Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Posted on 3/04/2010 by ΔΑΚΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Νίκος Καντιμοίρης, Γραμματέας της ΔΑΚΕ Καθηγητών

Ο τρόπος με τον οποίο «σερβίρεται» το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος στη χώρα μας μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές είναι τουλάχιστον αινιγματικός. Τα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ με ομοβροντίες δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ πείθουν χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια τον μέσο Έλληνα πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και πως δε λύνεται παρά μόνο αν κάνει «θυσίες». Παρά μόνο αν χάσει κεκτημένα που έχουν κερδηθεί με αγώνες και πολλές φορές με αίμα. Στην ουσία πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Πώς να κάνεις τον Έλληνα φτωχότερο». Στα δύο πρώτα μέρη κυβέρνηση και πάλι ΠΑΣΟΚ.
Μέρος πρώτο: Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων πιστεύοντας στα λόγια περί «ισχυρής Ελλάδας» επένδυσαν στο ΧΑΑ παρακολουθώντας με ευχαρίστηση την ακατανόητα, για τους γνωρίζοντες, ανοδική κούρσα του δείκτη. Τελικά οι ανύποπτοι επενδυτές βγαίνουν χαμένοι. Τα αποτελέσματα γνωστά. Θυμίζω και πάλι τις ομοβροντίες των εθνικών και διεθνών ΜΜΕ με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για τη φοβερή ελληνική οικονομία που αντικατοπτριζόταν στο χρηματιστηριακό δείκτη…
Μέρος δεύτερο: Απροετοίμαστη είσοδος στην ΟΝΕ. Μέσα σε πολύ λίγες εβδομάδες οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στρογγυλοποιήθηκαν προς τα πάνω και με μια κυβέρνηση θεατή ο μέσος Έλληνας ακόμα φτωχότερος. Ήταν φανερό πως έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα. Θυμίζω και πάλι τις ομοβροντίες των εθνικών και διεθνών ΜΜΕ με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για το ελληνικό θαύμα με το σπουδαίο ηγέτη – λογιστή.
Μέρος τρίτο: Η αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) συναινεί στην πρόταση του πρωθυπουργού Καραμανλή για ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, με έναν όμως πρωτοφανή για τα δημοκρατικά πολιτικά δεδομένα της πατρίδας μας όρο. Να γίνουν πρώτα εκλογές. Η χώρα μπαίνει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο ενώ σοβεί η παγκόσμια οικονομική κρίση την οποία κάθε κράτος προσπαθεί να αποκρούσει. Όπως είναι φυσικό μια τέτοια κατάσταση η χώρα δεν μπορεί να την αντέξει και ο πρωθυπουργός προσφεύγει σε εκλογές τις οποίες και χάνει. Από εδώ και πέρα ξεκινά το τρίτο και ποιο αιματηρό μέρος της τριλογίας. Ξαφνικά μαθαίνουμε πως η οικονομία μας βρίσκεται σε μαύρα χάλια με ομοβροντίες δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ από τα ισχυρά εθνικά και διεθνή ΜΜΕ και πως ο Έλληνας πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερες θυσίες. Ξαφνικά μαθαίνουμε πως το έλλειμμα είναι άνω του 10% με στοιχεία που αμφισβητεί η μέχρι πρότινος κυβέρνηση. Αυτό το εθνικά απαράδεκτο κλίμα για το ύψος του ελλείμματος που με ευθύνη της νέας κυβέρνησης δημιουργήθηκε έχει τραγικό αντίκτυπο στις διεθνής αγορές με συνέπεια η χώρα μας να γίνει έρμαιο των απανταχού κερδοσκόπων. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί τα τραίνα να περνούν και ο επικεφαλής της μιλά συνεχώς για «απώλεια εθνικής κυριαρχίας»! Αποτέλεσμα; Όταν αποφάσισε καθυστερημένα να λάβει μέτρα, ήταν σκληρά και τελικά επιβεβλημένα από τις Βρυξέλλες.
Είναι σαφές πως πρόκειται για τρία κομμάτια του ίδιου πάζλ. Είναι σαφές πως η οικονομική κατάσταση του Έλληνα πολίτη επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα τρία γεγονότα. Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αν δεν υπήρχε ο σκόπελος της ψηφοφορίας στη βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην πρωθυπουργία παρέμενε ο Κώστας Καραμανλής θα ελάμβανε τέτοια μέτρα; Θα είχαμε τις γνωστές ομοβροντίες από τα ΜΜΕ περί της δύσκολης κατάστασης της οικονομίας; Θα υπήρχε θέμα με το πραγματικό ύψος του ελλείμματος που τόσο κόστισε και κοστίζει στην Ελλάδα και τον Έλληνα;
- Γιατί και στο τελευταίο μέρος της τριλογίας και πάλι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;
- Γιατί και πάλι τα ΜΜΕ στο γνωστό τους ρόλο;
Tα ερωτήματα δεν απευθύνονται σε αυτούς που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση. Άλλωστε φάνηκε από τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών πως είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι (ίσως στο μέλλον προστεθούν και κάποιοι συμπατριώτες μας πακιστανοί). Οι ερωτήσεις απευθύνονται κυρίως στους περίπου 1000000 ψηφοφόρους της ΝΔ που στις τελευταίες εκλογές της γύρισαν την πλάτη μη στηρίζοντας όμως κάποιο άλλο κόμμα.
Τώρα έτσι είναι καλύτερα;

No Response to "ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ"

Leave A Reply