Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Μετακινήσει του πλεονάζοντα εκπαιδευτικού;

Posted on 7/26/2010 by ΔΑΚΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να μετακινήσει τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς και εκτός ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ και εκτός ορίων Περιφερειακής Διεύθυνσης


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ, ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ



Ο εκπαιδευτικός γίνεται «λάστιχο»: Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να μετακινήσει τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς και εκτός ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ και εκτός ορίων Περιφερειακής Διεύθυνσης


Του Χρήστου Κάτσικα

Σε μεγάλες ανατροπές της ζωής των εκπαιδευτικών μπορεί να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας και οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.3848/2010) που αφορά ανάμεσα σε άλλα (στο Άρθρο 31) θέματα αποσπάσεων και μετατάξεων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα με βάση το άρθρο 31 του Ν. 3848/2010 «Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πλεονάζει στη σχολική μονάδα όπου ανήκει οργανικά, αποσπάται: α) σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε., με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου ή β) σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αρμοδιότητας άλλου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου ή γ) σε περιοχή μετάθεσης άλλης περιφερειακής διεύθυνσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Η διαδικασία της περίπτωσης α΄ ακολουθείται και για τη διάθεση των εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο διδασκαλίας»

Αν πάρουμε υπόψη ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει προσλαμβάνοντας 70% λιγότερους αναπληρωτές και 50% λιγότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς σε σχέση με την περσινή χρονιά, να καλύψει όπως όπως τα κενά που θα δημιουργηθούν, τότε πρέπει να περιμένουμε φέτος μετακινήσεις εκπαιδευτικού προσωπικού τέτοιες που δεν έχουμε δει παλιότερα.

Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο:



Άρθρο 31
Θέματα αποσπάσεων και μετατάξεων
1. Απόφαση απόσπασης δεν εκτελείται πριν καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός.

2. Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση ως μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος.

3. Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πλεονάζει στη σχολική μονάδα όπου ανήκει οργανικά, αποσπάται: α) σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε., με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου ή β) σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αρμοδιότητας άλλουΠ.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου ή γ) σε περιοχή μετάθεσης άλλης περιφερειακής διεύθυνσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Η διαδικασία της περίπτωσης α΄ ακολουθείται και για τη διάθεση των εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο διδασκαλίας. Στις αποσπάσεις της παραγράφου αυτής, ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι μονάδες της οργανικής θέσης του εκπαιδευτικού, εφόσον δεν υπολείπονται.

4. Όλες οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην κεντρική υπηρεσία και στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το Υπουργείο αυτό, λήγουν την 31.8.2010.

5. Στο άρθρο 5 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α΄) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: «8. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε κενές θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διατηρούν το μισθολογικό τους καθεστώς.»

6. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται: α) το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α΄), β) η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν. 2986/2002 και γ) η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002.






1 Response to "Μετακινήσει του πλεονάζοντα εκπαιδευτικού;"

.
Ανώνυμος Says....

Λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί για τα σχολεία που ανοίγουν σε μερικές μέρες και εσείς κυρία Διαμαντοπούλου συνεχίζετε να κρατάτε τόσους και τόσους εκπαιδευτικούς σε άχρηστες αποσπάσεις στο εξωτερικό;

Καλά κυρία Διαμαντοπούλου, δεν έχετε συναίσθηση της κατάστασης και των ελλείψεων στα σχολεία μας που θα έχουν φέτος τους μισούς καθηγητές και διατηρείτε σε ισχύ την Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων/ Διεύθυνσης ΠΟΔΕ/ Τμήμα Β’ υπ’ αριθ. Φ.821/ 3531 Π/ 117459 /Ζ1 της 7.11.2006; Ξέρετε τι αποσπάσεις προβλέπει, μόνο για δύο υπερατλαντικές κατηγορίες αποσπάσεων εκπαιδευτικών;

Διαβάζω: Βενεζουέλα: Δάσκαλοι, ιερείς-δάσκαλοι, ιερείς-φιλόλογοι, ιερείς-θεολόγοι.

Μα είσαστε με τα σωστά σας; Ελληνικά Σχολεία δεν υπάρχουν στη Βενεζουέλα και εσείς στέλνετε δάσκαλους και φιλόλογους, για να διδάξουν που; Για να είναι οι ξέγνοιαστοι καβαλάρηδες; Υπάρχει μια εκκλησία, τον παπά τον στέλνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μην ανακατεύεστε πλέον στα της εκκλησίας κυρία Διαμαντοπούλου, τώρα που μας έχετε παραδώσει στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν μας περισσεύει ούτε ένα Ευρώ και σκέφτεστε να μας διπλασιάσετε και τον ΦΠΑ.

Διαβάζω: Βραζιλία: Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, φιλόλογοι, θεολόγοι, ιερείς-δάσκαλοι, ιερείς-φιλόλογοι, ιερείς-θεολόγοι.

Τα ίδια κυρία Διαμαντοπούλου; Υπάρχει ένα σχολείο στο Σάο Πάολο, το μοναδικό στη Βραζιλία, ο Θεός να το κάνει ελληνικό και κανένας μαθητής του ποτέ δεν έχει καταφέρει να μιλήσει ελληνικά, παρά μόνο διαβάζοντας και τραυλίζοντας από ένα ποιηματάκι στην Εθνική Εορτή. Δεν χρειάζεται να στέλνετε τόσους φιλόλογους για το τίποτα. Ακόμα και σ’ αυτό το Σχολείο, που ορισμένοι το λένε ελληνικό κανένας ποτέ δεν έχει μιλήσει ελληνικά. Οι μαθητές του σκοτώνονται να διαβάσουν ό,τι θα χρειαστούν για να μπούν στο Πανεπιστήμιο και κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει ελληνικά, πολύ δε περισσότερο οι γονείς τους που έχουν συνάψει μικτούς γάμους και μιλάνε στα σπίτια τους μόνο πορτογαλικά.

Σ’ αυτές τις χώρες δώστε δυο τρία κατοστάρικα σε έναν ομογενή δάσκαλο να διδάξει ελληνικά και θα σας φιλάει τα χέρια. Μη στέλνετε από την Ελλάδα με απόσπαση εκπαιδευτικούς που τους έχουμε ανάγκη εδώ στη χώρα μας.

Και επί τέλους, πάρετε πίσω στην Ελλάδα τον Μανώλογλου. Είναι φιλόλογος μέσης εκπαίδευσης, οκτώ χρόνια τώρα αποσπασμένος στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και διδάσκει Ελληνικά στο εκεί Πανεπιστήμιο. Ήταν ο εκλεκτός του Πέτρου Ευθυμίου, του υπουργού Παιδείας της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αρκετά πλέον! Μην προκαλείτε. Φέρετε πίσω τον Μανώλογλου. Ανακαλέστε την απόσπαση του Μανώλογλου!

Δεν έχουμε να πληρώνουμε τα επιμίσθια των εκπαιδευτικών μας σε άχρηστες αποσπάσεις στο εξωτερικό. Καταλάβετέ το κυρία Διαμαντοπούλου, θέλουμε δασκάλους και καθηγητές εδώ στην Ελλάδα.

Leave A Reply