Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αντισυνταγματικό το κόψιμο 13ου-14ου μισθού και συντάξεων;

Posted on 5/28/2010 by ΔΑΚΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Σε «τεντωμένο σχοινί» κινείται η συνταγματικότητα των κυβερνητικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν τον δημόσιο τομέα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των οικονομικών υπουργών, οι οποίοι «βομβαρδίζουν» το Ελεγκτικό Συνέδριο με ερωτήματα γύρω από τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων, που πρόκειται να φέρουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αποστείλει στους νομικούς συμβούλους του κράτους και στο Συνέδριο σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να έχει μια πρώτη νομική γνωμοδότηση γύρω από το ενδεχόμενο να καταπέσουν μελλοντικά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Κάτι τέτοιο συνιστά ένα εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση, καθώς θα ανατρέψει ολόκληρο τον οικονομικό σχεδιασμό και φέρνει σε δεινή θέση αυτούς που θα κληθούν να επιστρέψουν σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους όσα περικόπηκαν.

Το παράδειγμα του ΛΑΦΚΑ που κρίθηκε αντισυνταγματικός και ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους έχει «στοιχειώσει» το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να ρωτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νέα ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ που επιβάλλει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς θεωρείται σίγουρο ότι η απάντηση θα είναι αποτρεπτική για την εφαρμογή της.

Επισήμως δεν υπάρχει ερώτηση για τη συνταγματικότητα των περικοπών που έχουν επιβληθεί στα δώρα και στα επιδόματα εορτών και αδείας, καθώς έγκυροι νομικοί θεωρούν βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα στο μέλλον θα κριθούν αντισυνταγματικά και η τότε κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει τεράστια ποσά στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

No Response to "Αντισυνταγματικό το κόψιμο 13ου-14ου μισθού και συντάξεων;"

Leave A Reply