Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε: Για τα προγράμματα  σχολικών δραστηριοτήτων

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. καταγγέλλει τη διαρκή επιβολή ασφυκτικών περιορισμών στην εκπαιδευτική διαδικασία  της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την ηγεσία του Υπουργείου  Παιδείας, με στόχο καθαρά δημοσιονομικό.
Μετά τις μειώσεις ωραρίου στα Γυμνάσια, τις αλλαγές στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, τις καταργήσεις των τρίωρων για τους υπεύθυνους εργαστηρίου Φυσικών επιστημών και ΣΕΠΕΗΥ, έρχεται η εγκύκλιος για τα σχολικά προγράμματα (Αγωγής υγείας, πολιτιστικά, περιβαλλοντικής, κ.α.) με αρ.πρ.: 170596/ΓΔ4/13-10-2016, να βάλει ταφόπλακα στην προσπάθεια για παράλληλες δράσεις στα  δημόσια σχολεία.
Με την εγκύκλιο αυτή καταργείται  η δυνατότητα, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, να συμπληρώνει ένας εκπαιδευτικός το υποχρεωτικό του ωράριο με μια ή δύο ώρες την εβδομάδα. Απαξιώνονται έτσι  όσοι και όσες εκπαιδευτικοί παρέχουν παράλληλο έργο στις σχολικές μονάδες και περιορίζεται δραστικά η  υλοποίηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναιρέσει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και να  μη λαμβάνει αποφάσεις  που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο.
      
Για την Ε.Ε. της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                       ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΠΠΕΣ                                    ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ





Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑ.Λ

Ανακοίνωση της  ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.  για την  μείωση των ολιγομελών τμημάτων που λειτουργούν στα ΕΠΑ.Λ.

                Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί με εξαιρετική συνέπεια το σχέδιο της για τη διάλυση της Δημόσιας Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την τελική εκπαραθύρωση της σε μεταλυκειακό επίπεδο.
            Ο Υπουργός Παιδείας με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών επέφερε το πρώτο πλήγμα, υποβαθμίζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων τεχνικών γνώσεων στο ΕΠΑΛ και δημιουργώντας τεχνητές υπεραριθμίες στους εκπαιδευτικούς, εξ΄ αιτίας της μείωσης των τεχνικών μαθημάτων.
            Η αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργού Παιδείας συνεχίζεται με την δραστική μείωση των ολιγομελών τμημάτων που λειτουργούν στα ΕΠΑ.Λ.  Ειδικότερα με την Φ12/159571/Δ4 28-09-2016 απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Ν.Φίλης, εκατοντάδες μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων θα υποχρεωθούν, είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο. Εμείς γνωρίζαμε ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι ένα ακραίο διοικητικό μέτρο, το οποίο έπαιρνε ο Σύλλογος Διδασκόντων, για να τιμωρήσει μαθητές με συνεχή παραβατική συμπεριφορά. Για την κυβέρνηση της «δεύτερη φορά Αριστεράς», η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να γίνει και για οικονομικούς λόγους.
            Η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε έχει επισημάνει, εδώ και πολύ καιρό, ότι τελικός στόχος του Υπουργού Παιδείας είναι η κατάργηση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Λύκειο και η υπαγωγή της σε άτυπες δομές μεταλυκειακού επιπέδου.  Η ιδεοληπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Τεχνικής Εκπαίδευσης αποτυπώθηκε ξεκάθαρα με το πόρισμα της Επιτροπής Λιάκου, η οποία προβλέπει τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δοθεί ούτε η στοιχειώδης Τεχνική Εκπαίδευση στους μαθητές εντός δύο σχολικών ετών. Άλλωστε και με το σύστημα που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη φετινή σχολική χρονιά, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν και πόσο είναι δυνατόν να προσφερθεί ολοκληρωμένη Τεχνική Εκπαίδευση, τουλάχιστον σε κάποιες ειδικότητες. Η τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας ότι δε μπορεί αυτή τη στιγμή να εφαρμοστεί το τετραετές Γυμνάσιο και το διετές Λύκειο, καθόλου δεν πρέπει να εφησυχάζει το χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό σύστημα ξηλώνεται μεθοδικά, βήμα-βήμα.
            Κρυφά αλλά μεθοδικά ετοιμάζεται το περιβόητο Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, μία ιδεοληπτική αντίληψη των αριστερών συνδικαλιστικών παρατάξεων, που προβλέπει επιφανειακές και αποσπασματικές τεχνικές γνώσεις και εξοβελίζει την Επαγγελματική  από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
            Η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι η μοναδική συνδικαλιστική παράταξη, που πιστεύει στην ύπαρξη δύο πυλώνων στην Ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εμείς δεν θεωρούμε ότι  το ΕΠΑΛ είναι a priori ένα υποβαθμισμένο σχολείο, το οποίο πρέπει να καταργηθεί. Πιστεύουμε σε ένα αναβαθμισμένο Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο θα προσφέρει πλήρη τεχνική εκπαίδευση και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Άλλωστε πουθενά στον κόσμο δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μοντέλο, που προωθεί η κυβέρνηση και ιδεοληπτικά στηρίζουν οι ΣΥΝΕΚ.
            Καλούμε τους συναδέλφους να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαλύουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση και περιθωριοποιούν χιλιάδες μαθητές.


Για την Ε.Ε. Της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.

                          Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γραμματέας

                   Δημήτρης Πεππές                                               Νικόλαος Παπαχρήστος      


Υποχρεωτικές μετακινήσεις σε Ι.Ε.Κ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΙΕΚ

                Σε προηγούμενη ανακοίνωση μας είχαμε επισημάνει ότι το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα που επέβαλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Παιδείας στα ΕΠΑΛ και οι ασφυκτικοί περιορισμοί σε τομείς και ειδικότητες είχαν δημοσιονομική στόχευση. Στόχος του Υπουργείου ήταν η δημιουργία πλασματικών υπεραριθμιών και η διάθεση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ είτε στα Γυμνάσια, όπου θα δίδασκαν μαθήματα σε τρίτη ανάθεση, είτε στα ΙΕΚ.
            Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο σπεύδουν ασμένως να εκτελέσουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υποχρεώνονται εκατοντάδες εκπαιδευτικοί να μετακινηθούν στα ΙΕΚ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απόφαση του ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Γ΄ Αθήνας κ.α.
            Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε πιστεύει ότι πέρα από την καταφανέστατη δημοσιονομική στόχευση, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο που τελικό σκοπό έχει τη διάλυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαιδευτική Βαθμίδα και τον εξοβελισμό της  σε μεταλυκειακό επίπεδο. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μετακίνηση καθηγητών Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΙΕΚ να πάρει μόνιμο χαρακτήρα.
            Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς αυτή την περίοδο ανακοινώθηκαν τα τελικά πορίσματα της επιτροπής Λιάκου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου Τεχνικού Σχολείου διετούς διάρκειας, το οποίο θα προσφέρει στους μαθητές του ανεπαρκείς τεχνικές γνώσεις, παραπέμποντας την τεχνική τους κατάρτιση σε μεταγενέστερο στάδιο, και πάντως εκτός της τυπικής εκπαίδευσης.
            Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε καταγγέλλει την ηθελημένη υποβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την απαξίωση των καθηγητών Τεχνικών Ειδικοτήτων οι οποίοι και υποχρεώνονται να εργαστούν σε καθεστώς παρατεταμένης εργασιακής ανασφάλειας. Είμαστε η μοναδική συνδικαλιστική παράταξη που πιστεύουμε στην ύπαρξη μιας αναβαθμισμένης Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε ένα τεχνικό σχολείο σύγχρονο και εφάμιλλο του Γενικού Λυκείου.
            Καλούμε τους συναδέλφους των Τεχνικών Ειδικοτήτων να αντισταθούν στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και να αποδοκιμάσουν όσους στηρίζουν τη χίμαιρα του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου.
           
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                       ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΠΠΕΣ                          ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ