Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικά με τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών

Αθήνα 29/9/2015

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τις απαλλαγές για το μάθημα των Θρησκευτικών

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει τους συναδέλφους για το παρασκήνιο και το μεγάλο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας.
Οι δηλώσεις
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, θέλοντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για τα χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσία του υπουργείου παιδείας των κυρίων Μπαλτά και Κουράκη, έκανε κάποιες δηλώσεις στο κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι έτσι θα στρέψει τη δημοσιότητα των τελευταίων ημερών από τις παραλείψεις και τις ολιγωρίες που κρατούν κλειστά εκατοντάδες Δημοτικά και νηπιαγωγεία και δεκάδες Γυμνάσια και Λύκεια να υπολειτουργούν με 1 και 2 καθηγητές!!!
Μετά τις δηλώσεις όλος ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος έπαψε να ασχολείται με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις εγκληματικές καθυστερήσεις πρόσληψης των αναπληρωτών, τις ελλείψεις βιβλίων ειδικοτήτων αλλά και γενικής παιδείας σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, το «λουκέτο» στην ειδική αγωγή με τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών αλλά και βοηθητικού προσωπικού και ασχολούνταν με τις αμφιλεγόμενες και στοχευόμενες δηλώσεις της κ. Σίας!
Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Η αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ θέλοντας να «κάνει» για άλλη μία φορά το δεκανίκι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (το έκανε την περασμένη διετία με τεράστια επιτυχία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση), έβγαλε μια «ανθρωποφαγική» ανακοίνωση που οδηγούσε ένα μάθημα και μία ολόκληρη ειδικότητα στο στόχαστρο!!!
Η αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα σιωπούσε και συνεχίζει να σιωπά για τα τεράστια προβλήματα στην εκπαίδευση που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των Μπαλτά και Κουράκη (τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο), γιατί δεν ήθελε να στενοχωρήσει τους πολιτικούς της προϊσταμένους, εκτέλεσε πρόθυμα  άνωθεν εντολές και στοχοποίησε τον κλάδο των θεολόγων ΠΕ01, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αποτελεί το μακρύ χέρι της αριστερής κυβέρνησης στο χώρο του συνδικάτου.
Σχετικά με τις απαλλαγές
Το ζήτημα των απαλλαγών κρίθηκε δικαστικά με την τελεσίδικη υπ’ αριθμ. 115/2012 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου των Χανίων η οποία κρίνει ότι οι Ορθόδοξοι μαθητές δεν έχουν δικαίωμα απαλλαγής, επειδή δεν έχουν λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Συμπληρωματικά η απόφαση 1/2015 του Τριμελούς Συμβουλίου του Διοικητικού Εφετείου Χανίων αναγνώρισε ότι η εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 12733/Δ2/23-1 2015 (εγκύκλιος Α.Λοβέρδου) είναι εκείνη που συμμορφώνεται με την  απόφαση του 115/2012. Στην απόφαση αυτή αναφέρονται τα εξής: «Ειδικότερα καθίσταται σαφές, ότι ή παρεχομένη δυνατότατα απαλλαγής αφορά μόνον τους μη Χριστιανούς Ορθοδόξους στο θρήσκευμα μαθητές δηλαδή αποκλειστικά τους ετεροδόξους ή άθρησκους, πού επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης ζητούν, να απαλλαγούν από την παρακολούθησή του. Τούτο δε διασφαλίζεται με την αναγραφή στην υποβαλλόμενη για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ιδίου του μαθητή (εάν είναι ενήλικος και των δυο γονέων του (αν είναι ανήλικος) ή και του ενός μόνο στην περίπτωση πού ή γονική μέριμνα ασκείται από τον ένα ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης».
Επίσης η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα με πρόσφατη Γνωμοδότηση 4/6-8-2015 ορίζει ότι «Οι θρησκευτικές δε αντιλήψεις του ενήλικου μαθητή ή των γονέων του ανήλικου μαθητή χωρίς να αναφέρονται ειδικώς πρέπει να επιβάλλουν –προφανώς λόγω του περιεχομένου τους– τη μη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα των θρησκευτικών, λόγω του περιεχομένου του, το οποίο περιέχει τη θρησκευτική διδασκαλία κατά το ορθόδοξο δόγμα της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συνεπώς δεν αρκεί απλή
δήλωση ανεξάρτητη από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των γονέων για την απαλλαγή από το υποχρεωτικό μάθημα των θρησκευτικών. Τούτο γιατί το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό και διδάσκεται στην Α’ Λυκείου επί δύο ώρες εβδομαδιαίως (άρθρο 2 παρ. 1 στοιχ. στ’ του ν. 4186/2013), η δε απαλλαγή του κατά τον ανωτέρω τρόπο ευρίσκει έρεισμα στις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4, 5, 9Α και 13 του Συντάγματος σε συνδυασμό με το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ και το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ».
Συνεπώς οι αποφάσεις των Δικαστηρίων και η απόφαση της ΑΠΔΠΧ έχουν ήδη επιλύσει το ζήτημα των απαλλαγών και κάθε περαιτέρω ανακίνησή του γίνεται μόνο για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Ολίσθημα της αριστερής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ
Η αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αντιλαμβάνεται, όπως εμείς τους δηλώναμε στην συνεδρίαση του ΔΣ αλλά και στη συνέχεια όταν «μαγείρευαν» την ανακοίνωσή τους, ότι στρέφονται εναντίον καθηγητών;
Η αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά κάποια πλειοψηφία μέσα στην Ομοσπονδία κατηγοριοποιεί τα μαθήματα και τις ειδικότητες;
Η αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ όταν ζητάει από το υπουργείο να επιτρέπει σε μαθητές να απαλλάσσονται ενός μαθήματος με απλή δήλωση και χωρίς αιτιολόγηση αντιλαμβάνεται ότι ανοίγει ζητήματα για όλα τα μαθήματα και τις ειδικότητες;
Ποιος μπορεί να αποτρέψει στο μέλλον μετά από μια τέτοια απόφαση μαθητές με μια απλή δήλωση να απαλλάσσονται από οποιοδήποτε μάθημα;
Η αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ τι θα απαντούσε σε ομάδες μαθητών που θα ήθελαν να απαλλαγούν από το μάθημα της Ιστορίας θεωρώντας ότι δεν τους εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά (υπάρχει πολιτικός άλλωστε χώρος που δηλώνει ότι την ιστορία την έγραψαν οι νικητές, γι’ αυτό και διδάσκουν την ιστορία από την δική τους πλευρά) ή σε μαθητές (κάποιων ομολογιών) που θα ήθελαν να απαλλαγούν από το μάθημα της Βιολογίας γιατί διδάσκει την θεωρία της εξέλιξης των ειδών;
Ποιος πράγματι είναι ο τελικός στόχος της αριστερής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ; ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Η αριστερή πλειοψηφία ΟΛΜΕ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν καταργούνται μαθήματα και ολόκληρες ειδικότητες (όπως στο βάθος του μυαλού της θα επιθυμούσε λόγω πολιτικών ιδεοληψιών) με απλή δήλωση!!!


Για τη Ε.Ε. της Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



ΠΕΠΠΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ