Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ωράριο εκπ/κών , Τμήματα, Απουσίες μαθητών

Posted on 10/06/2010 by ΔΑΚΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Έγινε η παράσταση της ομοσπονδίας έξω από το Υπουργείο. Παρότι περιμέναμε πάρα πολύ κόσμο, καθώς όλο τον τελευταίο καιρό τα 8 στα 10 τηλεφωνήματα ήταν από συναδέλφους που διατέθηκαν στην Α/θμια, αυτό δεν έγινε και μας ανησύχησε για την συνέχεια των κινητοποιήσεων (απεργίες συλλαλητήρια, κ.α.).


Στη συνέχεια έγινε συνάντηση της ομοσπονδίας με την Υφυπουργό την κ Χριστοφιλοπούλου.

Το πρώτο θέμα ήταν το ωράριο των διατιθέμενων συναδέλφων. Διαμαρτυρηθήκαμε για την «καταστρατήγηση» του ωραρίου των καθηγητών, που χρησιμοποιούνται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η υφυπουργός απάντησε: «Ξεκαθαρίζω ότι θα εφαρμοστεί το εργασιακό πλαίσιο των εκπαιδευτικών. Δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις και το πλεονάζον προσωπικό διατίθεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Συγκεκριμένα είπε ότι όσοι διατέθηκαν θα έχουν το ωράριο της Β/θμιας, όπως ορίζει και ο νόμος 1566, άρθρο 14.

Όσοι όμως αποσπάστηκαν από το ΚΥΣΔΕ και είχαν βάλει την επιλογή για Α/θμια θα έχουν το ωράριο των 21 ωρών. Τότε της αναφέραμε ότι αποσπάστηκαν κατά δήλωση του αιρετού της ΠΑΣΚ (Σακαλίδη) συνάδελφοι στην Α/θμια χωρίς να το έχουν δηλώσει. Μας είπε ότι θα επανεξετάσει αυτές τις περιπτώσεις.

Όσοι αποσπάστηκαν στη συνέχεια από τα ΠΥΣΔΕ θα έχουν σύμφωνα με το νόμο 3848 το ωράριο των 21 ωρών. Της αναφέρθηκε τότε ότι όλα τα ΠΥΣΔΕ διέθεσαν τους συναδέλφους και δεν τους απέσπασαν. Καταλάβαμε στο σημείο αυτό ότι ο νέος νομοθέτης με τον 3848 πάει να βάλει βόμβα στο εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων που θα διατίθενται στην Α/θμια και θα σκάσει την επόμενη χρονιά. Τότε σύμφωνα με το νέο νόμο 3848 θα μιλάνε για αποσπάσεις και όχι διαθέσεις και θα ορίζουν το ωράριο που θα τους βολεύει καλύτερα (21 ή 24 ώρες ανάλογα)!!!

Στη συνέχει η υφυπουργός μίλησε για τυχόν περιπτώσεις, που αναφέρθηκαν -και, ευτυχώς, δεν είναι περισσότερες από 80 σε όλη την Ελλάδα- όπου υπήρξαν δυσλειτουργίες θα λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του σχολείου και των εκπαιδευτικών».

Μετά της καταγγέλθηκε ότι υπάρχουν σχολεία, που έχουν περισσότερους από 25 μαθητές ανά τάξη και, μάλιστα, ορισμένα 30 ανά τάξη, Της ζητήθηκε μάλιστα να εφαρμοστεί η οδηγία της Υπουργού για 25 μαθητές + 10% όπου υπάρχει ανάγκη. (Αυτά τα στοιχεία τα μαζέψαμε σχολείο σχολείο από όλη την Ελλάδα).

Τότε η υφυπουργός σχολίασε: «Στα 11.000 σχολεία η ΟΛΜΕ διαπιστώνει 140 σχολεία, που έχουν πάνω από 25 μαθητές και τέσσερα μόλις σχολεία που έχουν πάνω από 30. Με προτεραιότητα αυτά τα τέσσερα σχολεία, που έχουν πάνω από 30 μαθητές, το Υπουργείο θα κάνει καθετί δυνατόν άμεσα για να υπάρξει λύση. Θα δούμε και τις 140 περιπτώσεις μία προς μία, ώστε να δώσουμε λύση με βάση τις κτηριακές υποδομές και τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε σχολείου».

Σχετικά με το όριο των απουσιών η υφυπουργός τόνισε: «Υπήρξε ένας στημένος μύθος -εκτός ΟΛΜΕ - ότι το Υπουργείο Παιδείας πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των απουσιών, (στάλθηκαν εκατοντάδες ΣΜΣ τις τελευταίες ημέρες με αυτό το θέμα και ψάχνουν στο υπουργείο να βρουν τον αποστολέα!!!). Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο αριθμός των απουσιών δεν αλλάζει. Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού και δεν ξέρω από πού προέρχεται και πώς στήνεται. Επίσης, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η περσινή εγκύκλιος, η οποία είχε μια προσαύξηση των απουσιών κατά 30%, λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι οποίες αφορούσαν τον ιό της γρίπης Η1Ν1 -που μας ταλάνισε γενικότερα ως χώρα και ως πλανήτη πέρσι- δεν ισχύει πλέον γιατί δεν υφίστανται αυτές οι ειδικές συνθήκες της γρίπης. Άρα, αίρεται η έκτακτη περσινή εγκύκλιος και ισχύει η πάγια εγκύκλιος, που ίσχυε πάντα».

Της ζητήθηκε επίσης να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις επιλογές διευθυντών και προϊσταμένων από τα ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ μετά την τελευταία εγκύκλιο που ουσιαστικά άφηνε τα υπηρεσιακά συμβούλια να επιλέξουν όποιον ήθελαν και φυσικά μόνο ΠΑΣΟΚο!!.

Η Υφυπουργός είπε ότι έχει ετοιμαστεί διευκρινιστική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει ότι πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν τα μετρήσιμα μόρια. Γι αυτό κανένα υπηρεσιακό συμβούλιο να μην προχωρήσει σε κρίσεις αλλά να περιμένει την διευκρινιστική.

Αυτά από τη συνάντηση με την υφυπουργό.

No Response to "Ωράριο εκπ/κών , Τμήματα, Απουσίες μαθητών"

Leave A Reply