Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών

Posted on 10/06/2011 by ΔΑΚΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

από τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας


Από τα πανάρχαια χρόνια, το έργο του «διδασκάλου» ήταν πολύ σημαντικό. Οι ευθύνες του μεγάλες και οι υποχρεώσεις του τεράστιες. Ως έμπρακτη, αλλά και συμβολική αναγνώριση και απόδοση τιμής για την μεγάλη αποστολή των εκπαιδευτικών και ιδίως την κοινωνική προσφορά τους, η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τη σημερινή μέρα ως παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών.

Τιμούμε σήμερα τους εκπαιδευτικούς, δυστυχώς με κλειστά τα σχολεία και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων. Οι εκπαιδευτικοί, κάθε βαθμίδας, αντιμετωπίζουν πλήθος βιοποριστικών, επιμορφωτικών και εργασιακών προβλημάτων, που δυσχεραίνουν την εκπλήρωση της αποστολής τους στο βαθμό που θα επιθυμούσαν. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι αναστολές και οι συγχύσεις που επικρατούν στο χώρο της παιδείας είναι βασική αιτία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναγκαστικά ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών εξελίξεων περιορίζεται και ταυτόχρονα υποχωρεί το αίσθημα πνευματικής ανεξαρτησίας των εκπαιδευτικών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ- εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται επένδυση στην παιδεία, έχουμε όλοι υποχρέωση να συνειδητοποιήσουμε την ύψιστη σημασία της αποστολής των εκπαιδευτικών και να φροντίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για τη διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών (επιστημονικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, ηθικών), ώστε να καταστήσουν τον έλληνα εκπαιδευτικό, ελεύθερο και εφοδιασμένο με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δημόσιο λειτουργό. Για να ασκεί το σπουδαίο κοινωνικό και παιδαγωγικό λειτούργημά του, κρατώντας στα χέρια του την τύχη και την ευθύνη των παιδιών και της νεολαίας μας. Και διαμορφώνοντας με συνέπεια, ευθύνη και αξιοπρέπεια, τρόπο σκέψης και νοοτροπίες.

No Response to "Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών"

Leave A Reply