Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η μη προσέλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας φανερώνει «ένδεια» θέσεων!

Posted on 11/12/2014 by ΔΑΚΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

 Η μη προσέλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας φανερώνει «ένδεια» θέσεων!
Η αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει η ομοσπονδία στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, η οποία είχε σαν θέμα τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι αριστερές παρατάξεις που απαρτίζουν το ΔΣ της ΟΛΜΕ ,για δικούς της λόγους η κάθε μία, θεώρησαν ότι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με αλλαγές στην 1η βαθμίδα της εκπαίδευσης θα πρέπει να απέχουν χωρίς να διευκρινίζουν τις αιτίες και τις αφορμές που τις οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Πάντα στις συζητήσεις μας με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καταγγέλλαμε την εμμονή των Υπουργών Παιδείας, με τις αλλαγές στην τελευταία βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα με τις αλλαγές στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Στηλιτεύαμε την πολιτική αυτή και ζητάγαμε συγχρόνως να αρχίσει κάποια στιγμή ένας διάλογος που θα αφορά αλλαγές στην παιδεία, οι οποίες θα ξεκινούν από την Πρωτοβάθμια και θα φτάνουν σταδιακά και χρόνο με χρόνο στην Δευτεροβάθμια και τέλος στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Όταν δε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση η αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αποφάσισε να απέχει!
Το ΠΑΜΕ, σταθερό στις απόψεις του, από την ίδρυση του ΕΣΥΠ έλεγε ότι η ΟΛΜΕ δεν πρέπει να συμμετέχει σε ένα όργανο υλοποίησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκάστοτε Κυβέρνησης.
 Οι Παρεμβάσεις, αφού κατήγγειλαν την στάση του υπουργού παιδείας στην τελευταία συνάντηση με την ομοσπονδία, ζήτησαν τη μη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στον διάλογο αυτό, που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα! Απέσυραν δε και τα στελέχη τους, οι οποίοι συμμετείχαν στο ΕΣΥΠ ως εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ. Το τελευταίο έρχεται σαν απάντηση στην τοποθέτηση της παράταξης των Παρεμβάσεων ότι ήταν αρνητικοί στην συμμετοχή στο ΕΣΥΠ εδώ και πολλά χρόνια. Πώς γίνεται όμως να είσαι αρνητικός σε ένα όργανο εδώ και χρόνια αλλά να συνεχίζει να στέλνεις παράλληλα στελέχη σου ως εκπροσώπους σ’ αυτό και να τα αποσύρεις σήμερα;;;;;
Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ, είπε ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση στο ΕΣΥΠ είναι ένα στημένο σκηνικό στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής του υπουργού και ζήτησε να πάμε στο διάλογο αυτό, να καταγγείλουμε και να αποχωρήσουμε! Η θέση αυτή ήταν σε πλήρη ταύτιση με την στάση που τήρησε ο πολιτικός φορέας της παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η εκπρόσωπος, προσήλθε, κατήγγειλε και αποχώρησε!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την στάση των ΣΥΝΕΚ και Παρεμβάσεων έρχονται από μόνα τους:
-          Είναι συγκυριακή η στάση τους αυτή;
-          Οφείλετε στην στάση του Υπουργού Παιδείας στην τελευταία συνάντηση με την ομοσπονδία, όπου προσήλθε, έβαλε το θέμα των παρελάσεων και αποχώρησε χωρίς να συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα της ατζέντας της ΟΛΜΕ;
-          Αν η στάση του Υπουργού Παιδείας ήταν διαφορετική θα ήταν διαφορετική και η στάση των παρατάξεων αυτών στην προσέλευση στο ΕΣΥΠ;
-          Αν έρθει μια άλλη Κυβέρνηση ή ένας άλλος Υπουργός Παιδείας θα αλλάξει η στάση τους;
Η παράταξη της ΔΑΚΕ Δ.Ε. στην συζήτηση αυτή ξεκαθάρισε ότι η θέση της διαχρονικά είναι: ΝΑΙ στον διάλογο. Θέση που δεν αλλάζει όποιος και αν είναι ο Υπουργός Παιδείας, όποια και αν είναι η στάση του στην τελευταία μαζί του συνάντηση!
Σε διαδικασίες διαλόγου πρέπει να συμμετέχει η ομοσπονδία και να έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα που συζητούνται και αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Η μη συμμετοχή στον διάλογο σημαίνει ένδεια θέσεων!
Οι συνάδελφοι καθηγητές επέκριναν την ομοσπονδία στο παρελθόν όταν δεν συμμετείχε σε όργανα συζήτησης με το υπουργείο. Θεωρούσαν ότι δεν είχαμε θέσεις και γι’ αυτό δεν προσερχόμασταν στα όργανα αυτά!
Η ΔΑΚΕ Δ.Ε. σαν παράταξη πιστεύει στον διάλογο. Κανείς δεν έχει ζημιωθεί από μία διαδικασία διαλόγου, όταν έχει ξεκάθαρες θέσεις και τις υποστηρίζει προσπαθώντας να πείσει και τους άλλους για την ορθότητα αυτών. Μόνο να κερδίσουμε μπορούμε από την συμμετοχή μας σε έναν τέτοιο διάλογο.
Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να προσέλθουμε στο ΕΣΥΠ, να καταθέσουμε τις θέσεις μας, και αν θεωρούσαμε ότι ήταν προσχηματικός και στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής του υπουργείου να το καταγγείλουμε και να έχουμε όλους τους συναδέλφους δίπλα μας εξηγώντας γιατί αποχωρούμε.
Η ΔΑΚΕ Δ.Ε. τόνισε στη συζήτηση ότι «καταγραφή γίνετε με την παρουσία και όχι με την απουσία»! Είπε επίσης ότι θα ήταν μεγάλο λάθος για την ομοσπονδία η μη συμμετοχή στον διάλογο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και ότι αναλαμβάνουν οι παρατάξεις αυτές την ευθύνη της μη συμμετοχής!
Τελικά οι αριστερές παρατάξεις της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισαν την μη συμμετοχή και έβγαλαν και την ακόλουθη ανακοίνωση:
«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥΠ
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ που συγκαλεί το Υπουργείο Παιδείας καταγγέλλοντας την εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ αλλά και του ΟΟΣΑ. Οι εκπαιδευτικοί δεν συναινούμε σε αυτή την πολιτική και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της.»
Τα συμπεράσματα δικά σας.

No Response to "Η μη προσέλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας φανερώνει «ένδεια» θέσεων!"

Leave A Reply