωπα και Αυτοτελείς Υπηρεσίες, που αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του κράτους.

Αντίθετα, αναβάλλει διαρκώς τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, που επίσημα ανακοινώνονται.

- Πρώτα απ΄ όλα, εγκατέλειψε το σχέδιο που είχε δρομολογήσει η Ν.Δ. για την κατάργηση περίπου 250 οργανισμών.

- Πριν ένα χρόνο, η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα προχωρούσε σε καταργήσεις περίπου 30 οργανισμών.

- Πριν από μια εβδομάδα, ξαναανήγγειλε ακριβώς τα ίδια.

- Λίγες ημέρες αργότερα, είπε ότι τα πιο πολλά από αυτά αναβάλλονται για άλλους εννιά μήνες!

Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Παπανδρέου ότι είναι πρόκληση να μιλά για μείωση του κόστους της λειτουργίας του κράτους και να καταλήγει στο αντίθετο;

Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι αντιφατικά όσα λέει και όσα κάνει;

Το συμπέρασμα είναι ένα:

Δεν μπορούν στο ΠΑΣΟΚ να ξεφύγουν από τον κακό εαυτό τους.

Αυτοί έφτιαξαν το υδροκέφαλο κράτος των συνδικαλιστών.

Οι δικές τους κομματικές σκοπιμότητες διογκώνουν το κράτος.

Οι δικές τους κομματικές σκοπιμότητες εμποδίζουν την εξυγίανσή του».

Επισυνάπτεται πίνακας με τις 41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Νομικά Πρόσωπα και Αυτοτελείς Υπηρεσίες, που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 20 μήνες.

Οι 41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες,

που δημιουργήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2011

Αθήνα, 01.08.2011

1. Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εσωτερικών

- Π.Δ. 11 (ΦΕΚ Α’ 15, 16.02.2010) à 2 θέσεις Ειδικών Συμβούλων, 3 θέσεις Διοικητικών, 215.000 ευρώ/έτος.

2. Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Ν. 3818 (ΦΕΚ Α’ 17, 16.02.2010) à 2 θέσεις Ειδικών Συμβούλων, 200.000 ευρώ/έτος + 160.000 ευρώ εφάπαξ.

3. Γενική Γραμματεία Τουρισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού

- Π.Δ. 15 (ΦΕΚ Α’ 35, 01.03.2010) à 2 θέσεις Ειδικών Συμβούλων, 3 θέσεις Διοικητικών, 232.000 ευρώ/έτος.

4. Νέα Αυτοτελής Υπηρεσία

- Ν. 3832 (ΦΕΚ Α’ 38, 09.03.2010) à 10 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και 1 θέση Νομικού Συμβούλου, 487.000 ευρώ/έτος.

5. Νέα Ειδική Υπηρεσία με τίτλο «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης» στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

- Π.Δ. 28 (ΦΕΚ Α’ 64, 06.05.2010)

6. Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής (ΝΠΙΔ)

- Ν. 3852 (ΦΕΚ Α’ 87, 07.06.2010)

7. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Αττικής

8. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

9. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας

10. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων

11. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Αιγαίου

12. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Κρήτης

13. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Μακεδονίας – Θράκης

- Ν. 3852 (ΦΕΚ Α’ 87, 07.06.2010) à 251.640 ευρώ/έτος (7-13)

- Π.Δ. 134 (ΦΕΚ Α’ 227, 27.12.2010) à το κόστος αντί 251.760 ευρώ που έλεγε ο «Καλλικράτης» υπολογίζεται σε 12.940.600 ευρώ, σύσταση 680 θέσεων (7-13).

14. Νέα Ειδική Υπηρεσία που υποστηρίζει διοικητικά το ΚΕΣΑΘΕΑ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας ανηλίκων)

- Ν. 3860 (ΦΕΚ Α’ 111, 12.07.2010) à στελεχώνεται με αποσπασμένους, λειτουργικού κόστους 10.000 ευρώ/έτος + 23.000 ευρώ εφάπαξ.

15. Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας

- Π.Δ. 72 (ΦΕΚ Α’ 132, 05.08.2010) à Το κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας από 2.100.000 ευρώ που είχε προβλεφθεί με το Ν. 3818 (ΦΕΚ 17 Α΄) τελικά διαμορφώνεται σε 2.540.000 ευρώ/έτος.

16. Σύσταση νέας θέσης Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ. στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού

- Ν. 3878 (ΦΕΚ Α’ 161, 20.09.2010) à 2 Ειδικοί Σύμβουλοι και 1 νέα θέση Ειδικού Συμβούλου για τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, 176.000 ευρώ/έτος.

17. Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Ν. 3879 (ΦΕΚ Α’ 163, 21.09.2010) à 65 οργανικές θέσεις και 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού που μπορούν να καλυφθούν και από προσωπικό του καταργούμενου Ο.Ε.Ε.Κ., 1.300.000 ευρώ/έτος που αντισταθμίζεται εν μέρει από την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ.

18. Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΝΠΙΔ)

- Ν. 3879 (ΦΕΚ Α’ 163, 21.09.2010) à 9μελές Δ.Σ., Πρόεδρος, Γενικός Διευθυντής, 75 θέσεις τακτικού προσωπικού και 5 θέσεις μετακλητών. Θέσεις καλύπτονται και από τον καταργούμενο Ο.Ε.Ε.Κ., 1.600.000 ευρώ/έτος μόνο για το προσωπικό που αντισταθμίζεται εν μέρει από την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ.

19. Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΝΠΙΔ) στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

- Ν. 3879 (ΦΕΚ Α’ 163, 21.09.2010)

20. Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- Π.Δ. 94 (ΦΕΚ Α’ 169, 27.09.2010) à 250.000 ευρώ/έτος.

21. Σύσταση του «Πράσινου Ταμείου» (με μετονομασία του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών Και Πολεοδομικών Σχεδίων)

- Ν. 3889 (ΦΕΚ Α’ 182, 14.10.2010) à δημιουργία θέσης Διευθυντή, 3 θέσεων δικηγόρων με έμμισθη εντολή (77.000 ευρώ/έτος) και έκδοση ΚΥΑ για σύσταση Οργανικών Θέσεων και θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (250.000 ευρώ/έτος για λειτουργικές δαπάνες και 60.000 ευρώ εφάπαξ).

22. Σύσταση Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Α.Π.Ε. στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Ν. 3889 (ΦΕΚ Α’ 182, 14.10.2010) à έκδοση Π.Δ. για τη στελέχωσή της.

23. Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

- Π.Δ. 108 (ΦΕΚ Α’ 190, 05.11.2010) à 225.000 ευρώ/έτος.

24. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΝΠΙΔ) με κατάργηση της ομώνυμης Α.Ε.

- Ν. 3905 (ΦΕΚ Α’ 219, 23.12.2010) à δημιουργείται θέση Γενικού Διευθυντή, 1 επιπλέον Διεύθυνση από την παλαιά Α.Ε. και αυτοτελές γραφείο Νομικής Υπηρεσίας.

25. Υπηρεσία Ασύλου

- Ν. 3907 (ΦΕΚ Α’ 7, 26.01.2011) à Κεντρική Υπηρεσία με Διευθυντή και 52 νέες θέσεις εκ των οποίων 10 ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 13 Περιφερειακά Γραφεία με 180 νέες θέσεις εκ των οποίων 90 ειδικού επιστημονικού προσωπικού

26. Αρχή Προσφυγών

- Ν. 3907 (ΦΕΚ Α’ 7, 26.01.2011) à θέση Διευθυντή και 13 οργανικές θέσεις εκ των οποίων 8 ειδικού επιστημονικού προσωπικού (Συνολικά: 4.673.990 ευρώ ετησίως)

27. Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής

- Ν. 3907 (ΦΕΚ Α’ 7, 26.01.2011) à Διευθυντής και Γραμματεία (Κεντρική Υπηρεσία, Κέντρα και Μονάδες Πρώτης Υποδοχής), 6.585.000 ευρώ.

28. Εποπτική Αρχή Τελών Αερολιμένων

- Ν. 3913 (ΦΕΚ Α’ 18, 17.02.2011).

29. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

- Π.Δ. 2 (ΦΕΚ Α΄ 5, ---) à κόστος 70.272,96 ευρώ ετησίω ς.

30. Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Ν. 3918 (ΦΕΚ Α΄31, 02.03.2011) à με πρόεδρο, αντιπρόεδρο και Δ.Σ. και υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές.

31. Επιτροπή Προδιαγραφών ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία

- Ν. 3918 (ΦΕΚ Α΄31, 02.03.2011)

32. Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη

- Π.Δ. 8 (ΦΕΚ Α’ 16, 16.2.2011) à επικεφαλής Ειδικός Γραμματέας, 1 ειδικός σύμβουλος και 1 ειδικός συνεργάτης, 120.000 ευρώ εφάπαξ + 150.000 ευρώ ετησίως, 75 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού που για την πρώτη εφαρμογή πληρώνονται με μετάταξη και απόσπαση.

33. Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στη θέση του ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. (ισοσταθμίζονται οι δαπάνες από την κατάργηση του ΤΕΜΠΜΕ)

- Ν. 3912 (ΦΕΚ Α’ 17, 17.02.2011) à Δυνατότητα σύστασης 40 οργανικών θέσεων ορισμένου ή αορίστου χρόνου, εκτιμώμενο κόστος κατά ΓΛΚ 968.845 ευρώ μαζί με τα λειτουργικά έξοδα.

34. Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

- Π.Δ. 9 (ΦΕΚ Α’ 24, 21.02.2011) à με επιτελείο και 2 Υποδιευθύνσεις, καθεμία από τις οποίες έχει 4 Τμήματα, 212.000 ευρώ ετησίω ς.

35. Αρχή καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης

- Ν. 3932 (ΦΕΚ Α’ 49, 10.03.2011) à 3 αυτοτελείς μονάδες, 70 θέσεις από τις οποίες 34 ειδικό επιστημονικό προσωπικό, όλες εκτός από 2 με απόσπαση.

36. Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (καταργείται αντίστοιχη στο Υπουργείο Εσωτερικών)

- Ν. 3938 (ΦΕΚ Α’ 61, 31.03.2011)

37. Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

- Ν. 3938 (ΦΕΚ Α’ 61, 31.03.2011) à 51.000 ευρώ

38. Αυτοτελής Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε επίπεδο Διεύθυνσης με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη

- Ν. 3943 (ΦΕΚ Α’ 66, 31.03.2011)

39. Σύσταση ανώνυμης εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

- Ν. 3943 (ΦΕΚ Α’ 66, 31.03.2011) à 5μελές Δ.Σ.

40. Αυτοτελής Υπηρεσιακή Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου σε επίπεδο αυτοτελούς γραφείου

- Ν. 3966 (ΦΕΚ Α’ 118, 24.05.2011).

41. Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας

- Ν. 3965 (ΦΕΚ Α’ 113, 18.05.2011) à Γενικός Γραμματέας, 1 ειδικός συνεργάτης, 1 ειδικός σύμβουλος και 3 θέσεις διοικητικού προσωπικού, 166.600 ευρώ ετησίως.


Οι 41 περιπτώσεις νέων Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, Νομικών Προσώπων και Αυτοτελών Υπηρεσιών, δεν είναι οι μόνες.

Η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες, η κυβέρνηση από τη μια να επιβάλλει οριζόντιες περικοπές μισθών και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές και από την άλλη να συνεχίζει τη διόγκωση του κράτους και την αύξηση του κόστους λειτουργίας του».

Επισυνάπτεται πίνακας με τις 27 νέες κρατικές δομές, που δημιουργήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Δημιουργία νέων Κρατικών δομών από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα.

1. Γενική Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών

- Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138 Α΄/16.6.2011)

2. 7 θέσεις προϊσταμένων, με βαθμό 1ο κατηγορίας ειδικών θέσεων, για τις αντίστοιχες αυτοτελείς υπηρεσίες εποπτείας ΟΤΑ

- Ν 3852/2010, (ΦΕΚ 87 Α΄/7.6.2010)

3. Τμήμα Μουσείου και Βιβλιοθήκης στο Εθνικό Τυπογραφείο

- Ν.3895/2010 (ΦΕΚ 206/Α/18.12.2010)

4. Γραφείο πράσινων συμβάσεων και περιβαλλοντικών προτύπων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Υπουργική Απόφαση 45414/21.10.2010 (ΦΕΚ 1732/Β/4.11.2010)

5. Γραφείο ποιότητας ζωής και προώθησης ήπιων μορφών μετακίνησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Υπουργική Απόφαση 7809/18.2.2011 (ΦΕΚ 446/Β/22.03.2011)

6. Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

- Ν.3938/2011, κόστος 60.000 για το 2011.

7. Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

- Ν.3938/2011 (ΦΕΚ 61/Α/31.3.2011)

8. Γενική Δ/νση Κατάστασης Πολιτικού Προσωπικού με 4 διευθύνσεις , στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

- Ν.3938/2011 (ΦΕΚ 61/Α/31.3.2011)

9. Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

- ΠΔ 9/2011, (ΦΕΚ 24/Α/21.2.2011), κόστος 242.650 ευρώ για το 2011.

10. 6 Υποδιευθύνσεις σε κάθε μία από τις Δ/νσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

- ΠΔ 42/2011 (ΦΕΚ 108/Α/10.5.2011)

11. Δ/νση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.

12. Συνοριακός σταθμός Κτηνιατρικού ελέγχου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

13. Μια θέση αναπληρωτή Οικονομικού δ/ντή στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.

- ΥΑ 1097/Β/1.4.2011 , κόστος 48.000 ευρώ

Στον τομέα Μεταφορών και δικτύων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων :

14. 1 θέση Γεν. Δ/ντή

15. Γραφείο Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων

16. Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

- Ν.3891/2010 (ΦΕΚ 188/Α/4.11.2010)

17. Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας

- Ν.3897/2010 (ΦΕΚ 208/10.12.10)

18. Γενική Δ/νση Οδικής Ασφάλειας

- Ν. 3897/2010 (ΦΕΚ 208/10.12.10)

19. Δ/νση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων, με 2 τμήματα.

- Ν.3913/2011 (ΦΕΚ 18/Α/7.2.2011).

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

20. Γενική Γραμματεία Τουρισμού με:

1 θέση μετακλητού γενικού γραμματέα

3 θέσεις υπαλλήλων

1 θέση ειδικού συνεργάτη

1 θέση ειδικού συμβούλου

- ΠΔ 15/2010, (ΦΕΚ 30/Α/2.3.2011), κόστος 154.000 ευρώ.

21. Γραφείο Εθνικού Χωροταξικού Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

- Υπουργική Απόφαση 44781/9.11.2010

22. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ)

- Ν.3905/2010 (ΦΕΚ 219/Α/2010).

Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

23. Δ/νση Εξαρτήσεων

- Ν.3868/2010 (ΦΕΚ 129/Α/2010)

24. Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών

- Ν.3868/2010 (ΦΕΚ 129/Α/2010)

25. Επιτροπή Προδιαγραφών, ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία

- Ν.3918/2010 (ΦΕΚ 170/Α/2010).

26. Γενικές Δ/νσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλα τα Υπουργεία

- Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/2011)

27. Γενικές Δ/νσεις Οικονομικών Υπηρεσιών σε όλα τα Υπουργεία

- Ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66/Α/2011).

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών

από τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας


Από τα πανάρχαια χρόνια, το έργο του «διδασκάλου» ήταν πολύ σημαντικό. Οι ευθύνες του μεγάλες και οι υποχρεώσεις του τεράστιες. Ως έμπρακτη, αλλά και συμβολική αναγνώριση και απόδοση τιμής για την μεγάλη αποστολή των εκπαιδευτικών και ιδίως την κοινωνική προσφορά τους, η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τη σημερινή μέρα ως παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών.

Τιμούμε σήμερα τους εκπαιδευτικούς, δυστυχώς με κλειστά τα σχολεία και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων. Οι εκπαιδευτικοί, κάθε βαθμίδας, αντιμετωπίζουν πλήθος βιοποριστικών, επιμορφωτικών και εργασιακών προβλημάτων, που δυσχεραίνουν την εκπλήρωση της αποστολής τους στο βαθμό που θα επιθυμούσαν. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι αναστολές και οι συγχύσεις που επικρατούν στο χώρο της παιδείας είναι βασική αιτία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναγκαστικά ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών εξελίξεων περιορίζεται και ταυτόχρονα υποχωρεί το αίσθημα πνευματικής ανεξαρτησίας των εκπαιδευτικών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ- εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται επένδυση στην παιδεία, έχουμε όλοι υποχρέωση να συνειδητοποιήσουμε την ύψιστη σημασία της αποστολής των εκπαιδευτικών και να φροντίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για τη διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών (επιστημονικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, ηθικών), ώστε να καταστήσουν τον έλληνα εκπαιδευτικό, ελεύθερο και εφοδιασμένο με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δημόσιο λειτουργό. Για να ασκεί το σπουδαίο κοινωνικό και παιδαγωγικό λειτούργημά του, κρατώντας στα χέρια του την τύχη και την ευθύνη των παιδιών και της νεολαίας μας. Και διαμορφώνοντας με συνέπεια, ευθύνη και αξιοπρέπεια, τρόπο σκέψης και νοοτροπίες.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι υιοθετεί προτάσεις για νοικοκύρεμα και περιορισμό του σπάταλου κράτους και ενώ ετοιμάζει από καιρό 30 χιλιάδες απολύσεις, την ίδια ώρα προχωρά σε διόγκωση του κράτους, παράνομες προσλήψεις, αύξηση της σπατάλης.


Έχουμε μιλήσει για τη δημιουργία περισσότερων από 70 νέων γραμματειών και νέων κρατικών δομών, την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

Έχουμε μιλήσει για τις σχεδόν 30 χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν το 2010. Υπάρχει, όμως, και ένα μείζον οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό ζήτημα με το προσωπικό που εργάζεται στα γραφεία των αντιπροέδρων και ορισμένων υπουργών.

Έτσι, ενώ μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό δημιούργησε επιπλέον 84 θέσεις μετακλητών με συνολικό κόστος 3.438.178, λίγους μήνες μετά αυξάνει ακόμη περισσότερο τους μετακλητούς.

Μόνο στα γραφεία των Αντιπροέδρων και ορισμένων Υπουργών απασχολούνται 234 υπάλληλοι από τους οποίους οι 176 είναι πρόσφατα διορισμένοι.

Μια ματιά στις θέσεις μετακλητών που στελεχώνουν τα γραφεία Αντιπροέδρων και ορισμένων Υπουργών είναι αρκετή.

Πάντως, θα συνεχίσουμε την έρευνα για πρόσθετα στοιχεία.

Αναλυτικά:

1. Σύσταση πολιτικού γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλου

- 10 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 5 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

- 5 υπάλληλοι με απόσπαση .

Κόστος 895.280 ευρώ . YA 1/ΦΕΚ΄/Β΄/1763/2011.

(σύνολο 20)

2. Πολιτικό γραφείο Υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου

- 4 μετακλητοί υπάλληλοι (Οικονομολόγοι)

- 1 μετακλητός υπάλληλος, ως Διευθυντής

- 3 ειδικοί συνεργάτες

- 3 ειδικοί σύμβουλοι

- 8 διοικητικοί υπάλληλοι

- 1 δημοσιογράφος

Αποφάσεις διορισμού : Δ1Α 1115688 ΕΞ 2011 /17.8.2011, Δ1Α 1105890 ΕΞ 2011 /22.7.2011, Δ1Α 1106152 ΕΞ 2011 /22.7.2011, : Δ1Α 1108580 ΕΞ 2011 /28.7.2011, Δ1Α 1108911 ΕΞ 2011 /1.8.2011, : Δ1Α 1108581 ΕΞ 2011 /29.7.2011, Δ1Α 1101785 ΕΞ 2011 /18.7..2011, Δ1Α 1101784 ΕΞ 2011 /18.7.2011, Δ1Α 1101783 ΕΞ 2011 /18.7.2011, Δ1Α 1101786 ΕΞ 2011 /18.7.2011.

(σύνολο 20 θέσεις)

3. Πολιτικό γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Πάγκαλου.

- 10 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 5 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών

- 5 υπάλληλοι με απόσπαση.

Κόστος 1.015.000, αριθμ. Απόφ. 3/19.10.2009, ΦΕΚ 2316/Β΄/2009.

- Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 14/19.5.2010, ΦΕΚ 82/Α΄/31.5.2010

- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 5 θέσεις ειδικών συμβούλων – ειδικών συνεργατών

- 5 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.

(σύνολο 35 θέσεις)

4. Σύσταση πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 3 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Κόστος 283.022 ευρώ.

ΥΑ 2/58690/0004/ΦΕΚ/Β΄/1875/25.8.2011.

Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 30/15.9.2011, ΦΕΚ 207/Α΄/16.9.2011.

- 1 θέση ειδικού συμβούλου – ειδικού συνεργάτη

- 5 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.

(σύνολο 14 θέσεις)

5. Σύσταση πολιτικού γραφείου Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 4 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Κόστος 286.908,60 ευρώ.

ΥΑ ΔΙΔΚ/12989/ΦΕΚ/Β΄/1593/5.7.2011

Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011.

- 6 θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 9 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.

(σύνολο 29 θέσεις)

6. Σύσταση πολιτικού γραφείου Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλια

- 4 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 2 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Κόστος 200.951,4 ευρώ.

ΥΑ ΔΙΔΚ/13313/ΦΕΚ/Β΄/1601/8.7.2011

Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011.

- 1 θέση ειδικού συμβούλου – ειδικού συνεργάτη

- 3 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 8 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.

(σύνολο 18 θέσεις)

7. Σύσταση πολιτικού γραφείου Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη

- 4 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 2 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Κόστος 200.951,4 ευρώ. ΥΑ ΔΙΔΚ/13195/ΦΕΚ/Β΄/1598/7.7.2011.

- Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011.

- 1 θέση ειδικού συμβούλου – ειδικού συνεργάτη

- 3 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 8 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση .

Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 30/15.9.2011, ΦΕΚ 207/Α΄/16.9.20

- 1 θέση ειδικού συμβούλου – ειδικού συνεργάτη

- 2 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

(σύνολο 21 θέσεις)

8. Πολιτικό γραφείο Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

- 15 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων.

- 12 θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

- 13 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.

ΠΥΣ 30/15.9.2011, ΦΕΚ 207/Α΄/16.9.20

(σύνολο 40 θέσεις)

9. Πολιτικό γραφείο Υπουργού Εσωτερικών Καστανίδη

- 9 θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

- 7 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων.

- 7 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση

ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011.

(σύνολο 23 θέσεις).

10. Πολιτικό γραφείο Υφυπουργού Εσωτερικών Χ. Κουκουλόπουλου

- 3 θέσεις ειδικών συμβούλων – ειδικών συνεργατών

- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων

- 6 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.

ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011. (σύνολο 14 θέσεις)


ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΔΑΚΕ καθηγητών ν. Λάρισας

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Λάρισα 6-10-2011

ΠΡΟΣ: 1) ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κανένας πολίτης σήμερα δεν αμφισβητεί ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε αναπηρική καρεκλά, η οικονομία σε χαώδη κατάσταση και η εκπαίδευση, παρά τις ηχηρές διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις «ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΑ» και με ανεπαρκή χρηματοδότηση στα βασικά της λειτουργικά έξοδα. Ανίκανη η Κυβέρνηση να ελέγξει την “ελεύθερη πτώση” της οικονομίας, να σχεδιάσει με υπεύθυνο τρόπο την εισοδηματική της πολιτική, να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να περιορίσει τον σπάταλο “εαυτό της”, στρέφεται με μια ανεύθυνη, ληστρική πολιτική στους μισθωτούς του Δημοσίου, φορτώνοντας σ’ αυτούς την κρίση της οικονομίας αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος.. Όσοι νομίζουν ή θέλουν να πιστεύουν ότι η πολιτική αυτή δε θα ακολουθηθεί πιστά και για τον εκπαιδευτικό ή εθελοτυφλούν ή ψεύδονται. Οι περικοπές στους μισθούς, στις αποσπάσεις και στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είναι ο πρόλογος μιας τραγωδίας που θα ακολουθήσει για τη δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Διαφαίνεται το μέλλον της εκπαίδευσης από τους ψίθυρούς που σκόπιμα αφήνουν ανευθυνο-υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας, κατά τον προσφιλή τους τρόπο: Συγχωνεύσεις νέες θα ακολουθήσουν, εφεδρείες, αύξηση ωραρίου, μετακινήσεις προς άλλους νομούς ή περιφέρειες χωρίς τη θέληση των συναδέλφων, σταδιακή περικοπή των οικονομικών μας αποδοχών, φροντίζοντας με το συστηματικό εκφοβισμό να το αποδεχθούμε ήπια. Επί ένα και πλέον χρόνο μιλούν για το νέο μισθολόγιο, συζητούν, σχεδιάζουν… αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους στην αναμονή, που θέλουν όμως να σχεδιάσουν τη ζωή τους και έχουν ανάγκες που τρέχουν καθημερινά. Όμως στο βάθος αυτής της πολιτικής διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι απώτερος στόχος είναι οι μαζικές απολύσεις. Γι’ αυτό κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να κατανοήσει ότι, αν τώρα δεν παλέψει αυτή την αδιέξοδη πολιτική, το μέλλον θα είναι για όλους αβέβαιο και σκοτεινό. Ας κατανοήσουμε ότι έχουμε απέναντί μας μια ηγεσία που με αδίστακτο και ανεύθυνο τρόπο επιβάλλει “χαράτσια”, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλοστελέχη της κυβέρνησης χαριεντίζονται για το πώς θα τα πληρώσουν!! Εκτός από τραγικοί είναι και ανίκανοι.

Την ανικανότητα της κυβέρνησης μπορεί κανείς να τη δει καθαρά να καθρεφτίζεται στην αβεβαιότητα των πολιτών…

Πρέπει να απαντήσουμε με “ΟΧΙ” στην “κατοχή” που μας ετοιμάζουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή
της ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Καταιγίδες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

του αιρετού Παναγιώτη Καταγή

Ο κόσμος χάνεται σήμερα στην Ελλάδα και η Κυβέρνηση επιμένει στο «στρατηγικό σχέδιό» της για τη «μεταρρύθμιση» της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ και της Τρόικα, όπως η ίδια εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί.

Και μπορεί στα ΜΜΕ, που τεχνηέντως τροφοδοτούνται με γεγονότα και πληροφορίες, την επικαιρότητα να μονοπωλεί η Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όμως η πραγματική και ανθρωποφάγος «μεταρρύθμιση» συντελείται αθόρυβα ένα στάδιο πιο κάτω στη Δευτεροβάθμια με απρόβλεπτες πλέον εξελίξεις για όλους τους συναδέλφους. Κόπτεται η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τον εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού και την περιστολή των δαπανών και αδιαφορεί ή δεν λαμβάνει υπόψη της το κύριο σκοπό της που είναι η παροχή ουσιαστικής παιδείας στους μαθητές.

Στην πράξη, βέβαια, μοναδικός της στόχος είναι η ουσιαστική ποδηγέτηση του κλάδου των εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπ/σης, η δημιουργία ανθρώπινου πλεονάσματος για την εφαρμογή του θεσμού της «εφεδρείας» και στο Υπουργείο Παιδείας και η μείωση της αντίστασης όσων πιστεύουν ότι ακόμη υπάρχει καιρός για ουσιαστικές βελτιώσεις στον τομέα αυτό χωρίς ανθρωποθυσίες.

Αστοχίες, γεγονότα και δράσεις μένουν «ορφανές» ανάληψης ευθύνης από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, παρότι οδηγούν στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και την καταρράκωση του κράτους δικαίου. Δεν γνωρίζει, δεν μιλά, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, δεν αποφασίζει για όλα όσα σήμερα συμβαίνουν; Αλήθεια για αυτά ευθύνονται άλλοι, άσχετοι προς την Παιδεία;

Σειρά ενεργειών και πρακτικών που υλοποιούνται είτε μπροστά, είτε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας δείχνουν τη στόχευση και τις προθέσεις καθώς επίσης και την ικανότητά της να φροντίζει το αγαθό της παιδείας και να διοικεί με πνεύμα ισονομίας, αμεροληψίας και δημοκρατικότητας.

Σχολικά Βιβλία: Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 1946 δεν διανεμήθηκαν βιβλία στους μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους. Πρέπει να τονισθεί όμως ότι στις σημερινές συνθήκες κρίσης, λόγω των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν, το συνολικό κόστος παραγωγής και διανομής τους αυξήθηκε κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι, όπως κατ' επανάληψη αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Οι γονείς, βέβαια, γνώρισαν άμεσα ότι η αναπαραγωγή των βιβλίων από το DYD στοιχίζει 45 - 60 ευρώ (4,5-6 ευρώ το βιβλίο) αφού τόσα πλήρωσαν στα φωτοτυπάδικα.

Σχολικές Επιτροπές: Δεν έχουν ακόμη συσταθεί στις σχολικές μονάδες οι προβλεπόμενες από τον «Καλλικράτη» ενδοσχολικές επιτροπές και δεν έχουν μεταφερθεί σ' αυτές κονδύλια από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές των Καλλικρατικών Δήμων. Τα σχολεία λειτουργούν χωρίς πόρους με αποτέλεσμα να απευθύνονται στους γονείς των μαθητών καλώντας τους να συμβάλλουν αυτοί για τη λειτουργία τους, όπως ήδη συνέβη στη Μαγνησία, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να συνεισφέρουν με 5 ευρώ ο καθένας για την αναπαραγωγή των πρώτων σελίδων των βιβλίων τους.

Φύλακες Σχολικών Μονάδων: Απόλυτη σιωπή από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των θέσεων των Φυλάκων στις σχολικές μονάδες και την αναγκαστική μετάταξή τους σε διάφορες υπηρεσίες των Καλλικρατικών Δήμων. Η ασφάλεια των μαθητών και η προστασία των σχολικών εγκαταστάσεων αποδεικνύεται ότι δεν είναι το πρώτο μέλημά της. Ήδη οι πρώτες καταστροφές (σχολικές μονάδες Ξάνθης, Περιστερίου, .) είναι γεγονός, αν και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η σχολική χρονιά.

Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις σχολικών μονάδων: Δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τα προβλεπόμενα Π.Δ., σύμφωνα με τα άρθρα 5 & 8 του Ν. 1566/1985, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται οι θέσεις των εκπαιδευτικών γεγονός που οδηγεί στην «εφεδρεία» χωρίς άλλες διατυπώσεις (είναι γνωστές εξάλλου οι δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης για τη σχέση οργανικότητας - απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων). Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τα περιουσιακά στοιχεία κάθε σχολείου που είτε καταργήθηκε, είτε συγχωνεύτηκε, τα οποία χωρίς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο δεν μπορούν να «μετεγγραφούν - διαβιβασθούν» στη νέα σχολική μονάδα, με αποτέλεσμα υλικό που έχει στοιχήσει στον Ελληνικό λαό εκατομμύρια ευρώ να είναι ανενεργό, να μην μπορεί κανείς να το διαχειρισθεί νόμιμα και με διαφάνεια και να κινδυνεύει να αχρηστευθεί.

Οργανικές θέσεις: Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε οργανικές θέσεις με επτά (7) διαθέσιμες διδακτικές ώρες. Υπηρεσιακό πραξικόπημα και ηθικό ανουσιούργημα κατά παράβαση των Ν. 1566/1985 και 3848/2010 σε βάρος συναδέλφων που κατά την επόμενη σχολική χρονιά με τη ρύθμιση υπεραρρυθμίας θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι αυτών.

Αναπληρωτές: Προσλήψεις αναπληρωτών πριν την τοποθέτηση στις σχολικές μονάδες των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ, παρά τα όσα αντίθετα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Μ' αυτή την πρακτική αυξάνονται αναιτίως οι δαπάνες στη Β/θμια Εκπ/ση και παράλληλα μόνιμοι εκπαιδευτικοί μετακινούνται «εκφοβιστικά» εκτός ορίων των οικείων ΠΥΣΔΕ ή οδηγούνται ως υπεράριθμοι στο θεσμό της «εφεδρείας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό τους μέλλον.

Υποδιευθυντές σχολικών μονάδων, ΣΕΚ και Υπεύθυνοι Τομέων ΣΕΚ: Μεθοδεύσεις και μη τήρηση της νομιμότητας και των όσων ρητά ορίζουν οι νόμοι 1566/1985, 3848/2010 και 2690/1999 στην επιλογή και τοποθέτησή τους με στόχο και σκοπό την εξυπηρέτηση ημετέρων και τη δημιουργία προσόντων για τους φίλα προσκείμενους.

Επαγγελματική Εκπαίδευση: Πλήρης απαξίωση και κατάργηση του διακριτού παιδευτικού ρόλου της. Επανέρχονται, στο όνομα της μεταρρύθμισης, μοντέλα του παρελθόντος που παρά τη λυσσαλέα στήριξή τους απέτυχαν και καταργήθηκαν από τους ίδιους που τα καθιέρωσαν τη δεκαετία του 80. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα μπούν στο περιθώριο και στην ομηρία της «εφεδρείας» λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού αντικειμένου και χιλιάδες μαθητές θα οδηγηθούν στην Κατάρτιση και τη Μαθητεία του ΟΑΕΔ και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών προκειμένου να αποκτήσουν επαγγελματικές Γνώσεις. Η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ας αφήσει τις «καινοφανείς μεταρρυθμιστικές ιδέες» και ας φροντίσει επιτέλους να πάρουν έστω και μετά από τρία χρόνια οι 15.000 μαθητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ τα βιβλία για τα 34 μαθήματα που τους λείπουν και ας μη δίνει δικαιολογία στον ΟΑΕΔ που κι' αυτός δεν χορηγεί βιβλία στους 12.000 μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας. Εκτός εάν αυτά θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Γραφεία Εκπαίδευσης: Θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτό το τραγελαφικό αλλαλούμ με τα Γραφεία Εκπαίδευσης που καταργούνται και όλο παρατείνεται η λειτουργία τους. Η διοικητική απαξίωσή τους δεν συνάδει με τον ορισμό αναπληρωτών προϊσταμένων. Υποστελεχωμένα πλέον το μόνο που προσφέρουν είναι αναγκαστικές δαπάνες σε βάρος του προϋπολογισμού, δαπάνες που προσμετρώνται μάλιστα στον τομέα της Παιδείας, τη στιγμή που οι μισθοί των εκπαιδευτικών περικόπτονται άγρια. Ενδεικτικά μόνο για μία περιφέρεια τα λειτουργικά έξοδα για τα Γραφεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που διατηρούνται ακόμη ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 500.000 ευρώ περίπου.

Η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ας σκύψει επιτέλους στα πραγματικά προβλήματα της Εκπαίδευσης και ας αφήσει τις προσπάθειες για επαναφορά του κομματικού κράτους. Οι εκπαιδευτικοί και γνώση έχουν και μνήμη.

Ας μην ξεχνά τα όσα είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Ιμπραήμ:

«Όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δένδρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα απάνω στην πέτρα να μη μείνει, ημείς δεν προσκυνούμε».

Παναγιώτης Ε. Καταγής
Πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Γ΄Αθήνας
Αιρετός ΠΥΣΔΕ Γ΄Αθήνας & Αν. Αιρετός ΚΥΣΔΕ τηλ. 6972480671