Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Στερεύει το εφάπαξ για δημοσίους υπαλλήλους

Στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών το Ταμείο Πρόνοιας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης



Ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) που καταβάλλει το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν τον δικό τους γολγοθά περιμένουν για να ανέβουν 140.000 γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο με τη ρύθμιση- μετά το Πάσχα- για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών από το 2013.....................
Oι κυοφορούμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό δείχνουν να επιτείνουν το πρόβλημα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων για εφάπαξ είναι διαρκώς αυξανόμενος ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να εγκαταλείψουν το Δημόσιο τουλάχιστον 120.000 υπάλληλοι. Στα σενάρια που εξετάζει η διοίκηση του Ταμείου (μετά την απόρριψη ως ασύμφορης της πρότασης περί δανεισμού από τράπεζες ύψους 200 εκατ. ευρώ) είναι να επιβληθεί πρόσθετη εισφορά στους δημοσίους υπαλλήλους ή να ζητηθεί δάνειο από το ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Ταμείο Δημοσίου).

Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι το 2010 το έλλειμμα στο Ταμείο θα διαμορφωθεί στα 801.140.000 ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φθάσουν τις 20.000 και ο χρόνος αναμονής θα υπερβεί το 24μηνο. Σήμερα εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν αυτές οι αιτήσεις, την ώρα που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου είναι μηδαμινή. Το Ταμείο πληρώνει 600-650 αιτήσεις τον μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές και το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Δύο νομοσχέδια μετά το Πάσχα

Στο μεταξύ μετά το Πάσχα έρχονται στη Βουλή δύο νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό. Το ένα θα αφορά το Δημόσιο και την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών, μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Εκτιμάται ότι με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται, ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Διευκρινίζεται ότι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες στο Δημόσιο έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25 κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).

Μετά το Πάσχα αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

ΕΡΧΕΤΑΙ

μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο

Έμφραγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

300 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ απεβίωσαν χωρίς να λάβουν το εφάπαξ Οι εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φτάσουν τις 20.000 μέσα στο 2010 Εκτιμάται ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν συνολικά 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι Μέχρι το τέλος του έτους θα απαιτηθούν 1,6 δισ. ευρώ για την πληρωμή εφάπαξ στο Δημόσιο Οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα Αν συνταξιοδοτηθούν ομαδικά 50.000 υπάλληλοι, θα ανοίξει «μαύρη τρύπα» 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσό θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ αν συνταξιοδοτηθούν 80.000 υπάλληλοι

Εκατοντάδες υπογραφές ωρομισθίων, αναπληρωτών, αδιόριστων εκπαιδευτικών, με αφορμή την απαξίωση και τον εμπαιγμό τους από το Υπουργείο Παιδείας

Τα αν ......, της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου

Εκατοντάδες υπογραφές ωρομισθίων, αναπληρωτών, αδιόριστων εκπαιδευτικών, με αφορμή την απαξίωση και τον εμπαιγμό τους από το Υπουργείο Παιδείας και την κα Διαμαντοπούλου, υπογράφουν κείμενο μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και της Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων Θεσσαλονίκης

Συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών στο

http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?protypad&1

Με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου πως δεν είμαστε εμείς τα πρότυπα εκπαιδευτικών, απαξιώνοντάς μας και με αφορμή τα ψέματα που διαδίδει το υπουργείο ........

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


Αθήνα, 11/03/2010



ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.



Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που προωθεί, μέσω νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, τη λήξη της θητείας των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δ.Ε. και Π.Ε. Η βίαια διακοπή της θητείας των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στηρίζεται στο ανυπόστατο και ψευδές σκεπτικό ότι ορίστηκαν με απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού με αδιαφανείς διαδικασίες.

Τι θα ισχύσει για διορισμούς, προσλήψεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών

Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα

Με την ψήφιση του ν. 3833/2010 « Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης » (ΦΕΚ 40 τ. Α΄/15-3-2010) διασαφηνίζεται συνολικά το πλαίσιο των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και των προσλήψεων αναπληρωτών για τα τρία επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το νέονομοθετικό πλαίσιο στην δημόσια σχολική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά λύκεια) ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο 01-01-2011 έως 31-12-2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα (παρ. 2 του άρθρου 11). Αυτό σημαίνει ότι τα σχολικά έτη 2011/12 και 2012/13 ο ανώτερος αριθμός εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν δεν θα ξεπερνάει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που την περίοδο εκείνη θα συνταξιοδοτηθούν. Ωστόσο, σύμφωνα, πάλι με το νέο νόμο από τη ρύθµιση αυτή εξαιρούνται οι επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΝΩ 67%


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Προκλητική καθυστέρηση των διαδικασιών που αφορούν στη μονιμοποίηση των αναπληρωτών-ωρομισθίων εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

Στο ζήτημα της άμεσης εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 39 του Ν.3794/2009 – ΦΕΚ 156/Α΄/4.9.2009, διάταξη που αφορά στη μονιμοποίηση των αναπληρωτών – ωρομισθίων εκπαιδευτικών με αναπηρία που έχουν συμπληρώσει δωδεκάμηνη προϋπηρεσία ως αναπληρωτές-ωρομίσθιοι, αρχής γενομένης από το έτος 2009-2010.

Στις 24-11-2009 το Υπουργείο εξέδωσε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών με αναπηρία, οι οποίοι συμπληρώνουν δώδεκα μήνες τουλάχιστον πραγματική προϋπηρεσία. Σύμφωνα με την ανωτέρω πρόσκληση, η υποβολή των αιτήσεων έληξε στις 11 Δεκεμβρίου 2009.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η διαίρεση των εκπαιδευτικών σε «καλούς» και «κακούς»

Ρεπορτάζ:esos.gr


Η διαίρεση των εκπαιδευτικών σε «καλούς» και «κακούς», η προώθηση του μεταξύ τους ανταγωνισμού και η ταύτιση των «καλών» με όσους συναινούν στην οικονομική και εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι οι στόχοι που κρύβονται πίσω από τη “δράση” «Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση».

Την καταγγελία αυτή κάνει με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ και σημειώνει τα ακόλουθα:

Σχετικά με το χρόνο απεργίας των ωρομίσθίων εκπ/κών

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email:olme@otenet.gr
http://www.olme.gr/                                                                                  Αθήνα, 26/3/10


ΠΡΟΣ:
- την Υπουργό Παιδείας , κ. Άννα Διαμαντοπούλου
- την Υφυπουργό Παιδείας, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
Κοιν.:
Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκαίδευσης, ΕΛΜΕ, ΜΜΕ


Επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι σε αρκετές Διευθύνσεις σχολείων καθώς και σε αρκετές Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οι ημέρες απεργίας των ωρομισθίων αφαιρούνται από το συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας τους, σας τονίζουμε ότι:

1. Η απεργία των εργαζόμενων είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμά τους, κατοχυρωμένο συνταγματικά. Οι όποιοι περιορισμοί, κατά την άσκησή του, τίθενται από τον κοινό νομοθέτη, σε ουδεμία περίπτωση είναι παραδεκτό να οδηγούν (εν τοις πράγμασι) στην αναίρεσή του ως δικαιώματος.

2. Στο πλαίσιο αυτό, αναπόφευκτα και το Εργατικό Δίκαιο ρυθμίζει όλες τις μορφές των εργασιακών σχέσεων σε σχέση με την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.

3. Ο χρόνος της απεργίας θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας (ν.1264/82).

4. Κατά συνέπεια και ειδικότερα, δεν υπάρχει καμία διάταξη νόμου που να ορίζει ότι ο χρόνος απεργίας των ωρομισθίων καθηγητών δεν πρέπει να θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Η οποιαδήποτε περικοπή του χρόνου αυτού θα ήταν αντίθετη με βασικές αρχές του Συντάγματος και των νόμου.

Ύστερα από τα παραπάνω, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να στείλει τώρα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετική οδηγία, ώστε να μην προβαίνουν σε αυθαίρετη περικοπή προϋπηρεσίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών κατά τις ημέρες που αυτοί απεργούν.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Σοσιαλιστικός Νεοφιλελευθερισμός........

Δημοσιεύτηκε από Δέσποινα Σαββίδου

Κάθε μέρα που περνά, το ΠΑΣΟΚ μας εκπλήσσει.Τα χαστούκια πάνε και έρχονται για τον κόσμο, μέσα σένα περιβάλλον θλίψης και ενίοτε οργής, για όσους δεν καταλαβαίνουν. Ο Γιώργος σαν Νίκος Ξανθόπουλος περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα, που κληρονόμησε από τους προηγούμενους, οι οποίοι με την σειρά τους είχαν κατηγορήσει τους εκσυγχρονιστές.

Τώρα ο Παπανδρέου ομολόγησε πως τα μέτρα που παίρνει ειναι σκληρά και έξω από τη φυσιογνωμία του σοσιαλισμού. Ο Καστανίδης προχώρησε ένα βήμα παρά πέρα και τα χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερα. Πρόσθεσε μάλιστα οτι μόνο αυτό μπορούσε να γίνει! Δηλαδή πλήρης ομολογία της αποτυχίας του σοσιαλισμού. Γιατί, τι σκοπούς μπορεί να εξυπηρετεί όταν τα κλειδιά κρατάει ο νεοφιλελευθερισμός;

Θολούρα και μπούρδες. Αναλύσεις επί αναλύσεων για να πεισθεί ένας ολόκληρος λαός ότι το άσπρο είναι μαύρο και ότι άλλα λέγαμε και άλλα κάνουμε … μόνο για το καλό μας! Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να επικαλούνται τη λαϊκή εντολή του Οκτώβρη, χωρίς όμως να αναφέρουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουν είναι πιο σκληρή, από αυτήν που έλεγε ο «καταλληλότερος».

Αποσπάση εκπαιδευτικού της ΠΑΣΚ σε βουλευτικό γραφείου του ΠΑΣΟΚ (Νο2)

Προκλητικές Αναντιστοιχίες λόγων και έργων της Υπουργού Παιδείας σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών

«Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι» . Η σοφή λαϊκή ρήση ταιριάζει στην περίπτωση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου σε ότι αφορά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες σχετικά με την δραστική μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, τους πέντε μήνες της παραμονής της στο Υπουργείο Παιδείας, η κ.Υπουργός έχει συστηματικά και κατ’ επανάλλειψη τονίσει σε συνεντεύξεις στον τύπο ότι πρόκειται να απαγορεύσει τις αποσπάσεις σε εκπαιδευτικούς, εφόσον το κενό που δημιουργεί η απόσπαση δεν αναπληρώνεται από συνάδελφο. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκε κλίμα αναστάτωσης και φόβου σε πλήθος συναδέλφων μας, και ταυτόχρονα στοχοποιήθηκαν όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ως προνομιούχοι, παρόλο που αρκετοί συνάδελφοί μας δικαιούνται την απόσπασή τους βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Μετά από όλα τα παραπάνω, ήταν μεγάλη η έκπληξή μας όταν πληροφορηθήκαμε στις αρχές Γενάρη του 2010 ότι η κ.Υπουργός Παιδείας χορήγησε απόσπαση σε εκπαιδευτικό-και ενεργή συνδικαλίστρια της ΠΑΣΚ ΔΕ Πιερίας, που υπηρετούσε σε Ειδικό Σχολείο του Νομού μας, προκειμένου να στελεχώσει γραφείου βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, - η δε απόσπασή της έγινε δημοσία δαπάνη αφού το κενό καλύφθηκε με την νέα πρόσληψη ωρομισθίου εκπαιδευτικού επιβαρύνοντας το Υπουργείο Παιδείας.


Αναγνωρίζουμε ότι ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε σχέση με τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων των περιοχών αυτών και θα επικροτήσουμε κάθε πολιτική απόφαση η οποία θα δώσει κοινωνικά δίκαιες και λειτουργικές λύσεις στο ζήτημα των αποσπάσεων και της κάλυψης όλων των κενών.

Διαπιστώσαμε όμως με λύπη μας μέχρι στιγμής και κρίνοντας από την προνομιακή απόσπαση του στελέχους της ΠΑΣΚ από ένα τόσο ευαίσθητο σχολείο όπως είναι το Ειδικό Σχολείο, ότι πρόκειται για εξαγγελίες οι οποίες θα εξαιρούν στελέχη της ΠΑΣΚ!!!!

Καταγγέλουμε την αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων από την κ.Υπουργό Παιδείας. Υποτιμά τον εκπαιδευτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία η κ.Υπουργός, όταν από τη μια κάνει συνεχείς εξαγγελίες για απαγόρευση των αποσπάσεων και στην πράξη αποσπά το στέλεχος της ΠΑΣΚ στο βουλευτικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με επιβάρυνση στο κονδύλιο προσλήψεων του ΥΠΕΠΘ .

Δ.Α.Κ.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Απόσπαση Εκπεδευτικού σε γραφείο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (Νο1)



Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα, 19 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ασυνέπεια λόγων και έργων της σημερινής κυβέρνησης αναδεικνύεται για άλλη μια φορά και στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης με την απόσπαση εκπαιδευτικού σε θέση άσχετη προς τα διδακτικά του καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, στο μέσο της σχολικής χρονιάς, συνάδελφος δάσκαλος της ΣΤ’ τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων αποσπάστηκε σε γραφείο βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Ιωαννίνων, χωρίς την εξασφάλιση της αναπλήρωσης του από το Υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας έτσι αλυσιδωτή αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων της περιοχής, καθώς το κενό που προέκυψε, καλύφθηκε αναγκαστικά με μετακίνηση δασκάλου από άλλο σχολείο.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή πως ούτε προσωπικό είναι το θέμα σε σχέση με το δάσκαλο, μα ούτε και παραταξιακό.

Διευκρινίζουμε επίσης πως οποιοσδήποτε συνάδελφος, εκ του νόμου, έχει το δικαίωμα απόσπασής του σε κάποιο πολιτικό γραφείο.

Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση, εκ των πραγμάτων δημιουργείται ζήτημα, λόγω της χρονικής στιγμής που η απόσπαση –χωρίς να έχει προηγηθεί η αναπλήρωση του κενού- λαμβάνει χώρα.

Δεν μπορεί, άλλωστε, να περάσουν απαρατήρητες οι κατ’ επανάληψη εξαγγελίες της κ. Διαμαντοπούλου για δραστικό περιορισμό των αποσπάσεων και η επισήμανσή της πρώτα να καλύπτεται το κενό που προκύπτει και έπειτα ο συνάδελφος να αποσπάται.

Παράλληλα, γεννώνται τα εξής ερωτήματα: 

1. Αλήθεια, υπάρχει τόσο μεγάλο πλεόνασμα δασκάλων στο νομό μας, ώστε κάποιοι να αποσπώνται σε πολιτικά γραφεία μεσούσης της σχολικής χρονιάς;

2. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών γιατί άραγε κωφεύει και σιωπά; Αυτός δεν ήταν που πριν την 5η Οκτωβρίου 2009, με την ύπαρξη έστω και μισού κενού, έπαιρνε σεργιάνι όλα τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες κινδυνολογώντας και φέρνοντας την καταστροφή;

Μήπως μετά την 5η Οκτωβρίου 2009 όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο έχουν επιλυθεί, σε βαθμό μάλιστα που να αποσπώνται συνάδελφοί μας σε γραφεία βουλευτών;

Έστω και τώρα, ως πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ιωαννίνων και ως εκπρόσωπος όλων μας, ας πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση, εκτός βέβαια και αν θεωρεί το θέμα……’’ήσσονος σημασίας.’’

3. Η παράταξη της ΠΑΣΚ έχει λάβει γνώση για το συγκεκριμένο ζήτημα; Θα μας ενδιέφερε η θέση της.

 Εμείς από την πλευρά μας, ως Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ καλούμε την ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. να προσλάβει αναπληρωτή δάσκαλο για την αναπλήρωση του εκπαιδευτικού και να κάνει πράξη το <<πρώτα ο μαθητής>> και όχι το <<πρώτα ο βουλευτής>> ή <<πρώτα το κόμμα>>.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΟ 27ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

2. ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ Ο κ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ 21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ:

‘’ΌΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΑΕΤΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ.’’

ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΑΕΤΙΑ;

3. Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΛΑ’Ι’ΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ .

                                                                                     ΤΟ Δ.Σ. της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένας ηγεμόνας πάντα βρίσκει θύματα για να ξεγελάσει

 
«Ο λαός...

... είναι τόσο απλοϊκός κι υποταγμένος στις άμεσες ανάγκες του, που ένας ηγεμόνας πάντα βρίσκει θύματα για να ξεγελάσει» (Μακιαβέλι).

Η ανάπτυξη...
... μπορεί λοιπόν να περιμένει. Ώσπου να εξασφαλίσουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και οι σαράφηδες τα κεφάλαια και τους τόκους τους για να αναζητήσουν κι άλλα τέτοια εύκολα κέρδη αλλού. Όπου εφαρμόστηκαν μέτρα λιτότητας, με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν οδήγησαν στην ανάπτυξη αλλά στην υπανάπτυξη. Τα πειραματόζωα για την περίφημη νεοφιλελεύθερη προσαρμογή ήταν μέχρι σήμερα οι αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου. Τώρα βρίσκουμε μπόλικα τέτοια πειραματόζωα και στο ευρωπαϊκό κλουβί. Μάλιστα, ο οικονομολόγος Μπερνάρ Κοντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, μιλάει για μια διαδικασία «τριτοκοσμοποίησης» των λαών της Ευρώπης. Μια διαδικασία που είναι βέβαιος πως θα προσκρούσει σε κοινωνικά εμπόδια.

Για την αποφυγή...

... του πολιτικού και κοινωνικού ρίσκου, λοιπόν, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει εδώ και χρόνια επεξεργαστεί έναν μακιαβελικό οδηγό προς τους σύγχρονους ηγεμόνες, για τον οποίο γράφει ο Κρίστιαν Μόρισον στο βιβλίο του «Η πολιτική εφαρμοσιμότητα της προσαρμογής»: «Η μείωση των μισθών και της απασχόλησης στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι συνήθως ένα από τα κυριότερα μέτρα προσαρμογής. Είναι λιγότερο επικίνδυνο πολιτικά, επειδή πλήττει περισσότερο τις μεσαίες τάξεις από τις φτωχές. Σε περίπτωση προβλημάτων (απεργιών), η κυβέρνηση μπορεί πάντα να εξηγήσει πως έχει μόνο δύο επιλογές, είτε να απολύσει είτε να μειώσει τους μισθούς και να πει πως προτιμά τη δεύτερη προς το συμφέρον όλων. Αν μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, πρέπει να φροντίσει να μη μειωθούν οι υπηρεσίες. Μπορεί, ας πούμε, να μειώσει τις πιστώσεις για τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια, αλλά θα ήταν επικίνδυνο να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ή των φοιτητών. Οι γονείς θα αντιδράσουν βίαια αν δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους, αλλά δεν θα αντιδράσουν σε μια βαθμιαία πτώση της ποιότητας της εκπαίδευσης, η οποία θα μπορούσε προοδευτικά να χρηματοδοτηθεί και από τους ίδιους. Μια κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να κάνει τις προσαρμογές παρά τη θέληση της κοινής γνώμης. Πρέπει να εξασφαλίζει την υποστήριξη ενός μέρους της, προκειμένου να το στρέφει εναντίον των άλλων. Ένα πρόγραμμα που θα έπληττε το ίδιο όλες τις κοινωνικές ομάδες, θα ήταν πιο δύσκολο να εφαρμοστεί απ΄ όσο ένα επιλεκτικό πρόγραμμα που θα έπληττε μεν μερικές κοινωνικές ομάδες, αλλά θα άφηνε άλλες στο απυρόβλητο, εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση».

Του Ρούσσου Βρανά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA, Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Οι Αναπληρωτές και οι Ωρομίσθιοι δεν είναι Τρομοκράτες..... Είναι Εκπαιδευτικοί





Σε εκδήλωση για την Παιδεία οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν και οι φρουροί της κ. Διαμαντοπούλου οπλοφορούσαν!!!

Τόσο επικίνδυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί όταν διαμαρτύρονται;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Σύνταξη στα 70 ή ......

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΑΚΕ-ΔΤ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11.03.2010


ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ
.

Εργαζόμενες – εργαζόμενοι
Συνταξιούχοι – άνεργοι
Νέες και νέοι
Απεργοί – διαδηλωτές της Αθήνας,

Είμαστε και σήμερα εδώ, πρώτοι στο προσκλητήριο της αντίστασης του λαού μας.
Η φωνή μας είναι η φωνή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
Είμαστε η κοινωνία που στενάζει κάτω από τοπ βάρος της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής που οδηγεί πολλούς στη φτώχεια και πολλούς στην εξαθλίωση.
Η κυβέρνηση δε δέχθηκε το μήνυμα της 10ης Φεβρουαρίου ούτε της 24ης Φεβρουαρίου. Παρά το ότι και καθαρό ήταν και πολύ δυνατό. Ιδιαίτερα τη δεύτερη φορά, όπου δεκάδες χιλιάδες απεργοί συγκλόνισαν το κέντρο της Αθήνας με την πρωτοφανή σε μέγεθος συγκέντρωση και πορεία.
Αγνόησε προκλητικά ακόμη και τις προτάσεις, που είχαν διάθεση και περιεχόμενο συνεννόησης και κοινής συμπόρευσης, που θα συνέβαλαν θετικά για το καλό της χώρας μας και του λαού μας.
Προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην ψήφιση αιματηρών οικονομικών μέτρων που θα μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Και αυτό γιατί όπως είπε ο Υπουργός των Οικονομικών, για να μπορέσει η χώρα να δανείζεται και όχι για να βγει από την ύφεση.
Για να προσθέσει και το νέο αφεντικό της οικονομίας και της πολιτικής μας Όλι Ρεν, ότι και το 2011 και το 2012 θα παρθούν ανάλογα μέτρα και βλέπουμε.
Το αποτέλεσμα για όλους είναι τραγικό, συγκεκριμένα για το δημόσιο υπάλληλο σημαίνει απώλεια συνολική 3 μισθών το χρόνο.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ

Η επίθεση των κερδοσκόπων συνεχίζεται και μάλιστα επισήμως. Ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Ντομινίκ Στροσ-Καν, σε ομιλία του, προχθές, στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουρκ, είπε: Δεν γνωρίζω ακόμη τη χρονική στιγμή, ούτε τη φύση της επόμενης κρίσης. Δήλωσε όμως βέβαιος ότι είναι θέμα χρόνου αυτή να εκδηλωθεί.

ΕΠΙΣΗΣ

Το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ των άλλων, θα συζητήσει, το σχέδιο ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Για να ενεργοποιηθεί, όπως λένε, θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί και να εφαρμόσει, εκτός από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει ήδη πάρει, ή και αυτά που πρόκειται να πάρει το 2011 και 2012, όπως και ο κ. Ρεν ανακοίνωσε, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως : απελευθέρωση των αγορών, κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, απελευθέρωση των ορίων απολύσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αλλαγές στη Δημόσια Δ/ση, με πρώτη την κατάργηση της μονιμότητας κ.λ.π. και όλα αυτά μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού και σε καμία περίπτωση τη διάσωση του κράτους που αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές. Αυτό άλλωστε ως λένε το απαγορεύει η συνθήκη της Λισσαβώνας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

Αυτά δείχνουν καθαρά ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα από τους κερδοσκόπους, τους τοκογλύφους, τους εκμεταλλευτές των λαών και του δημοσίου χρήματος.

Εξάλλου το βλέπουμε και στην πράξη.

Παρά τα αιματηρά μέτρα που πάρθηκαν, η Ελλάδα δανείστηκε 5 δις με ακόμη μεγαλύτερο επιτόκιο. Στο 6,38%. Αυτό σημαίνει, ότι θα πληρώσουμε παραπάνω τόκους 750 εκτ. Ευρώ.

Η οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση, οι τιμές αυξάνονται και οι δομικές αδυναμίες αποκαλύπτουν την πτώση του Ελληνικού παραγωγικού μοντέλου. Η οικονομική δραστηριότητα συνεχώς επιβραδύνεται, ο δε πληθωρισμός συνεχώς αναβαίνει, ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους τρέχει με 2,8%.

Από δε τις 15 Μαρτίου που τίθενται σε ισχύ οι αυξημένοι συντελεστές του Φ.Π.Α., αναμένεται νέα μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Φαίνεται καθαρά πλέον ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή αυξάνεται ο πληθωρισμός, αυξάνεται και το ποσοστό της ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα βαθαίνει η ήδη υπάρχουσα ύφεση στην οικονομία.

ΚΑΙ -στο όνομα του πατριωτισμού και της σωτηρίας τάχα – τιμωρείται η εργασία, τιμωρείται η νομιμότητα και η δικαιοσύνη, εξαθλιώνεται το μεροκάματο, υποτιμάται ο μόχθος, τιμωρείται η νεολαία, τιμωρείται η οικογένεια, κόβεται η ελπίδα. Πληγώνεται βάναυσα η καθημερινότητα, ληστεύεται ο εργάτης, σταματά να σπουδάζει ο φοιτητής, απογοητεύεται το παιδί, σκοτώνουν το συνταξιούχο, τρομοκρατούν την εργαζόμενη γυναίκα, μαστιγώνουν τον άνεργο, υποβαθμίζουν την υγεία, συρρικνώνουν την παιδεία, σμικρίνουν τον τουρισμό, οδηγούν την κοινωνία στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση.

Ποιοι όλα αυτά ;

ΝΑΤΟΙ: οι κερδοσκόποι, ΝΑΤΟΙ οι τοκογλύφοι, ΝΑΤΑ τα λαμόγια, ΝΑΤΟΙ οι κλέφτες, οι αεριτζήδες, οι παπαγάλοι της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης, του χρηματιστηρίου, οι Βατοπεδινοί, οι siemens club, οι φοροφυγάδες, οι τρπεζίτες, οι πλαστογράφοι της στατιστικής και των γκάλοπ – τελειωμό δεν έχουν – όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί Και εσύ λαέ

Σκυψε – Ακου –Πίστεψε

τους μάγους των αγορών, τους υποτιθέμενους γκουρού της οικονομίας, τον Σόρος, τον Πόλσον, το Ρουμπινί και άλλους προφέσορες, που γέμισαν τον κόσμο φούσκες και ανομήματα και τον άφησαν να καταρρέει συντρίβοντας τη ζωή του.

Και αφού κρύφτηκαν για λίγο, ΝΑΤΟΙ ξανά επέστρεψαν για να πάρουν το παχουλό μερίδιο τους . ΑΠΑΙΤΟΥΝ να ξεπλύνουν εδώ, ακόμα εδώ και τις ντροπές τους. Αμετροεπείς και θρασείς καθώς είναι, όλοι αυτοί, δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι αυτή η κρίση ζωής, σεβασμού και αξιοπρέπειας ανθρώπων και εθνών, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της αντίδρασης. Μιας αντίδρασης – αντίστασης που σύντομα θα επεκταθεί με κατακλυσμιαίο ξεσηκωμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσο και αν οι μηχανισμοί των ισχυρών, αλλά ολίγων, είναι καλοφτιαγμένοι και καλοστημένοι, δεν πρόκειται να νικήσουν το ξύπνημα και τον ξεσηκωμό των λαών που αρνούνται να γυρίσουν τη ζωή τους στο μεσαίωνα και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν όλα όσα με αγώνες και αίμα κέρδισαν σε μια ολόκληρη εκατονταετία.

Όσο και αν οι Βρυξελιώτες θεωρούν τους εαυτούς τους μοναδικούς και αναντικατάστατους παντογνώστες και διαχειριστές της ανθρωπότητας, στήνοντας διάφορους μηχανισμούς χρηματοδότησης και μιλάνε για την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης χωρίς να διορθώνουν τις ατέλειες και τα λάθη του Μάαστριχ.

Τόσο αναδεικνύεται η πλεονεξία των κερδοσκόπων και φαίνονται ξεκάθαρα οι σκοποί τους που μόνο αγαθοί δεν είναι.

Όμως το θύμα που στόχευσαν δεν υποκύπτει εύκολα. Όχι μόνο παραμένει ζωντανό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει και το αίμα του πίσω.

Είναι καιρός οι Έλληνες πολιτικοί, η Ελληνική κυβέρνηση κυρίως, που διαχειρίζεται τη χώρα πολιτικά και οικονομικά σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις, να αντιληφθούν ότι με δικά τους τραγικά πολλές φορές λάθη, έδωσαν το δικαίωμα στους καρχαρίες του πλανήτη να βγάλουν τις δικές τους αποφάσεις και να καταλήξουν στο συμπέρασμα που εξυπηρετούσε τους σκοπούς ότι η Ελλάδα είναι ο δρόμος που, με τον αργό θάνατο της, θα έδινε τις μεγάλες ευκαιρίες για τα κερδοφόρα παιγνίδια τους σε ολόκληρη την Ε.Ε., η Ελλάδα που θεωρήθηκε το ασθενές σώμα που δεν θα μπορούσε να αντέξει στις πιέσεις.

Έκαναν όμως το λάθος να εκτιμήσουν μόνο τις κακές πολιτικές και τους μέτριους πολιτικούς. Ξέχασαν το λαό μας. Αυτόν το σπουδαίο και περήφανο λαό που και τώρα αποδεικνύει ότι συνεχίζει να πορεύεται αντάξια της ιστορίας του και των προγόνων του.

Συνεχίζει να αναδεικνύει τις πανανθρώπινες αξίες και να δείχνει σε όλους τους λαούς, τους σπουδαίους λόγους που δεν επιτρέπεται να σκύψουν το κεφάλι σε κανέναν και σε τίποτα.

Λέμε όλοι δυνατά στην κυβέρνηση της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στον Πρωθυπουργό, μετά και τις κορυφαίες, κατά την πολιτική, συναντήσεις με τους διάφορους ηγέτες της Ευρώπης και των Ην. Πολ. Αμερ., είναι σίγουρα χρήσιμες και θα δούμε βεβαίως ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι κρυφές δεσμεύσεις, ΟΤΙ η ψυχή και το σώμα είναι υγιή και δυνατά όσο η ελπίδα δε χάνεται και μεγαλώνει και αυτό γίνεται μόνο όταν η δύναμη της πολιτικής πηγάζει και εξαρτάται από το λαό της.

Ο λαός είναι εδώ, πικραμένος, οργισμένος, αδικημένος. Και η δύναμη του δεν είναι μαζί με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης.

Την πολιτική που συνεχίζει να μεγαλώνει το άδικο και τη φτώχεια.

Την πολιτική που συνεχίζει να αφήνει ανεξέλεγκτους τους φοροφυγάδες, τους κερδοσκόπους, τη διασπάθιση του δημόσιου χτήματος, τα συστήματα της εκμετάλλευσης, τα αίτια και τους υπευθύνους αυτής της οικονομικής κατάντιας.

Της πολιτικής που συνεχίζει να φορτώνει όλο και περισσότερο τα βάρη στους ασθενέστερους.

Που συνεχίζει την ίδια αρρωστημένη οικονομική πολιτική που δεν οδηγεί σε καμία διέξοδο.

Που συνεχίζει να λειτουργεί αντίθετα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού μας

ΓΙΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΟΧΙ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΑΥΤΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ
Οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου το Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία θα βρουν στο θρανίο τους κι έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή , τελευταίας τεχνολογίας και αντί του μαυροπίνακα με τις κιμωλίες τον διαδραστικό. (σ.σ. για την προμήθεια των υπολογιστών το υπ.Παιδείας θα κάνει σχετικό διαγωνισμό τέλος του μήνα). Ο κάθε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής θα αντιστοιχεί σε δύο μαθητές, οι οποίοι και θα τον χρεωθούν.Προκειμένου και οι εκπαιδευτικοί να είναι προετοιμασμένοι , το υπ. Παιδείας θα ξεκινήσει επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών , 200 ωρών,προκειμένου να είναι σε θέση να οργανώνουν το μάθημά τους σε δικτυακή πλατφόρμα . –Σύμφωνα με τα σχέδια του υπ. Παιδείας θα μπορούν οι μαθητές απ το σπίτι του να συνδέεται μ αυτή τη πλατφόρμα για τα μαθήματα που έκαναν το πρωίΟι εκπαιδευτικοί που θα αρνηθούν την επιμόρφωση δεν θα μπορούν να εξελιχθούν .
ΤΙ ΜΕΡΕΣ ΚΙ ΑΥΤΕΣ

Τί μέρες κι αυτές... Οι δάσκαλοι απεργούν, οι καθηγητές απεργούν, οι απολυμένοι της Ο.Α. κλείνουν τους δρόμους, η οικονομία καταρρέει, οι αποσπασμένοι ετοιμάζουν βαλίτσες – γιατί περιμένουν άλλοι ανυπόμονα να πάρουν θέσεις στα υπουργεία –, οι stagiaires είναι πια στο επίδομα ανεργίας, οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί μετρούν τις ώρες μέχρι να το πάρουν κι οι ίδιοι οσονούπω και τα νέα μέτρα παίρνουν τα μέτρα των εκπαιδευτικών και των λοιπών εργαζομένων (μα – ω, θεία δίκη – και της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ)... και πάνω σε όλα τούτα... η Υπουργός μας, έφερε στο φως την ανακάλυψη της νέας χιλιετίας... τη λύση σε όλα τα προβλήματα της ελληνικής παιδείας: το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ... Η πρώτη σκέψη της ήταν να διαλύσει όλα! Όλα όσα της θυμίζουν το παρελθόν, της φαίνονται όλα τόσο κακόγουστα και βαρετά, τόσο μπανάλ και μπασκλάς... Σκέφτηκε να τα κόψει όλα... Μα, τελικά, οι κυρίες της επί των τιμών, με εμφανές το αίσθημα πατριωτισμού και λαϊκής συνείδησης, την έπεισαν να μην τα διαλύσει όλα… Να τα εκσυγχρονίσει και να τα παραμορφώσει, κατά τον γνωστό γραμματικό κανόνα του Ψαθά: θετικός βαθμός "μόρφωση", συγκριτικός "επιμόρφωση", υπερθετικός "παραμόρφωση". Αφού η παιδεία νοσεί και δεν συνάδει με την "πράσινη ανάπτυξη", αφού τα παιδιά δεν ελκύονται πια από το σχολείο, ε, λοιπόν το σχολείο τέλος! Ζήτω το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! Και κάπως έτσι, η Υπουργός μας, έδωσε στο λαό αυτό που πραγματικά επιθυμούσε (μα δεν το ’ξερε...!): (1) ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας! Η λύση στα μαθησιακά προβλήματα των παιδιών μας, το όραμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά. Και στη συνέχεια, ολιγομελή τμήματα, αλλά χωρίς κτίρια, πάντα σε διπλοβάρδιες και – εννοείται – με λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό (αλλά ας μην απασχολούμε τη μεγαλειοτάτη με λεπτομέρειες και μικρότητες). (2) Η λύση στο πρόβλημα της ημιμάθειας και της απέχθειας των μαθητών προς το μάθημα, που οδηγεί καμιά φορά στην αποχή και την εγκατάλειψη του σχολείου ή ακόμα και σε τραγικότερες μη-λύσεις: ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΙΧΟΥΣ! Ένα ψηφιακό σχολείο, ένα σχολείο με λιγότερη ύλη (γνωστή, άλλωστε, και επιστημονικώς αποδεκτή μέθοδος: «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»). (3) Η λύση στο πρόβλημα της ανορθογραφίας, της δυσλεξίας και του όλο και μειούμενου λεξιλογίου των μαθητών μας: η περισσότερη ξενόγλωσση εκπαίδευση, φυσικά! Αφού δεν μαθαίνουν Ελληνικά, ας μάθουν Αγγλικά! (Είναι, άλλωστε, από χρόνια γνωστή η άποψη της μεγαλειοτάτης ότι η Αγγλική θα έπρεπε να είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας μας). Τώρα, βέβαια, πώς θα γίνει εκμάθηση γλωσσών και μάλιστα με στόχο την πιστοποιημένη γνώση με 2.000 περίπου ωρομίσθιους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς, χωρίς αρκετές ώρες στο πρόγραμμα και με ασφυκτική πίεση για μείωση ωρών στην ενισχυτική και την πρόσθετη διδασκαλία, λόγω έλλειψης χρημάτων... ε, είπαμε... ας μην απασχολούμε τη μεγαλειοτάτη με μικρότητες... (4) Η λύση στο πρόβλημα των λειτουργικών κενών στα σχολεία: η ανάκληση των αποσπάσεων. Όλα τα κεφάλια μέσα! Όλες οι αποσπάσεις καταργούνται, εκτός φυσικά από αυτές που γίνονται για τις άμεσες ανάγκες (του γραφείου της Υπουργού... σε γυμναστές!). Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, πώς κανείς να μην δοξάσει την πάνσοφη Υπουργό μας (τώρα, είδατε, κρατήθηκα) για την πολιτική της απεραντοσύνη και το μεγαλειώδες του "πνεύματός" της (ή και του πνευματώδους της, αν προτιμάτε).Τί κι αν ο ΟΣΚ μέχρι πρόσφατα παραδίδει σχολεία με πράσινους πίνακες και κιμωλίες (ούτε κάν με λευκούς για μαρκαδόρους... στοιχίζουν βλέπετε), τί κι αν οι χάρτες γεωγραφίας στα περισσότερα σχολεία είναι του ’70 στην καλύτερη, τί κι αν λείπουν υπολογιστές, όργανα φυσικής και χημείας, όργανα προβολής και – πάνω απ' όλα – τί κι αν λείπουν αίθουσες, δάσκαλοι και βιβλία; ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ... ΑΣ ΦΑΝΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ...Δρ. Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Εκπαιδευτικός ΠΕ05, αναμένων διορισμό... http://ndpaideia.blogspot.com/

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

25η Μαρτίου: Συλλογή υπογραφών από το Αντίβαρο

Πολλές αντιδράσεις και συλλογή υπογραφών για την 25η Μαρτίου

Το "Ελληνικό" Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στα Ελληνικά Προξενεία και στις Ελληνικές Πρεσβείες.

Οι προσπάθειες υποβάθμισης του εορτασμού της επανάστασης του 1821 ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Συνδεθείτε στο ΑΝΤΙΒΑΡΟ για να υπογράψετε ΕΔΩ

http://www.antibaro.gr/node/1282

Φταίω εγώ που δεν μπορώ να......

Ε,ναι λοιπόν φταίω εγώ.
> Φταίω εγώ που δεν μπορώ να καταλάβω το μεγαλείο της δημοκρατίας που ζω, η οποία ρίχνει το φταίξιμο σε μένα τον δημόσιο υπάλληλο και εκπαιδευτικό που> μετά από 12 χρόνια παίρνω 1300 ευρώ και πρέπει να πληρώσω εγώ.
> Φταίω εγώ που δεν είμαι πατριώτης όπως ο κ. Παπανδρέου και οι υπόλοιποι βουλευτές που δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ οι περισσότεροι στο στρατό αλλά όμως νοιάζονται.
> Φταίω εγώ που δεν μπορώ να καταλάβω ότι δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου βουλευτές, υπάλληλοι της βουλής, φοροφυγάδες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, ιδιοκτήτες εφημερίδων και τηλεοπτικών μέσων, είναι όλοι πιο ίσοι στα προνόμια από τους υπόλοπους και ίσως και πιο πατριώτες και για αυτό δεν θίγονται από τα μέτρα.
> Φταίω εγώ που δεν λέω να κατανοήσω τους εθνικούς λόγους για τους οποίους οι δικηγόροι δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, οι γιατροί δεν πληρώνουν φόρους, οι υπάλληλοι της βουλής παίρνουν 16 μισθούς.
> Φταίω εγώ ο δημόσιος υπάλληλος που εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε θνησιγενείς και μεταθανάτιες εφημερίδες μέσω κρατικών χρημάτων και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.
> Φταίω εγώ ο εκπαιδευτικός γιατί αντί να κάνω ιδιαίτερα και να μην έχω οικονομικό πρόβλημα περιμένω να μου δώσει μισθό το κράτος.
> Φταίω εγώ γιατί δεν μπορώ να αντιληφτώ ότι πρέπει να δώσω ως πατριώτης και το 13 μισθό για να μπορούν οι εργολάβοι να φτιάχνουν δρόμους με τριπλάσιο κόστος από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για να μπορούν οι ίδιοι εργολάβοι να εισπράττουν υπέρογκα ποσά από τα διόδια και μετά μέσα από τις εφημερίδες τους και τους σταθμούς τους να στοχοποιούν τους δημόσιους υπαλλήλους για το χάλι της οικονομίας. Για να μπορούν να προβάλλουν και να προωθούν τους πολιτικούς της αρεσκείας τους. Αλήθεια πόσοι Έλληνες εργάστηκαν στα μεγάλα έργα;
> Φταίω εγώ που δεν νοιώθω πατριώτης για να δώσω και το 12ο μισθό στο κράτος για να μην αποδίδει κανένας καναλάρχης ασφαλιστικές εισφορές αγγελιόσημα και κάθε ιδιοκτήτης εφημερίδας να μπορεί να έχει αφορολόγητο ποσό από τον τζίρο του και να μπορούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι να είναι στη μισθοδοσία υπουργείων.
> Φταίω εγώ που δεν έχω Πόρσε καγιεν και offshore εταιρεία όπως όλοι οι καλοί πατριώτες και που πιστεύω ότι νόμιμο είναι μόνο ότι είναι και ηθικο.
> Φταίω εγώ ο προδότης της πατρίδας που δεν δίνω και τον 11ο μισθό μου για να μπορούν οι τράπεζες να δηλώνουν πριν λίγα χρόνια αστρονομικά κέρδη τετραπλάσια σε σχέση με τις ευρωπαικές και μόλις τα στελέχη τους έπεσαν έξω να τους δίνει το κράτος 22 δις ?. Βλέπετε για να πλουτίσουν λίγοι πατριώτες τραπεζίτες πρέπει όλοι εμείς για 2 δις ? να φάμε παντεσπάνι.
> Φταίω εγώ ο τεμπέλης δημόσιος υπάλληλος που το κράτος χαρίζει δις σε φαρμακευτικές εταιρείες για εθνικούς λόγους και δεν συλλαμβάνει λαθρέμπορους καυσίμων όταν είναι πρόεδροι ΠΑΕ.
> Φταίω εγώ που δεν είμαι τόσο πατριώτης για να βοηθήσω με το μισθό μου τους εργατικούς επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα που έχουν τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη και δεν φορολογούνται τα μερίσματά τους.
> Φταίω εγώ λοιπόν που λόγω έλλειψης πατριωτισμού δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι για το κράτος εγώ ο εκπαιδευτικός των 1400 ευρώ θεωρούμαι δαπάνη περικοπτέα και ίσως και σπατάλη.
> Για όλους αυτούς τους λόγους προχωρώ κι εγώ στα δικά μου επώδυνα πλην όμως αναγκαία μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας μας και παροτρύνω και όλους όσους νοιώθουν το ίδιο να τα ακολουθήσουν για το δύσκολο χρονικό διάστημα που έρχεται.
Προτείνω λοιπόν σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που μας παίρνουν τώρα ή μέχρι να φυλακιστούν κάποιοι πολιτικοί ή να δημευτούν περιουσίες φοροφυγάδων να θυμούνται τα εξής.
1. Δεν αγοράζω τίποτα πέρα από τα πολύτως αναγκαία. Για τα υπόλοιπα εάν δεν μου κάνουν επί τόπου έκπτωση 20% όσο και η απώλεια του εισοδήματός μου δεν τα αγοράζω. Ας κινηθεί η αγορά από τους τίμιους και εργατικούς υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.
2. Δεν βγαίνω έξω για καφέ εάν δεν μειώσουν κατά 20% την τιμή του. Το ίδιο και για το σινεμά θέατρο και λοιπά.
3. Δεν αγοράζω εφημερίδα για λόγους τάξης καθώς όλες μας θεωρούν την αιτία του κακού αλλά και γιατί επιδοτούνται από το κράτος.
4. Δεν επιβραβεύω με τηλεθέαση δημοσιογράφους που επιχαίρουν ως είναι φυσικό σε μίσθαρνα γλοιώδη υποκείμενα οικονομικών συμφερόντων.
5. Δεν πιστεύω κανένα δημοσιογράφο αν δεν αποκαλύψουν ποιοι και πώς καταχράστηκαν δις την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων; Αν δεν μας πούν πόσοι Έλληνες εργάτες επωφελήθηκαν των μεγάλων έργων και εάν καταβλήθηκαν οι εργατικές εισφορές; Εάν δεν μας πουν πόσα διόδια έπρεπε να πληρώνουμε και τι είδους κομπίνα γίνεται με τους εργολάβους που παίρνουν διόδια πριν κατασκευάσουν τους δρόμους. Εάν δεν μας αποκαλύψουν ποιοι δημοσιογράφοι πληρώνονται από υπουργεία. Παρόλο δε που δεν είμαι και τόσο πατριώτης προτείνω στην κυβέρνηση που σίγουρα όλοι είναι πατριώτες τα εξής μέτρα περιμένοντας να μας πει και κάποιος πόσα δις ? θα απέφεραν
1. Φορολόγηση 1% των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
2. Φορολόγηση 40 % των επιχειρήσεων.
3. Φυλάκιση για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ
4. Φόρος 5% επί των στρατιωτικών δαπανών.
5. Παύση χρηματοδότησης ΠΑΕ και ΚΑΕ.
6. Παύση χρηματοδότησης ιδρυμάτων πρωθυπουργών.
7. Παύση χρηματοδότης εφημερίδων και ιδιωτικών καναλιών με κρατκή διαφήμιση.
8. Οι πλούσιοι που φυλάσσονται από αστυνομικούς να καλύπτουν και τη μισθοδοσία τους. 9. Οι επιχειρηματίες να συμβάλλουν και αυτοί επώνυμα αν όχι με 20% τουλάχιστον με 10% έκτακτη εισφορά ως καλοί πατριώτες που δεν είμαστε εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι.
10. Φόρος 10% στα έσοδα από τα διόδια χωρίς να αυξηθεί η τιμή γιατί οι εργολάβοι είναι και οι περισσότερο πατριώτες από όλους.

ΠΡΟΣ ΟΣΕΣ/ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αγαπητή συναδέλφισσα / αγαπητέ συνάδελφε,
σήμερα έσπασες την απεργία. Την ώρα που εμείς, δεκάδες χιλιάδες, ίδιοι με εσένα, με τα ίδια προβλήματα που έχεις κι εσύ, διαδηλώναμε στους δρόμους, εσύ έκανες μάθημα.

Τις προηγούμενες μέρες τα είπαμε πολλές φορές. Συζητήσαμε για το πόσο επικίνδυνη έγινε η κατάσταση για δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει εδώ και δεκαετίες μετά από σκληρούς αγώνες. Επισημάναμε ότι οι περικοπές δεν είναι «για την Ελλάδα ρε γαμώ το», αλλά για μια χούφτα χρυσοκάνθαρους που δημιούργησαν την κρίση, που τη φορτώνουν στις πλάτες μας, που μας γυρίζουν στον εργασιακό μεσαίωνα, για να ξαναβγάλουν «τρελά λεφτά» και να δημιουργήσουν την επόμενη κρίση.

Όπως φαίνεται, άφησες τις κουβέντες αυτές να τις πάρει ο αέρας. Πρόβαλες πολλά επιχειρήματα για να δικαιολογήσεις την απουσία σου από τον αγώνα: «δεν έχεις λεφτά» (ενώ εμείς έχουμε!), «δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα» (παλιά πώς κερδίζαμε;), «με μια μέρα απεργίας δεν νικάμε» (αν ήταν για πολλές μέρες, θα έλεγες ότι δεν έχεις λεφτά!). Επίσης: «η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να τα κάνει» (από ποιον όμως και γιατί να μην την «ξεαναγκάσουμε» εμείς;) ή «είναι οι ξένοι που μας προστάζουν» (τι γιορτάζεις, αλήθεια, στις 25 Μαρτίου;).

Δε θυμήθηκες, βέβαια, ότι ΟΛΑ ΟΣΑ μέχρι τώρα απολαμβάνεις ως εκπαιδευτικός είναι καρπός προηγούμενων αγώνων. Το ότι και αυτά τα λίγα που κερδίσαμε με τη μεγάλη απεργία της ΟΛΜΕ τα πήρες χάρη σε αυτή (αλήθεια, έκανες τότε απεργία;). Το ότι χάρη σε αυτό (τον «κουτσό», έστω) συνδικαλισμό μας μπορείς να έχεις μειωμένο διδακτικό ωράριο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ότι μπορείς (ακόμη) να είσαι ΜΟΝΙΜΟΣ ή να τρέφεις (ακόμη) την ελπίδα της μονιμοποίησης. Το ότι (ακόμη) μπορείς να ελπίζεις ότι θα πάρεις μια σύνταξη που δε θα είναι φτωχοεπίδομα, ότι μετά θα μπορείς να χαρείς τα εγγόνια σου για αρκετά χρόνια.

Σήμερα, όμως, βλέπεις ότι διακυβεύονται ΟΛΑ. Ξέρεις ότι σε λίγο θα προσπαθήσουν να βάλουν στην τάξη σου τον «επιθεωρητή νέας κοπής», ο οποίος θα ελέγξει το κατά πόσο τα καταφέρνεις με τα μαθηματικά , το κατά πόσο συμμορφώνεσαι με τη δική τους εκδοχή της Ιστορίας, το κατά πόσο κάνεις «προγράμματα» σε «συνεργασία» με την τάδε ή δείνα επιχείρηση. Με την «αξιολόγηση» (κρίμα για τη λέξη!) θα σε καταστήσουν προσωπικά υπεύθυνο για τις μειωμένες επιδόσεις των μαθητών σου και θα «σου κόψουν τα πόδια» άμα «βλάψεις το κύρος της υπηρεσίας» (άμα, δηλαδή, αγωνίζεσαι για την Παιδεία και τον Εκπαιδευτικό). Από την έκθεση «αξιολόγησης» θα εξαρτάται το εκκαθαριστικό σου αλλά και αυτή η ίδια η παραμονή σου στην εκπαίδευση. Άλλωστε, όσο θα περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο ακριβός θα είσαι στην «επιχείρηση» της κατ΄ όνομα δημόσιας Παιδείας. Και «χαμένος» θα είσαι απέναντι στα νέα, φτηνά «παιδιά», που θα σε ανταγωνίζονται με καινούρια Μάστερ και Διδακτορικά. Η κλωτσιά στα οπίσθια δε θα είναι «προνόμιο» του ιδιωτικού τομέα…

Ακόμη θεωρείς ότι όλα αυτά αποτελούν πολύ μακρινά σενάρια, ότι εσύ θα προλάβεις «να την κάνεις»… Όμως, πλησιάζουν οι μέρες που θα αρχίσουν την υλοποίηση. Που θα «μαζέψουν» και τα «μαθήματα», που θα σ΄ εξευτελίσουν σε όλη την κοινωνία, που θα σου καταρρακώσουν την αξιοπρέπεια του παιδαγωγού. Τότε θα βιώσεις το ότι ο καπιταλισμός «δε χωρατεύει». Θα εξαγριωθείς, θα τα βάλεις, μάλιστα, και με τους συνδικαλιστές (!!!), όταν εσύ δεν έχεις πατήσει σε καμία συνέλευση και σπανίως έχεις απεργήσει. Όμως, τότε, φίλτατη / φίλτατε, θα είναι αργά. ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΕΝΟΧΗ θα έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ το συνδικαλιστικό κίνημα, που θα οδεύεις (με όλο τον κλάδο) ως πρόβατο επί σφαγή. Θα ζεις καταστάσεις σαν και αυτές που περιέγραφε η τηλεοπτική σειρά για τον Καρυωτάκη, όταν αναφερόταν στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνδικαλιστές τους (ο ποιητής ήταν διωκόμενος συνδικαλιστής).

Αγαπητή / αγαπητέ,
εμείς, που βγαίνουμε στο δρόμο, «δε θα μασήσουμε». Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δε θα «κατέβουμε» για να σε συναντήσουμε. Εσύ πρέπει να «ανέβεις» για να μας συναντήσεις. Ούτε μπορούμε αλλά και ούτε θέλουμε να σε σώσουμε ερήμην σου.
«Αν είναι ο λάκκος σου βαθύς,

χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς», έγραψε ο Βάρναλης.
ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ το αν θα ζήσουμε ανθρώπινα με τη σύγχρονη έννοια του όρου ή αν θα σερνόμαστε στη λάσπη. Όρθωσε, λοιπόν, το ανάστημά σου! Και θα μου επιτρέψεις, χωρίς να έχω διάθεση να σε προσβάλω, να τελειώσω με το Βάρναλη:
«χάιντε θύμα,
χάιντε ψώνιο,
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
Αν ξυπνήσεις, μονομιάς
θα ρτη ανάποδα ο ντουνιάς»!

«Καλημέρα» συναδέλφισσα / συνάδελφε και καλή αντάμωση στους δρόμους!
H ρύθμιση για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Το σχέδιο νόμου για τα νέα οικονομικά μέτρα όπως κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει τα ακόλουθα:
8. Από τη δημοσίευση του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα. Με ευθύνη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι υφιστάμενες κατά
την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώνονται υποχρεωτικά κατά πενήντα τοις εκατό (50%), το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010. Επίσης απαγορεύονται στο σύνολό τους οι αποσπάσεις σε καθήκοντα διάφορα της ειδικότητάς τους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Λιμενικού Σώματος. Στο νοσηλευτικό προσωπικό συμπεριλαμβάνεται το τεχνικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.). Όλες οι υπάρχουσες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις του προσωπικού αυτού ανακαλούνται με ευθύνη των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, μέχρι 30 Απριλίου 2010.
9. Οι κατά νόμο υποχρεωτικές μετατάξεις συνοδεύονται με κατάργηση ή μεταφορά των αντίστοιχων οργανικών θέσεων.
Το υπ. Παιδείας δεν γνωρίζει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διορίσει φέτος ομολόγησε η υφυπουργός

Τις φήμες ότι ενδεχομένως να «παγώσουν» οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών και στην παιδεία ή ο αριθμός να είναι λιγότερος των 3.000 που έχει προβλεφθεί σπ το υπ. Οικονομίας ενίσχυσε η απάντηση που έδωσε η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή, σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Στρατάκη σχετικά με το. διορισμό εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας 67%.
«Δεν έχω αυτή τη στιγμή τον ακριβή αριθμό των διορισμών, διότι οι διορισμοί
θα ακολουθήσουν τα πραγματικά κενά για πρώτη φορά στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά η υφ. Παιδείας κι εξήγησε στη συνέχεια: «Με βάση αυτά τα κενά και μόνο και αφού υπάρχει ορθολογική τακτοποίηση των αποσπάσεων, μόνο σε πραγματικά κενά, θα μπορέσουμε να πούμε τον ακριβή αριθμό των διορισμών στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε. Γιατί κατανοείτε ότι όχι μόνο η οικονομική συγκυρία, αλλά και η ποιότητα τελικά, διότι δεν μπορεί να έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο έχει αν θέλετε από τις χώρες του ΟΟΣΑ τον μεγαλύτερο συσχετισμό καθηγητών και δασκάλων ανά μαθητή και κατά τα άλλα οι δείκτες μας σε όλα να είναι από τους τελευταίους στην Ευρώπη». Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε πως « Θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης μελέτης και να δούμε σε πόσους διορισμούς έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε». Σχετικά με το.διορισμό εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας 67% η υφ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι «η Πολιτεία μπορεί μέσα από το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις που θα φέρει στη Βουλή, να λάβει υπόψη της κατά τη μοριοδότηση αυτή την ειδική κατηγορία, διότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να τους επιβραβεύσουμε, να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε, ούτως ώστε όχι μόνο να στηρίξουν τα παιδιά τους, αλλά και να προσφέρουν και μέσα στην τάξη».
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗΑναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Στρατάκη έχει ως εξής:« Ως γνωστό με τον ν.3794/2009 άρθρο 39 παράγραφος 4 μπορούν οι εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας 67% και με μετά από δώδεκα μήνες τουλάχιστον πραγματικής προϋπηρεσίας να διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας. Για την εφαρμογή του νόμου απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας που θα καθορίζει τον αριθμό των διοριζόμενων εκπαιδευτικών ανά κλάδο και ειδικότητα την έκδοση της οποίας ζητά και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Επειδή στην ίδια θέση αλλά πολλές φορές και σε δυσμενέστερη βρίσκονται εκπαιδευτικοί που μπορεί οι ίδιοι να μην είναι ανάπηροι αλλά να έχουν παιδιά που παρουσιάζουν αναπηρία πάνω από 67% είναι αναγκαίο η ευαισθησία της πολιτείας να συμπεριλάβει και αυτούς. Ερωτάται η κυρία Υπουργός:1) Αν προτίθεται να εντάξει στη ρύθμιση του νόμου ή σε άλλο νόμο και εκπαιδευτικούς που έχουν ανάπηρα παιδιά ώστε να αποκατασταθεί μια αδικία που υφίσταται σε βάρος τους αλλά και το πνεύμα αλληλεγγύης της πολιτείας να καλύπτει όλους τους αναξιοπαθούντες. 2) Πότε πρόκειται να εκδοθεί η προαναφερόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση;».Η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Χριστοφιλοπούλου έχει το λόγο να απαντήσει για τρία λεπτά.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Κύριε συνάδελφε, όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε το συνολικό της σχέδιο για την αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα. Αρχίζοντας από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, περνώντας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο οι αλλαγές είναι συνολικές, ουσιαστικές και αλλάζουμε πλήρως την φιλοσοφία του σχολείου. Μέσα σ’ αυτό το συνολικό πλάνο είναι και το σχολείο, το ειδικό σχολείο, είναι και η ειδική αγωγή στο σύνολό της, είναι και τα παιδιά που έχουν αναπηρία και τα οποία αντιμετωπίζουμε με μια συνολική προσέγγιση.Για το λόγο αυτό, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες στο Υπουργείο η πολιτική ηγεσία ήρθε σε διάλογο και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και συντάχθηκε ένα πρώτο σχέδιο δράσης που θα δει και το φως της δημοσιότητας πολύ σύντομα. Τώρα, κύριε συνάδελφε, με ρωτάτε δύο συγκεκριμένα πράγματα. Ας αρχίσω από το πρώτο. Τους διορισμούς των εκπαιδευτικών και ειδικότερα των εκπαιδευτικών με αναπηρία. Γνωρίζετε καλά και εσείς και νομίζω όλοι -όχι μόνο οι συνάδελφοι στη Βουλή, αλλά και η κοινωνία ολόκληρη- ότι αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο γιατί οι πόροι για διορισμούς είναι εκ των πραγμάτων λιγότεροι όταν συνολικά η οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε πλεονάσματα και κενά, τα οποία είναι τελείως ανορθολογικά και έχουμε σχεδόν δεκαοχτώ χιλιάδες εκπαιδευτικούς ανά τη χώρα αποσπασμένους σε υπηρεσίες άσχετες με την τάξη. Στόχος μας είναι λοιπόν, πρώτα ο μαθητής και ο δάσκαλος και ο καθηγητής στην τάξη. Για το λόγο αυτό, αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει δώσει εντολή και γίνεται πλήρης καταγραφή σε όλη τη χώρα των πραγματικών κενών που υπάρχουν στα σχολεία όλης της χώρας. Με βάση αυτά τα κενά και μόνο και αφού υπάρχει ορθολογική τακτοποίηση των αποσπάσεων, μόνο σε πραγματικά κενά, θα μπορέσουμε να πούμε τον ακριβή αριθμό των διορισμών στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε. Γιατί κατανοείτε ότι όχι μόνο η οικονομική συγκυρία, αλλά και η ποιότητα τελικά, διότι δεν μπορεί να έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο έχει αν θέλετε από τις χώρες του ΟΟΣΑ τον μεγαλύτερο συσχετισμό καθηγητών και δασκάλων ανά μαθητή και κατά τα άλλα οι δείκτες μας σε όλα να είναι από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Άρα, πρέπει να πάμε σε ένα τέτοιον εξορθολογισμό. Μέσα σ’ αυτό έχουν ρόλο όλοι, έχουν και οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία. Θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης μελέτης και να δούμε σε πόσους διορισμούς έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, θα απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος αφού έχω ακούσει το συνάδελφο. Ευχαριστώ.ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Στρατάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ και την κυρία Υφυπουργό για το ότι και εκείνη στηρίζει μία προσπάθεια που θεωρώ ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Εννοώ την προσπάθεια που χρειάζεται και που πρέπει να γίνει συνολικά για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πράγματι, το σχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο και οι ανακοινώσεις που έχει κάνει τελευταία είναι προς τη σωστή -θα έλεγα- και θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά το ειδικό σχολείο και την ειδική αγωγή και όλα αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με άτομα για τα οποία υπάρχει μία επιπλέον ευαισθησία. Γνωρίζω ταυτόχρονα, κυρία Υφυπουργέ, ότι ούτε το σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό δεν επαρκεί για να καλυφθούν αυτές οι τεράστιες ανάγκες, σε συνδυασμό, βέβαια, με όλα αυτά τα οποία και εσείς αναφέρατε και που είναι, δυστυχώς, μία πραγματικότητα για τους εκπαιδευτικούς που δεν είναι εκπαιδευτικοί και όλα αυτά τα οποία αναφέρατε.Βεβαίως, θα σας πω ότι η προσπάθειά σας να καλυφθούν τα πραγματικά κενά είναι μία αναγκαιότητα, γιατί όντως έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε, αν θέλουμε η παιδεία να αναβαθμιστεί, όπως πρέπει. Εγώ ένα πράγμα θα ήθελα να σας επισημάνω: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες και που εν πάση περιπτώσει, αυτές οι κατηγορίες για τον άλφα ή βήτα λόγο, πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία καλύτερη και περισσότερη ευαισθησία συνολικά από την Πολιτεία. Δεν είναι προσωπικό θέμα ούτε δικό σας ούτε δικό μου ούτε κανενός. Είναι ένα θέμα που η Πολιτεία πρέπει να το αντιμετωπίσει. Νομίζω ότι ρυθμίσεις του νόμου, όπως ακριβώς προβλέπονται, είναι μεν προς θετική κατεύθυνση ενδεχομένως, όμως, να δέχονται και διορθώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η διόρθωση, που πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά τους γονείς που έχουν ανάπηρα παιδιά και που πολλές φορές είναι σε δυσμενέστερη μοίρα και απ’ αυτούς που είναι ήδη ανάπηροι, διότι εκείνοι έχουν περάσει μία διαδικασία, έχουν ενηλικιωθεί, των άλλων τα παιδιά όμως, χρειάζονται μία περισσή φροντίδα ιδιαίτερα στις μέρες μας και πρέπει να την έχουν στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας. Θεωρώ ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες πολλές φορές γι’ αυτούς. Κυρία Υπουργέ, εγώ θα ήμουν ικανοποιημένος, αν το Υπουργείο δεσμευόταν ότι στα πλαίσια της συνολικής αναβάθμισης που επιδιώκει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, έχει υπόψη του και αυτές τις ευαισθησίες που όλοι μας κατανοούμε, ώστε πραγματικά στο τέλος, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, να είμαστε όλοι περήφανοι και να νιώθουμε ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε για να καλύψουμε και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, αλλά και όποιες άλλες ανάγκες υπάρχουν και κυρίως να συμβάλουμε μέσα από την αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων στην κατά το δυνατόν αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Παιδείας. Είμαι σίγουρος ότι έχοντας ακούσει την πρωτολογία σας, στη δευτερολογία θα απαντήσετε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί εκτιμώ ότι είναι μία αναγκαιότητα, πέρα και έξω από το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία, για το 10% του ελληνικού πληθυσμού που είναι, δυστυχώς, σε αυτήν την κατηγορία. Σας ευχαριστώ πολύ. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Και εγώ σας ευχαριστώ.Η κυρία Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει το λόγο για τρία λεπτά.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Αγαπητέ, κύριε Στρατάκη, θα ήθελα μόνο σε ένα σημείο να διαφωνήσω μαζί σας ή μάλλον όχι ακριβώς να διαφωνήσω, αλλά να βάλω ένα κόμμα. Είναι θέμα και ευαισθησίας, αλλά πάνω απ’ όλα είναι θέμα ανάπτυξης, γιατί εκτιμώ βαθύτατα και εγώ, όπως και συνολικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία συνολικά στη ζωή, την οικονομική, την κοινωνική, την εργασιακή του τόπου, είναι κέρδος για όλους. Δεν είναι μόνο ευαισθησία προς τα ίδια τα άτομα, τα οποία είναι άτομα με εξαιρετικές δυνάμεις και δυνατότητες, αλλά είναι και ευαισθησία προς την ανάπτυξη του τόπου. Τόπος που δεν αξιοποιεί το διαφορετικό, δεν μπορεί να αναπτυχθεί.Επειδή, όμως, τα ωραία λόγια μπορεί να περισσεύουν, θέλω να είμαι σαφής και συγκεκριμένη. Και επειδή, όπως σας εξήγησα, δεν έχω αυτή τη στιγμή τον ακριβή αριθμό των διορισμών, διότι οι διορισμοί θα ακολουθήσουν τα πραγματικά κενά για πρώτη φορά στη χώρα, θέλω να δεσμευθώ ότι θα έχουμε τη μέριμνα για ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών, μέσα στις οποίες είναι και οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία, για δούμε πόσους ακριβώς και με ποια κριτήρια -και θα έρθουμε σε επαφή και μαζί τους και μέσω της ΕΣΑΜΕΑ- και για να δούμε με αντικειμενικότητα και διαφάνεια -διότι σε όλα πρέπει να υπάρχει αυτό- ποιες κατηγορίες αναπήρων εκπαιδευτικών μπορούν να προταχθούν στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι πόροι για την πλήρη κάλυψη όλων των διορισμών. Το δεύτερο πράγμα που θέλω να επισημάνω είναι ότι, όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να έρθει σε πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή πολύ σύντομα ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά ένα νέο σύστημα προσλήψεων στην εκπαίδευση, ένα αξιοκρατικό, διαφανές, ένα σύστημα προσλήψεων που βασίζεται σε ένα συνδυασμό κριτηρίων, και κριτηρίων που έχουν να κάνουν με την αξιοκρατία, αλλά κοινωνικών κριτηρίων. Θεωρούμε, λοιπόν, επειδή οι γονείς των παιδιών με αναπηρία πράγματι –και τους έχω δει και εγώ και έχω συζητήσει μαζί τους- περνούν, αν θέλετε, μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που πρέπει και τα παιδιά τους να φροντίσουν και να μπορούν να είναι αξιόμαχοι και να προσπαθούν να έχουν και εκπαιδευτική εμπειρία, ότι η Πολιτεία μπορεί μέσα από το νομοσχέδιο αυτό να λάβει υπόψη της κατά τη μοριοδότηση αυτή την ειδική κατηγορία, διότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να τους επιβραβεύσουμε, να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε, ούτως ώστε όχι μόνο να στηρίξουν τα παιδιά τους, αλλά και να προσφέρουν και μέσα στην τάξη. Νομίζω ότι είναι άνθρωποι με ιδιαίτερες δυνατότητες και οι ίδιοι, έχοντας –αν θέλετε- εκπαιδευτεί στην πράξη με παιδιά με αναπηρίες που είναι τα δικά τους παιδιά και θεωρώ μάλιστα –οι ίδιοι μου το έχουν πει- ότι ακόμη και εκείνοι που δεν είναι εξειδικευμένοι στην ειδική αγωγή, είναι στην πράξη εξειδικευμένοι στην ειδική αγωγή. Έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να τους αξιοποιήσουμε και θέλω να ελπίζω ότι ολοένα και περισσότερο όσο θα αιμοδοτείται και θα ανατάσσεται η οικονομία μας, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να δώσουμε και σε διορισμούς στην Παιδεία. Προς το παρόν, πρέπει να αξιοποιήσουμε το εκπαιδευτικό μας δυναμικό, δεσμεύομαι όμως ανάλογα με τους διορισμούς που θα έχω, να κάνω το καλύτερο δυνατόν για τις ευαίσθητες αυτές κατηγορίες των συμπολιτών μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η κατάληψη δεν είναι κάτι νόμιμο

«Άκουσα σε μία συνάντηση που είχα με εκπαιδευτικούς ότι είναι άλλο η καταστροφή και άλλο η κατάληψη, η κατάληψη είναι κάτι νόμιμο» είπε σήμερα η υπ. Παιδείας Αννα Διαμντοπούλου μιλώντας στον ΦΛΑΣ και στο δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο.
Η υπ. Παιδείας συνεχίζοντας σχετικά με τις καταλήψεις τόνισε:
« Δεν είναι νόμιμο πράγμα η κατάληψη, είναι παγκόσμια πρώτη αυτό, το να θεωρούμε ότι η κατάληψη είναι μέσα στην καθημερινότητά μας, η κατάληψη του λυκείου, η κατάληψη του γυμνασίου, η κατάληψη του πανεπιστημίου. Η κατάληψη, η δική μας η γενιά το ξέρουμε, είναι ένα ακραίο μέσο πάλης. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αλλά είναι ακραίο μέσο πάλης. Δεν είναι αποδεκτό από την κοινωνία».

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Απεργούμε 11 Μάρτη


ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ..........

Είμαι εκπαιδευτικός στη Γ΄Αθήνας και προς το παρόν εργάζομαι με σθένος να προσφέρω με όποιο τρόπο μπορώ, ό,τι μπορώ από το πλεόνασμα ή ακόμα και το υστέρημα των ψυχικών μου αποθεμάτων στα νέα παιδιά. Αφού όλα είναι θέμα παιδείας θα έπρεπε και οι εκάστοτε ιθύνοντες να μπορούν να συναισθανθούν την έννοια του όρου και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πράγματι θέμα παιδείας και ο σεβασμός προς την εκπαιδευτική κοινότητα.

Προ ημερών έλαβα ένα απόκομμα αποδοχών με το δώρο Πάσχα. Το καθαρό πληρωτέο έγραφε 440.20 Ε με φόρο 66.61 Ε. Σήμερα έλαβα ένα ολοκαίνουριο δώρο από τους "πεπαιδευμένους" που αναφέρει ως καθαρό πληρωτέο 286,75 Ε με φόρο 66.61 Ε. Άραγε αύριο να περιμένω και ένα τρίτο;Δεν παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα, δεν καταχράστηκα ποτέ ούτε δημόσια χρήματα ούτε την εμπιστοσύνη των γονιών που μου αναθέτουν τη μόρφωση των παιδιών τους, αναγκάστηκα να πληρώσω για να κάνω προ καιρού μία επέμβαση στο παιδί μου επειδή στα δημόσια νοσοκομεία.....δεν ήταν εφικτό!!!, παρατηρώ τριγύρω μου την ανεργία από τη μια να αυξάνεται και τον κόσμο να υποφέρει και καταλήγω και εγώ στο συμπέρασμα.

Ναι, πράγματι όλα είναι θέμα παιδείας. Αρκεί μόνο να τη διαθέτεις, να μην είσαι δοκησίσοφος και επιπόλαιος.

Κύριοι υπουργοί ευχαριστώ για το φρεσκότατο δώρο που μας κάνατε προκειμένου να μας αποδείξετε πόσο πολύ σέβεστε την παιδεία στη Χώρα μας και πόσο πολύ στηρίζετε τη δημόσια εκπαίδευση στέλνοντας τα παιδιά σας στα ιδιωτικά σχολεία και τα δικά μας παιδιά στα ιδιωτικά ιατρεία. Φοβερή οργάνωση, μπράβο!

Δεν πάμε καθόλου καλά!
Ζολινδάκη Σταυρούλαφιλόλογος

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΔΑΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ

στην Προσυνεδριακή διάσκεψη του κόμματος, που πραγματοποιείται, με ευθύνη της ΔΑΚΕ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, στις 13 Μαρτίου και ώρα 10.00 π.μ. στην Χαλκίδα στο Ξενοδοχείο «ΛΟΥΣΥ» (στην παλαιά γέφυρα).

Θέμα: Απασχόληση – Κοινωνική Ασφάλιση – Κοινωνική Συνοχή

Στις εργασίες θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς.



Από τη ΔΑΚΕ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΔΑΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την ημέρα που η Βουλή, μέσα σε κλίμα γενικού λαϊκού ξεσηκωμού, κοινωνικών αναταράξεων και πρωτόγνωρων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ψήφιζε το σκληρότερο και πλέον άδικο νομοθέτημα, προκειμένου να φορτώσει στον κόσμο της εργασίας τα μεγαλύτερα βάρη της οικονομικής κρίσης, βρήκε την ευκαιρία ο άλλος κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούσης, ξαφνικά και ύπουλα να καταθέσει στη βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πρόταση νόμου που αφορά «το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, την ίδρυση ειδικού Συμβουλίου Επιλογής προϊσταμένων καθώς και Συμβουλίου Επιλογής των υπολοίπων προϊσταμένων στην ιεραρχία της Δ/σης στις δημόσιες υπηρεσίες Ν.Π.Δ.Δ.» κ.λ.π.
Συγχρόνως δε με την πρόταση νόμου -εκτρώματος-, ο «δικτάτωρ υπουργός», απαιτεί τη λήξη της θητείας όλων των προϊσταμένων οργανικών μονάδων στο δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., άσχετα αν οι συγκεκριμένοι είχαν επιλεγεί με νόμο της Ελληνικής Βουλής, στον οποίο η ΑΔΕΔΥ είχε συμφωνήσει σε όλες σχεδόν τις βασικές του διατάξεις, για το λόγο αυτό συμμετείχε με εκπροσώπους της σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια και σε όλες τις επιλογές, Και άσχετα αν οι συγκεκριμένοι προϊστάμενοι (τμήματος, μονάδων, Διεύθυνσης και Γενικής Διεύθυνσης) έχουν υπόλοιπο χρόνο θητείας στη θέση που υπηρετούν.
Ο κ. Υπουργός αφού περιφρονητικά και ευθέως αγνόησε (για να μην πούμε έγραψε…), πλήρως την ΑΔΕΔΥ, (θεώρησε περιττό ή άνευ σημασίας, ακόμη και την ενημέρωση), με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (πόλεμο έχουμε ή κατάρρευση του κράτους;), θέλει να γίνει νόμος του κράτους, το ανοσιούργημα που ενεπνεύσθει, μέσα σε δύο ημέρες!!! αδιαφορώντας και περιφρονώντας ότι η ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων και κατάθεσης προτάσεων, από τους φορείς της κοινωνίας που έχουν άμεσο ενδιαφέρον, τουλάχιστον, είναι όρος απαράβατος της κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Αυτό το πρωτόγνωρο, κακό στο περιεχόμενό του, και ακραία αντιδημοκρατικό φαινόμενο, μας αναγκάζει να δηλώσουμε ότι, εφ’ όσον προχωρήσει για νομοθέτηση με τη συγκεκριμένη διαδικασία, δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε καμία συνάντηση από εδώ και στο εξής με το συγκεκριμένο Υπουργείο, το ίδιο θα εισηγηθούμε να κάνουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι μας στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ., όσο υπουργός θα παραμένει ο κ. Ραγκούσης.
Καλούμε επίσης, όλα τα πολιτικά κόμματα του εθνικού κοινοβουλίου, να απέχουν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής (εάν εκεί συζητηθεί), καθώς και από την ολομέλεια του σώματος και να μη νομιμοποιήσουν καμία διαδικασία που αφορά το συγκεκριμένο, που έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του κ. Πρωθυπουργού ότι «όλα τίθενται σε δημόσια διαβούλευση» !!!
Αν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της πλειοψηφίας, έψεξε τον Υφυπουργό των Οικονομικών για το «σε ποια κυβέρνηση νομίζει ότι είναι Υπουργός», το πραξικόπημα του κ. Ραγκούση, μετά τα αιματηρά αντικοινωνικά και άδικα οικονομικά μέτρα, υποχρεώνει όλους μας να αναρωτηθούμε

- ποιο είναι το είδος της πολιτικής που ετσιθελικά, μια παρέα με πολιτικό τσαμπουκά , επιβάλλει στη χώρα τη Δημοκρατίας;

Από τη ΔΑΚΕ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΔΑΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο μεροκαματιάρης, κατασυκοφαντημένος, γρονθοκοπημένος, εξαθλιωμένος, ταλαίπωρος, ανυπεράσπιστος και προδομένος ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ από τους κατέχοντες την οικουμένη, τους βολεμένους, τους φοροφυγάδες, τους αυλοκόλακες, τους αεριτζήδες, τους τρομοκράτες, τους τοκογλύφους - τελειωμό δεν έχουν - στο κρεματόριο με κατάληξη τον τάφο των «ηρώων»!!!
Να ξέρουν όμως όλοι αυτοί οι εγκληματίες της ζωής, οι φελλοί της κοινωνίας ότι η αδικία που γέμισαν την ανθρωπότητα γίνεται οργή και μίσος εναντίον τους (φωνή λαού – οργή Θεού). Ας καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να μειώνει την εθνική εικόνα της πατρίδας μας με την πρωτοφανή υποτονική και παραχωρητική στάση που δείχνει αφήνοντας ελεύθερο και ισχυρό αυτό το κυνικό και απολύτως μικρόψυχο για την πατρίδα μας διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Δεν ήταν καθόλου ωφέλιμα τα τόσα πολλά «ευχαριστώ» του κ. πρωθυπουργού στην κ. Μέρκελ για να πετύχει, εκλιπαρώντας καλύτερες συνθήκες δανεισμού με την εξασφάλιση της εύνοιας των μικροηγετίσκων της Ευρώπης, οι οποίοι μας απευθύνουν δριμύ κατηγορώ για τρία πράγματα. ΛΕΝΕ:
1. Έχουμε μεγάλο δημόσιο χρέος.
Απαντούμε
(αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί). Σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ. το χρέος της Ελλάδας είναι στο 179% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο Μ.Ο. για τις χώρες της Ε.Ε. που είναι στο 175%.Οι συγκεκριμένοι ηγέτες της Ε.Ε. δεν βλέπουν ότι:
- Η Ολλανδία (που σημειωτέον απαιτεί και την έξοδο μας από την Ε.Ε.) έχει χρέος 234% του ΑΕΠ.
- Η Ιρλανδία 222% του ΑΕΠ, το Βέλγιο 219% του ΑΕΠ, η Ισπανία 207% του ΑΕΠ, η Πορτογαλία 197% του ΑΕΠ, η Ιταλία 194% του ΑΕΠ, ακόμη και η Ιαπωνία έχει 197,2% του ΑΕΠ.
Για όλες τις παραπάνω χώρες, οι μεγαλόσχημοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν λένε ούτε μια κουβέντα, ούτε απαιτούν δυσμενή και αιματηρά μέτρα κατά των πολιτών τους. Οι χώρες δε αυτές, βεβαίως, συνεχίζουν να δανείζονται με 2% έως 3% (η Ελλάδα παρά τα μέτρα που πήρε δανείστηκε και πάλι με 6,30%).


2. Έχουμε διογκωμένο δημόσιο.
Τους απαντούμε
λοιπόν (αφού και εδώ δεν μπορεί η κυβέρνηση). Σύμφωνα με στοιχεία του I.L.O. (International Labour Organization) στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν το 22,3% των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία το ποσοστό είναι στο 30%, στη Σουηδία στο 34%, στην Ολλανδία στο 27%, στην Αγγλία στο 20% κ.λ.π.
Στη λίστα των χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον περίπου. Παρόλα αυτά και σ’ αυτόν τον τομέα η Ε.Ε. δεν αναφέρει τίποτα για καμία άλλη χώρα.

3. Λένε «οι Έλληνες δεν δουλεύουν».
Απαντούμε
(αφού και αυτό δεν το γνωρίζει η κυβέρνηση της Ελλάδας). Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα. Ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 40,3 ώρες. Αν όμως ψάχνουν για «τεμπέληδες» ας κοιτάξουν αλλού αφού υπάρχουν οι Σουηδοί (μας κατηγόρησαν και αυτοί) που εργάζονται 38,1 ώρες την εβδομάδα, οι Δανοί (είπαν και αυτοί τις κακίες τους) εργάζονται 38 ώρες την εβδομάδα, οι Φιλανδοί 37,8 ώρες κ.λ.π. Άρα και αυτή η κατηγορία είναι ανύπαρκτη και προφανώς άδικη.

Γιαυτό κύριοι της κυβέρνησης πάψτε να αισθάνεστε ενοχές απέναντι στους κυρίους αξιωματούχους της Ε.Ε. Πάψτε να αποδέχεστε χαρακτηρισμούς που προσβάλλουν τη χώρα και κατατάσσουν το λαό μας σε δεύτερη κατηγορία. Πάψτε να παραχωρείτε κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η χώρα μας διατηρεί πλήρως τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο λαός της έχει εκλέξει κυβέρνηση για να κυβερνήσει τη χώρα. Δεν γνωρίζει και δεν θέλει να γνωρίζει κανένα κ. Όλι Ρεν ως Υπουργό Οικονομικών, όπως φαίνεται ότι αναγνώρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πολύ δε περισσότερο περιμένει από τον κ. Πρωθυπουργό να θυμηθεί ότι βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης, με εντολή του Ελληνικού λαού και αυτός ο λαός απαιτεί να εκπροσωπείται η χώρα του ανάλογα με τη μεγάλη πορεία του στην ιστορία του ανθρώπινου γένους και τη μεγάλη προσφορά του παγκοσμίως, απαιτεί σεβασμό από όλους για τη χώρα μας και δεν επιτρέπει σε κανένα μικρόψυχο και μικρόνοο ανθρωπίσκο να μας ζυγίζει στην ζυγαριά του ευρώ που τη διαχειρίζονται κερδοσκόποι και τοκογλύφοι.



Από τη ΔΑΚΕ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΥΣΔΕ; Το απίστευτο "Soft πραξικόπημα" του ΠΑΣΟΚ!


Η ανάγνωση ενός νομοθετήματος ή έστω η εμβριθής μελέτη του, δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε προγνώσεις των επιπτώσεων εφαρμογής του. Για να το κατανοήσει κάποιος σε όλες του τις εκφάνσεις, δεν χρειάζεται να έχει τόσο νομικές γνώσεις, όσο γνώσεις του χώρου στον οποίον αναφέρεται το νομοθέτημα.

Ο νέος νόμος στελέχωσης των νέων ΠΥΣΔΕ είχε το κομματικό αιτούμενο της στελέχωσής τους κατά πλειοψηφία από πρόσωπα προσκείμενα στο Κυβερνών κόμμα , αλλά και το αίτημα να σωθούν τα όποια προσχήματα (όσο μπορούν να σωθούν!) Τί έκανε;

1. Παρακάμπτει τις γραπτές εξετάσεις για τους υποψηφίους τις οποίες είχε θεσμοθετήσει η ΝΔ

2. Παρακάμπτει τους νυν Προϊσταμένους που έχουν τοποθετηθεί επί ΝΔ (θα δείτε παρακάτω πώς θα τους παρακάμψει ΟΛΟΥΣ!)

3. Δεν μπορεί να παρακάμψει τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας, ο οποίος ex officio μετείχε σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Είναι ο φυσικός Πρόεδρος του Συμβουλίου)Αυτόν τον διατηρεί αναγκαστικά (εξ ού και το «soft» στον τίτλο)

4. Δεν το ενδιαφέρει να αλλάξει τους Προϊσταμένους Γραφείων και Διευθυντές Δευτεροβάθμιας που έχουν τοποθετηθεί επί ΝΔ , αλλά να αλλάξει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που έχουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (μεταθέσεις, αποσπάσεις τοποθετήσεις, αξιολογήσεις, πειθαρχικά )

5. Επιτυγχάνει να αλλάξει την σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα και να έχει ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ , ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΥΣΔΕ (στα ΑΠΥΣΔΕ και στο ΚΥΣΔΕ ήδη την απέκτησε)
Πώς όμως το επιτυγχάνει αυτό χωρίς να ξεσηκωθούν οι πέτρες και χωρίς να διολισθήσει σε Συνταγματικό πραξικόπημα που θα επέφερε τριγμούς κτλ; Υπάρχει νομιμοφανής λύση;(Δεν μας ενδιαφέρει η αξιοκρατία, αλλά η νομιμοφάνεια)

Σκέφθηκαν τα επιτελεία και βρήκαν την λύση:

Το ΠΥΣΔΕ αποτελείται:

1. Από τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας που έχει τοποθετηθεί επί ΝΔ (Αυτός δεν μπορεί να αλλαχθεί ΤΩΡΑ, άρα μένει μέχρι να φύγει)

2. Από δύο «αιρετούς» στο 99% έναν της ΝΔ και έναν του ΠΑΣΟΚ

3. Από δύο μέλη που επιλέγονται ανάμεσα στους Προϊσταμένους Γραφείων (1ο , 2ο κτλ γραφεία , Γραφείο Φυσικής Αγωγής, Γραφείο Τεχνικής Εκπαίδευσης κτλ) ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ! ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ: «δύο εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βαθμό Α’, με τους αναπληρωματικούς τους, που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου ΠΥΣΔΕ, οι οποίοι επιλέγονται με κριτήριο τη μεγαλύτερη προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέση στελεχών εκπαίδευσης........ Ως διοικητική εμπειρία, για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται η υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή σχολείου, προϊσταμένου γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προϊσταμένου διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»

Αν κάποιος γνωρίζει την Νεώτερη Ιστορία της Εκπαίδευσης θα σας διαβεβαιώσει, ότι όλος σχεδόν ο κόσμος έχει βαθμό Α΄, αλλά «την μεγαλύτερη εμπειρία σε θέσεις στελεχών εκπαίδευσης» έχουν μόνο οι προσκείμενοι στο....Κυβερνών κόμμα με κάποια ίσως εξαίρεση Πανελληνίως κάποιου που......«άλλαξε στρατόπεδο» την δεκαετία του 90 (αυτό προβλέπει η ....θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος!)

Τα παραπάνω γράφονται με ίσως σκωπτική και ελαφρά προσέγγιση, όμως δεν παύουν να είναι οδυνηρές οι εξής διαπιστώσεις:

α)Καμία σχέση με την αξιοκρατία δεν έχει το νομοθετούμενο αυτό έκτρωμα που καταργεί τον Ν.1566/85 που έχει ψηφιστεί από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ(!)

β) Το έκτρωμα αυτό, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα αξιοκρατίας. Εκπέμπει μήνυμα σαφές. Εδώ είμαστε εμείς (σωστό εκ πρώτης όψεως, λόγω λαϊκής εντολής)και μόνον εμείς! (εδώ τα χαλάμε, διότι οι άξιοι δεν ανήκουν σε ένα κομματικό χώρο μόνο)

γ) Δρομολογούνται λογικές του τύπου «ο παλιός ξέρει» ενώ αυτό ισχύει μόνο αν «ο παλιός» συνεχίζει την Δια βίου Εκπαίδευση και Μάθηση που έχει βάλλει ως προμετωπίδα του τίτλου του Υπουργείου Παιδείας το κυβερνών κόμμα. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ.

δ) Αυτοί που θα γίνουν μέλη του ΠΥΣΔΕ (και μετά από λίγο και Διευθυντές Δευτεροβάθμιας) είναι αυτοί που ΣΥΝΗΘΩΣ δεν γνωρίζουν τίποτα από Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση, δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην εργασία τους, δεν έχουν εφαρμόσει ποτέ καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην τάξη , απλώς έχουν αφήσει τα χρόνια να διαβούν αναπολώντας την εξουσία που είχαν κάποτε, όταν νεώτατοι , στα 30+ τους , μετά το 1985 , επί «Πές τα Μένιο!» ανελάμβαναν θέσεις στελεχών εκπαίδευσης σε Περιφερειακά σχολεία, με συνήθως ανύπαρκτα τυπικά προσόντα. Τώρα στα 56+ τους, με βαθμό Α΄, με 30-33+ χρόνια «εκπαιδευτικής» Υπηρεσίας ,εκ των οποίων τα τουλάχιστον 16 έως και 25 ΩΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ . Αυτοί θα λάβουν τις θέσεις αυτές, προς δόξαν της ισονομίας και των εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια και αξιοκρατία.

ε) Υπενθυμίζουμε, ότι η ΝΔ, είχε δώσει δύο συνεχόμενες παρατάσεις δύο συνεχόμενες χρονιές , όταν έληγε η θητεία των στελεχών της Εκπαίδευσης. Τώρα, όχι μόνο «παράταση» δεν δίδεται, αλλά δεν ολοκληρώνεται η θητεία των στελεχών (σε περίπου ένα χρόνο!) και τίθενται στο περιθώριο όλοι !!! Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ότι δεν έχουμε δει ακόμα όλες τις «θεσμικές» αλλαγές που μας επιφυλάσσουν!

στ) Τίθενται στο περιθώριο ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ!!! ΟΛΑ! επικρατεί λογική Στρατιωτικής Επετηρίδας και εκπέμπεται μήνυμα στην κοινωνία του τύπου «Μην διαβάζεις, μην επιμορφώνεσαι, μην καλλιεργείσαι, μην καταρτίζεσαι, μην ενημερώνεσαι, τρέξε πίσω από την εξουσία μόνο για να δικαιωθείς.!»

ζ) τίθενται στα αζήτητα όλες οι επιμορφώσεις. Πουθενά δεν απαιτούνται , ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΝΤΑΙ!

η) φαντάζεστε να έχει κάνει κάποιος μεταπτυχιακές σπουδές στην «Διοίκηση Εκαιδευτικών μονάδων;» ή προπτυχιακές στην «Διοίκηση Επιχειρήσεων» ή Νομικές Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες; Τίποτα! Έξι μήνες και μια μέρα στο Γυμνάσιο Λάλα μετρά....απειροπλάσια! (Χρειάζεται να ξαναδιαβάσουμε για τις σχέσεις του μηδενός και του πεπερασμένου)

Εν κατακλείδι:

Ποιός θα ασχοληθεί με την επιλογή των ΠΥΣΔΕ, όταν έχει έλθει το ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΝ;;;;
Ακόμα και η εξαγγελία του νομοθετήματος ΜΕΤΑ την εξαγγελία των οικονομικών μέτρων, ήταν στην λογική του «να περάσει στο ντούκου»Αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ, προσφέρει χείριστες Υπηρεσίες στην εκπαίδευση ΜΟΝΟ από αυτό το έκτρωμα , χωρίς τα καταπιανόμαστε με τα επερχόμενα ή άλλα επελθέντα.Για παράδειγμα, στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα,κατά την επιλογή Προϊσταμένων, δεν μετρά ουδόλως η λήψη δεύτερου πτυχίου, ενώ μετράει η αρθρογραφία σε ....εφημερίδες κτλ. Η γελοιότητα και η παρανομία σε όλο της το μεγαλείο! «Καλό κουράγιο» σε όλους!.........

Διαβάστε και το κείμενο του νόμου που αφορά τα ΠΥΣΔΕ:

Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) συγκροτείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από:

α) τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνεται από προϊστάμενο γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή φυσικής αγωγής ή τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ή φυσικής αγωγής ή τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και σε περίπτωση έλλειψης από διευθυντή σχολικής μονάδας.

β) δύο εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βαθμό Α’, με τους αναπληρωματικούς τους, που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου ΠΥΣΔΕ, οι οποίοι επιλέγονται με κριτήριο τη μεγαλύτερη προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέση στελεχών εκπαίδευσης. Σε περίπτωση ίσης διοικητικής εμπειρίας επιλέγεται ο εκπαιδευτικός με τη μεγαλύτερη πραγματική δημόσια υπηρεσία. Ως διοικητική εμπειρία, για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται η υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή σχολείου, προϊσταμένου γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προϊσταμένου διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ) δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 20 ΕΚΑΤ.

Οπως ήρθε, έτσι έφυγε. Για το περίφημο 1 δισ. στην παιδεία ο λόγος, που ούτε τό 'δαμε ούτε θα το δούμε, διότι απλούστατα κόπηκε με τα νέα και τα παλιά μέτρα. Χθες, κόπηκαν 200 εκατ. Αν προστεθούν και τα 780 εκατ. που είχαν περικοπεί με την πρώτη δόση μέτρων στις 29 Ιανουαρίου, μένουν από τη... μεγάλη επένδυση του ΠΑΣΟΚ στην παιδεία μόλις 20 εκατ. Κατά τα άλλα, η Ά. Διαμαντοπούλου ετοιμάζεται να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο όταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης έναν τίτλο δίνουν: Εξαθλιωμένη παιδεία με εξαθλιωμένο εκπαιδευτικό. Κι αυτά την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε σε όλους τόνους ότι η επένδυση στην παιδεία αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.

Στην ουσία, τα νέα κονδύλια για την παιδεία δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. Τα υπόλοιπα είτε προέρχονταν από μεταφορά χρημάτων από το προηγούμενο έτος (περίπου 400 εκατ.) είτε από τις νέες αρμοδιότητες που απέκτησε το υπουργείο Παιδείας (περίπου 120 εκατ.).

Η απόφαση για περικοπή των δαπανών στα υπουργεία κατά 10%, που ελήφθη στις 29/1, κόβει από την παιδεία 780 εκατ. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες κόβονται άλλα 100 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα τόσα από τα "νέα προγράμματα" που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει η Ά. Διαμαντοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των εκπαιδευτικών διαμορφώνεται η εξής εικόνα: Οι ούτως οι άλλως κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους από 1.522 ευρώ (οι νεοδιόριστοι) μέχρι 1.715 ευρώ (με 35 χρόνια υπηρεσίας).

ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΚΑΤΑ 20% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Το κονδύλι για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων μειώθηκε κατά περίπου 5,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά -20% περίπου σε σχέση με πέρσι. Η μείωση αφορά

α. τις αμοιβές των επιτροπών, τις επιτηρήσεις και τη βαθμολόγηση των γραπτών (-1 εκατ ευρώ σε σχέση με πέρσι),

β. Τις υπερωρίες Σαββάτων, τη βαθμολόγηση και την επιτήρηση στα Εσπερινά (- 1,7 εκτ. Σε σχέση με πέρσι),

γ. Την αποζημίωση Ιουλίου για θερινή άδεια που δεν χορηγήθηκε (-300 χιλιάδες σε σχέση με πέρσι).

Στις μειώσεις αυτές πρέπει να συνυπολογιστεί μια ακόμη μείωση της τάξης του 10% η οποία αφορά απόφαση που πάρθηκε τον Ιανουάριο για περικοπές σε όλα τα υπουργεία. Έτσι από τα 26.090.000 ευρώ που δόθηκαν πέρσι για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων φέτος θα διατεθούν συνολικά 20.970.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Παιδείας αναζητά τον τρόπο να λύσει το πρόβλημα καθώς είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να κόψει χρήματα ούτε από τις εξευτελιστικές αμοιβές των επιτηρητών ούτε από τα ψίχουλα της αποζημίωσης των βαθμολογητών.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ;

Για την εκτίναξη του Χρέους τα στοιχεία Κρατικών Προϋπολογισμών δεν επιδέχονται αμφισβήτησης (ο πιο κάτω Πίνακας είναι αποκαλυπτικός). Το δημόσιο Xρέος διπλασιάστηκε την περίοδο 1981-1989 της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Έτος // Έλλειμμα*//Δημόσιο Χρέος*

1981 ----- 9,8 ------------- 32,8
1989 -----14,3 ------------ 61,5
1990 -----13,6 ------------ 71,4
1993 -----11,0 ------------110,9
2004 -----6,9 -------------108,3
2008 -----6,1 -------------109,6
2009**---12,2 ------------125,3

* % ΑΕΠ
** Σημείωση: Tα στοιχεία αναφέρονται στην Κεντρική Κυβέρνηση. Για το έτος 2009, τα νούμερα είναι αυτά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία η ΝΔ αμφισβητεί.

Όταν πρωτοανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση, το χρέος της χώρας ήταν μόλις 32% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ήταν από τις λιγότερο χρεωμένες χώρες της Ε.Ε.Το 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε την εξουσία, το Χρέος είχε φτάσει το 61,5%! Μέσα σε οκτώ χρόνια είχε αυξηθεί δύο φορές!Κι ύστερα το ’93, επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έφτασε το 110%! Αλλά αυτό συνέβη, γιατί στο μεταξύ κατέπεσαν οι εγγυήσεις του δημοσίου, για δάνεια που είχαν συναφθεί πριν το 1989, από ΔΕΚΟ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι έτσι τα «θαλασσοδάνεια» που πάρθηκαν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα επί εποχής ΠΑΣΟΚ κατέπεσαν και «χρεώθηκαν» στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990-93.

Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ καταχρέωσε τη χώρα.

Τι απέγινε μετά;Πολύ απλά, η επόμενη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να μειώσει το Χρέος αισθητά. Το Χρέος σταθεροποιήθηκε πάνω από το 100%.
Τελικά η Νέα Δημοκρατία το παρέλαβε εκεί, γύρω στο 108%.Στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να κατεβάσουν το Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 105% το 2007.

Κι όταν χτύπησε η διεθνής κρίση ανέβηκε και πάλι στο 110%.

Την 31/12/2003 το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182.390 εκατ. ευρώ και την 31/12/2008 το Χρέος διαμορφώθηκε σε 262.071 εκατ. ευρώ δηλαδή αυξήθηκε κατά 79.681 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του Χρέους κεντρικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2004-2008 ήταν 7,5% (ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από το 1981 μέχρι σήμερα, όταν στη χρυσή εποχή 1981-89 του ΠΑΣΟΚ ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 33,6% ).

Οι γενεσιουργές αιτίες της αύξησης του χρέους κατά την περίοδο 2004-2008 αναλύονται ως εξής:

  1. Συνολικό Πρωτογενές έλλειμμα 8,8%. Η ευθύνη αφορά αποκλειστικά τη διαχείριση των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
  2. Πληρωμές για τόκους του χρέους που μας παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ 62,5%, δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ!
  3. Πληρωμές για εξοπλιστικές δαπάνες 12,5%, δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ! Πληρωμές από αλόγιστες προμήθειες για εξοπλισμούς που διενήργησε το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο 2000-2003 και αναμένεται να βαρύνουν ακόμα περισσότερο τον Ελληνικό Λαό τα επόμενα 3 χρόνια με το ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
  4. Χρέη Νοσοκομείων 3,3%, δηλαδή περίπου 2,6 δισ. ευρώ, που αφορά την περιβόητη τρίτη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων (χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το 2004).
  5. Υποχρεώσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση 8,9%, δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ. Υποχρεώσεις που με νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν πριν το 2003 (Νόμος Βερελή για ΔΕΗ – ΟΤΕ, Νόμος Χριστοδουλάκη για ΙΚΑ και ΟΓΑ και άλλοι νόμοι για λοιπά ταμεία) δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν κάθε χρόνο οικονομική αιμορραγία στον προϋπολογισμό. Αυτή είναι η περίφημη λύση του ασφαλιστικού των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
  6. Λοιπές υποχρεώσεις 4,0%. Περιλαμβάνουν διάφορες πληρωμές και το καθαρό αποτέλεσμα από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, αγορές μετοχών, καταπτώσεις εγγυήσεων κλπ. που έστω ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν στη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας.

Προκύπτει λοιπόν από την πιο πάνω ανάλυση, ότι το 87,2% των 80 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 70 δις ευρώ της αύξησης του χρέους κατά την περίοδο 2004-2008 πήγαν σε υποχρεώσεις με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να επιβαρύνει την περίοδο αυτή, σε μία ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία. Με την αλόγιστη και ανεύθυνη πολιτική του είχε υπονομεύσει το μέλλον του Ελληνικού Λαού και είχε κυριολεκτικά αφήσει χωρίς ουσιαστικές επιλογές τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αφού της άφηνε ένα περιθώριο για δράση της τάξης του 12,8% μόνο σε όλη την περίοδο.

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Νίκος Καντιμοίρης, Γραμματέας της ΔΑΚΕ Καθηγητών

Ο τρόπος με τον οποίο «σερβίρεται» το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος στη χώρα μας μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές είναι τουλάχιστον αινιγματικός. Τα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ με ομοβροντίες δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ πείθουν χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια τον μέσο Έλληνα πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και πως δε λύνεται παρά μόνο αν κάνει «θυσίες». Παρά μόνο αν χάσει κεκτημένα που έχουν κερδηθεί με αγώνες και πολλές φορές με αίμα. Στην ουσία πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Πώς να κάνεις τον Έλληνα φτωχότερο». Στα δύο πρώτα μέρη κυβέρνηση και πάλι ΠΑΣΟΚ.
Μέρος πρώτο: Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων πιστεύοντας στα λόγια περί «ισχυρής Ελλάδας» επένδυσαν στο ΧΑΑ παρακολουθώντας με ευχαρίστηση την ακατανόητα, για τους γνωρίζοντες, ανοδική κούρσα του δείκτη. Τελικά οι ανύποπτοι επενδυτές βγαίνουν χαμένοι. Τα αποτελέσματα γνωστά. Θυμίζω και πάλι τις ομοβροντίες των εθνικών και διεθνών ΜΜΕ με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για τη φοβερή ελληνική οικονομία που αντικατοπτριζόταν στο χρηματιστηριακό δείκτη…
Μέρος δεύτερο: Απροετοίμαστη είσοδος στην ΟΝΕ. Μέσα σε πολύ λίγες εβδομάδες οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στρογγυλοποιήθηκαν προς τα πάνω και με μια κυβέρνηση θεατή ο μέσος Έλληνας ακόμα φτωχότερος. Ήταν φανερό πως έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα. Θυμίζω και πάλι τις ομοβροντίες των εθνικών και διεθνών ΜΜΕ με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για το ελληνικό θαύμα με το σπουδαίο ηγέτη – λογιστή.
Μέρος τρίτο: Η αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) συναινεί στην πρόταση του πρωθυπουργού Καραμανλή για ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, με έναν όμως πρωτοφανή για τα δημοκρατικά πολιτικά δεδομένα της πατρίδας μας όρο. Να γίνουν πρώτα εκλογές. Η χώρα μπαίνει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο ενώ σοβεί η παγκόσμια οικονομική κρίση την οποία κάθε κράτος προσπαθεί να αποκρούσει. Όπως είναι φυσικό μια τέτοια κατάσταση η χώρα δεν μπορεί να την αντέξει και ο πρωθυπουργός προσφεύγει σε εκλογές τις οποίες και χάνει. Από εδώ και πέρα ξεκινά το τρίτο και ποιο αιματηρό μέρος της τριλογίας. Ξαφνικά μαθαίνουμε πως η οικονομία μας βρίσκεται σε μαύρα χάλια με ομοβροντίες δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ από τα ισχυρά εθνικά και διεθνή ΜΜΕ και πως ο Έλληνας πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερες θυσίες. Ξαφνικά μαθαίνουμε πως το έλλειμμα είναι άνω του 10% με στοιχεία που αμφισβητεί η μέχρι πρότινος κυβέρνηση. Αυτό το εθνικά απαράδεκτο κλίμα για το ύψος του ελλείμματος που με ευθύνη της νέας κυβέρνησης δημιουργήθηκε έχει τραγικό αντίκτυπο στις διεθνής αγορές με συνέπεια η χώρα μας να γίνει έρμαιο των απανταχού κερδοσκόπων. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί τα τραίνα να περνούν και ο επικεφαλής της μιλά συνεχώς για «απώλεια εθνικής κυριαρχίας»! Αποτέλεσμα; Όταν αποφάσισε καθυστερημένα να λάβει μέτρα, ήταν σκληρά και τελικά επιβεβλημένα από τις Βρυξέλλες.
Είναι σαφές πως πρόκειται για τρία κομμάτια του ίδιου πάζλ. Είναι σαφές πως η οικονομική κατάσταση του Έλληνα πολίτη επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα τρία γεγονότα. Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αν δεν υπήρχε ο σκόπελος της ψηφοφορίας στη βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην πρωθυπουργία παρέμενε ο Κώστας Καραμανλής θα ελάμβανε τέτοια μέτρα; Θα είχαμε τις γνωστές ομοβροντίες από τα ΜΜΕ περί της δύσκολης κατάστασης της οικονομίας; Θα υπήρχε θέμα με το πραγματικό ύψος του ελλείμματος που τόσο κόστισε και κοστίζει στην Ελλάδα και τον Έλληνα;
- Γιατί και στο τελευταίο μέρος της τριλογίας και πάλι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;
- Γιατί και πάλι τα ΜΜΕ στο γνωστό τους ρόλο;
Tα ερωτήματα δεν απευθύνονται σε αυτούς που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση. Άλλωστε φάνηκε από τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών πως είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι (ίσως στο μέλλον προστεθούν και κάποιοι συμπατριώτες μας πακιστανοί). Οι ερωτήσεις απευθύνονται κυρίως στους περίπου 1000000 ψηφοφόρους της ΝΔ που στις τελευταίες εκλογές της γύρισαν την πλάτη μη στηρίζοντας όμως κάποιο άλλο κόμμα.
Τώρα έτσι είναι καλύτερα;